Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Canon EF 800mm f/5.6L IS USM

En gjennomsnitlig dagsekk når man har med mye fotoutstyr.

Dette er ikke en vanlig objektivtest. Vi har i stedet dratt ut i felten, til Runde, sør for Ålesund, for å fotografere fugl. Ett av objektivene vi hadde med oss var Canons nye 800mm til en pris av drøyt 120 000 kroner.

I bruk

Objektivet kommer i en stor koffert som egner seg for innsjekking på fly og generell frakt med bil eller annet. Kofferten er ikke egnet når du skal bære objektivet til fots. Da kommer nemlig første utfordring – å klare å pakke ned objektivet. Den går greit ned i en stor ryggsekk, og hvis du legger ting rundt det, ligger det ganske stødig. Du kan alternativt ha det i en stor fotoryggsekk, men selv med de store modellene er det bare så vidt det går, og det er ikke plass til så mye annet.

Den neste utfordringen er å bære utstyret dit du skal fotografere. Hvis du gjorde en god jobb i forrige avsnitt, er det ikke så ille. Objektivet er overraskende lett med sine 4,5kg, så å bære objektivet er ikke det største problemet.

Men som du forstår, er ikke dette objektivet som du rusler rundt med og knipser. Du blir rimelig stedsbundet når du bruker det. Her har du egentlig to alternativer. Enten rigge deg til med ordentlig stativ, og ta bilder av det du ser fra plassen du står (du kan fortsatt flytte det litt rundt omkring, men det krever litt nye justeringer hver gang), eller du kan bruke en monopod. 800mm ønsker du ikke å hånholde hvis du vil ha skarpe bilder, med mindre du har tilbrakt mye tid med å pumpe jern.

Vi brukte objektivet en del med monopod, og fikk overraskende gode resultater. Mye av det må tilskrives at objektivet er stort og tungt, og dermed ikke så lett beveger på seg, og det andre at det har en svært god bildestabilisator. Men å håndtere dette objektivet på monopod er ikke nødvendigvis enkelt. Det blir lett til at du må stå i vanskelige stillinger, som enten er svært anstrengende eller der det er vanskelig å holde objektivet i ro. Skal du ta bilde av havørn i flukt, har du ikke mye valg. Det er kun monopod som er fleksibelt nok til at du kan følge fuglen over himmelen.

Akam-redaksjonen på fototur. Are med 400 f/4 DO bak og Erik med 800 f/5.6 foran.

Med så lang brennvidde er fokus svært kritisk. Dybdeskarpheten er ekstremt liten, og du har ikke noen uendelig fokus. Hvis fuglen flyr over vannet, 200 meter unna, så er det ikke samme fokus på vannet og på fuglen, og kameraet har svært lett for å fokusere på vannet. Atmosfæriske forstyrrelser kan også fort ødelegge et bilde tatt på stor avstand.

Ikke alltid lett å få hovedmotivet i fokus når det er lite og langt unna.

Dette er derfor et objektiv som egner seg til å fotografere motiver som står stille. Så hvis vi legger til side havørna en stund, og flytter oss over på lundefuglen, blir situasjonen litt annerledes. Her kommer objektivet virkelig til sin rett. Lundefugl kommer ganske nær deg, men er små, så du trenger lang brennvidde for å fylle bildet. Objektivet har en nærgrense på 6 meter, og det hendte at det ble for mye, men stort sett var det ikke noe problem.

Objektivet krever mye lys, med blender f/5.6 og 800mm brennvidde. Men med stativ fungerer det bra, og dersom du bruker stativet til å bære vekten, mens du panorerer og holder objektivet stille, så kommer også den utmerkede bildestabilisatoren til sin rett. Da er det ingen sak å få sylskarpe bilder av fugl.

Byggekvaliteten er selvfølgelig utmerket. Stativfestet kan ikke tas av, men du kan enkelt rotere objektivet på stativfestet, slik at du kan snu kameraet over til portrettformat hvis du ønsker det. Det eneste vi ikke likte, var at stativfestet sto litt langt bak på objektivet, slik at balansen ble litt feil. Det gjør at objektivet lett tipper forover hvis du ikke har skrudd det fast. Vi holdt på å miste både stativ og objektiv til 130 000 kroner utfor skrenten og ned i steinura ved et par anledninger når vi skulle bytte kamera på objektivet. Nå er det ikke beregnet på å bruke uten kamera, men selv med et 1D eller 1DS, vil tyngdepunktet være foran stativfestet.

