Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAVA P80 Master

AVA P80 Master er den råeste høytrykksspyleren vi har testet...Og den er norsk!

Byr på mange smarte løsninger.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Når du skal kjøpe deg en høytrykksspyler er mengden vann maskin gir deg noe av det viktigste du ser etter. I vår stortest av nettopp høytrykksspylere testet vi spylere som kunne bidra med rundt 500 liter i timen – som er ganske mye med tanken på prisen du betaler.

Nå har vi tatt en kikk på en modell som går et par steg videre fra denne gjengen, hvor du kan få levert rundt 600 liter i timen.

Modellen vi har tatt inn til test heter AVA P80 Master.

Trolig har du ikke hørt om denne produsenten, og det med god grunn. Det er først nå de siste ukene at maskinene, som er designet i Norge, har funnet veien til butikkhyllene.

Men kan nykomlingen yppe seg med de etablerte produsentene?

Nesten veltesikker

Hjulene på maskinen er store og enkle å trekke med seg.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Maskinen har utvilsomt et utseende som gjør den futuristisk å se til. Produsenten har åpenbart en forkjærlighet for bivoksmønster, som er en gjenganger i flere detaljer på maskinen.

AVA P80 Master kommer ferdig montert fra fabrikk, og du trenger kun å skru på vannfilteret og hekte slangen på pistolen før du er klar til å vaske. Den skal ha pluss i boken for store hjul, som gjør den både stabil og enkel å trekke etter seg.

Mange kjenner seg sikkert igjen når de bare skal ha ut litt mer slange, og maskinen velter i det du prøver å trekke ut en ekstra meter. Med P80 Master skal du virkelig gå hardt til verks for å fremprovosere dette.

Med denne bøylen er det vanskelig å velte maskinen.Også vannfilteret er laget for å tåle en støyt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Spyleren har nemlig en egen veltebøyle over vanninntaket, som du kan trekke ut ytterligere. Med bøylen helt ute kan du trekke med en kraft på rundt 10 kilogram før den velter, hvilket i praksis betyr at du ikke vi velte denne maskinen ved vanlig bruk så lenge slangetrommelen peker rett mot deg.

Smart slangetrommel

Og nettopp trommelen er en av funksjonene som produsenten virker å ha viet mye tid og tanke. Her er det festet på en aksling som lar deg vri den rundt 90 grader, som gjør at den følger etter deg om du går rundt med slangen. Dette var virkelig en funksjon som fungerer godt i praksis, og du må omtrent gå bak maskinen før trommelen slutter å følge etter deg

Samtidig står maskinen så støtt at du fint kan trekke ut slange uten at maskinen velter også sideveis.

Trommelen er noe av det vi liker veldig godt med denne maskinen. Den kan vri seg inntil 90 grader til sidene, og følger med det etter deg.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Slangen som følger med er stålarmert og måler 10 meter når den er helt utstrekt. Dette er en slangetype som tåler mye håndtering og bruk, og får ingen knekker i seg over tid. Samtidig er den veldig «død» når du bruker den, slik at du unngår mye tvinn og krøll på slangen.

Det følger også med godt med strømkabel, men maskinen har av en eller annen grunn ingen egen mulighet for å surre den sammen etter bruk. Det skal etterhvert vise seg at dette er et av de få manglene vi klarer å finne ved maskinen.

Det går likevel greit å surre kabelen rundt håndtaket på maskinen, men som sagt: Her kunne de kostet på seg en bedre løsning.

Tre forskjellige dyser

Det følger med tre ulike dyser i esken. Fra venstre: Rotor, justerbar og fast 15 graders dyse.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Kjøper du deg en P80 Master følger det med tre ulike dyser i esken: En roterende variant for de tyngste oppgavene, en 15 grader fast dyse samt en justerbar dyse. Sistnevnte lar deg variere mellom 20 og 60 grader, og i tillegg har den en liten lykt på siden som gjør at du ser enklere når du for eksempel spyler i hjulbuene på bilen din.

Noe av det vi liker godt med denne maskinen er hvordan du kan skru sammen pistol, lanse og dyser på en skikkelig måte. Ved hjelp av store «muttere» kan du skru sammen alt skikkelig slik at hele systemet virker veldig fast og fint under bruk.

Den justerbare dysen har et hendig lys du kan bruke for å vaske og se hvor du spyler samtidig.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Lansen kan trekkes ut ved hjelp av et enkelt grep.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Foran på lansen kan du i tillegg trykke inn en knapp og vri tuppen til siden for å trekke den ut slik at lansen blir enda 40 centimeter lenger. En funksjon som er hendig om du for eksempel vasker huset, hvor du slipper å løfte armene mer enn nødvendig – og du kan jobbe med kortere bevegelser.

En annen liten finesse er «krybben» på toppen av håndtaket til selve maskinen, hvor du kan legge fra deg lansen horisontalt. Dermed slipper du å få unødvendig skit i dysene.

Meget god skumpistol

Skumpistolen kan justere mengden såpe direkte på pistolen. NB: Dette er en prototype og kan avvike noe i utseende fra den som kommer i esken.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skal du vaske bilen med høytrykksspyleren så er en skikkelig skumpistol noe som gjør jobben enklere og bedre. Fordelen er at skummet blir hengende på bilen, og på den måten lar såpen jobbe lenger før du skylder av – samtidig som den ikke tørker ut like fort som om du bruker en vanlig såpelegger.

Med i esken til denne maskinen følger det med en skumpistol, og noe av det fine med denne er at den har tradisjonelle gjenger på undersiden slik at du kan skru på typiske litersflasker. Og på den måten få godt med såpe tilgjengelig.

