Til hovedinnhold

Ubuntu 7.10

Introduksjon

Linux-kongen - Ubuntu - er nå tilbake i en ny og forbedret utgave. Har Ubuntu gjort nok for å beholde tronen?

Med det økte fokuset Linux har fått i år fra alle kanter, har nå flere Linux-distribusjoner tatt det ekstra skrittet for å kapre nye brukere. Og med tanke på hvor mye Mandriva One 2008 imponerte, så kan det godt hende at Canonicals Linux-barn står for fall.

La oss ta en nærmere titt!

Testoppsett og installasjon

Testoppsett

Maskinvare-
HovedkortAsus M2N-E
ProsessorAMD Athlon 64 X2 6000+
RAMCorsair 2 GB PC2-6400 @ 4-4-4-12
NettverkskortSMC EZ Connect 108 Mbps PCI (Trådløst)
StrømforsyningHiper 580 Watt
MusLogitech MX 1000
TastaturLogitech Media Keyboard PS2/USB
SkjermAcer AL2623W 26" Widescreen DVI-D
SkjermkortXFX Geforce 7900 GT 256 MB
HarddiskMaxtor 250 GB SATA, 8 MB cache

Installasjon

På godt og vondt, installasjonen i Ubuntu har ikke endret seg i det hele tatt siden sist. Brukere som allerede er kjent med dette kan hoppe over til neste side. Hvis du derimot aldri har installert Ubuntu kan du lese videre.

Ubuntu kommer som LiveCD - dvs. et installasjonsmedium der du kjører distribusjonen rett fra mediumet uten en obligatorisk installasjon på harddisken - og installasjonsprogrammet kjører du derfor mens du bruker selve distribusjonen. Dette byr på fordelen av at du kan surfe på nettet eller se en film mens du venter på at installasjonen skal fullføres, det fungerer også utmerket til å teste ut distribusjonen.

Selve installasjonsprogrammet er relativt enkelt å bruke og hvert valg du må ta er godt forklart. Vi savner dog noen funksjoner som andre Linux-distribusjoner har inkludert i deres installasjonsprogram, som muligheten til å synkronisere klokken med en NTP-server ved oppstart, redigere innlegg i oppstartsmenyen Grub og et bedre partisjoneringsprogram. Spesielt partisjoneringsprogrammet kunne/burde vært mye bedre med mangel på forklaringer og grafiske visninger.

Selve installasjonen er ferdig etter 25 minutter, som ikke er det raskeste vi har sett, men heller ikke det tregeste. Hvis du er koblet til Internett vil installasjonen avslutte med å installere språkpakker for ditt valgte språk, men som vi vil se på neste side dekker ikke disse pakkene hele distribusjonen.

I bruk

Standard skrivebord i Ubuntu
Klikk for større bilde

Mens de fleste konkurrentene velger å oppdatere det grafiske uttrykket mellom utgivelser, sverger Ubuntu ved det gamle, og det er ikke en positiv ting. Jeg har egentlig aldri hatt noen sans for det brune temaet som benyttes i Ubuntu, men at det ikke har blitt endret på en stund er rett og slett tragisk.

Det skal nevnes at utseendet lett kan endres med inkluderte verktøy, men et kjedelig og utbrukt standard utseende gjør ikke akkurat et godt førsteinntrykk.

Maskinvare

Ubuntu har alltid hatt eksemplarisk støtte for maskinvare, og denne utgaven er intet unntak. Alle drivere er nå oppdatert til nyeste versjon (med unntak av Radeon-driveren fra AMD som oppdateres litt for ofte for Ubuntu) og denne gangen blir også nødvendig firmware installert. Dette løser problemet med at en del trådløse nettverkskort fra Broadcom ikke fungerte uten en del fikling sist, men firmwaren for TV-kortet mitt - Hauppauge PVR-150MCE - blir ikke installert og finnes heller ikke i pakkebrønnen.

Brukervennlighet

Det viser seg at ting har blitt en del enklere i Ubuntu 7.10 i forhold til forgjengeren. For det første blir nå mediatastene på tastaturet automatisk konfigurert, slik at du kan styre musikken og volumet fra første oppstart. Harddiskene oppdages også automatisk og er lett tilgjengelige i filbehandleren Nautilus ved hjelp av snarveier på venstre side. Du har også full tilgang (skrive/lese) til Windows-partisjonene dine ved hjelp av ntfs-3g.

Som om ikke det skulle være nok så oppdager Ubuntu også optimal skjermoppløsning for skjermen din og setter dette opp for deg helt automatisk. Hvis du har et Nvidia-basert skjermkort og installerer den proprietære driveren, vil også Compiz Fusion aktiveres i samme slengen.

Dessverre er det ikke mange innstillinger du kan sette med det medfølgende konfigurasjonsverktøyet (bildet over). Hvis dette plager deg kan du laste ned compizconfig-settings-manager fra pakkebrønnen, et konfigurasjonsverktøy som lar deg konfigurere hver minste detalj ved Compiz og Compiz Fusion.

