Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Elm

Design og brukervennlighet

Sony Ericsson liker å lansere såkalte miljøvennlige telefoner, og Elm er en av disse. Selskapets "grønne" telefoner er laget av stort sett resirkulerbar plast, og skal slik bidra mindre til forsøplingen av planeten enn andre mobiler.

Det blir fort tydelig at Elm er en telefon for SMS-frikene. Til dette formålet er den nemlig tilpasset på flere måter.

Geniale SMS-taster

Tastene er både store og tydelige. Disse er organisert i fire rader nedover, med et tydelig skille mellom hver rad. Vertikalt er det lite som deler tastene, men siden de er såpass store, skal det en del til for å trykke feil.

Tastene er i tillegg gode å trykke på, og den halvmyke plastikken gjør Elm til et velegnet verktøy for kommunikasjonsfrikene.

Navigasjonstastene er det heller ingenting å si på. Disse er godt markert og de aller fleste vil nok få tastenes plassering raskt inn i fingrene.

Kurvet bakside

En annen ting som gjør Elm til en god skrivetelefon, er utformingen av selve telefonen. Baksiden er nemlig kurvet, slik at den passer bedre inn i håndens gripetak enn andre, helt rettvinklede telefoner. Den nederste delen av baksiden er i tillegg riflet, noe som gir deg ekstra grep.

På baksiden sitter også et kamera. Dette er nokså ubeskyttet, og kan fort få riper av å ligge sammen med skarpe gjenstander. En liten opphevet ring rundt selve linseglasset, i tillegg til telefonens runde kurve, gjør imidlertid at du kan legge telefonen på bordet uten å skade kameraet.

Elm har to snarveistaster, begge på høyre side: En kameratast og en dobbelttast du styrer samtalevolumet med.

Elm er en nokså lett telefon, og vekten på 90 gram bidrar til å gi telefonen en "billig" følelse. Men det er ikke et knirk å spore noe sted, og sånn sett er byggekvaliteten ivaretatt.

Skjermen til Elm er 2,2 tommer stor. Menyene er stort sett de samme som Sony Ericsson har gitt sine enkle telefoner de senere årene. Et lite unntak er at menyikonene hos Elm har et litt annet utseende enn på andre modeller.

"Smart" hvilemodus

Selv om Elm er en "dum" telefon, fungerer den godt som eksempel på at selv dumme telefoner begynner å bli smarte på sitt vis. Elm har nemlig fått noen fiffige snarveier i hvilemodus.

Ved å trykke oppover på fireveistasten, får du opp en ny meny. Her finner du fem funksjoner du kan velge å vise i hvilemodus: Kalender, Facebook, Myspace, Twitter og Walk mate eco (skritteller). Du får bare se en av funksjonene i skjermbildet av gangen, men alle kan godt være aktivert samtidig.

Litt treg

Ellers er det lite å bemerke. Menyvalg og funksjoner er logisk satt opp, og bør ikke by på de store utfordringene for unge, så vel som eldre brukere. Menyene kan dessverre være litt trege av og til. Er du rask på labben, vil du kanskje irritere deg litt over at telefonen reagerer senere enn fingrene dine.

Siden Elm er en såkalt miljøtelefon, er kjøpspakken nokså liten. Det er heller ikke mye i den:

  • Telefon med batteri
  • Lader
  • Håndfrisett
  • Bruksanvisning

For de som setter kaffen eller colaen i halsen av telefonens farge, beroliger vi gjerne med at den også finnes i svart.

Teknologi og funksjoner

Elm er en telefon du kan ringe hjem med stort sett over hele verden. Den har nemlig støtte for alle fire GSM-frekvenser.

Mye surfeteknologi

Mobilen har også masse surfeteknologi: Edge, 3G og super-3G. Det betyr i praksis at du får minst Edge-hastighet uansett hvor du er, og bredbåndshastighet når du surfer i byer og tettbebygde strøk.

Er du innenfor trådløse soner, kan du også surfe gratis via Wi-fi.

Til lokal trådløs kommunikasjon har Elm Bluetooth, slik at du kan overføre bilder eller andre filer til telefonen. Har du imidlertid større ting å overføre, som for eksempel musikk, kan du bruke den medfølgende datakabelen.

Telefonens internminne er på 280 MB. Omgjort til sanger, gir dette deg plass til rundt 50 stykker. Du kan utvide lagringskapasiteten med ekstra minnekort om du vil. Dette må du kjøpe separat.

Å sette opp e-post på Elm er ingen sak. Vi testet med en Gmail-konto, og behøvde bare fylle inn brukernavn og passord. Når det er gjort, henter telefonen selv ned postkasseinstiliingene du behøver.

Tilpasser nettsidene til skjermen

I utgangspunktet viser nettleseren til Elm nettsidene slik de er laget, altså for PC-skjermer. Du får da sett en veldig liten del av nettsiden av gangen, og mister fort oversikten. Blar du litt i innstillingene til nettleseren, vil du finne en mer oversiktlig løsning. Denne heter Smart fit. Ved å aktivere den, presser nettleseren alt innholdet ned i en størrelse som passer skjermen til Elm.

Det er dette som gjøres i Opera Mini for at du skal kunne se vanlige nettsider på små mobilskjermer. Hos Elm ser det imidlertid ikke like proft ut, og siden er litt mer rotete. Du får likevel en langt bedre oversikt over nettsiden enn i vanlig modus.

