Til hovedinnhold

Internet Explorer 8

Introduksjon

Microsoft har tidligere fått en del pepper for sin nettleser, Internet Explorer. Det har blant annet gått på for dårlig sikkerhet og manglende støtte for webstandarder. I tillegg har nettleseren funksjonsmessig hengt etter i forhold til konkurrentene.

Nå er versjon 8.0 klar og denne gangen lover Microsoft en rask og sikker nettleser, og programvaregiganten mener også at de har fokusert ekstra på støtte for standarder.

Vi har testet norsk versjon av Internet Explorer 8.0 på en PC med Windows Vista, 2,13 GHz prosessor (fire kjerner) og 6 GB minne.

Installasjon

Installasjon og førsteinntrykk

Vi laster ned IE8 fra microsoft.com velger Norge under Country/region og velger Windows Vista, slik at vi får norskspråklig versjon.

Vi setter i gang installasjonen og godtar lisensvilkårene.

Videre velge vi å installere oppdateringer – det tar rundt 2 minutter.

Vi får deretter beskjed om å restarte Windows slik at installasjonen kan fullføres.

Da Windows startet på nytt startet vi opp IE8 for første gang. Vi får opp et vindu med mulighet til å konfigurere nettleseren.

Vi får muligheten til å slå på funksjonen Foreslåtte områder:

Deretter kan vi velge mellom hurtiginnstillinger eller gjennomgå innstillingene manuelt:

Til slutt kan vi velge å importere favoritter og feeder fra en annen nettleser som er innstallert på maskinen vår.

Da vi startet opp IE8 den første gangen etter installasjon hadde nettleseren to faner åpne:

  • Et søkeresultat fra search.live.com med følgende søkeord "norge Windows internet explorer welcome aspx". Det kan virke som den prøver å søke etter hjemmesiden til IE i stedet for å vise denne direkte.
    Merkelig nok fikk vi opp hjemmesiden til IE8 da vi installerte den på en annen PC.
  • Den andre fanen er startsiden vi konfigurerte i IE7.

Vi lukker den ene fanen med søkeresultatet og nettleseren er klar til bruk. Litt forvirrende start men vi velger å se på dette som en bagatell.

Førsteinntrykk

Vår første reaksjon er at det virker ikke som Microsoft har gjort noen endringer, i hvert fall ikke når det gjelder utseendet i forhold til IE7. Vi merker imidlertid at nettleseren er blitt raskere ved vanlig surfing, og det er et godt tegn.

I bruk

Vi legger merke til at utseendet på den nye versjonen er ikke blitt vesentlig endret fra IE7, og heller ikke IE-logoen er blitt endret. Likevel har Microsoft foretatt flere endringer over hele linjen.

Brukergrensesnittet gir nå bedre oversikt over mulighetene enn det IE7 gjorde. Blant annet er menyen for sikkerhet nå lettere tilgjengelig via et eget menyvalg. Menylinjen er nå aktivert om standard – i IE7 var den merkelig nok deaktivert som standard.

IE8 har fått en ny verktøylinje, Favoritter-feltet, som gir enkel tilgang til Favoritter, "Suggested Sites", "Customize Links" og mulighet til å installere tilleggsprogrammer.

Vi ser at grensesnittet er ufullstendig oversatt til norsk. Det kan virke som oversetterne har hatt hastverk, men det virker rart at det er grunnleggende funksjoner som ikke er oversatt.

Adresselinjen

Adresselinjen er blitt mer intelligent slik at når vi starter å skrive inn et ord i adressevinduet kommer IE8 umiddelbart med forslag, forslag som er basert på søkemotoren som er definert som standard i IE8. Dette er en nyttig funksjon men er ikke noe unikt for IE8.

Faner

Fanefunksjonen er blitt betydelig forbedret fra IE7. Fanene kan dras frem og tilbake med musen slik at rekkefølgen endres.

Når vi åpner en ny tom fane, får vi velge hva vi ønsker å vise i den nye fanen. Blant annet kan vi velge å åpne siste leserøkt, eventuelt bruke tjeneste fra hurtigvalg.

Det at vi får valgmuligheter i en tom fane synes vi absolutt er god ting, men vi synes denne siden burde kunne konfigureres ytterligere og mer direkte. Tjenestene i hurtigvalg må konfigureres via en annen meny i programmet, noe som oppleves tungvint.

