Tek.no

Test

Samsung B7722 Dual SIM

Espen Irwing Swang
24 Aug 2010 06:00

Samsung B7722 Dual SIM

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Å putte to SIM-kort i en og samme mobiltelefon er ikke nytt, men med B7722 fra Samsung er vi omsider kommet til et punkt der ulempene ved å ha to telefoner i samme chassis omsider er eliminert.

To radioer

Samsung B7722 er for deg som har to uavhengige SIM-kort, og som mer eller mindre ufrivillig må gå med to mobiltelefoner. Den vanligste årsaken er antakelig at den ene av mobiltelefonene er jobb-mobilen, mens den andre er privat. For andre kan det være gunstig å ha to ulike abonnement, for eksempel et som gir billig datatrafikk, og et annet som gir billigere utenlandssamtaler. Det er verdt å merke seg at B7722 bare har støtte for 3G på ett av de to SIM-kortene.

Utvalget av mobiltelefoner som kan bruke to SIM-kort samtidig er fremdeles svært begrenset. Det finnes også løsninger som lar deg putte to SIM-kort i en vanlig mobiltelefon, men da tvinges du til å bruke ett nummer om gangen. Det gjør du ikke med B7722, selv om du naturlig nok ikke kan føre mer enn en samtale om gangen. Med ett tastetrykk velger du hvilket abonnement du skal ringe eller sende melding fra.

Felles adressebok

Ved innkommende samtaler kan du se og høre hvilket av abonnementene det ringes til. Alle meldinger havner i en felles postboks, der SMS og MMS er merket med SIM1 eller SIM2. På samme måte er samtaleloggen organisert. I samtaleloggen finner du også en ”ring tilbake”-tast. Denne er merket med ”1” eller ”2”. Trykker du på tasten, så ringer du fra det SIM-kortet som tilsvarer nummeret på tasten. Om du vil ringe fra det andre SIM-kortet, så trykker du bare på vekslingstasten på telefonens høyre side. Slik er det også med kontaktlisten, der det er én felles adressebok for begge ”telefonene”.

Når du plukker opp telefonen for å ringe, vil den benytte SIM-kortet som sist ble valgt. Ønsker du å bruke det andre kortet, så trykker du på SIM-velgeren. Vekslingen skjer momentant, og telefonen holder seg til dette SIM-kortet til du igjen velger å veksle. Du kan også besvare innkommende anrop, selv om du er i en samtale på det andre abonnementet. Da veksler du mellom samtalene ved å bruke SIM-vekslertasten. Men du kan ikke ringe ut fra telefonen mens du er i en samtale, med mindre du setter samtalen på vent og anroper samme SIM-kort.

Det kan høres komplisert ut, men er såre enkelt. Samsung B7722 er rett og slett to mobiltelefoner på en gang.

Mellomklassemobil

Men hva slags telefon er B7722 egentlig?
Kort fortalt dreier det seg om en touchmobil i mellomklassen. Dette er ingen smartmobil, og spesifikasjonene på telefonen ligger et stykke under det vi ser på de fleste av disse. B7722 har riktig nok et bra kamera, men skjermen og brukergrensesnittet imponerer ikke.

Designen er heller ikke i toppsjiktet, selv om telefonen med sine glatte sorte plastflater og mørke ramme om fronten slett ikke ser simpel ut. Den kan minne om S5230, med Samsungs eget brukergrensesnitt ToucWiz, og kun tre taster nederst på fronten.

Skjermen måler 3,2 tommer og har en oppløsning på 240 x 400 punkter. Dette gir et helt greit skjermbilde for de fleste bruksområder, men er samtidig såpass grovkornet at det kan virke skjemmende i noen sammenhenger. Det gjelder særlig om vi skal lese liten tekst, eller se detaljer i bilder.

