Til hovedinnhold
TestMotorola Lapdock

Gjør mobiltelefonen din om til en bærbar PC

Vi har testet et av årets mest originale tilbehør for mobilen.

Likheten med en hvilken som helst laptop er slående.
Uten telefon virker Lapdock ikke.

Du lurer sikkert på hva en Lapdock er. Den ser egentlig akkurat ut som en slank bærbar PC, og det er først når du prøver å skru den på at du skjønner at dette er noe spesielt.

For da skjer det nemlig ingen ting.

Det er først når du vipper opp et deksel på baksiden og plugger i en av noen bestemte Motorola-telefoner, at Lapdock-en våkner til liv. Da får du nemlig se mobilskjermen på Lapdock-en.

Lapdock-en er helt "dum", det vil si at den hverken har minne, lagringsplass eller prosessor. Det er rett og slett en skjerm og tastatur som kobles til mobiltelefonen.

Kun for noen utvalgte

Det hele forutsetter at du har en av noen utvalgte Motorola-telefoner, hvilket ikke er så rart siden Lapdock er et Motorola-produkt og det finnes egne lapdocker som du kan bruke sammen med telefonene Motorola Atrix og Motorola XT910 Razr.

Vi har testet Lapdock-en som passer sammen med Motorola Atrix.

Testen av selve telefonen kan du lese her.

En Lapdock bruker du stort sett til to ting. Det ene er å bruke telefonens funksjoner på en stor skjerm. Avspilling av video er et typisk eksempel på når dette kan være nyttig.

Det andre er å surfe på nett. Mens surfing på vanlige nettsider begrenser seg på en mobilskjerm, er skjermen på Lapdock stor nok til at du får fullt utbytte av vanlige nettsider.

Den som ler sist...

Dette høres jo umiddelbart ut som en merkelig idé som en ansatt i Motorola har kommet opp med for å fylle nye-ideer-kvoten sin den måneden.

Ved nærmere ettertanke så er det kanskje ikke så fjernt allikevel. Undertegnede var skeptisk første gang nettbrett ble nevnt, men første gang en iPad ble tafset på så skjønte man jo at dette var noe som var kommet for å bli, selv om det kanskje ikke var det mest uunnværlige produktet i utgangspunktet.

At flere produsenter kommer med lignende løsninger hvor du parrer telefonen med en dings med stor skjerm, slik som denne fra Asus, tyder jo på at slike kombinasjoner er noe vi kommer til å se mer til. Noen telefoner prøver å være nettbrett helt på egen hånd, med skjermer som nærmer seg nettbrettstørrelse.

Nettleseren er, med unntak av skjermstørrelsen, nesten det eneste som skiller Lapdock fra telefonen.
Ikonene er i realiteten snarveier til enten en standard telefonfunksjon, eller til et bokmerke i nettleseren.
Klikker du på Motorola-ikonet for å laste ned Weptop-applikasjoner, kommer du til en nettside for dette.

Lapdock prøver å være noe mer enn bare et nettbrett, nemlig en sammensmelting av mobiltelefon og bærbar PC. Her skjer det nemlig fint lite hvis du trykker på skjermen, men til gjengjeld har den et fullt tastatur, og blir en slags mellomting mellom et nettbrett og en bærbar PC. Enkelt fortalt har lapdocken utseendet til en laptop, men er i bunn og grunn lite annet enn en avansert mobiltelefon med stor skjerm og fullt tastatur.

Lapdock-en er ganske dum i den forstand at den er total ubrukelig uten en Atrix plugget i. I praksis fungerer den mer eller mindre som en dockingstasjon for telefonen.

Du lurer kanskje på hvorfor du skal kjøpe en Lapdock til nesten tre tusen kroner når du får en bærbar PC, som virker helt på egen hånd, til samme pris?

Vel, du får neppe en bærbar PC som er like slank som denne uten å bla opp adskillig flere tusenlapper. Hvis du synes det blir mange enheter og mye informasjon å holde orden på, så er jo alt innholdet lagret på mobiltelefonen din når du bruker Lapdock, og du slipper dermed å tenke på synkronisering og overføring av data til enda en dings. Ikke minst har Lapdock mer enn dobbelt så bra batteri som en vanlig bærbar PC, i tillegg til at den også lader mobilen din.

Lapdock gir deg også flere funksjoner enn du ville gjort om du bare hadde koblet mobilskjermen til PC-en. Når mobilen plugges i Lapdock-en, får du nemlig opp et eget skjermbilde med noen egne menyvalg tilgjengelig. Motorola kaller dette Webtop, og i all hovedsak betyr det at du har en fullversjon av nettleseren Firefox tilgjengelig.

Du kan også laste ned og installere egne Webtop-prorgammer, men utvalget er foreløpig magert. Hederlige unntak finnes, som app-er for Google Docs og Dropbox.

Innstillingene ligger i Webtop-ens eget grensesnitt.
Kalenderen og e-postleseren utnytter ikke plassen på skjermen.