IE8 har funksjonen hurtigfaner, en funksjon som også IE7 har. Denne aktiveres ved å klikke på et ruteikon til venstre for fanene. Vi får da opp egen side med miniatyrvisning av alle fane-nettsidene slik at vi får fin oversikt over alle nettsidene som ligger bak fanene.

Denne funksjonen ligner på en funksjon ("Speed Dial") Opera allerede har, men som Firefox fortsatt mangler.

Gjenopprettingsfunksjonen for faner virker tilfredsstillende. Vi krasjer IE8 med vilje via oppgavebehandling, og startet nettleseren på nytt, og får da opp denne meldingen:

Det viste seg at gjenopprettingsfunksjonen fungerer som den skal.

Vi synes Microsoft har lykkes godt med fanefunksjonen i IE8. Blant andre finesser er muligheten til å gjenopprette tidligere lukkede faner – kjekt å ha dersom man angrer på lukking, men dette er ikke noe unikt for IE8.

Det kan også nevnes at IE8 har en funksjon som mange andre nettlesere ikke har, nemlig at hver fane har sin egen prosess. Dette betyr at hele IE8 vil ikke krasje selv om én av fanene krasjer. Ulempen med dette er at nettlesere bruker mye mer minne jo flere faner som er åpne, les mer om dette i vår test av ytelsen.

Det vi savner i IE8-faner er en lukkeknapp i alle faner. Kun én av fanene har en lukkeknapp, dvs den aktive fanen. Vi må mao aktivere (klikke på den) en fane for å kunne lukke den. Det går riktignok an å høyreklikke på fanen og lukke den på den måten, men det er likevel litt tungvint dersom man ønsker å velge faner for å lukke.

Kompatibilitetsvisning

Dette er en ny funksjon som gjør at IE8 kan late som om den var IE7, dvs nettsidene kan vises som om vi brukte IE7. Hensikten med denne funksjonen er å kunne vises nettsider som IE8 takler dårlig.

Det skal dukke opp en liten knapp på adresselinjen som gjør visningen mulig.

Den aktiveres kun for én nettside av gangen via menyvalget Verktøy, Innstillinger for Kompatibilitetsvisning. Da kommer opp et vindu som gjør det mulig å konfigurere funksjonen for en aktuell nettside eller for alle nettsider.

Vi prøvde funksjonen med flere nettsider, også alle nettsider, men fikk ikke opp den aktuelle knappen på adresselinjen.

Det er heller ingen knapp på innstillingsvinduet for funksjonen som gjør at vi kan få mer informasjon om hvordan den skal virke. Det kan virke som funksjonen kun blir aktivert for nettsider som Microsoft selv har definert som ikke kompatible med IE8. Vi mener dette er dårlig forklart av Microsoft.

Søkefunksjon

Søkefunksjonen i IE8 skal ifølge Microsoft gi forslag i det man skriver inn et søkeord i søkevinduet. Funksjonen skal bruke kombinasjon av blant annet Live Search, Wikipedia, Yahoo og Amazon. Det er visuell tjeneste i den forstand at brukeren skal få opp forhåndsvisning av ting i søkeresultatet.

Søketjenesten skal også inkluderer nettsider fra historikken slik at man også finner sider man tidligere har besøkt.

Vi prøvde standardvalget Live Search og brukte søkeordet "windows", men fikk null forslag.

Vi byttet til Google via menyvalget Søk etter flere leverandører, noe som viste seg å være enkelt.

Men fikk omtent samme resultat, dvs søkeverktøyet i IE8 fungerer ikke som ventet.

Riktignok fungerte søkemotoren da vi trykket på søkeknappen, dvs når søkeresultatene hadde fått sin egen nettside, men det lille søkevinduet i IE8 virket ikke under vår test.

Når vi hadde brukt IE8 i noen dager fikk vi opp en del forslag fra søkemotoren, men kun fra motoren vi hadde definert som standard og ikke dersom vi byttet til en annen søkemotor. Dessuten så vi ikke noe til den visuelle funksjonen som Microsoft snakket om i IE8.

Web slices og Accelerators

Dette er to nye funksjoner som skal brukes som trekkplaster for IE8. Web Slices og Accelerators er to forskjellige funksjoner men har det til felles at de skal gi brukeren raskere tilgang til deler av en nettside eller bestemte tjenester på nettet.

Web Slices skal ifølge Microsoft dukke opp som et valg på den søkalte Favoritt-linjen, den nye verktøylinjen i IE8. Web Slices er tjenester som eksempelvis værmelding, sportnyheter, børsnotater og lignende.

