Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX 780 Ti

Nå er Nvidia raskest – igjen

Men ikke alltid, og slett ikke med god margin.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Introduksjon

For en knapp uke siden lanserte Nvidia et splitter nytt skjermkort, ved navn GeForce GTX 780 Ti. I dag tester vi det nye råskinnet, som ifølge Nvidia skal overgå deres GeForce GTX 780 i ytelse – og faktisk danke ut superkortet GeForce GTX Titan når det kommer til spilling. Det høres umiddelbart kanskje litt rart ut, men som vi skal se nærmere på er det slett ikke umulig.

Nvidia GeForce GTX 780 Ti.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dette kortet markerer nemlig fortsettelsen på den bitre striden mellom AMD og Nvidia. Etter å ha blitt parkert på ytelsesfronten av erkerivalen AMD sitt Radeon R9 290X klødde det tydeligvis i fingrene til Nvidia, som umiddelbart svarte på utfordringen med å dumpe skjermkortprisene og gi bort spill – som fikk AMD til å skru opp ytelsen på sitt nest kraftigste kort.

Det nyeste GeForce-kortet tar inn strøm både fra PCIe-kontakten, og gjennom disse 6- og 8-pins pluggene.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Fullspekket med teknologi

De rødglødende kortene fra AMD raste opp og forbi alt Nvidia har hatt å by på i våre tester, men dagens testkandidat kan, dersom Nvidias påstander stemmer, komme til å ta tilbake førsteplassen.

Nvidia GeForce GTX 780 Ti kommer med den samme karakteristiske kjøleren som ble introdusert med Geforce GTX Titan.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Påstandene deres er nemlig ikke så rent beskjedne. På papiret mener nemlig Nvidia at deres nyeste kort kan levere så mye som inntil 20 prosent bedre ytelse enn AMDs beste. Om dette faktisk stemmer er vi litt usikre på, ettersom det rett og slett høres litt for godt ut til å være sant.

Med elleville 2880 streamprosessorer under panseret, en 384-bits minnebus som overfører data med en effektiv frekvens på 7000 MHz, og en veiledende boost-frekvens på kjernen oppgitt til 928 MHz ligger uansett alt til rette for svært god ytelse.

Bygger videre fra GTX Titan

Spesifikasjonene kortet har å by på innebærer også at vi faktisk snakker om det første GeForce-kortet med hele potensialet i Nvidias Kepler-arkitektur aktivert, på lik linje med proff-flaggskipet Quadro K6000.

Selv GeForce GTX Titan hadde bare 2688 streamprosessorer, og til tross for at superkortet har dobbelt så mye minne som dagens 3 GB, måtte Titan nøye seg med omkring 50 GB/s lavere båndbredde til sine minnebrikker.

Også antallet teksturenheter er skrudd opp i forhold til GTX Titan, og i sum er det dermed rent spesifikasjonsmessig en videreutvikling av det aller villeste spillkortet verden har sett vi ser på i dag – snarere enn en lett oppgradert GeForce GTX 780, som navnet kanskje kunne indikere.

I tabellen nedenfor sammenlikner vi også dagens testmodell med sin forgjenger, så vel som med AMD sine to toppmodeller i dag.

På neste side starter vi ytelsestestene av GeForce GTX 780 Ti »

Ytelse, syntetisk

3DMark

F i r e S t r i k e

Vår aller første ytelsestest er både bred og stabil, og kan gang på gang reprodusere målinger med svært små avvik. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Når 3DMark Fire Strike er ferdig med å vise frem sine flyvende mekanoider og forrykende sverdkamper, ender Nvidia GeForce GTX 780 Ti på en av de mest hårfine førsteplassene vi har sett. 9710 poeng er bare 3 mer enn hva AMD Radeon R9 290X klarte å diske opp med, som altså betyr et overtak på 0,03 prosent fra Nvidias nyeste.

Sammenliknet med Nvidia GeForce GTX 780 er det imidlertid gjort et skikkelig sprang oppover på tabellen, og vi er spente på å se hvordan dette vil gjøre utslag i spill.

