Tek.no

Test

Korn ? Untitled

22 Sept 2007 16:00

Den forhenværende kvintetten har foretatt en mer eller mindre ufrivillig amputasjon; tidligere gitarist Brian Welch har forkastet bandet til fordel for kristendommen og nyter dagene i gemyttlig passiar med Jesus, mens trommeslager David har tatt en midlertidig pause, han har tross alt en modellkarrière å skjøtte. Men digresjoner til side; til bandets forsvar skal det sies at tapet ikke merkes nevneverdig. Det er fremdeles Korn, på godt og vondt. Vokalist Jonathan Davis er naturlig midtpunkt og messer infantilt om sine indre demoner, flankert av gitarist James Shaffer og bassist Fieldy som gjør sitt ypperste for å supplere med lite oppfinnsomme riff.

”Untitled” er utgivelsen nu-metal-gudfedrene stolt proklamerer som sin mest voksne til nå, en slags naturlig progresjon hvor målet er å distansere seg fra de litt mer pop-aktige foregående platene. Paradoksalt nok hyret de inn produsent- og låtskriverhjelp fra musikkteamet The Matrix, som har hatt suksess med bl.a. Hillary Duff og Avril Lavigne. Halvveis i samarbeidet røk de uklare med hverandre, og Atticus Ross (Nine Inch Nails) overtok produsenthatten. Noe overraskende kan man også høre tjenestene fra tidligere Frank Zappa trommeslager, Terry Bozzio, dog kun på halve platen. Kanskje like greit; det den ellers så eminente trommeslageren bidrar med er skuffende middelmådig. Sånn sett i tråd med resten av platen.

Mus i kirkeorgelet

Større dybde og atmosfære var tiltenkt da bidragsytere ble hyret inn, og resultatet er en mer elektronisk og industriell retning. Men denne musikalske botox-innsprøytningen i form av enkle keyboardlyder, mistenkelig likt noe Nine Inch Nails og Linkin Park har hatt befatning med, låter kun som et påklistret kontentum. Men her er det ikke bare mus i kirkeorgelet dessverre. De tunge, nedstemte og endimensjonale gitarene som er så symptomatiske for Korn, kopierer seg selv og det hele blir foruroligende forutsigbart, pretensiøst og dørgende kjedelig. Faktum er at Korn for lengst har kjørt seg fast og lider under fantasiløse vendinger og lite dynamikk.

Vokalist Davis attesterer det noe begrensede stemmerepertoaret med snerrende og knirkende Marilyn Manson-stemme, hvordan kanalisert tenåringsangst fremføres på en strategisk og markedstilpasset måte. Sangtitler som ”Bitch, we got a problem” med lyriske verselinjer av sorten «We are schizophrenic, don’t stop. No, not til I fuck this all up» hjelper ikke stort. At slik vakker poesi er ført i pennen av menn som faretruende nærmer seg 40, bidrar bare til å sende enda flere grøss nedover ryggraden. Det syder som sådan en halvmørk, men nesten parodisk aura over dette 13 spors albumet, som også omhandler temaer som global oppvarming og menneskelig evolusjon. Bare så det er sagt.

Legger man godviljen til har albumet to-tre låter med tilløp til ok musikk, men det ebber ut i et masete og lite originalt møl. Korn fremstår tamt, passe ufarlig og har noe glatt og overprodusert ved seg, som en Hollywood-film av verste sort som fri til massene.

Konklusjon

Først og fremst et album for Korn-fans. Hvis intensjonen er å eksperimentere og utvikle seg, burde et formelt markedstilpasset og forhåpentligvis vidsynt band som Korn i langt høyere grad sondere sin egen identitet enn hva de gjør her. I stedet velger de å surfe videre på en slapp nu-metal bølge, men lander i stedet med et gedigent mageplask og drukner i sitt eget narsissistiske dragsug.

annonse