Skrivere skal visst også installeres automatisk, dersom printeren har drivere for Linux. Vi har ikke fått testet dette, men det skal visst være så enkelt som å koble til skriveren og skru den på - resten tar Ubuntu seg av.

Videre har nå også Ubuntu inkludert Tracker som standard søkemotor. Tracker er i stand til å søke gjennom din e-post, web-historikk, personlige dokumenter og filer på en rask og effektiv måte. Vi har sett denne typen for søkemotor tidligere integrert i menyen i annen annen distribusjoen - nemlig OpenSUSE 10.3 og Kick-off-menyen - men det er verdt å nevne at det her er snakk om søkemotoren Beagle og ikke Tracker.

Hva som er forskjellen på disse søkemotoren er hovedsakelig funksjonalitet. Da Beagle har vært ute lenger enn Tracker, har Beagle naturligvis litt flere muligheter enn Tracker, men sistnevnte blir mer foretrukket enn førstnevnte fordi den er skrevet i C framfor Mono - som er en Linux-versjon av Microsofts .NET-plattform.

Det er også verdt å nevne at Ubuntu fortsatt er den eneste Linux-distribusjonen - av de vi har testet hittil - som benytter seg av sudo framfor su for å tilby administrator rettigheter til systemet. Hovedforskjellen her er at med su metoden kreves det et separat administrator-passord, mens i sudo trenger brukeren bare å taste inn sitt eget, så lenge dette har blitt klarert av en annen administrator. Fordelen med sudo er altså at du bare trenger å huske på ett enkelt passord istedenfor to.

Canonical! Din tyv!

Det er umulig å skrive en omtale av Ubuntu 7.10 uten å nevne visse likheter med en annen distribusjon fra Red Hat - nemlig

Fedora 7

- som vi anmeldte i mai.

Det mest tydelige "tyveret" finner vi i form av "Bytt Bruker"-programmet, som er et lite program ved siden av varslingsområdet - altså der klokken befinner seg - som lar deg enkelt bytte mellom forskjellige brukere uten å måtte logge ut også logge inn. Ingenting blir heller lukket slik at du enkelt kan bytte tilbake og fortsette der du slapp - med andre ord tilsvarende "Bytt Bruker" i Windows.

Vi ser også at enkelte konfigurasjonsverktøy - f.eks. konfigurasjonsverktøyet for skrivere - har gjort en overgang til Ubuntu. Personlig mener jeg dette er et bra trekk fra Canonicals side da Ubuntus egne konfigurasjonsverktøy tilbyr mindre funksjonalitet og et mindre ryddig utseendet enn f.eks. konfigurasjonsverktøyene i Fedora. Kanskje vil vi se flere slike overganger i fremtiden?

Manglende oversettelse

En ting som virkelig plager meg med Ubuntu er mangefull oversettelse på diverse programmer, spesielt i forhold til andre distribusjoner. Jeg sier ikke at andre distribusjoner har 100 % fullgod oversettelse til andre språk, men dette er veldig tydelig i Ubuntu (se bildet under).

Dessverre er ikke programmene i bildet over de eneste som ikke har fått norsk oversettelse. Det er egentlig ganske svakt at en så populær Linux-distribusjon har såpass svak språkstøtte.

God pakkebehandler

Pakkebehandleren i Ubuntu har ikke fått noen forbedringer siden sist, men dette er heller ikke nødvendig. Ubuntu kan skryte på seg å være en av distribusjonene med den beste pakkebehandleren. Apt og Synaptic - Sistnevnte er et grafisk grensesnitt til førstnevnte - er raskt, stabilt og kan laste ned flere pakker samtidig, det blir ikke bedre enn det.

Multimedia

Når det gjelder multimedia-støtten i Ubuntu så ser vi ingen forbedring sammenlignet med

Mandriva One 2008

. Det er altså gstreamer codecene som gjelder og ingen støtte for krypterte/kommersielle DVD-er. Hvis du heller vil bruke Xine med Win32-kodeker og ha støtte for krypterte DVD-filmer er du nødt til å finne deg en tredjeparts pakkebrønn siden disse filene ikke eksisterer i Ubuntus pakkebrønn.

Konklusjon

Ubuntu begynner å møte sterk konkurranse og bør begynne å satse enda mer om de ikke vil miste posisjonen de har nå. For eksempel hadde det vært fint å se et verktøy lignende Fedoras Revisor - et verktøy som lar deg lage din egen LiveCD for distribusjonen.

En aldri så liten grafisk ansiktsløftning hadde også vært å foretrekke, sammen med bedre oversettelse. Og hvis mulig hadde vi elsket en form for DVD-støtte.

Likevel er det liten tvil om at Ubuntu fortsatt er kongen på haugen. Hvis du har lyst til å teste ut Linux, er det neppe noen bedre måte å gjøre det på en å prøve Ubuntu 7.10.

Dersom du allerede sitter på en Ubuntu-installasjon, er tiden nå moden for en oppgradering. Alt i alt så er den enkleste Linux-distribusjonen på markedet blitt litt enklere og en god del bedre.

Så Ubuntu holder unna - fortsatt. Men hvor lang tid vil det ta før en annen distribusjon overtar?

annonse