Tek.no

Test

KT Tunstall - Drastic Fantastic

Katie Tunstall leverer melodier som går i vante spor.
Iren Hope Rønhovde
23 Sept 2007 17:00

KT Tunstall fikk mye positiv oppmerksomhet med førsteplaten “Eye to the Telescope” i 2004, og har blitt sammenlignet med Dido og Jenny Lewis. Platecoveret til oppfølgeren ”Drastic Fantastic” skaper forventninger om glamorøs ”tøff i trynet”-rock, der artisten poserer med en særdeles glitrende gitar, iført høye hæler og et målrettet blikk. Men dette bildet er særdeles misvisende. Musikken som møter oss i åpningssporet ”Little Favours” sparker ikke på langt nært så hardt som man skulle tro. I stedet serveres nokså snill og radiovennlig poprock. ”Drastic Fantastic” er med andre ord definitivt ikke nevneverdig drastisk.

Det gitarbaserte albumet har hentet inn kjærkommen variasjon ved hjelp av blant annet klokkespill, ukulele, hammondorgel og cello. Likevel hviler hovedvekten på en standard rockebesetning med gitar, bass og trommer, samt Tunstalls upåklagelige vokal. Hun er selv den viktigste bidragsyteren hva angår låtskriving, men har fått drahjelp av Jimmy Hogarth (Half Cousine, James Blunt), Martin Terefe (Nicole Atkins, Craig David), Ed Case (Gorillaz, Top Garage) og Sam Dixon. KT (kort for Katie) Tunstall er en talentfull sangerinne, og oppviser god stemmekontroll og relativt høyt toneomfang uten å lyde skolert. Stemmen er slepen, men likevel klar og stabil. Av referanser kan Kristin Hersh nevnes.

Glatt og greit

Som på debutplaten har hun fått med seg produsent Steve Osborne som har hatt opptil flere fingre med i innspillingene til band som Placebo, Doves, Sophie Ellis-Bextor, Suede og New Order. Resultatet er en glatt og godt produsert samling poplåter hvor man har gjort det beste ut av hva man må kunne si er et middels godt låtmateriale. Melodiene tøffer av gårde i vante spor og fungerer greit. Dette på tross av total mangel på nyskapning i en musikksjanger hvor det er lett å gå i fellen og komponere noe man føler å ha hørt et hundretalls ganger før.

Frøken Tunstall får ikke dette albumet til å bli så drastisk og fantastisk som det burde være.

Av de elleve låtene som utgjør ”Drastic Fantastic”, skiller ”If Only” seg ut som en potensiell hitlåt, godt plantet i kontemporær-konvensjonell poprock.

Den påfølgende ”White Bird” er en harmonisk klimpregitar-ballade a´la Nick Drake. Og slik fortsetter det, kort sagt i en slags dialog mellom til dels fengende poplåter og koselige ballader.

Et stadig gjentakende problem på denne platen er at låtene enten har bare et godt vers eller et godt refreng; kun et fåtall klarer å holde motivasjonen oppe gjennom de tre obligatoriske minuttene.

Konklusjon

KT Tunstall leverer et knippe godt produserte poplåter som kan fenge den gjengse lytter med sine radiovennlige refrenger. Likevel er ikke ”Drastic Fantastic” på langt nær så drastisk og fantastisk som man kunne tro, og i så måte lever ikke platen opp til de forventningene den selv har skapt.

annonse

Les også