Tek.no

Test

Samsung M300

Marius Valle
28 Sept 2007 16:16

Design, skjerm, menyer og maskinvare

M300 er nesten prikk lik den gamle E700.
Tastaturet, og spesielt menytastene, er ubehaglige.

Samsung M300 er en oppusset utgave av selskapets klassiker E700. De to telefonene er nesten helt like, bortsett fra at M300 er en god del mindre.

Faktisk er M300 så liten og lett at den ikke merkes i lomma. Likevel er det ingenting å utsette på byggekvaliteten. Denne småtassen føles solid, og er fri for knirkelyder.

Blank plast

Telefonen er laget i blank plast og detaljer med metallfarget plast. I sammenslått tilstand er den veldig liten og tynn, og omtrent samme tykk som vanlige monoblokktelefoner.

Når du vipper opp skjermen finner du et tastatur som ved første øyekast ser ut til å være laget i plast. Det er imidlertid laget i gummi, og har en liten pinne du trykker på under hver gummitast.

Trange taster

Tastene er veldig små, og det er ikke så enkelt å føle forskjellen mellom dem. Vi syns heller ikke at de er spesielt behagelige å bruke, mye på grunn av de nevnte pinnene under hver tast. Piltasten og menytastene utmerker seg som veldig vanskelige å bruke.

Det er på ingen måte umulig å skrive på tastesettet, men vi har definitivt vært borti bedre enn dette.

Pass på sidetasten

M300 har ellers en skjerm på utsiden, volumtaster på siden, som også aktiverer kameraet eller avviser samtaler. Du bør være forsiktig med å oppbevare flere ting i samme lomme som telefonen, i og med at et trykk på tasten vil aktivere kameraet.

Alt i alt syns vi at telefonen har en grei design, men at tastene ikke er så fryktelig gode. Om vi skal sammenligne med telefonen M300 er basert på, E700, så hadde forgjengeren mye bedre tastesett.

Skjermen er kornete, og egner seg dårlig til bilder.
Skjermen dekker 1,67 tommer av flippen.
Også i åpen tilstand er telefonen slående lik E700.
M300 er en del mindre enn E700 (til høyre).

Blass skjerm

M300 har en forholdsvis liten skjerm. Den er ikke spesielt skarp, og det er vanskelig å se den fra siden.

Hovedskjermen står dog i stil til prisen på telefonen: Vil du ha en telefon å se bilder med og surfe på nettet med, bør du definitivt vurdere en dyrere telefon enn dette. På disse områdene faller nemlig M300 igjennom.

M300 har også en svart/hvitt-skjerm på utsiden, som viser tiden og hvem som ringer.

Barneskolenivå

Telefonens menyer ser ut til å være oversatt til norsk av noen som aldri fullførte barneskolen. Her er det nemlig skrivefeil og orddelingsfeil i bøtter og spann.

Menyvalgene har klingende navn som "Telefon innstilling", "Lyd innstilling", "Samtale informasjon", "Flipp tone", "Siffer farge", "Nød meldinger", "Høytaler", "Sene programmer" (i stedet for sceneprogrammer) og andre perler.

Menyen er ellers oversiktlig og grei. Den består av et rutenett med ni ikoner. Undermenyene er tekstbaserte og som regel enkle å finne frem i.

Vi opplever at telefonen reagerer litt sent når vi blar i menyene, uten at det er i overkant plagsomt.

Vibrasjonsnekt

M300 er en av Samsungs telefoner som nekter å ringe og vibrere samtidig. Her er du faktisk nødt til å velge en av delene, noe vi aldri helt har skjønt grunnen til.

Telefonen kan settes til å først å vibrere, og deretter å ringe, noe som forsåvidt fungerer greit med tekstmeldinger. Men til samtaler er det ikke så praktisk, siden telefonen vil vibrere i godt over 10 sekunder før den begynner å ringe. Da kan det være for sent å svare.

Grei på SMS

M300 er et greit valg for deg som skriver noen SMS, men vi syns ikke tastesettet er veldig behagelig å skrive veldig mange meldinger med.

Selve tekstmeldingsfunksjonen er for øvrig logisk lagt opp, men det er litt mange valg å trykke seg igjennom for å sende en SMS.

Håpløs på MMS

Telefonen har et 0,3 megapikslers kamera. Oppløsningen på bildene er altså veldig lav. Det går likevel ikke an å sende bilder du har tatt med telefonen. Telefonen klager nemlig over at bildene er for store.

Da lurer vi fryktelig på hva som er hensikten med å kunne ta bilder i denne oppløsningen. 0,3 megapiksler er ikke akkurat nok til at du vil skrive ut bildene.

Det går heller ikke an å overføre bildene til PC-en uten å gå til innkjøp av en datakabel. MMS-funksjonen er altså fullstendig uintuitiv.

Treging

M300 vil være representert på alle våre Java-ytelsesgrafer fremover. Ikke fordi den er så bra, men tvert i mot fordi telefonen har den dårligste ytelsen vi har målt.

Og det skal vi love at merkes. Spesielt når du bruker nettleseren sitter du og venter og venter på at ting skal skje. Skal du bla deg igjennom bildene dine, tar det nesten et sekund å bla seg til et nytt bilde i forhåndsvisningen.

M300 er en skikkelig knøtt sammenlignet med Nokia E90 og Sony Ericsson T650i.
Tastene er ikke spesielt gode å bruke.

De innebydge spillene ser imidlertid ut til å være dimensjonert for telefonens ytelse, og kjører helt greit.

Greit batteri

Samsung oppgir batterilevetiden til seks timer tale og 12 døgn hviletid. Dette er greit nok, men vi opplever at batteriet fort tømmes når vi bruker kameraet, nettleseren og radioen. Under testperioden ladet vi batteriet omtrent annenhver dag.

Lydkrise

Det er mye vi kan tilgi en billigtelefon som M300. Det gjør ikke så mye at ytelsen er dårlig og at skjermen ikke er så god når telefonen koster rundt 1000 kroner. Men når lydkvaliteten under samtaler er så dårlig som på denne telefonen, er det helt krise.

Lyden er grumsete, og det er vanskelig å høre hva som blir sagt under samtaler. Du må virkelig konsentrere deg for å oppfatte hva som blir sagt. Det vil si - om du i det hele tatt klarer å oppfatte noenting.

Vi opplevde under lengre samtaler at vi gikk glipp av mye som ble sagt, og at det var så slitsomt å bruke telefonen at vi rett og slett ble nødt til å legge på.

Taletidstesten er gjennomført i samarbeid med Telenor Mobil.

Om du bruker den medfølgende håndfrien blir lyden bedre, men lyden er fortsatt veldig skarp og ubehagelig.

Dette holder rett og slett ikke, Samsung. Vi forventer ikke at en telefon i denne klassen skal briljere på alle punkter, men at den er udugelig til det mest grunnleggende vitner om slett arbeid.

Les også