Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung M300

Design, skjerm, menyer og maskinvare

M300 er nesten prikk lik den gamle E700.
Tastaturet, og spesielt menytastene, er ubehaglige.

Samsung M300 er en oppusset utgave av selskapets klassiker E700. De to telefonene er nesten helt like, bortsett fra at M300 er en god del mindre.

Faktisk er M300 så liten og lett at den ikke merkes i lomma. Likevel er det ingenting å utsette på byggekvaliteten. Denne småtassen føles solid, og er fri for knirkelyder.

Blank plast

Telefonen er laget i blank plast og detaljer med metallfarget plast. I sammenslått tilstand er den veldig liten og tynn, og omtrent samme tykk som vanlige monoblokktelefoner.

Når du vipper opp skjermen finner du et tastatur som ved første øyekast ser ut til å være laget i plast. Det er imidlertid laget i gummi, og har en liten pinne du trykker på under hver gummitast.

Trange taster

Tastene er veldig små, og det er ikke så enkelt å føle forskjellen mellom dem. Vi syns heller ikke at de er spesielt behagelige å bruke, mye på grunn av de nevnte pinnene under hver tast. Piltasten og menytastene utmerker seg som veldig vanskelige å bruke.

Det er på ingen måte umulig å skrive på tastesettet, men vi har definitivt vært borti bedre enn dette.

Pass på sidetasten

M300 har ellers en skjerm på utsiden, volumtaster på siden, som også aktiverer kameraet eller avviser samtaler. Du bør være forsiktig med å oppbevare flere ting i samme lomme som telefonen, i og med at et trykk på tasten vil aktivere kameraet.

Alt i alt syns vi at telefonen har en grei design, men at tastene ikke er så fryktelig gode. Om vi skal sammenligne med telefonen M300 er basert på, E700, så hadde forgjengeren mye bedre tastesett.

Skjermen er kornete, og egner seg dårlig til bilder.
Skjermen dekker 1,67 tommer av flippen.
Også i åpen tilstand er telefonen slående lik E700.
M300 er en del mindre enn E700 (til høyre).

Blass skjerm

M300 har en forholdsvis liten skjerm. Den er ikke spesielt skarp, og det er vanskelig å se den fra siden.

Hovedskjermen står dog i stil til prisen på telefonen: Vil du ha en telefon å se bilder med og surfe på nettet med, bør du definitivt vurdere en dyrere telefon enn dette. På disse områdene faller nemlig M300 igjennom.

M300 har også en svart/hvitt-skjerm på utsiden, som viser tiden og hvem som ringer.

Barneskolenivå

Telefonens menyer ser ut til å være oversatt til norsk av noen som aldri fullførte barneskolen. Her er det nemlig skrivefeil og orddelingsfeil i bøtter og spann.

Menyvalgene har klingende navn som "Telefon innstilling", "Lyd innstilling", "Samtale informasjon", "Flipp tone", "Siffer farge", "Nød meldinger", "Høytaler", "Sene programmer" (i stedet for sceneprogrammer) og andre perler.

Menyen er ellers oversiktlig og grei. Den består av et rutenett med ni ikoner. Undermenyene er tekstbaserte og som regel enkle å finne frem i.

Vi opplever at telefonen reagerer litt sent når vi blar i menyene, uten at det er i overkant plagsomt.

Vibrasjonsnekt

M300 er en av Samsungs telefoner som nekter å ringe og vibrere samtidig. Her er du faktisk nødt til å velge en av delene, noe vi aldri helt har skjønt grunnen til.

Telefonen kan settes til å først å vibrere, og deretter å ringe, noe som forsåvidt fungerer greit med tekstmeldinger. Men til samtaler er det ikke så praktisk, siden telefonen vil vibrere i godt over 10 sekunder før den begynner å ringe. Da kan det være for sent å svare.

Grei på SMS

M300 er et greit valg for deg som skriver noen SMS, men vi syns ikke tastesettet er veldig behagelig å skrive veldig mange meldinger med.

Selve tekstmeldingsfunksjonen er for øvrig logisk lagt opp, men det er litt mange valg å trykke seg igjennom for å sende en SMS.

Håpløs på MMS

Telefonen har et 0,3 megapikslers kamera. Oppløsningen på bildene er altså veldig lav. Det går likevel ikke an å sende bilder du har tatt med telefonen. Telefonen klager nemlig over at bildene er for store.

