Tek.no

Test

Samsung E760

5 Des 2005 13:03

Design, skjerm og menyer

Samsung har for mange blitt synonymt med god design og byggekvalitet. De små, lekre telefonene gir som oftest en upåklagelig kvalitetsfølelse, også i de lavere prissegmentene.

E760 er ingen billig telefon, og vi har derfor forventet godt gjennomtenkte løsninger og god kvalitet. Det klarer den også i all hovedsak å levere.

Estetikk i sentrum
Telefonen har en stilig, rund ytterskjerm som man raskt biter seg merke i. Sammen med kameralinsen som sitter like ved, kompletterer den en attraktiv sølvfarget framside.

Telefonen ellers er i sin helhet svart, med unntak av volumtastene på venstre side, og en hurtigtast på høyre side. Den svarte matte overflaten er lik den vi kjenner fra for eksempel E730, og den liker vi veldig godt. I forhold til de metall-lakkerte telefonene i sølv, skal det nemlig mye mer til før den matte overflaten blir ripet opp. Den gir også en bedre polstring av telefonen.

Størrelsemessig er E760 en middels stor kamskjelltelefon, verken veldig stor eller blant de aller minste. De nøaktige målene er på 8,8 x 4,4 x 2,3 cm, mens vekten er spesifisert til 87 gram. Det gjør E760 til en omtrent like stor og tung telefon som E720 og E730. Modellen bude altså ikke ha noe problem å gli ned i de fleste bukselommer.

Lekre taster
Når du åpner E760, ser du raskt at det ikke bare er utsiden som er viet oppmerksomhet i designfasen. Tastesettet glir rett inn i resten av designet, samtidig som det er funksjonelt. Tastene er helt flate, senket ned til å gå i ett med resten av telefonen, og er i matt stål. Med det hvite bakgrunnslyset, ser det også ganske bra ut i mørket.

For å sikre at du skal kunne skille tastene fra hverandre uten å måtte se på de, har Samsung laget små fordypninger mellom strategisk plasserte taster. Dette gjør telefonen godt egnet for å skrive tekst, men som vi skal se på senere, er dessverre ikke Samsungs menyer like samarbeidsvillige denne gangen.

Alle åpningene på E760 er tettet igjen med fastmonterte pakninger. Dette virker til å ha blitt standard på alle Samsungs modeller, og vi håper at alle andre produsenter kan ta lærdom av dette, siden et par strategisk plasserte pakninger reduserer sjansen for å få støv og fukt inn i telefonen betraktelig.

Alt i alt må vi si oss imponerte. Det er tydelig at Samsung ikke har overlatt noe til tilfeldighetene når de har designet E760, og det eneste vi kan sette fingeren på er at kameralinsen ikke er beskyttet.

Menyene i Samsungs telefoner er oversiktlige, intuitive og brukervennlige. Hovedmenyen tar seg bra ut, med sine animerte og høyoppløselige ikoner.

Samtidig er det en del irritasjonsmomenter. Mange vil si at Samsungs mangel på skikkelige profiler. slike som man finner hos Nokia, Siemens og Sony Ericsson, er en plage, mens noen klarer seg med stille modus. Undertegnede irriterer seg grønn på at det ikke er mulig å få telefonen til å ha økende ringesignal samtidig som telefonen vibrerer. Dette har Samsung klart tidligere, og vi synes det er merkelig at de ikke lenger vil gi oss denne muligheten.

Noe annet Samsung har valgt å nedprioritere, er oss tasteglade nordmenn. Vi har tidligere gitt Samsung skryt fordi de endelig lærte opp telefonene sine til å huske at vi vil skrive SMS med ordlisten på, og at vi i Norge starter setningene med stor bokstav etter punktum. Vi synes derfor det er utrolig trist at dette nå er glemt, og vi skjønner godt hvis tasteglade nordboere utelater å kjøpe denne modellen på grunn av det.

En viktig nyhet E760 har å by på, er en innebygget bevegelsessensor som oppfatter hvordan du beveger telefonen. Det betyr at du kan styre spill og programmer med å bevege telefonen. Om du for eksempel holder inne snarveitasten på høyre side av telefonen, kan du riste deg frem til MP3-spilleren, kameraet eller en rytmeboks. Det skal nevnes at det krever en del trening for å mestre dette nye påfunnet. Telefonen kan ikke holdes i hvilken som helst stilling for å få dette til å virke, og vi har flere ganger måttet holde oss for å ikke kaste telefonen i gulvet under læringsprosessen. Det skal likevel nevnes at når du først mestrer bevegelsessensoren, er det faktisk litt gøy. Vi kommer mer inn på dette under kapittelet om underholdning.

Skarp skjerm og rund skjerm
Den indre skjermen i E760 har en oppløsning på 176 x 220 piksler. Skjermer med denne oppløsningen er gammelt nytt, men ser fremdeles meget bra ut i Samsungs mindre modeller. Kun Samsungs egen D600 kan utklasse denne skjermen i denne størrelsesordenen. Skjermen til E760 er for øvrig av typen TFT og har en fargedybde på 262 000 farger, noe som sørger for en svært god fargegjengivelse. Man ser godt hva bilder forestiller, og kamerasøkeren, som for øvirg dekker hele skjermen, er en fryd å bruke.

Den ytre skjermen er uvanlig nok rund. Oppløsningen tvers over er på 96 x 96 piksler, og er basert på OLED-teknologi med mulighet for å vise 65 000 forskjellige farger. Det eneste som egentlig skiller denne ytterskjermen fra Samsungs andre modeller er vel egentlig at den er rund, og det har egentlig ingen praktisk betydning utenom hvis du skal bruke den som kamerasøker. Selv om bildet du får opp i søkeren er rundt, blir det ferdige bildet naturligvis firkantet!

Les også