Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson W350i

Design og brukervennlighet

Sony Ericsson W350i er den første Sony Ericsson-telefonen som tar opp designarven fra Ericssons gamle T-modeller. Det karakteristiske flippdekselet har blitt fornyet og har fått nye musikktaster i front. Men hensikten bak er ellers som før: Å beskytte tastene og fungere som svar-mekanisme når telefonen ringer.

Tynn og lett

Det første som slår oss med W350i er at telefonen er rimelig tynn. Vi snakker ikke om noen rekord av noe slag, men dersom du syns de langt dyrere Walkman-modellene W880i og W890i er lekre, kan W350i fungere som et billig og jevngodt alternativ.

Flippdekselet beskytter tastene og lar deg svare på samtaler.

Materialbruk og størrelse forøvrig imponerer ikke noe utover hva en kan forvente av en telefon i dag. Telefonen er veldig lommevenlig i størrelsen, er iført myk plastgummi og virker å være godt bygget. Vi merket ihvertfall ingenting til knirking eller andre ulyder.

At W350i er relativt liten fører også til en del kompromisser. Skjermen er for eksempel ikke spesielt stor, og du ser at Sony Ericsson har hatt en hard jobb med å gi telefonen et stort nok tastesett. Faktisk er plassutnyttelsen helt optimal, og at musikktastene er på utsiden er sånn sett mer en nødvendighet enn bare en gimmick.

Gode taster

Tastene er gode, tross at telefonen er liten.

Talltastene er forøvrig veldig gode når du skal skrive melding eller spille. De er relativt store, utnytter plassen maksimalt og har en liten forhøyning mot midten som gjør at du lett kan skille mellom dem uten å nødvendigvis måtte se på tastene.

Det eneste stedet det blir litt for trangt er menytasten i midten. Her er det så og si null skille mellom piltasten rundt og menytasten i midten. Så når du trykker inn og tror du velger noe, så trykker du vel så gjerne opp og velger for eksempel internett i stedet for meldinger. Det er ganske irriterende.

Men det er disse som er jokeren på W350i. Bak på telefonen sitter også høyttaleren.
Slik ser hovedmenyen ut.

Skjermen i W350i er som sagt ganske liten, og dette stiller store krav til at menyene er oversiktlige og har stor skrift. Heldigvis har Sony Ericsson tenkt på dette, og gitt menyene noenlunde stor skrift, store kontraster og klare farger. I tillegg er skjermen svært skarp, tross den lave oppløsningen.

Rask i vendingen

Menyene er ellers raske, responsive og rimelig selvforklarende. Dersom du bytter fra en annen produsent til Sony Ericsson W350i vil det mest sannsynlig ta kort tid å sette seg inn i det nye systemet.

W350i er ikke større enn dette.

Den største utfordringen her vil nok være overgangen fra Nokias skrivesystem til det hos Sony Ericsson. Sony Ericsson bruker nemlig forskjellige taster for særtegn, mellomrom og punktum og dersom du skriver meldinger på autopilot vil dette byttet bli smertefullt og full av feilskrivinger. Dette gjelder kun for inngrodde Nokia-brukere, og dersom du er vant til å bytte telefon behøver du slett ikke bekymre deg.

Samtidig er ordboken til W350i nok en av de bedre på markedet, ettersom den foreslår ord i sammenhengen de brukes i.

Veldig grei ordning for SIM-kort og minnekort.

En annen kjent forskjell med Sony Ericsson W350i er at telefonen ikke har ordinære ringeknapper. Istedet har du to anonyme menyknapper som endrer funksjon etter alt hva du bruke telefonen til. Dette gir mindre behov for mange taster, men kan forvirre vante Nokia-brukere som syns det er greit å hente frem gamle samtaler eller legge på med en henholdsvis rød- og grønn tast.

Lite overdådig salgspakke

Her er hva som følger i salgspakken.

Med i salgspakken følger det med en datakabel, som lar deg koble telefonen til datamaskinen via USB-porten. Du kan bruke telefonen som ekstern lagringsenhet og overføre filer både via USB-kabelen og Bluetooth.

