Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAMD Radeon HD 7970 GHz Edition

Nå har AMD det raskeste skjermkortet – igjen!

AMD har lansert et helt nytt toppskjermkort, som leverer mer ytelse enn noen sinne.

Introduksjon

Det er nå et halvt år – på dagen – siden AMD lanserte sin splitter nye serie med skjermkort. Først ut i rampelyset var toppmodellen Radeon HD 7970, et skjermkort som på den tiden var det desidert raskeste på markedet.

Den plassen skal de i dag forsvare, med en helt ny toppmodell kalt Radeon HD 7970 GHz Edition.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

En ny toppmodell

AMD lekte lenge helt alene på markedet etter lanseringen av HD 7970, som fant sted rundt juletider. Det tok flere måneder før Nvidia fikk svare med sitt GeForce GTX 680 – et skjermkort som ikke bare overtok tronen for det raskeste skjermkortet. Det var også stillegående, effektgjerrig og holdt gode temperaturer. Alt i alt var det det beste skjermkortet på markedet.

Mange trodde nok at det var enden på visa for denne gang. Tradisjonen har det jo til at hver av gigantene bare lanserer én toppmodell i hver generasjon, når man ser bort i fra skjermkort med to kjerner.

Men AMD-gutta fra Texas hadde andre planer. De kunne ikke la det grønne laget forbli best resten av året.

I dag har ikke AMD bare lansert et nytt skjermkort, de har lansert en ny toppmodell – innenfor den samme generasjonen. Det er en ny konge på haugen, og i følge dem selv skal Radeon HD 7970 GHz Edition (heretter HD 7970 GE) være det raskeste skjermkortet på markedet.

Overklokket flaggskipet

Men HD 7970 GE er strengt talt ikke et nytt skjermkort. Det AMD i stor grad har gjort er å overklokke det kortet de lanserte for et halvt år siden. De har gitt det en god dose tran, forbedret driveren, og lagt til et par ekstra funksjoner her og der.

Kjernefrekvensen er nå dyttet opp til én gigahertz, derav navnet. Samtidig har AMD kommet med et tilsvar til Nvidias mye omtalte «GPU Boost»-teknologi. Du kan lese mer om akkurat den her, men kort fortalt er dette en funksjon som konstant tilpasser klokkefrekvensen – gjerne over det som er standard – for å øke ytelsen i spill og programmer.

AMDs Boost-teknologi er en utvidelse av PowerTune-teknologien de introduserte med HD 7000-serien, som holder strømforbruket lavt når skjermkortet går i dvale. I dette tilfellet kan den øke skjermkortets kjernefrekvens med skarve fem megahertz når det trengs, mot Nvidias teknologi som konstant svinger i et spekter på flere hundre megahertez.

Utover dette sitter vi foreløpig på lite informasjon om teknologien, men vi vil komme tilbake med mer så snart vi vet.

Stor forskjell i egen leir

Selv om «Boost» ikke akkurat tilbyr den største økningen i kjernefrekvens, og ligger på nivå med hva Nvidia tilbyr med sin GTX 680, er det stor forskjell mellom Radeon HD 7970 og Radeon HD 7970 GE.

Kjernefrekvensen er nå 75 MHz over der den lå tidligere, noe som alene vil gi en forskjell i ytelse.

Frekvensøkningen har også gitt skjermkortet en total datakraft på 4,3 TFLOPS. Spesifikasjonene er ellers mye av det samme. Kjernen er produsert med 28 nm-teknikken og Graphics Core Next-arkitekturen. Den består av 4,31 milliarder transistorer som før, som er satt sammen til 2048 streamprosessorer.

Minnet er av GDDR5-typen, og det er snakk om 3 gigabyte som kjører med en frekvens på 1,5 GHz. Dataraten ligger på 6 Gbit/s, mens båndbredden er 288 GB/s. Kortet skal typisk trekke rundt 250 watt under heftig spilling, effekt som suppleres via én 6-pins og én 8-pins PCIe-kontakt.

Du kan lese mer om hva som er nytt i den nye generasjonen med skjermkort fra AMD, og hvilke spennende funksjoner som følger med, i den første Radeon HD 7970-testen.

Av bildetilkoblinger kommer kortet med to mini-DisplayPort-, én HDMI- og én DVI-kontakt. Via spesielle adaptere er det mulig å koble til opp mot hele seks skjermer på dette skjermkortet, via teknologien AMD kaller Eyefinity.

Bli med over til neste side, så tar vi en nærmere kikk på ytelsen »

NB: I grafene på de neste sidene vises ikke tokjernede skjermkort og SLI/Crossfire-oppsett. Disse er tatt ut da de gir et lite representativt bilde ved oppløsningen vi i denne testen måler ytelsen ved. For å se ytelsen til disse oppsettene, vennligst besøk den seneste testen av et tokjernet oppsett – testen av GeForce GTX 690.

ModellRadeon HD 7970 GERadeon HD 7970Radeon HD 6970GeForce GTX 680
GrafikkprosessorTahiti XTTahiti XTCaymanGK104
Kjernefrekvens1000 MHz925 MHz880 MHz1006 MHz
Boost-frekvens1000 MHz--1058 MHz
Prosess28 nm28 nm40 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)5500 MHz5500 MHz5500 MHz6008 MHz
Minnemengde3072 MB GDDR53072 MB GDDR52048 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit384-bit256-bit256-bit
Streamprosessorer204820481536 1536
Transistorer4,31 mrd. 4,31 mrd.2,64 mrd.3,45 mrd.
TMU12812896 128
ROP32323232
Strømforbruk typisk250 W250 W250 W
Strømforbruk TDP---195 W