Til hovedinnhold

Navigator og lommekontor i ett

Testresultater

GPS, Super-3G, WiFi, qwerty, høy skjermoppløsning, innbygget "mus".
Tung, små taster.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung har gjort flere forsøk på å lage en funksjonell businessmobil med Windows Mobile. Nå begynner de å få sving på sakene.
Windows Mobile 6.0
SGH i780 er en businessmobil med qwerty-tommeltastatur. Den har trykkfølsom skjerm, og operativsystemet Windows Mobile 6.0 Professional. Det er et kraftig løft sammenliknet med i600, som kjører Windows Mobile 5.0 Smartphone.
Skjermen på i780 er litt spesiell, ettersom den er kvadratisk, med en oppløsning på 320x320 punkter. Selve skjermen måler 2,55 tommer diagonalt og er følgelig bare litt større enn på i600.

Kjapp

Telefonen har Edge, Wlan og Super-3G. Det har også i600, men på nykommeren er maksfart for Super-3G 3,6 Mbit/s. Det er dobbelt så raskt som på i600.
Den nye businessmobilen har dessuten innbygget GPS, og leveres med navigasjonsløsning fra Garmin og kart over hele Europa.
Mikrotastatur
Vi faller ikke helt for tastaturet på i780. Tastene er de minste vi har sett. Dessuten er de både stive og glatte. Det lar seg gjøre å skrive med tomlene, men veldig lett er det ikke. Heldigvis er det ikke nødvendig å trykke på ekstrataster for å få norske tegn.
Nå trenger du ikke bruke tastene om du ikke vil. Her finnes også virtuelt skjermtastatur som du kan betjene med en medfølgende skjermpenn. Men du skal sannelig ha finmotorikken i orden for å treffe de ørsmå tastene på skjermen. Om du ønsker kan du selvsagt legge inn tredjepartsprogrammer som gir deg noe som minner om et standard mobiltastatur på skjermen.


Tastene er små og stive. Det ender med at vi må ta neglene i bruk.
Genial menyknapp
Menytasten på i780 fungerer som en touchpad der du styrer en peker på skjermen. Før pekeren over valget ditt og trykk knappen ned. I praksis fungerer det nesten på samme måte som en styrekule.
Vi har normalt ikke så mye til overs for trykkfølsomme felter, men denne varianten virker over all forventning. Musepekeren kan brukes i mange applikasjoner, og er et sterkt bidrag til at surfeopplevelsen med Opera for Windows Mobile 8.65 er så god som den er.
Grensesnitt
Brukergrensesnittet på telefonen er litt annerledes enn det vi ser på andre Windows-mobiler. Samsung har laget sine egne menyer og lagt arbeid i at det skal se bra ut. På skrivebordet er en godt lesbar klokke, samt fire faner for henholdsvis tilkoblinger, favoritter, kontakter og innstillinger.
Under favoritter finner vi snarveier til applikasjoner, kontakter åpner adresseboken, mens vi under innstillinger ikke finner en eneste innstilling, men derimot en oversikt over minneforbruk, aktive programmer, batteritilstand og tastlås.
Brukergrensesnittet er bare et skall på toppen av Windows Mobile, og du skal ikke mer enn pirke litt i overflaten, så er du nede i de tradisjonelle Windows Mobile-menyene. Du kan ikke bruke strøk, slik som på iPhone eller HTC Touch.
Solid
Telefonen virker solid, og vi setter pris på at det følger med et ekstra batteri med en egen lader. Det gjør at du kan lade batteriene uten at de står i mobiltelefonen. Batterikapasiteten er det heller ikke noe å si på, med 400 timer standby og 7 timer tale (oppgitt).
Det følger også med hodetelefoner (øreplugger) om du vil høre på musikk. Disse pluggene gir grei lyd, men vi savner en mulighet for å koble til egne hodesett (3,5mm).
Samsung i780 er en nokså stor mobiltelefon. I høyde og bredde er den omtrent like stor som en iPhone, i tillegg til at den er atskillig tykkere. Det gjør den litt for stor til at den er behagelig å gå med i bukselomma. Du kan selvsagt velge baklomma, men det kan du komme til å angre på om du setter deg ned.
GPS
GPS-delen er det Garmin som har utviklet. Menyene er gode, kartbasen omfattende og talekommandoene lettfattelige. Kartene blir litt små, og når vi bruker autozoom har vi en tendens til å bli zoomet litt vel langt ut, selv når vi kjører i moderat fart i bygater.
Skal du bruke løsningen i bil trenger du også en holder og lader til bilbruk. Dette følger ikke med i salgspakken.

Underholdning

Telefonen har en egen applikasjon som laster ned såkalte podcasts. Dette er oppdaterte lydsnutter med ulike typer informasjon. Telefonen har også en egen applikasjon som heter fotolysbilder. Denne gir god oversikt over bildene du har på mobilen, og lar deg bla og zoome på en grei måte. Bildene kan også vises i et lysbildeshow med tilhørende plink-plonk-musikk.
Musikkspilleren kjenner vi fra Windows Mobile. Her finnes også en "lettversjon" der du kan ha spilleren oppe i underkant av skjermen mens du gjør andre ting. Men du kan ikke ha hodetelefoner og strømforsyning tilkoblet samtidig, ettersom de bruker samme kontakt på telefonen (men du kan lade ekstrabatteriet i den løse holderen). Alternativt kan du investere i et trådløst hodesett (A2DP).
Meldingsmobil
Med sitt nye operativsystem, GPS, trykkfølsom skjerm og tommeltastatur er i780 en ideell mobil for folk på farten. Ikke bare kan du lese e-post samme hvor du befinner deg, men du kan også nokså greit gi kjappe tilbakemeldinger. I dette sjiktet har Samsung mange sterke konkurrenter.

Bildeeksempler

Testresultater

GPS, Super-3G, WiFi, qwerty, høy skjermoppløsning, innbygget "mus".
Tung, små taster.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

GPS, Super-3G, WiFi, qwerty, høy skjermoppløsning, innbygget "mus".
Tung, små taster.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse115,9x61,3x12,9mm
Vekt120 g
Standby-tid400 timer
Taletid7 timer
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingSmå og stive taster
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMangler fotolys og autofokus
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysMiddels bra
Bildeoppløsning2MP
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse320x320 2,55 tommer
Fargedybde65K
Minne-
Minnekapasitet128 RAM, 256 ROM
Støtte for minnekortMicroSD (følger ikke med)
Nettverk-
UMTSJa Ja, HSDPA 3,6
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSJa Ja, med Europa
Tilbehør/Media-
FM-radioBytt
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeJa Ja, uten 3,5mm
Generelt-
TotalinntrykkEn meget god businessmobil
PrisklasseHøy
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetMeget god
DesignStor og usexy
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse