Tek.no

Test AMD Radeon HD 7970 GHz Edition

Nå har AMD det raskeste skjermkortet – igjen!

AMD har lansert et helt nytt toppskjermkort, som leverer mer ytelse enn noen sinne.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Jørgen Elton Nilsen
22 Juni 2012 06:01

Introduksjon

Det er nå et halvt år – på dagen – siden AMD lanserte sin splitter nye serie med skjermkort. Først ut i rampelyset var toppmodellen Radeon HD 7970, et skjermkort som på den tiden var det desidert raskeste på markedet.

Den plassen skal de i dag forsvare, med en helt ny toppmodell kalt Radeon HD 7970 GHz Edition.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

En ny toppmodell

AMD lekte lenge helt alene på markedet etter lanseringen av HD 7970, som fant sted rundt juletider. Det tok flere måneder før Nvidia fikk svare med sitt GeForce GTX 680 – et skjermkort som ikke bare overtok tronen for det raskeste skjermkortet. Det var også stillegående, effektgjerrig og holdt gode temperaturer. Alt i alt var det det beste skjermkortet på markedet.

Mange trodde nok at det var enden på visa for denne gang. Tradisjonen har det jo til at hver av gigantene bare lanserer én toppmodell i hver generasjon, når man ser bort i fra skjermkort med to kjerner.

Men AMD-gutta fra Texas hadde andre planer. De kunne ikke la det grønne laget forbli best resten av året.

I dag har ikke AMD bare lansert et nytt skjermkort, de har lansert en ny toppmodell – innenfor den samme generasjonen. Det er en ny konge på haugen, og i følge dem selv skal Radeon HD 7970 GHz Edition (heretter HD 7970 GE) være det raskeste skjermkortet på markedet.

Overklokket flaggskipet

Men HD 7970 GE er strengt talt ikke et nytt skjermkort. Det AMD i stor grad har gjort er å overklokke det kortet de lanserte for et halvt år siden. De har gitt det en god dose tran, forbedret driveren, og lagt til et par ekstra funksjoner her og der.

Kjernefrekvensen er nå dyttet opp til én gigahertz, derav navnet. Samtidig har AMD kommet med et tilsvar til Nvidias mye omtalte «GPU Boost»-teknologi. Du kan lese mer om akkurat den her, men kort fortalt er dette en funksjon som konstant tilpasser klokkefrekvensen – gjerne over det som er standard – for å øke ytelsen i spill og programmer.

AMDs Boost-teknologi er en utvidelse av PowerTune-teknologien de introduserte med HD 7000-serien, som holder strømforbruket lavt når skjermkortet går i dvale. I dette tilfellet kan den øke skjermkortets kjernefrekvens med skarve fem megahertz når det trengs, mot Nvidias teknologi som konstant svinger i et spekter på flere hundre megahertez.

Utover dette sitter vi foreløpig på lite informasjon om teknologien, men vi vil komme tilbake med mer så snart vi vet.

Stor forskjell i egen leir

Selv om «Boost» ikke akkurat tilbyr den største økningen i kjernefrekvens, og ligger på nivå med hva Nvidia tilbyr med sin GTX 680, er det stor forskjell mellom Radeon HD 7970 og Radeon HD 7970 GE.

Kjernefrekvensen er nå 75 MHz over der den lå tidligere, noe som alene vil gi en forskjell i ytelse.

Frekvensøkningen har også gitt skjermkortet en total datakraft på 4,3 TFLOPS. Spesifikasjonene er ellers mye av det samme. Kjernen er produsert med 28 nm-teknikken og Graphics Core Next-arkitekturen. Den består av 4,31 milliarder transistorer som før, som er satt sammen til 2048 streamprosessorer.

Minnet er av GDDR5-typen, og det er snakk om 3 gigabyte som kjører med en frekvens på 1,5 GHz. Dataraten ligger på 6 Gbit/s, mens båndbredden er 288 GB/s. Kortet skal typisk trekke rundt 250 watt under heftig spilling, effekt som suppleres via én 6-pins og én 8-pins PCIe-kontakt.

Du kan lese mer om hva som er nytt i den nye generasjonen med skjermkort fra AMD, og hvilke spennende funksjoner som følger med, i den første Radeon HD 7970-testen.

Av bildetilkoblinger kommer kortet med to mini-DisplayPort-, én HDMI- og én DVI-kontakt. Via spesielle adaptere er det mulig å koble til opp mot hele seks skjermer på dette skjermkortet, via teknologien AMD kaller Eyefinity.

Bli med over til neste side, så tar vi en nærmere kikk på ytelsen »

NB: I grafene på de neste sidene vises ikke tokjernede skjermkort og SLI/Crossfire-oppsett. Disse er tatt ut da de gir et lite representativt bilde ved oppløsningen vi i denne testen måler ytelsen ved. For å se ytelsen til disse oppsettene, vennligst besøk den seneste testen av et tokjernet oppsett – testen av GeForce GTX 690.

Les også