Vi opplever det ganske tungvint å legge til en Web Slice til IE8. Det finnes riktignok et menyvalg for dette, nemlig Favoritter, Favoritter-feltet, Web Slice-galleri, men vi får ikke direktelenke til en oversikt over Web Slices. Vi må først klikke på lenken Finn mer i Internet Explorer Add-on-galleri, og deretter finne frem Web Slices-lenken som ligger et stikke nede i venstre menyen på siden.

Når vi til slutt får opp Web Slices-nettsiden finner vi kun et utvalg av ti Web Slices. Vi må endre Add-on språket til engelsk for å få opp flere muligheter, og da er mesteparten tilrettelagt for amerikanske brukere og oversikten er dårlig organisert. Vi kan riktignok sortere alternativene på ulike måter men vi er ikke imponert over opplegget.

Det beste måten å finne frem på Web Slices viser seg å være med søkefunksjonen. Vi brukte søkeordet "vær" og fikk opp den norske tjenesten yr.no som et eneste treff. Vi installerer tjenesten, noe som tilsynelatende går greit, men tjenesten dukker ikke opp på Favoritt-linjen. Vi prøver en annen tjeneste, og denne gangen gikk det bedre – Web Slices minner en del om RSS-feed, dvs at vi får visning av oppdateringer for en bestemt nettside.

Det viser seg under vår test at ikke alle tjenester fungerer med Web Slices.

Accelerators er en funksjon som skal gjøre det enklere å finne mer informasjon om et bestemt tema.

Dersom vi eksempelvis merket et ord i en tekst og klikket på en liten pil som dukker opp ved siden av det merkede ordet, får vi opp en meny med mulighet til å åpne en ny side med mer informasjon om det aktuelle ordet.

Standardoppsettet i menyvalget er ikke det helt store, dvs vi kan kun velge søkemotor og tjenester fra Windows Live. Men vi har muligheten til et såkalt hurtigvalg, men dette valget må vi utvide manuelt ved å legge til Accelerators via menyvalgene Finn flere hurtigvalg eller Håndter hurtigvalg. Vi videresendes da til en nettside met et utvalg av Accelerators. Her finner vi flere alternative enn når vi testet Web Slices, men vi savner likevel flere muligheter som er tilrettelagt for norske brukere.

Sikkerhet

Det er ingen tvil om at Microsoft har jobbet hardt med denne delen av IE8. For det første er denne funksjonen godt synlig via menyen til høyre.

I tidligere IE-versjoner måtte man klikke mange ganger i menyer for å konfigurere sikkerhet

Med menyvalget Sikkerhet, Personvernpolicy for webside kan vi få informasjon om status for informasjonskapsler for en aktuell nettside.

Inprivate er en funksjon som gjør det mulig å surfe på nettet uten å lagre surfehistorikk. Det er enkelt å aktivere denne muligheten via menyvalget Sikkerhet, Inprivate-filtrering.

Her kan vi velge å hindre at vår surfehistorikk sendes videre, og vi opplever at denne funksjonen er meget enkel i bruk.

Det finnes også Inprivate-visning som åpner et nytt nettleservindu som gir en egen surfeøkt med denne funksjonen. Vi får også en egen Inprivate-indikator på adresselinjen som viser når denne funksjonen er i bruk.

Smartscreen-filter skal gi beskyttelse mot skadelige nettsider og identitetstyveri. Funksjonen er aktivert som standard, men vi kan også kontrollere en bestemt nettside via menyvalget Sikkerhet, Smartscreen-filter, Kontroller webområdet:

Vi får opp et informasjonsvindu.

Og vi får et svar i løpet av et par sekunder:

Hjelpefunksjon

IE8 har en egen side som inneholder informasjon som skal hjelp brukeren med nettleseren. Denne finner vi via et spørsmålstegn ved siden av verktøymenyen. Det vi imidlertid savner er en direktelenke fra forskjellige innstillingsvinduer direkte til hjelpesystemet.

Riktignok ser vi en slik direktelenke på vinduet til Smartscreen-filteret, men ikke på vinduet til Kompatibilitetsvisning-funksjonen.

Acid-test

Hensikten med den såkalte Acid-testen er å vise hvor godt en nettleser støtter webstandarder.

Det finnes flere versjoner av testen, blant annet Acid2 og Acid3. Avid3 er mer krevende enn Acid2.