Å snakke i telefonen med Elm er ikke noe problem. Lyden er klar og fin i begge ender. Batteritiden er det heller ikke mye å utsette på. Ved moderat bruk, kan du regne med å måtte lade mellom hver tredje og fjerde dag.

Multimedia

Elm kommer med "grunnpakken" av mediafunksjoner: Musikkspiller, radio og kamera.

Det følger med et håndfrisett til Elm, som du også kan bruke til å lytte til musikk. Som slike håndfrisett flest, klarer det ikke å gjengi musikken så godt som skikkelige hodesett. Håndfrisettet som følger med Elm burde imidlertid duge om du bare trenger musikk en kort stund eller ikke er kresen på lyden.

Er du imidlertid opptatt av å få med deg de dypere lagene av musikken, kan du eventuelt koble til et trådløst hodesett i stedet. Vil du bruke hodesett med vanlig lydplugg, må du kjøpe en overgang fra Sony Ericssons egen plugg.

Lite minne

Internminnet til Elm er som nevnt på forrige side 280 MB. Det ligger ikke noe minnekort i pakken, selv om telefonen har støtte for dette. I dag er ekstra minnekort ikke spesielt dyrt, så en ekstra investering behøver ikke velte økonomien din.

Finn billigste minnekort i Prisguiden »

Det følger med ett spill når du kjøper Elm; Quadrapop. Det er imidlertid ikke vanskelig å kjøpe og laste ned flere spill via mediebutikken Playnow om du ønsker det.

Les våre spilltester »

Kameraet til Elm tar det man kan kalle midt på treet-bilder. De er ikke skarpe nok til å gi noen wow-følelse, men heller ikke katastrofalt dårlige.

Bildene har en tendens til å bli litt blasse under normale lysforhold. Kameraet takler imidlertid mørke forholdsvis godt, og unngår å ødelegge bildene med digital støy.

Les også guiden: Slik tar du bedre mobilbilder »

Fargegjengivelsen er det ingenting å si på. Når det kommer til detaljgjengivelse, viser grafen at Elm skårer nokså høyt.

Konklusjon

Elm er seneste skudd på stammen i Sony Ericssons serie med miljøtelefoner. Telefonen koster rundt 1500 kroner.

Kurvet for komfort

Ved første øyekast er det lite som skiller Elm fra andre mobiler i klassisk format. Men denne telefonen er kurvet bak, noe som gjør at den passer veldig godt i hånden. Sammen med store og gode taster, gjør dette Elm til en veldig god SMS-telefon.

Menyene bør være enkle å forstå for de fleste, og du kan velge mellom flere måter å arrangere meny-ikonene på.

Elm har i tillegg en litt "smartere" hvilemodus enn andre enkle telefoner. Du får nemlig små minioversikter over tjenester som Facebook og kalender rett i hvilemodusen.

Dessverre er telefonen litt treg til tider, og kan kanskje irritere deg som liker å bruke mobilen i fantomfart.

Vil du ha en rimelig telefon til å surfe på nett med, bør Elm være en høyaktuell kandidat. Den har nemlig både super-3G, 3G og Edge, og i tillegg Wi-fi. Sistnevnte lar deg surfe gratis innenfor trådløse soner.

Enkel e-post

I samme slengen kan vi legge til at det ikke er vanskelig å bruke Elm til å sende og motta e-post. Har du for eksempel en Gmail-konto, behøver du bare å skrive inn brukernavn og passord, og telefonen ordner resten selv.

Elm er en god telefon å prate i, og verken vi eller motpartene hadde problemer med lyden.

Ok lyd

Apropos lyd, er ikke lyden ved musikkspilling så aller verst heller. Eksperter på lyd vil naturligvis grine på nesa, men den jevne borger bør fint klare seg med lyden fra Elm på vei til eller fra jobben. Skal du høre på musikk i en lengre periode og vil ha bedre lyd, anbefaler vi å koble til et trådløst hodesett i stedet. Elm har nemlig ikke utgang for vanlig lydplugg.

Vil du bruke mobilen som din daglige musikkspiller, må du nok investere i et minnekort. Dette følger nemlig ikke med i pakken til Elm.

På baksiden av Elm sitter et fem megapikslers kamera. Dette tar helt greie bilder. De har imidlertid en tendens til å bli litt blasse.

Alt i alt synes vi Elm er en over middels god telefon. Den er god å skrive SMS med, har mange surfemuligheter, enkel e-post og lyd som ikke er så aller verst. Dessverre er den litt for treg og mangler noen få elementer til at den når helt til topps.

Alternativene

Er det SMS-manien som styrer hvilken mobil du kjøper, vil vi faktisk anbefale et alternativ som er en god del billigere enn Elm. Sony Ericssons Naite er veldig god på SMS, men har mindre teknologi og noen av de samme manglene Elm har. Er lyden viktig for deg, bør du ta en titt på Sony Ericssons W595. Denne har imidlertid heller ikke vanlig lydutgang. LG har også et godt alternativ, nemlig KP500. Her får du ingen fysiske talltaster, men gode menyer og musikkspiller, stor skjerm og fin batterilevetid.

annonse