På billigsalg

I Norge koster Lapdock-en vi har testet rundt 3000 kroner. Leter du på nett så selges den engelske versjonen til godt under 1000 kroner i utenlandske nettbutikker. Da begynner det å bli virkelig interessant. Hvis du allerede har en Atrix kan du med andre ord få deg en blanding av en surfe-PC og et nettbrett for en billig penge. Kjøper du fra en utenlandsk nettbutikk må du sannsynligvis klare deg uten æ, ø og å, som finnes på vårt testeksemplar.

Nettleseren i Lapdock, som altså er en nettleser i mobilen, er en vanlig Firefox-nettleser. Her kan du med andre ord surfe på det du måtte ønske av nettsider uten problemer. Den er kanskje ikke like kjapp som en kraftig bærbar PC, men vi surfet på mange forskjellige nettsider uten plagsomt mye forsinkelser. Vi klarte også å spille av videoer fra populære nettjenester som VGTV og Youtube.

Telefonen settes i en dokkingstasjon bak skjermen, og er dermed ikke i veien under bruk.

Smekker

Lapdock er som sagt ganske slank. Den er forholdsvis dyp, noe som skyldes at den bygger ut ganske mye bak hengselet til skjermen. Dette blant annet for å få plass til mobiltelefonen, som settes i en holder bak på Lapdock-en. Holderen vippes enkelt opp når du skal bruke den, og felles ned når den ikke er i bruk slik at Lapdock ser ut som en hvilken som helt liten bærbar PC for et utrent øye.

Ved siden av mobildokkingen har du også to USB-kontakter bak på Lapdock.

Tastaturet på Lapdock fungerer greit å skrive på. Tastene har svært moderat størrelse og er nokså glatte. Styreflaten er derimot forholdsvis stor. Vi opplevde et lite irritasjonsmoment ved styreflaten. Når vi skrev på tastaturet hendte det at Lapdock-en trodde vi trykket på styreflaten, noe som resulterte i en mer eller mindre tilfeldig forflytning av musepekeren. Dette kan være svært irriterende hvis du sitter og skriver og ikke oppdager at markøren har flyttet seg med en gang.

Ikke et uvanlig problem på bærbare PC-er, men vi har ikke opplevd det som like plagsomt på andre enheter.

For å forhindre dette har styreflaten en funksjon for å deaktivere seg ved å trykke to ganger i venstre hjørnet. Litt tungvint selvsagt, men det største problemet er styreflaten til tider ble utilsiktet låst opp eller låst da vi tydeligvis klarte å komme borti styreflaten på en slik måte at det ble registrert som et dobbelttrykk.

Webtop kan forbedres

Så fort vi skulle bruke Lapdock-en til noe mer enn bare å surfe på nettet så merket vi at dette ikke var noen erstatning for en god arbeids-PC. Hverken den rent fysiske ergonomien eller brukergrensesnittet fungerer godt nok til tyngre bruk.

Vi synes brukeropplevelsen på Lapdock til tider virker noe uferdig. For eksempel går det litt tregt å starte et nytt program, og brukeropplevelsen kunne vært polert noen hakk. Konseptet skal riktignok være forbedret i den nyere Lapdock-en som leveres til Motorola Razr, som vi ikke har testet enda.

Konklusjon

Vi synes absolutt at Lapdock-en har sin sjarm, og det er praktisk å kunne plugge telefonen rett i "PC-en".

Vi tror allikevel at dette produktet faller litt mellom to stoler. Det har ikke funksjonaliteten til en bærbar PC, og er i det store og det hele bare en skjerm med tastatur.

På den annen side så mangler du flyten som et nettbrett gir, du kan ikke trykke på skjermen, og du har et proprietært grensesnitt.

Når neste versjon av Android kommer, med en felles versjon for både telefoner og nettbrett, kan en slik Lapdock bli hakket mer interessant. Vi tror Lapdock hadde vært et bedre produkt om Motorola hadde smeltet telefonens menyer og Lapdock-ens grensesnitt sammen slik at det hele ble en sømløs opplevelse.

Ikke minst kunne vi da kanskje fått tilgang til overfloden av Android-programmer som egner seg for slike store skjermer, og ikke måtte nøyd oss med et svært begrenset utvalg av Webtop-apper.

Nå som Android-versjonen Ice Cream Sandwich, som er en felles versjon for telefoner og nettbrett, såvidt begynner å dukke opp, vil det ikke forundre oss om det er nettopp en slik sammensmeltning vi får se i neste versjon av Lapdock.

Inntil da blir Lapdock, på tross av en viss sjarm og et spennende konsept, mest for de spesielt interesserte. I mellomtiden kan vi andre gå for de løsningene som allerede finnes.

En mulighet er telefonen Samsung Galaxy Note med sin 5,3 tommer store skjerm, som riktignok er vesentlig mindre enn Lapdock-ens 11,5 tommer. Det er mulig å koble til et tastatur, selv om det nok ikke blir like elegant som Lapdock-en hvor du har alt i ett.

Er ikke telefon-delen er viktig for deg, bør du se på Transformer Prime, som akkurat er lansert av Asus, og som vi roser opp i skyene.

annonse