Slik skal bildet se ut dersom en nettleser har bestått Acid2 testen:

Og slik ser testen ut for Internet Explorer 8 (dvs full støtte):

Slik skal bildet se ut dersom en nettleser har bestått Acid3-testen 100 prosent:

Og slik ble resultatet for Internet Explorer 8:

Når vi kjører denne testen får vi en melding om at nettstedet ønsker å kjøre følgende tillegg som ActiveX-kontroller: MSXML 3.0 SP10 fra Microsoft Corporation.

Vi godkjenner at tillegget kjøres, og kjører testen tre ganger, men får alltid samme resultatet, nemlig 20/100.

Microsoft lover bedre støtte for webstandarder i IE8, men ifølge vår test er Microsoft langt fra målet. Når vi foretar samme test med IE7 får vi 12/100, dvs støtten er blitt forbedret, men langt fra nok.

Ytelse

Det er ingen tvil om at Internet Explorer 8 er betydelig raskere enn versjon 7 ved vanlig surfing.

Sunspider Javascript Benchmark

Vi kjører den såkalt Sunspider Javascript-testen, og resultatet blir 5769 ms. Til sammenligning registrerer vi følgende ytelse i andre nettlesere:

  • Chrome 2.0: 742 ms
  • Firefox 3.0: 3066 ms
  • Opera 9.6: 4107 ms
  • IE7: 27 291 ms

Microsoft har med andre ord lykkes godt med å utvikle en rask IE8 sammenlignet med forrige IE-versjon, men har et stykke igjen sammenlignet med andre nettlesere.

Ytelse med flere faner

Vi testet også hvordan IE8 taklet mange åpne faner sammenlignet med Firefox 3.0 og Opera 9.6. Vi åpnet fire faner med forskjellige nettsider og sjekket hvor mye minne som ble brukt.

Dette er resultatet for IE8 (i parentes tall for henholdsvis Firefox og Opera):

1 fane: 40 MB (37 og 58 MB)
2 faner: 60 MB (45 og 73 MB)
3 faner: 100 MB (50 og 85 MB)
4 faner: 160 MB (70 og 107MB)

Det viser seg at IE8 åpner egen prosess for hver fane, mens både Firefox og Opera bruker kun én prosess uansett hvor mange faner som åpnes. Flere prosesser fører til høyre minnebruk jo flere faner som åpnes.

Fordelen med at hver fane har egen prosess er at hele IE8 vil ikke krasje selv om én fane krasjer – vi testet ut dette ved å med vilje krasjet én av IE8-prosessene via Oppgavebehandling. Det viste seg at fanen som vi krasjet nesten umiddelbart ble automatisk gjenopprettet. Det har sine fordeler å kjøre faner på separate prosesser, men det kommer altså på bekostning av ytelsen.

Oppsummering

Førsteinntrykket av Internet Explorer 8.0 er blandet. Installasjonen var uproblematisk, men brukergrensesnittet lignet veldig på IE7. Dersom vi imidlertid ser nærmere etter er noen verktøylinjer og menyer blitt flyttet på, i positiv retning.

IE8 har fått en rekke nye funksjoner som Web Slices og Acceleratorer, uten at disse imponerer veldig. Derimot har Microsoft oppgradert sikkerheten ganske kraftig – den nye versjonen har fått en rekke nye funksjoner som gjør det sikrere å surfe.

Microsoft lover en nettleser som støtter webstandarder på en god måte, men vår test viser at dette ikke er tilfelle.

Vi merker også at den nye versjonen er raskere å surfe med enn IE7, noe som bekreftes av vår ytelsestester. Microsoft har valgt å kjøre hver fane som en egen prosess, noe som gjør at ikke hele nettleseren krasjer når én fane krasjer. Dette fører imidlertid til dårligere ytelse når fanene blir mange.

Vi kan til slutt si at kun deler av IE8 er brukervennlig. Verktøylinjer og menyer er plassert på en slik måte at det er lettere å finne frem enn det var i IE7. Enkelte deler er dessverre mer tungvinne, eksempelvis opplegget rundt funksjonen Web Slices. Hjelpefunksjonen kunne også vært bedre – det mangler direktelenker fra enkelte innstillingsvinduer til spesifikke deler av hjelpesiden.

+ Raskere enn IE7
+ God sikkerhet
+ God fanefunksjon

- Støtte for webstandarder er fortsatt ikke god nok
- Søkefunksjonen fungerer ikke ordentlig
- Ufullstendig oversatt til norsk
- Tjenesten Web Slices fungerer ikke ordentlig
- Mange åpne faner påvirker ytelsen ganske kraftig
- Hjelpefunksjonen ikke god nok

annonse