TestiOS 7

– Ingen blåkopi av Windows Phone

Dette mener kritikerne om Apples nye mobile operativsystem.

«Den største og kanskje mest elegante nyvinningen i det nye systemet er responsiviteten», skriver Gizmodo om Apples nye mobile operativsystem, iOS 7.

Ifølge det amerikanske nettstedet er ikke iOS 7 kun en etteraping av det flate og minimalistiske uttrykket til Windows Phone og Windows 8, men noe helt eget. Dette illustreres best ved den gyro- og akselerometertekniske funksjonen som skaper en dybdefølelse mellom ulike lag på telefonen – som for eksempel appene vs. bakgrunnsbildet.

Den samme brukertilpasningen kan ses i automatisk justering av lysstyrke og nye skrifttyper, mener Gizmodo, som også skriver at «Apples problemer og løsninger er unike».

– Vitner om teknologien

Apple-skrytepavene i Apple Insider mener også at iOS 7 er mer enn bare en minimalistisk tilpasning i forhold til rivalene Windows Phone og Android. De framhever spesielt den hierarkiske lagfunksjonaliteten og de transparente panelene, som de mener er Apples unike måte å integrere en helhetlig design på.

«Totalt sett reflekterer ikke designtrekkene i iOS 7 bare en interesse i å lage et attraktivt og brukbart grensesnitt, men også hvor avansert teknologi Apple nå leder an med på mange måter», avslutter Apple Insider.

– Har stjålet

Vår søsterside Amobil.no er ikke helt enig om hvor innovative Apple er med tanke på det visuelle:

«Ellers er deler av designen i nye iOS 7 ikke så langt unna den vi kjenner fra Googles Android. Andre deler minner mer om Microsofts Windows Phone. Apple har altså ikke bare vært innovatører her. De har tilsynelatende også stjålet designelementer fra flere kilder».

Til tross for at Amobil testet en betaversjon, syns de likevel at innstillinger og bytte mellom ulike apper er raskt og lekkert presentert. Likevel nevner de noen ytelsesproblemer, som feil med den trådløse nettverkstilkoblingen på telefonen og dramatisk reduksjon i batteritiden.

Noen rotete valg

Kontrollsenteret.Foto: Amobil.no

The Verge er de som stiller seg mest kritiske til den nye visuelle stilen i iOS 7. Nettsiden mener at designen på apper og ikoner ikke er helhetlig, og at den faktisk virker litt barnslig.

Kontrollsenteret og ikonografien er også et rot, ifølge The Verge. Alt er likevel ikke bare negativt:

«Det er faktisk noen svært vakre sider ved iOS 7 – sider som får meg til å tro at råmaterialene for et mer sammenhengende og brukbart operativsystem er der, men kanskje litt begravd», skriver nettsiden, og henviser til elementer som typografi og fleroppgavekjøreren.

Dommen

Bunnlinjen ser ut til å være at de fleste kritikerne er fornøyde med Apples nye visuelle stil (med noen unntak), og flere hevder at den ikke er en ren kopi av Windows Phones enkle og flate design.

Apples tekniske og grafiske løsninger later til å være deres egne, med fokus en spesiell dybdeestetikk som kritikerne liker å framheve.

På det rent tekniske er det ikke mye å utsette, men norske Amobil nevner noen ytelsesproblemer som amerikanerne ikke har fått med seg. The Verge er videre av den oppfatning at mange av dagens løsninger framstår som litt rotete, men at fundamentet er lagt for et bedre operativsystem.

Apple lanserte drøssevis av nyheter på gårsdagens konferanse:
Slik ser nye iOS 7 ut »

Du kan lese alle inntrykkene i sin helhet her:

annonse