Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab Pro 8.4

Skapt for å stjele glansen fra Apples iPad mini

Samsung Galaxy Tab er liten utenpå, men stor inni.

Skjerm, design og menyer

Galaxy Tab Pro 8.4 er et snertent nettbrett som går rett i strupen på Apples iPad Mini 2. Skjermen på Galaxy Tab Pro 8.4 er en del større, mens brettet ellers er litt tynnere og smalere.

Oppløsningen på 1600x 2560 punkter gir en pikseltetthet på 359 ppi (piksler per tomme), mot 324 ppi på den nye iPad mini-en. Vekten på de to brettene er nesten den samme, Tab Pro 8.4 veier 335 gram, 4 gram mer enn iPad Mini 2.

Skjermstørrelsen er likevel ikke fullt så ulik som tallene gir inntrykk av. For selv om Samsung har en skjerm som måler 8,4 tommer diagonalt, mot iPad Minis 7,9 tommer, så sørger Apples 4:3-format for at litt av det iPad Mini mangler i høyden, blir tatt igjen i bredden.

Mer lommevennlig

Hvilket av de to brettene som har den beste utformingen vil langt på vei være en smakssak. Men skal du se film på brettet vil du få et større bilde på Galaxy Tab Pro, der du kan se en standard 16:9-film uten å få en sort stripe over og under bildet.

Ellers vil Tab Pro 8.4 være litt mer lommevennlig. Selv om iPad Mini bare er 6,2 millimeter bredere, så krever det litt større innerlommer på blazeren. Det merkes også godt når brettet skal holdes i én hånd, uten at vi skal overdrive betydningen størrelsesforskjellen.

Tab Pro 8.4 Wi-Fi til venstre, iPad Mini 2 til høyre.

Svært skarp skjerm

Størrelsen på Galaxy Tab Pro 8.4 gjør den til et typisk mobilprodukt. Om du bare bruker brettet i møterom, på forelesninger, i sofaen eller på kontorpulten, vil et brett med større skjerm nok ha sine fordeler. Skal du bruke brettet nesten over alt, er 8,4 tommer ideelt. Dette er en størrelse som gjør at du kan bruke brettet på flyet, selv om du reiser på økonomiklasse. Det er lite nok til at du kan bruke det som kart når du rusler i ukjente byer, og stort nok til at du kan lese bøker, se film, eller surfe på nett uten at det blir anstrengende.

Skjermen er så skarp at selv de minste detaljer trer tydelig frem.

Det er først om du skal jobbe med større tabeller, eller dele skjermen med flere at 8,4 tommer kan bli litt snaut. Den høye skjermoppløsningen sørger for at du får med nøyaktig like mye informasjon på denne skjermen som på den nye 12,2-tommeren Galaxy Note Pro 12.2, som også viser 1600 x 2560 punkter. Men de fineste detaljene blir selvsagt vanskeligere å se, jo mindre skjerm du har.

Velkjent design

Lysstyrke, kontrast og fargegjengivelse er så bra som du får det på en LCD-skjerm. Det betyr at du har god innsynsvinkel og kan bruke brettet utendørs også om sommeren. Det sorte er riktig nok ikke like sort som på en AMOLED-skjerm, men i dagslys vil du neppe tenke over det. Bruker du brettet som nattbordklokke vil du oppdage at det lyser noe også fra de sorte partiene på skjermen.

Tab Pro 8.4 har en storebror med 12,2 tommer skjerm.

Mens de store nettbrettene til Samsung er bygget for breddeformat, er Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 et brett som er skapt for at du skal kunne holde det i den ene hånden, mens du peker eller stryker på skjermen med den andre. Når du holder den slik du holder en mobiltelefon, vil du også ha den fysiske «Hjem»-tasten nederst under skjermen. Ladekontakten sitter også under brettet, sammen med to høyttalere og en mikrofon.

LTE-versjonen av brettet fungerer også som en helt vanlig smartmobil, og en høyttaler over skjermen gjør at du kan bruke den som andre mobiltelefoner. Med tiden er det også blitt vanligere å se store smartmobiler, så du kan snakke i brettet uten å tiltrekke deg like mye oppmerksomhet som før.

Utgang for hodetelefoner finner du til høyre på toppen av brettet, mens volumkontroll og tast for tenning av skjerm oppe til venstre på siden av brettet. Sistnevnte tast brukes også som hovedbryter.

Baksiden av brettet har en overflate i imitert skinn, noe som ser bra ut, og gjør at brettet ikke er glatt å holde i. På baksiden er det også et kamera med en lysdiode. Og på fronten over skjermen er det et kamera for konferansesamtaler.

Brukergrensesnittet som forsvant – nesten

Det nye brukergrensesnittet er der – det er bare lagt til et sidepanel.

Brukergrensesnittet er Samsungs eget TouchWiz, og skulle komme i en ny layout, der hjemmeskjermen du først møter er modulbasert. Når brettet er ferdig satt opp, vil denne siden gi deg en oversikt over nyheter, e-postnotater, telefonhistorikk, kommende avtaler, aksjekurser du følger, og snarvei til apper som notater, Play Butikk og nettleser. Det hele kan minne om en mellomting mellom Microsofts fliser, og nyhetstjenesten Flipboard.

Blar du til sidene kommer flere moduler, og du kan enkelt omorganisere disse slik du måtte ønske. Du kan også legge til flere sider med slike moduler på.

Men Samsung ombestemte seg, og velger å beholde den «gamle» startskjermen der du blant annet har klokke og søkefelt for Google. Den nye layouten er imidlertid ikke borte. Trekker du åpningsskjermbildet til side, dukker nyskapningen frem.

Om vi skal ha noen bemerkninger til brukergrensesnittet på Tab Pro 8.4, må det være at det mangler den smarte funksjonen som gjør at du kan holde i brettet med fingre som kommer inn på skjermen, uten at dette oppfattes som berøring. Nå hender det litt for ofte at vi utilsiktet kommer nær berøringsfeltene under skjermen, eller kanten av selve skjermen, slik at det skjer uventede ting.