Tek.no

Test Nvidia GeForce GTX 780 Ti

Nå er Nvidia raskest – igjen

Men ikke alltid, og slett ikke med god margin.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
Varg Aamo
14 Nov 2013 17:10

Introduksjon

For en knapp uke siden lanserte Nvidia et splitter nytt skjermkort, ved navn GeForce GTX 780 Ti. I dag tester vi det nye råskinnet, som ifølge Nvidia skal overgå deres GeForce GTX 780 i ytelse – og faktisk danke ut superkortet GeForce GTX Titan når det kommer til spilling. Det høres umiddelbart kanskje litt rart ut, men som vi skal se nærmere på er det slett ikke umulig.

Nvidia GeForce GTX 780 Ti.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dette kortet markerer nemlig fortsettelsen på den bitre striden mellom AMD og Nvidia. Etter å ha blitt parkert på ytelsesfronten av erkerivalen AMD sitt Radeon R9 290X klødde det tydeligvis i fingrene til Nvidia, som umiddelbart svarte på utfordringen med å dumpe skjermkortprisene og gi bort spill – som fikk AMD til å skru opp ytelsen på sitt nest kraftigste kort.

Det nyeste GeForce-kortet tar inn strøm både fra PCIe-kontakten, og gjennom disse 6- og 8-pins pluggene.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fullspekket med teknologi

De rødglødende kortene fra AMD raste opp og forbi alt Nvidia har hatt å by på i våre tester, men dagens testkandidat kan, dersom Nvidias påstander stemmer, komme til å ta tilbake førsteplassen.

Nvidia GeForce GTX 780 Ti kommer med den samme karakteristiske kjøleren som ble introdusert med Geforce GTX Titan.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Påstandene deres er nemlig ikke så rent beskjedne. På papiret mener nemlig Nvidia at deres nyeste kort kan levere så mye som inntil 20 prosent bedre ytelse enn AMDs beste. Om dette faktisk stemmer er vi litt usikre på, ettersom det rett og slett høres litt for godt ut til å være sant.

Med elleville 2880 streamprosessorer under panseret, en 384-bits minnebus som overfører data med en effektiv frekvens på 7000 MHz, og en veiledende boost-frekvens på kjernen oppgitt til 928 MHz ligger uansett alt til rette for svært god ytelse.

Bygger videre fra GTX Titan

Spesifikasjonene kortet har å by på innebærer også at vi faktisk snakker om det første GeForce-kortet med hele potensialet i Nvidias Kepler-arkitektur aktivert, på lik linje med proff-flaggskipet Quadro K6000.

Selv GeForce GTX Titan hadde bare 2688 streamprosessorer, og til tross for at superkortet har dobbelt så mye minne som dagens 3 GB, måtte Titan nøye seg med omkring 50 GB/s lavere båndbredde til sine minnebrikker.

Også antallet teksturenheter er skrudd opp i forhold til GTX Titan, og i sum er det dermed rent spesifikasjonsmessig en videreutvikling av det aller villeste spillkortet verden har sett vi ser på i dag – snarere enn en lett oppgradert GeForce GTX 780, som navnet kanskje kunne indikere.

I tabellen nedenfor sammenlikner vi også dagens testmodell med sin forgjenger, så vel som med AMD sine to toppmodeller i dag.

På neste side starter vi ytelsestestene av GeForce GTX 780 Ti »

Les også