En lovende start, men på de neste sidene skal vi titte på faktisk spillytelse »

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Selv om Battlefield 4 byr på enda lekrere grafikk med riktig maskin, tar vi ikke dette inn i testrutinene med det første. All erfaring tilsier nemlig at de første månedene et spill er ute gjøres det endringer som påvirker ytelsen, og dermed ville ikke resultatene hatt særlig lang holdbarhet.

Med spillet durende i Full HD-oppløsning har vi fått svært hyggelige resultater fra en rekke skjermkort i det siste. Det originale GeForce GTX 780 imponerte, men klarte ikke å bryte over 100 FPS, men den grensen kom AMD Radeon R9 290 seg såvidt over da vi testet det nyeste AMD-kortet.

Det aller beste vi har sett inntil i dag var de enda råere 109 FPS vi fikk i vår test av Radeon R9 290X, med absolutt alle kvalitetsinnstillinger satt til høyeste nivå. I dag må imidlertid AMDs beste vike plass, fordi GeForce GTX 780 Ti er enda et par hakk bedre. Det er kanskje bare snakk om rundt 2,5 prosent bedre ytelse, men det er nok til å sikre førsteplassen på tabellen.

Når vi skrur oppløsningen opp til 2560 x 1600 piksler klarer dagens testmodell faktisk å sikre seg førsteplassen på nytt – og med littegrann bedre margin enn tidligere.

Da vi testet GeForce GTX Titan, dog med nå utdaterte drivere, klarte dette superkortet «bare» 66,6 FPS. Vår erfaring med ytelsesforbedringer fra nye drivere tilsier at Nvidias gamle kjempe faktisk ville endt på en laber tredjeplass i denne rangeringen – solid slått av det nye GeForce GTX 780 Ti sine 70,8 bilder per sekund.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter overraskende mye.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt innstillingene ut til det fulle. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve – selv i Full HD.

Også i Metro 2033 okkuperer dagens testmodell førsteplassen på Full HD-oppløsning, og her slår Nvidia GeForce GTX 780 Ti erkerivalens beste med saftige 16 prosent høyere bildeflyt. Andreplassen på tabellen tilhører også Nvidia, siden gode gamle GeForce GTX 780 så absolutt holder stand fremdeles – men dette kortet faller som en stein når vi skrur oppløsningen til værs, så vi vil gjerne se hva som skjer med nykomlingen:

Førsteplassen holder, men det er med en nesten uvirkelig knapp margin. Mindre enn et femtedels bilde per sekund skiller det beste Radeon-kortet og vårt GeForce GTX 780 Ti, mens minsteverdiene er klart bedre på AMD-skjermkortene.

Det er tydelig at AMD sin tunge satsing på å være best på høyeste oppløsning har noe for seg – så vi føler oss riktig så sikre på at dagens testmodell hadde måttet overlate tronen i denne testen til noen andre om vi prøvde 4K-oppløsningen.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er en smule ferskere enn Metro 2033, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

Dette er et spill som tidligere i stor grad har favorisert AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte. Dermed er det en god motsats til Metro 2033, som skal kunne gi Nvidia-baserte skjermkort en dytt med sitt medlemskap i «The way it's meant to be played»-klubben.

Når vi fyrer i gang Sniper Elite V2 på den velkjente Full HD-oppløsningen strammer dagens testmodell virkelig Titan-musklene sine. Mens ingen andre skjermkort i tabellen er i nærheten av å komme opp til 50 FPS, lukter vårt GeForce GTX 780 Ti faktisk på 60 FPS-grensen. Det prosentvise overtaket mot gamle GeForce GTX 780 er på omkring 22 prosent, mens det mot Radeon R9 290X yter mer enn 25 prosent bedre.

Når vi skrur oppløsningen til 2560 x 1600 piksler gjør skjermkortet vi tester i dag en akkurat like imponerende figur. Overtaket på AMDs beste er «bare» på omkring 17 prosent, men det er likevel mer enn godt nok til at Nvidias nyeste sitter trygt i kongestolen sin.