Vi syns forøvrig oppsettet under dekselet fungerer bra. Du kan skifte minnekort uten å fjerne batteriet, og dekselet er lett å ta av og på.

Salgspakken til W350i inneholder følgende snacks du kan leke med:

  • Lader
  • Øreplugger/håndfri
  • USB-kabel
  • Minnekort på 512 MB
  • Synkroniseringsprogramvare for Windows
  • Brukermanual

Teknologi og funksjoner

W350i er slett ingen teknologisk nyvinning - tvert i mot.

Lite teknologi

Som den musikktelefonen W350i er ment å være, skulle vi gjerne sett at telefonen var litt mer teknologisk avansert. Etterhvert som musikkbutikkene på nett ruller i gang og du kan kjøpe musikk rett til telefonen, ville super-3G virkelig kommet hendig med. I stedet har altså W350i kun Edge. Det duger til e-post og Wap, men altså ikke musikkalbum på voksne 60 MB.

Det eneste W350i kan briljere med teknologisk er Bluetooth 2.0-støtte med A2DP som både overfører data raskt og lar deg høre bruke trådløse hodesett med telefonen. Men noe mindre burde man heller ikke forvente av en musikktelefon.

Sammenlignet med andre avanserte telefoner, som W890i, kommer W350i absolutt til kort.

Lydkvaliteten er ikke så verst, og for mange er dette som kjent noe av det viktigste med en telefon. Lyden er høy og klar, men du må holde telefonen rimelig presist inntil øret for å høre noe. Sklir telefonen ned eller du ikke har øret helt inntil høyttaleren blir det vanskelig å oppfatte hva motparten sier.

Slik virker Music Mate. Du kan stille inn metronom på rytme, antall slag i hver takt samt om du ønsker en klassisk eller moderne utgave.
Adresseboken er i grunnen ganske god.

Taletiden er heller ikke gale. Sony Ericsson oppgir at telefonen skal holde ut 7 timer med plapring før den dør, mens hviletiden er på hele 300 timer. Vi målte batteritiden til å være 5 timer og 7 minutter, noe som er et litt unormalt stort avvik fra det produsenten oppgir.

Telefonen har også en RSS-leser, som lar deg laste ned nyheter billigere og raskere enn ellers.

Ytelsen på telefonen er helt grei. Vi merket ingen tegn til tregheter i menyene, og det å skrive meldinger går kjapt. Men når du starter programmer, begynner telefonen å harke litt og det virker som om den bruker all ytelsen på å holde spillet eller programmet gående. Dette påvirker imidlertid ikke mp3-spilleren, som du ellers kan kjøre i bakgrunnen.

På minnesiden står ting også bedre til. W350i har 14 MB internminne og det følger med et minnekort på 512 MB med i salgspakken.

Musikknytte

Med musikk i fokus kommer det også noen litt mer spesielle nyttefunksjoner til syne på W350i. Track ID kjenner stadig flere til, og er et program som lar deg sjekke opp et ukjent lydklipp mot en database og så få navnet på sangen. Track ID fungerer overalt, med bilradioen, på utestedet eller om du plutselig har glemt navnet på en sang i mp3-samlingen.

Les også: Hvorfor vi elsker Track ID >>

Music Mate er kanskje enda særere. Dette er drømmeverktøyet for enhver musiker, i og med at det i praksis er stemmegaffel, metronom, akkordregister og rytmemaskin i ett. Selvfølgelig, samtlige er i enkleste laget og egner seg nok ikke for profesjonelle musikere. Men det er greit å ha alt tilgjengelig til enhver tid, om det enn ikke er like avansert som funksjonene programmet er ment å etterligne.

Ellers har W350i enkle utgaver av de fleste nyttefunksjoner. Du har en rimelig god konverteringsfunksjon som tar alt utenom valuta, kalender, notatblokk som kan vises på skrivebordet, oppgaveliste og adressebo. Adresseboken utmerker seg ved å ha plass til de fleste oppføringer - inkludert både jobb- og hjemmeadresse, bursdag, og en rubrikk for øvrig informasjon.

Leser dårlig

Enkel nettleser og e-postleser er på plass. Førstnevnte spiser det meste av WAP-sider, men ikke ordinære internettsider. Akkurat det gjør ikke så mye, ettersom skjermoppløsningen uansett hindrer deg i å vise stort mer enn 1/10 av en normal nettside. Men dersom du skulle ønske å surfe også på VG Nett, Amobil eller andre nettsteder, kan vi anbefale Opera Mini.

E-postleseren er noe mer avansert. Den er ikke optimal dersom du sender og mottar mye e-post fra telefonen, men kan fungere bra som supplement eller midlertidig erstatning dersom du er på reise.

Multimedia

De medfølgende ørepluggene er vonde å bruke.

Skal du ha en billig og lett mobil med god mp3-spiller, ser vi få veier utenom W350i. I tillegg til å ha helt grei lyd er nemlig telefonen i seg selv liten og nett, og egne musikktaster og skikkelig grensesnitt i spilleren overbeviser i alle fall oss.

Veldig god mp3-spiller

Men Sony Ericsson har gått lang vei for å komme hit. Først har selskapet utviklet Walkman-programvaren i over to år for å kunne levere en så god spiller som W350i har. Den er oversiktlig, lett å bruke, rask, intuitiv og ikke minst informerende - slik at du til enhver tid vet album, artist, sangnavn, tid igjen og hvilke innstillinger som er av og på.

I tillegg kommer RDS-radioen. Denne er rimelig lik alle radioer i Sony Ericssons telefoner, og med unntak av autosøk er det lite nytt i forhold til andre radiomobiler på markedet.

Slik ser Walkman-spilleren ut. Synd lyden ikke er på samme nivå som denne.

Men det er mer enn bare god mp3-spiller som gjør W350i til en god musikktelefon. Den fungerer bra i hverdagen, hendig som den er, og lyden er høy. Spesielt god er den ikke, og W350i sliter med det samme problemet som samtlige Walkman-telefoner: Bassen er for grøtete og lyden er ikke fin nok.

Guitar Rock Tour - spillet som er veldig underholdende, men ren blasfemi når det kommer til musikken som brukes.

Siden det følger med adapter for 3,5 mm minijack kan du også bruke eget hodesett, noe vi anbefaler, ettersom hodesettet som følger med er vond å bruke.

Spill på alvor

Med skjermoppløsning på 176 x 220 punkter blir ikke W350i noen optimal spilltelefon. Men den har god Java-ytelse og støtter samtlige Java-versjoner. Og de medfølgende spillene understreker at det ikke bare er musikk som skal underholde deg på W350i.

Bak sitter kameraet.

Quadra Pop kjenner de fleste som har vært borti Sony Ericsson i det siste. Dette er Tetris, bare med en døv bakgrunnsmusikk og toner istedet for brikker. Men avhengighetsskapende til tusen.

Guitar Rock Tour er intet mindre enn mobilversjonen av Guitar Hero, der du skal prøve deg på riffene til gamle legender. Men det er noe litt trist over å høre Smoke on the water og Heroes i MIDI-versjon, der du skal gjenspille sangene ved hjelp av telefontaster. Litt som å kjøpe CD med gamle helter på panfløyte-versjon på nærmeste Esso-stasjon. Men underholdende det er det.

Sist er Extreme Air Snowboard. Dette burde være rimelig selvforklarende. Spillet inneholder deg på snøbrett, masse snø, ulike utfordringer og muligheter til å briefe med ferdighetene dine. Selv vinterhatere som undertegnede syns det her er midt i blinken.

Kameraet skuffer

Kameraet er på mange måter den store skuffelsen på W350i. Ikke det at det tar for dårlige bilder gitt forutsetningene. Men for å si det enkelt: Du tar verken bryllupsbilder eller årets pressefoto med 1,3 megapiksler i mobilen og ingen autofokus eller blits.

