Tek.no

Test

Cruise og Cameron, natt og dag

6 Des 2010 13:00
annonse

Anmeldelse

I 2010 kom det et par filmer der en helt vanlig amerikansk blondine blir kjent med en mørkhåret kjekkas – som viser seg å være en topphemmelig agent for staten. Agenten er i begge tilfellene ettersøkt og det blir derfor et realt haraball med skyting, slåssing og biljakter. Begge filmene har dessuten innslag av komedie og europeiske omgivelser. Den ene filmen er Killers og den andre er selvfølgelig Knight and Day.

Knight and Day kostet 117 millioner dollar å lage – 42 millioner mer enn Killers – og spilte inn 261 millioner verden rundt – hele 169 millioner mer enn sin lillebror. Regissør James Mangold har fra før lagd blant annet kritikerroste filmer som 3:10 to Yuma, Walk the Line og Copland. Tom Cruise og Cameron Diaz utgjør stjerneduoen i Knight and Day, mens vi finner Paul Dano og Peter Sarsgaard blant birollene.

Les også: Blu-ray-utgivelser i desember

Velfungerende humor

På samme måte som Killers er Knight and Day en lettbeint actionkomedie som baserer seg på komiske forviklinger mellom den vanlige, hverdagslige dama og den topptrente, profesjonelle kjekkasen. Dette er enkel underholdning uten sterke politiske brodder eller emosjonell slagkraft. Her er det moro fra ende til annen og det er ikke meningen at man skal ta det hele så seriøst. Filmatisk eskapisme i fjervektklassen, så å si.

Dette er ikke automatisk negativt, og det gjelder ikke Knight and Day. Filmen kommer bedre ut av det enn Killers, da Tom Cruise først og fremst er litt mer troverdig som topptrent agent enn Ashton Kutcher. Knight and Day er også en del morsommere, for eksempel med tanke på Tom Cruise sin gjennomgående optimisme selv i livsfarlige situasjoner, som når han henger opp ned og er bundet fast, men fremdeles lover en neddopet Cameron Diaz at de snart er ute.

annonse

Denne type humor er enkel, men den fungerer. Andre artige hendelser som må nevnes er når Cruise sparker ned en servitør på en kafé som han tror er ute etter ham, når hele flyet viser seg å være ute etter Cruise, eller når Cameron Diaz spør hvordan hun fikk på seg bikinien. Rett og slett hysterisk.

Actionfylte pusterom

Knight and Day tar ikke seg selv så sabla seriøst og høytidelig, men den er heller ingen gigantisk fornærmelse mot et mer eller mindre oppegående publikum. Katt-og-mus-leken med agentene fra staten og Tom Cruise sine utspekulerte planer, som jeg ikke kan gå videre inn på uten å avsløre viktige elementer ved handlingen, bidrar til å gjøre det hele en dose mindre forutsigbart slik at vi lett kan bli mer aktive når det gjelder å følge med.

Actionscenene er kanskje ikke av det mest spektakulære slaget, men de virker i å gi seeren pusterom og simpel underholdning mellom alle de litt mer kompliserte konspirasjonsteoriene og frem-og-tilbake-hendelsene i fortellingen. Knight and Day forsøker å være en god og gammeldags eksotisk spionthriller med sjarm og komedie, og den klarer forsåvidt dette på en god måte. Skurkene er skurker, og heltene er helter, og vi kan stadfeste at det har vært en hyggelig filmkveld.

Konklusjon

Knight and Day er god til å gjøre det den er ment til å gjøre innen sine sjangermessige konvensjoner. Vi blir tildelt flotte og velbalanserte doser av komedie og action, ispedd en frisk mengde konspirasjonsteori og frem-og-tilbake-lek. Dette er god underholdning når man tar filmen på sine egne premisser.

annonse

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!

Les også