Til hovedinnhold

Slik blir norske Apple iPad

Testresultater

Etter et halvt års venting ser det endelig ut til at iPad kommer til Norge. Apple jobber nå med ny programvare til nettbrettet som blant annet har støtte for norsk språk. Programvaren slippes i november, og ryktene sier at brettet vil lanseres i Norge samtidig.
Vi har testet versjon 4.2 av programvaren til iPad for å se hva som er nytt.
Oppdatert 5. november: Apple har nå gått ut og sagt at det kommer en programvarefiks til iPad søndag 7. november. Det er rimelig å anta at dette er versjon 4.2 av operativsystemet.

Allerede kjent
Mange av funksjonene som nå kommer til iPad er gammelt nytt for deg som eier en iPhone. Telefonen ble oppdatert til 4.0-versjon av operativsystemet iOS allerede i juni, og fikk da essensiell funksjonalitet som blant annet multitasking og en samlet mailinnboks.

iPad kjører ennå på den samme gamle 3.x-versjonen av iOS. Litt merkelig all den tid en iPad er en enda mer selskreven kandidat for multitasking enn lillebroren.

Nå er det imidlertid ikke lenge til også iPad-eiere får boltre seg med versjon 4. Forrige uke slapp Apple sin første betaversjon av iOS 4.2, som også er myntet på iPad. Denne er tilgjengelig for utviklere, og via en liten avgift og litt teknisk kompetanse, kan alle laste den ned.

Multitasking
Muligheten til å kjøre flere programmer samtidig er kanskje den mest markante oppdateringen iPad nå får. Det betyr at du kan lese en bok samtidig som musikken fra WiMP eller Spotify går i bakgrunnen, ha en chatklient liggende eller laste ned filer i bakgrunnen mens du jobber.

Multitaskingen fungerer greit, men mangelen på minne i iPad gjør at det hittil er begrenset hvor bra dette kan fungere. Det dukker opp minnefeilmeldinger i noen applikasjoner. Selv ved vanlig bruk i Safari kan du sjelden ha oppe mer enn et par sider samtidig. Er flere sider åpne går det gjørmetregt når det byttes mellom disse. Vi får håpe ytelsesproblemene løser seg i den endelige utgaven av programvaren.

Det er i det minste enkelt å hoppe mellom forskjellige applikasjoner, og det hele fungerer på samme måte som på iPhone. Et rask dobbeltklikk på hjemmeknappen får opp de åpne applikasjonene, så er det bare å velge og vrake.

Du kan også bruke den nye menyen til å låse skjermbildet i vannrett eller loddrett posisjon, slik at du for eksempel kan ligge og bruke brettet uten at bildet snur seg hele tiden. Dette har du tidligere brukt knappen på siden av iPad til, men nå skrur knappen i stedet av volumet.

Endelig norsk
Som nevnt gjør 4.2-oppdateringen at Apple iPad endelig snakker norsk. Alle menyer er oversatt til norsk og norsk stavekontroll og autokorrektur gjør det langt enklere å bruke skjermtastaturet når du skal skrive lengre stykker med tekst.

En annen funksjon som er viktig i arbeidsøyemed er forbedret epostleser. For der iPhone har vært et stykke foran med en samleinnboks, har iPad hatt separate innbokser for flere forskjellige e-postadresser. Når det ramler inn e-post på fire forskjellige kontoer blir det mye navigering frem og tilbake. Det er borte i 4.2-oppdateringen som samler innboksene til alle kontoene ett sted. Dette var selvsagt den eneste fornuftige løsningen.

Ellers kommer iPad med støtte for trådløs utskrift av dokumenter. Du kan foreløpig kun skrive ut til støttede skrivere eller 10.6.5-versjonen av Mac OS X, som også kun er tilgjengelig i betaversjon.

Andre funksjoner som bør nevnes er at det nå er mulig å samle applikasjoner i mapper. Det er også mulig å søke på nettsider via søkefeltet i Safari. Game Center er på plass og gjør det enklere å finne motstandere og venner når du skal spille. Det er også kommet støtte for å blåse opp skriftstørrelsen, slik at det blir enklere å se for de som er svaksynte. Og en aldri så liten gladnyhet - nå kan du velge skrifttype i Notater. Comic Sans er endelig fjernet!


Versjon 4.2 legger også til støtte for trådløs streaming av lyd og video via den nye standarden AirPlay. For eksempel kan du starte et filmklipp og trykke på en knapp for å spille det av på TV-en. Sistnevnte virker litt ustabilt enda,
Fungerer bra
Alt i alt synes vi oppdateringen til 4.2 fungerer ganske bra. Det virker å være noen problemer med hastighet, som mange kanskje forventet, siden internminnet i iPad er relativt begrenset. Noen ganger går det litt tregt, men dette er som regel i forbindelse med opprettelse av mapper. I vanlig bruk virker det relativt bra.
Vi har hatt ett kræsj, samt noen små problemer med trådløsikonet. Dette har nok mye å gjøre med at det er en betaversjon vi har testet. Vi har i likhet med flere andre slitt litt med videresending av mail, som ga oss en feilmelding uten forklaring. For de som er avhengig av at iPad-en fungerer som forventet vil vi nok ikke anbefale denne oppdateringen før den slippes i offisiell versjon.
For de som kan tenke seg oppdateringen allikevel anbefaler vi litt tålmodighet, 100 dollar ekstra på konto og ikke teknologiskrekk. Det er stort sett greit å få denne installert, men hvis den teknologikyndige sønnen blir ringt opp hver gang du har et dataproblem bør du nok holde deg unna.

annonse