Samtidig så har denne pistolen justeringen av blandingen rett på pistolen. Om du vrir til smilet dukker opp på justeringen har du rundt 4 prosent såpeblanding, mens det litt mer fortvilede ansiktet indikerer at du ligger rundt 20 prosent blanding. Sjekk på såpen du skal bruke, så står ofte blandingforholdet til det du skal bruke såpen til.

Pistolen kan skrus rett på flasker som har standard størrelse gjenger. For eksempel denne flasken på én liter.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Dysene skrus fast skikkelig
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Denne skumpistolen gjør virkelig jobben sin. Den legger et tykt lag med skum som henger godt med såpen vi brukte (WashKing Diamond Active Foam, hvis du er veldig interessert). Med en liter fremme på tuppen av lansen blir det litt tungt å holde lansen i full lengde, men siden vi kan korte ned lengden, eller skru skumleggeren rett på pistolgrepet, gikk det greit.

Støysvak spyler som gir mye vann

Som i vår stortest, tester vi også denne modellen for støy og vannmengde.

Med rotordysen på viser målingene våre 62 dB fra én meters avstand, som er et par desibel lavere enn de beste vi hadde i samletesten.

Etter 20 sekunder hadde maskinen gitt fra seg godt over 3 liter med vann. PS: vekten av bøtten ble trekt fra før vi startet å veie vannet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

I vannmengdetesten vår ser vi at etter 20 sekunder viser målingene at maskinen gir fra seg 3376 ml med vann. Det betyr at maskinen gir oss 607 liter i timen, altså bittelitt mer enn hva den lover.

Topp vaskeresultat på alle underlag

Under testperioden har vi vært igjennom flere ulike underlag og utfordringer: Alt fra betong til trevirke, bil, båt og hus. Også steinmuren i oppkjørselen fikk gjennomgå.

Maskinens firestemplede motor har jevnt og godt trykk, og kombinert med riktig dyse for underlaget og rikelig med vann, blir resultatene med denne maskinen meget bra.

På betong, stein og asfalt viser rotordysen seg som en råtass, og du skal være litt varsom selv på de hardeste underlagene. Asfalten spesielt. Men her får du nok krefter og vann til å gjøre skikkelig vei i vellinga.

Skummet dekker godt og henger lenge. En god oppskrift på en bedre bilvask.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det viser seg at spyleren gjør det godt på både bil og båt også. Spesielt har vi sansen for den justerbare dysen, som klarer seg best rundt 20 grader, mens 60 grader blir litt tam for litt tøffere vask, og heller passer bedre for å skylde av eller bløtlegge overflater.

Til terrassen bruker vi 15 graders dysen, og med tradisjonelle 120 mm terrassebord passer bredden på denne dysen ypperlig til å ta ett og et bord i slengen.

Oppsummering

Etter å ha prøvd denne modellen fra AVA i noen dager, må vi «bøye oss i hatten» som vi populært sier det her i Enebakks dype skoger.

Den norske nykomlingen viser at det er gode muligheter for nytenkning innen dette området, spesielt når det kommer til praktisk løsninger rundt slange og lanse.

En av de beste tingene med denne maskinen er slangetrommelen, som følger deg innenfor 90 graders område når maskinen står med fronten rettet mot deg. Dette kombinert med en smart veltebøyle gjør at du enkelt kan dra ut slange mens du jobber uten at du trenger bekymre deg for at maskinen velter fordi du blir litt ivrig.

Samtidig så har maskinen flotte løsninger for å feste pistol, lanse og dyser sammen, som ved hjelp av en skrumekanisme gjør hele lansen fast og fin. Og med en hendig krybbe du kan legge den fra deg mellom slagene, og samtidig redusere problemer med tette dyser.

Ava P80 Master er rett og slett en helt rå maskin.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vasker du mye bil vil du i tillegg trolig legge din elsk på skumleggeren som følger med. Denne er like enkel som den er velfungerende, hvor du altså kan skru vanlige flasker rett på pistolen og vaske i vei.

Maskinen har en god motor som gir godt med trykk og vannmengde, hvor våre målinger i tillegg viser at den er støysvak. Med over 600 liter i timen vil du ha noe vann og trykk til å gå løs på de aller fleste underlag, hvor vi fikk meget gode resultater på alt vi lot P80 Master prøve seg på.

Det aller meste med denne maskinen virker godt gjennomtenkt og vel utført, og det eneste vi savner er en skikkelig løsning for å feste strømkabelen til maskinen.

Likevel er AVA P80 Master en maskin som imponerer oss stort. Til prisen du betaler får du rett og slett en helt rå høytrykksvasker – som etter vår mening setter standarden for hva en høytrykksspyler burde være.

Ikke alle vil legge 6000 kroner i en høytrykksspyler:
Sjekk ut vår samletest av maskiner til rundt halve prisen »

AVA p80
10
Fantastisk
Anbefalt

AVA p80

10
Fantastisk

Fordeler

 • +
  Slangetrommel med følgefunksjon
 • +
  Meget gode løsninger for festing av pistol, lanse og dyser
 • +
  Følger med tre ulike dyser
 • +
  Den justerbare dysen har lys
 • +
  Skumpistolen er meget bra
 • +
  Leverer rikelig med vann
 • +
  Støysvak
 • +
  Firestemplet motor som gir jevnt og solid trykk
 • +
  Nærmest veltesikker
 • +
  Store hjul gjør den enkel å trekke med seg
 • +
  Smart krybbe som lar deg legge fra deg lansen langt unna bakke og skit
 • +
  Meget godt vaskeresultat på alle underlag
 • +
  Lansen kan forlenges med et enkelt grep

Ting å tenke på

 • Burde hatt en bedre løsning for oppbevaring av strømkabelen
annonse
AVA P80 MasterI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
preorder
ETA 2023-08-02
6 på lager
annonse