Her vil vi likevel påpeke at mengden riving i bildet – «tearing» – vi opplevde med vårt GeForce GTX 780 Ti i Sniper Elite var fullstendig uholdbar. Spillet ville tross høy bildeflyt ikke vært spillbart, uten at vi kan sette fingeren på hva dette kom av, ettersom vi ikke opplevde dette problemet i noen andre tester.

Bli med videre for å se hvordan det gikk i de nyere spillene våre »

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Akkurat som Sniper Elite V2 er Hitman: Absolution dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.

På oppløsningen 1920 x 1080 piksler i dette spillet møter dagens testmodell motstand for første gang. Kun 51,81 FPS – like mye som vi antok GeForce GTX Titan ville endt på da vi testet AMD Radeon R9 290 – holder bare til en knepen andreplass for Nvidia GeForce GTX 780 Ti. Knepenheten er dessuten ikke engang opp til førsteplassen, men heller ned til tredje, fordi AMDs junior-toppkort puster Nvidias beste varmt i nakken.

Førsteplassen tilfaller her Radeon R9 290X, som altså endelig får litt revansje etter å ha blitt forvist til både andre- og tredjeplasser gjennom hele denne testen til nå.

Ikke overraskende går det enda bedre for AMD – og enda dårligere for vårt testprodukt i dag – når vi smeller oppløsningen opp til høyeste mulige innstilling. Her faller vårt GeForce GTX 780 Ti hele 15 prosent akterut sammenliknet med resultatet Radeon R9 290X klarer å levere, og bildeflyten ender i grenseland for hva som er spillbart.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Med slike omgivelser, sammen med en rekke spektakulære effekter, burde spillet kreve sitt av maskinvaren, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.

I Far Cry 3 grafser GeForce-modellen vår førsteplassen tilbake, med nesten 5 prosent raskere bildeflyt enn hva Radeon R9 290X er i stand til å levere. Også minsteverdiene Nvidias nyeste gir oss er svært anstendige, og vi får en meget greit spillbar opplevelse uten hakking – til tross for at altså alle kvalitetsinnstillinger er makset ut.

Også ved høyeste oppløsning holder GeForce GTX 780 Ti førsteplassen, men som vi har sett flere ganger tidligere er det bare såvidt at det går. AMD gjør det relativt sett aller best når skjermkortene må tegne opp skikkelig mange piksler, men til tross for dette har de ikke nok krefter til å hamle opp med dagens testeksemplar sine 2880 streamprosessorer.

Company of Heroes 2

@ M a x , A A : H i g h , T e x : H i g h e r , S n o w : H i g h , P h y s : H i g h

Civilization V har nå forsvunnet fra våre rutiner, ettersom Company of Heroes 2 har modnet nok til at vi stoler på resultatene det leverer. I vår ytelsestest av spillet fant vi ut at det slurper i seg maskinkraft for å kunne tegne opp et vell av teksturer, eksplosjoner, flammer og røyk, samtidig som det stadig er en fryktelig snøstorm på ferde. En meget god kandidat til å seigpine alle grafikkort som finner veien inn i testbenken vår, altså.

Snøstormene raser på skjermen, og skjermkortet vårt blåser i vei på testbenken. Det bråker imidlertid ikke så mye som de to AMD-modellene det legger seg midt mellom på tabellen, med 42,65 FPS i gjennomsnitt – som er et høyst anstendig resultat. Sammenliknet med GeForce GTX 780 presterer det nyeste GeForce-kortet langt bedre, men erkerivalen klarer altså å yte det lille ekstra som skal til for å bli best i Company of Heroes 2.

Atter en gang går det litt tregere når oppløsningen skrus til vært, og GeForce GTX 780 Ti må ta til takke med en tredjeplass. Som vi påpekte i vår test av Radeon R9 290 er det fortsatt tydelig at AMD sin nye Hawaii-kjerne er den aller beste som finnes til akkurat dette spillet – og AMDs toppmodell gjør det her omtrent 15 prosent bedre enn dagens testkort fra Nvidia.