Da lurer vi fryktelig på hva som er hensikten med å kunne ta bilder i denne oppløsningen. 0,3 megapiksler er ikke akkurat nok til at du vil skrive ut bildene.

Det går heller ikke an å overføre bildene til PC-en uten å gå til innkjøp av en datakabel. MMS-funksjonen er altså fullstendig uintuitiv.

Treging

M300 vil være representert på alle våre Java-ytelsesgrafer fremover. Ikke fordi den er så bra, men tvert i mot fordi telefonen har den dårligste ytelsen vi har målt.

Og det skal vi love at merkes. Spesielt når du bruker nettleseren sitter du og venter og venter på at ting skal skje. Skal du bla deg igjennom bildene dine, tar det nesten et sekund å bla seg til et nytt bilde i forhåndsvisningen.

M300 er en skikkelig knøtt sammenlignet med Nokia E90 og Sony Ericsson T650i.
Tastene er ikke spesielt gode å bruke.

De innebydge spillene ser imidlertid ut til å være dimensjonert for telefonens ytelse, og kjører helt greit.

Greit batteri

Samsung oppgir batterilevetiden til seks timer tale og 12 døgn hviletid. Dette er greit nok, men vi opplever at batteriet fort tømmes når vi bruker kameraet, nettleseren og radioen. Under testperioden ladet vi batteriet omtrent annenhver dag.

Lydkrise

Det er mye vi kan tilgi en billigtelefon som M300. Det gjør ikke så mye at ytelsen er dårlig og at skjermen ikke er så god når telefonen koster rundt 1000 kroner. Men når lydkvaliteten under samtaler er så dårlig som på denne telefonen, er det helt krise.

Lyden er grumsete, og det er vanskelig å høre hva som blir sagt under samtaler. Du må virkelig konsentrere deg for å oppfatte hva som blir sagt. Det vil si - om du i det hele tatt klarer å oppfatte noenting.

Vi opplevde under lengre samtaler at vi gikk glipp av mye som ble sagt, og at det var så slitsomt å bruke telefonen at vi rett og slett ble nødt til å legge på.

Taletidstesten er gjennomført i samarbeid med Telenor Mobil.

Om du bruker den medfølgende håndfrien blir lyden bedre, men lyden er fortsatt veldig skarp og ubehagelig.

Dette holder rett og slett ikke, Samsung. Vi forventer ikke at en telefon i denne klassen skal briljere på alle punkter, men at den er udugelig til det mest grunnleggende vitner om slett arbeid.

Kommunikasjon, nytte, underholdning og kamera

Som forventet

M300 er som billigtelefoner flest strippet for de heftigste mobilteknologiene. Om du bruker mobilen til å ringe og sende SMS, av og til sender noen MMS-meldinger, og sjekker nyhetene på wap, byr telefonen på det meste du trenger.

M300 har GPRS, slik at du kan koble deg til internett. Denne tilkoblingen brukes til wap og MMS.

Om du skal ut og reise kan det være greit å vite at telefonen kan brukes i Amerika, siden den har trebåndsstøtte.

Telefonen mangler for øvrig både Bluetooth og infrarød overføring. Om du skal overføre for eksempel bilder til PC-en, må du gå til innkjøp av en USB-kabel. M300 har heller ikke e-post.

Batteriet holder ifølge Samsung til seks timer tale.

Lite nytte

M300 har en grei telefonbok som lar deg lagre flere numre og epostadresser under hver oppføring. Du ikke lagre for eksempel postadresser eller internernettadresser.

Telefonens kalender lar deg bare føre opp huskelapper, men du kan sette alarm på disse. Dermed er kalenderen egnet for deg som vil lagre noen påminnelser.

M300 har også vekkerklokke, huskelister og kalkulator innebygget.

Telefonen mangler en del funksjoner, som for eksempel e-post og SyncML. Men siden M300 er en telefon i billigklassen gjør ikke dette så mye. Om du har behov for et lommekontor er uansett ikke dette en telefon du skal vurdere.

Dårlig på wap

M300 er heller ikke noe naturlig valg for deg som bruker wap i utstrakt grad. For det første er wapleseren ekstremt treg. Ikke bare tar det lang tid å laste inn wapsider, å bla i dem er også en treg affære.

Det er dessuten ikke mulig å skrive inn nettadresser i nettleseren. Dette kan kun gjøres fra hovedmenyen til nettleseren, som du bare har tilgang til før du åpner selve nettleseren.