Resistiv

Skjermen er av resistiv type. Det betyr at det må øves et visst trykk mot overflaten før den reagerer. Det gir høyere presisjon og mulighet for å bruke penn eller andre trykkgjenstander på skjermen. Men det betyr samtidig at vi ikke får den samme elegante flyten som på telefoner med kapasitive skjermer. Vi må erkjenne at det finnes resistive skjermer med bedre respons enn det vi får på B7722.

Resistive skjermer gir ikke mulighet for å bruke flere fingre på skjermen samtidig. Du kan zoome ved å holde en stund på bildet eller nettsiden du vil zoome i. Da dukker det opp piler som viser hvilken vei fingeren skal føres for at du skal kunne zoome inn eller ut.

Tasten midt under skjermen er heller ingen navigasjonstast, men en tast som tar deg trinn for trinn tilbake i menyene, til du ender opp på startskjermen. Den kan ikke brukes som valgtast når du har markert lenker på nettsider. Da må du fysisk klikke på lenkene for å komme videre.

For den som vil skrive tekstmeldinger, er B7722 litt anneledes enn mange andre Samsung-mobiler. Den har nemlig ikke æøå på tastaturet. Når du hoder telefonen vertikalt vises tastaturet som et T9-tastatur, og da er æøå plassert slik vi kjenner det fra andre mobiler. Men snur du telefonen så skjermen blir i breddeformat, så dukker det opp et qwerty-tastatur uten norske tegn. Bokstavene æøå finnes, men for å komme til dem må du dobbel- eller trippeltaste på O og A.

Skjermen har tre hjemmesider der du kan plassere enkle miniprogrammer (Widgets). For å velge slike miniprogrammer til skjermen trykker du bare på knappen ”Widgets” på startsiden. Herfra kan du velge bellom flere slike miniprogrammer, som Google, Twitter, Yahoo, AccuWeather og MySpace, for å nevne noen. Flere kan lastes ned fra nett. Telefonen har også tre sider med programikoner.

Veksling melom programmer tar forholdsvis lang tid. B7722 gjør nok jobben sin, men den er definitivt ikke bygget for fart

Ikke smartmobil

Siden dette ikke er noen smartmobil, så er det klare begrensninger i hva vi kan velge å kjøre på mobilen. Her er heller ingen omfattende applikasjonsbutikk, men mulighet for å kjøpe noe innhold i form av java-applikasjoner.

Kameraet i telefonen tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er det ikke noe å utsette på, vel å merke så lenge du husker at dette er et mobilkamera. Kameraet har fotolys, men nytten av den lille lysdioden er avgrenset. Funksjonene vi kan betjene på kameraet er som på de fleste andre Samsung-modeller, med flere muligheter for manuelle innstillinger.

Videokameraet tar opp med 240x320 punkter og 30 bilder per sekund. Det er mulig å pause i opptaket, for så å fortsette med en ny sekvens i samme klipp.

Opptakene flyter ikke helt jevnt, og den lave oppløsningen egner seg ikke for større skjermer, men det fungerer greit om du vil dele et filmklipp med en venn via MMS eller YouTube.

Musikk

Musikkspilleren er heller ikke den heftigste Samsung har levert. Vi synes det skorter litt på fylde i lyden, men med et bedre hodesett enn det som følger med, så blir resultatet godkjent. Vi savner 3,5 mm kontakt for hodetelefoner på telefonen, men det finnes 3,5 mm lydutgang på kabelen til håndfrisettet. Bytter du den ytterste delen av håndfrisettet kan du med andre ord bruke dine favoritthodesett. 

B7722 støtter minnekort opp til 16 GB uten at vi oppdager noen problemer.

Batteri

Vi var spent på hvordan batterikapasiteten på telefonen skulle være, ettersom det jo her er snakk om en telefon som kontinuerlig lytter til to ulike mobilnett. Batteriet er på 1200 mAh, noe som ikke er spesielt mye. I praksis har det likevel vist seg å fungere godt, og vi lader ikke denne mobiltelefonen oftere enn vi lader andre touchmobiler med tilsvarende skjermstørrelse.

Les også