Når det er sagt så er ikke bildene begredelig. Vi har sett verre, og syns telefonen takler fargegjengivelse og detaljer godt utifra forutsetningene. Bilder i mørket blir ikke bare uskarpe men også blass og full av støy.

Samtidig er søkeren alt for enkel for vår smak. Denne bruker kun 2/3 av skjermen og viser nærmest ingen informasjon. Og skal du endre innstillingene, må du virkelig grave deg ned i menyvalgene. Skal du da ta foto av et spesielt motiv, kan sjansen forsvinne foran nesen din fordi du måtte grave frem nattmodusen i menyene - for eksempel.

(Klikk for større bilder)

Ellers skulle vi gjerne sett at du kunne tatt opp video med W350i. Det kan du altså ikke. Av en eller annen obskur grunn støtter ikke telefonen dette, og skal du få litt liv i bildene er eneste mulighet å ta flere bilder etter hverandre.

Konklusjon

Sony Ericsson W350i har ikke bare en uvanlig design, Walkman-spiller og koster like under 1500 kroner. Gjennom vel én uke med testing er vi blitt kjent med et skikkelig røverkjøp som kan veldig mye.

Musikk først

Først og fremst er det musikk W350i er god på. Her får du rimelig god lydkvalitet, en mp3-spiller i toppklasse og et minnekort på 512 MB i én og samme pakke. I tillegg skal det understrekes at W350i er liten og lommevenllig, og har et veldig smart opplegg med egne musikktaster.

Du kan bruke hodesett etter eget ønske: En 3,5 mm overgang og støtte for trådløse stereohodesett sørger for det.

Og dersom du skulle gå lei musikken din, har telefonen også radio.

Bra på spill

W350i har også eksemplarisk spilstøtte, og de tre medfølgende spillene er et godt utgangspunkt dersom du vil at tiden skal gå fortere. En noe lavoppløst skjerm gjør W350i uaktuell som videospiller, men bilder og spillgrafikk gjør seg godt på den lille skjermen.

Å bruke W350i som telefon er også en drøm. Talltastene er kanskje litt små, men de er veldig gode å bruke og ergonomisk anlagt fingrene. Menyene er kjappe og oversiktlige, og det å skrive tekstmeldinger er ingen sak.

Skjær i sjøen?

For W350i sin del så må dette være teknologistøtten. Telefonen har ingenting fancy som super-3G, trådløst internett, avansert e-post- eller nettleser og det er dermed lite poeng i å kjøpe musikk rett til W350i eller å bruke denne til nettrelaterte oppgaver.

Med unntak av de vanlige nyttefunksjonene egner ikke W350i seg særlig som planlegger heller.

Simpelt kamera

Og dersom kamera er viktig, bør du se etter alternativer. W350i tar greie bilder for bruk i MMS og e-post, men de duger på ingen måte for fotoalbum eller for digitale bildesamlinger. Det finnes telefoner i samme prisklasse som W350i som har autofokus, høyere oppløsning og derav tar langt bedre bilder.

Men alt i alt tilbyr W350i såpass mye for en så liten penge at vi anbefaler telefonen, trenger du en billig, tynn musikktelefon er dette vårt førstevalg.

Hva du da bør se på av alternativer avhenger veldig av hva du ønsker deg. Må kameraet være bedre enn det W350i kan tilby, så bør du sjekke ut Sony Ericsson K550i. Er super-3G og e-post viktig? Nokia 6120 Classic ordner biffen.

Alternative musikktelefoner er vanskeligere i og med at W350i er så bra på nettopp dette feltet. Men Nokias tynne 5310 utfordrer W350i sterkt, blant annet med mer minne og bedre kamera. Samsung F210 har bedre lyd enn W350i, men da må du leve med en enda snodigere design og mindre skjerm. Skal du ha en musikktelefon som virkelig danker ut W350i må du mye opp i pris, men både Sony Ericsson W890i og Samsung i450 tar musikkopplevelsen til nye høyder.

annonse