Dermed er ytelsestestene avsluttet, men før vi konkluderer skal vi se på hvordan effektforbruket og temperaturene har vært underveis »

Effektforbruk og temperatur

Testen går mot slutten, men før vi kan si oss helt ferdige må vi måle strømforbruket. Her ser vi hvor mange watt hele datamaskinen trekker fra stikkontakten når skjermkortet kjører for fulle mugger, og vi ser at alle de ekstra streamprosessorene, teksturenhetene og rasterenhetene Nvidia har stappet inn i dagens skjermkort krever sitt fra strømnettet.

GeForce GTX 780 Ti er faktisk nesten like forslukent som de to grådige toppmodellene AMD nylig lanserte, og drøyt 12 prosent mer strømkrevende enn GeForce GTX 780. Dette er en betydelig oppgang i energikonsumet for Nvidias del, men ikke egentlig så veldig overraskende, med tanke på at kortet kjører høyere frekvenser over hele fjøla enn tidligere GK110 Kepler-baserte modeller fra selskapet.

Med et så høyt energikonsum hadde vi forventet langt høyere temperaturer enn de vi ser her. 81°C er riktig nok én grad over temperaturmålet Nvidia har fastsatt, men hviletemperaturen er komfortabelt lav, og viftestøyen blir aldri påtrengende. Sammenliknet med de to toppkortene fra AMD, Radeon R9 290 og Radeon R9 290X, er dette slett ikke ille.

Med dét er vi ferdige med alle våre tester og målinger.
På neste side tar vi et tilbakeblikk, og konkluderer ut fra hva vi har sett »

Konklusjon

I dag har vi testet Nvidia GeForce GTX 780 Ti, selskapets definitive flaggskip for spill på Kepler-arkitekturen, og vi har ikke blitt skuffet av det vi har fått se. Resultatene har som regel ligget helt på topp, med kun et par unntak, og vi har sett behagelige temperaturer gjennom hele prosessen.

Kortets navn er preget på kjøleren, og denne gangen har Nvidia valgt å farge bokstavene litt mørkere enn resten.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Viftestøyen har vært fullstendig overkommelig, og dét er i seg selv litt imponerende for et skjermkort som har morsommere spesifikasjoner enn selv ekstreme GeForce GTX Titan.

På toppen av det hele er det ikke til å komme unna at skjermkortet ser direkte lekkert ut, i den snasne innpakningen Nvidia har holdt seg til med nesten hele sin GTX 700-familie.

Nvidia GeForce GTX 780 Ti byr på DisplayPort, HDMI, og to DVI-utganger.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Men så er det jo slik at herligheten koster noe også, da.

Det finnes så mye annet godt

Laveste pris på GeForce GTX 780 Ti er i skrivende stund tett oppunder 5500 norske kroner. Det er faktisk en hel del penger, og særlig i dag, siden det finnes en rekke andre knallsterke skjermkort på markedet til en billigere penge.

Nvidia GeForce GTX 780 Ti.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Derfor vil vi fortsatt holde en knapp på Radeon R9 290X som vårt anbefalte skjermkort. Det yter nesten akkurat like godt, og ved svært høye oppløsninger tidvis litt bedre, men koster nesten 1500 kroner mindre.

Alternativt kan du investere noen hundrelapper i et sett industrielt hørselsvern, og deretter betale 800 kroner mer, for utrolig mye bedre ytelse enn noe enkelt skjermkort – i form av to AMD Radeon R9 290 i CrossFire.

Begge disse alternativene gir deg dessuten tilgang til AMD sine Mantle og TrueAudio-teknologier, selv om du da vil gå glipp av muligheten til å bruke G-Sync når dét en gang kommer ut.

Hvis dette er viktig for deg, eller du bare er en ihuga Nvidia-fan, kan du likevel med god samvittighet plukke opp et GeForce GTX 780 Ti fra billigste butikk – det er nemlig det raskeste spillkortet på markedet i dag.

+ Ellevill ytelse
+ Fin temperatur og støynivå

- Koster mer enn det smaker

G-Sync er for øvrig noe av det mest spennende vi har hørt om på en stund:
Ekstra: Slik vil de revolusjonere spillopplevelsen din med en liten brikke »

Mer om
annonse