Fokusen var rask, og hvis du har motiver som er innenfor et visst fokusområde, kan du begrense fokusområdet for å øke hastigheten ytterligere. Du kan begrense det til områdene 6-20m, 20-∞ eller 6m-∞. Du kan også lagre en fokusavstand, og raskt hente den tilbake når den trengs. Siden det ikke er hensiktsmessig å sette filtre på fronten av objektivet, er det plass til drop-in-filtre på 52mm i en egen spalte nær bakenden.

En masse knapper og brytere gir deg mange innstillingsmuligheter.

Bildekvalitet
Da vi kom tilbake til hytta første kvelden, og så gjennom noen av bildene skjønte vi fort at dette objektivet er noe utenom det vanlige. Alle bildene vi hadde tatt med det var på rimelig lang lukkertid - helt oppe i 1/100s, tatt med monopod og på største blender. Likevel fikk vi mange svært skarpe bilder allerede da. Ikke rart vi gledet oss til å prøve det på et ordentlig stativ.

Og våre forventninger ble bekreftet. Dette objektivet er skarpt. Det kan vi fastslå med en gang. Det skulle egentlig bare mangle, med fastoptikk i den prisklassen. Men man vet aldri, og når man nærmer seg det ekstreme, er det ofte vanskelig å lage det superskarpt. Bildet nedenfor er tatt på største blender (f/5.6) på 1/200s, ISO 200 med en EOS 50D, så effektiv brennvidde blir 1280mm.

Du får lett skarpe bilder med godt utstyr.

Kontrasten i objektivet er svært god, noe som bidrar til å øke inntrykket av skarphet, og gjør at bildene i svært liten grad trenger etterbehandling for å få dem til å framstå i all sin prakt.

En utfordring vi hadde med skarpheten var at avstanden til motivet ofte var så stor at atmosfæriske forhold gjorde det nesten umulig å få bildet helt skarpt. Det kan vi ikke klandre objektivet for, men det er en utfordring du vil møte.

Vi forsøkte å se etter kromatisk feilbrytning. Det klarte vi ikke å finne på våre motiver. Det er for så vidt ikke så rart, siden man i all hovedsak ser det på vidvinkel.

Vignettering er det lite av. På et fullformatkamera som 5D MkII, kan du så vidt ane det. Dersom vi overdriver effekten voldsomt, kommer det til syne, men det er ikke noe du vil sjeneres av. Nye kameraer kan kompensere for dette, og det samme kan de fleste rawkonverteringsprogrammer.

Vi testet objektivet litt med en Canon 1,4x telekonverter. Med mindre du har et 1-serie kamerahus, vil du ikke få autofokus, og det er krevende å bruke manuell fokus på slike brennvidder. Når det atpåtil brukes med en EOS 50D, er effektiv brennvidde nær 1800mm. Det er moro å teste, men har svært begrenset bruksområdet. Her ser du et eksempel, som også illustrerer punktet over om skarphet på stor avstand.

Atmosfæriske forstyrrelser gjør bildet mindre skarpt. Klikk for å se hele bildet.

En annen egenskap vi likte med objektivet var bakgrunnene. Kvaliteten på bakgrunner ute av fokus (bokeh), varierer veldig på ulike objektiver. Jeg har sjelden sett det så fint som på dette. Det har nok noe med den begrensete dybdeskarpheten å gjøre, for det gir svært ufokuserte bakgrunner.

Konklusjon
Dette er ikke et objektiv til allmen bruk. Til det er det for langt, for tungt for uhåndterlig og ikke minst for dyrt. Men skal du ut og fotografere noe smått, eller noe som er langt unna, er det et fantastisk verktøy. Vi jobbet hardt med å finne noe vi ikke likte med det, og bortsett fra balansen når det sto på stativ, var det eneste at det var vanskelig å finne motivet fordi du hadde så lite bildeutsnitt.

Hva gjelder bildekvalitet, er dette objektivet helt fantastisk på alle måter. Det er skarpt, har god kontrast, og svært lite av ting vi ikke liker som vignettering og kromatisk feilbrytning.

Liker du å ta bilde av fugl, og har 130 000 å avse, så løp og kjøp!

Det vil etter hvert komme flere artikler fra turen, blant annet med flere bilder. Følg med.

annonse