Radio

M300 har ikke mp3-spiller. Derfor gjør det heller ikke noe at den er utstyrt med lite minne og ikke har støtte for minnekort.

Om du vil fordrive tiden byr telefonen på FM-radio med sterolyd, og en del spill.

Radioen er brukervennlig, og kan søke opp kanaler automatisk. Om du for eksempel vil skrive SMS mens du lytter til radioen, kan denne legges i bakgrunnen.

Hodesettet som følger med i esken har grei lyd, og egner seg greit til formålet. Det er også mulig å lytte til radio gjennom telefonens høyttaler, og lydkvaliteten er helt grei.

De medfølgende spillene er grei nok underholdning en stund. Siden telefonen har Java-støtte er det mulig å laste ned nye spill. Men som ytelsestesaten vår avslørte er dette kanskje ikke noe du bør regne med fungerer veldig bra.

Kameraet tar bilder i VGA-oppløsning.

0,3 megapiksler

M300 har et kamera som tar bilder i 0,3 megapikslers oppløsning. Det er mange år siden dette var standard oppløsning på mobiltelefoner, men det er ikke uhørt når det gjelder nye billigtelefoner.

Kameraet er enkelt å bruke, og det er i grunn bare å peke og klikke. Det er også mulig å ta selvportrett ved å lukke telefonen, og bruke svart/hvitt-skjermen på utsiden som søker.

M300 tar helt greie bilder, men de egner seg ikke til annet enn MMS-bruk. Spesielt med tanke på at det ikke går an å sende bilder i full oppløsning via MMS - til tross for at bildene i seg selv er veldig små. Du er faktisk nødt til å senke oppløsningen til 0,1 megapiksler før du kan bruke bildene i MMS-meldinger.

Sånn sett kunne vel Samsung bare utstyrt telefonen med et 0,1 megapikslers kamera?

Telefonen tar for øvrig ikke video.


(Klikk for større bilder)

Konklusjon

Samsung M300 er en liten og billig kamskjelltelefon. Den er inspirert av selskapets gamle suksessmodell E700.

Men det spørs om Samsung har vært litt for opptatt av å få M300 til å ligne på forgjengeren enn de har tenkt på å lage en god mobiltelefon. M300 feiler nemlig der det teller mest.

Ingen forventer at en telefon til rundt 1000 kroner skal briljere på teknologi, men vi tar det for gitt at telefonen kan brukes til å ringe med.

Det kan du glemme med M300. Lydkvaliteten er rett og slett så dårlig at vi ikke orket å ta lengre telefonsamtaler, og vi måtte konsentrere oss skikkelig for å oppfatte hva som ble sagt.

Telefonen har dessuten ubehagelige og små taster, noe som bidrar til at M300 ikke egner spesielt bra til tekstmeldinger heller.

Den lille telefonen har for øvrig skikkelig dårlig maskinvareytelse. Den noteres faktisk som den dårligste ytelsen vi har målt.

Dette merker du spesielt når du skal surfe på wapsider. Å laste inn sidene tar veldig lang tid, og å bla seg nedover på sidene krever mye tålmodighet.

Telefonen har fargeskjerm. Denne gjør forsåvidt en grei nok jobb, men den egner seg ikke til å se på bilder med.

Det skal nevnes at telefonen har innebygget FM-radio, og at den fungerer bra.

Men radio er ikke nok til å redde M300 sin ære. Det virker som om Samsungs ingeniører har brukt mye tid på utseende, og lite tid på innholdet. Det lukter dessuten hastverkarbeid lang vei når telefonens menyer er stappfull av irriterende orddelingsfeil.

Trolig er de eneste som vil ha glede av M300 de som ikke bruker mobilen til stort annet enn å høre på radio. For alle andre vil vi faktisk heller anbefale å kjøpe den fire år gamle forgjengen.

Om du vil ha en billigtelefon anbefaler vi heller at du tar en titt på Nokia 1112 som er mye billigere, eller Sony Ericsson T250i som både ser bra ut og har god lydkvalitet under samtaler. Eventuelt kan du se på Sony Ericsson Z310i, som også er pen og billig.

Alle disse telefonene er mye, mye bedre enn Samsung M300.

Les også
Samsung U700
Les også
Samsung D840
Les også
Samsung i600
Les også
Samsung F300 "Ultra Music"
annonse