TestWindows 8.1

Slik er nye Windows i bruk

Vi har brukt Windows 8.1, og her er vår dom.

Startknapp og skrivebord

Mot slutten av forrige uke ble Microsoft Windows 8.1 lansert, og med det startet Microsoft på en helt ny epoke i hvordan de gir ut sine operativsystemer. Frem til nå har det nemlig gått et par år mellom hvert helt nye system, riktig nok med feilrettingspakker spedd på innimellom.

Windows 8.1 markerer dermed en helt ny start, hvor langt større oppgraderinger enn tidligere slippes for å bedre brukeropplevelsen betydelig – kanskje litt inspirert av hvordan Apple har brukt å gjøre ting, med den vesentlige forskjellen at Windows-oppgraderingen er gratis.

Viktige småting

En skikkelig ansiktløftet startskjerm, og en App-skjerm som går an å finne, er bare noen av mange små endringer i Windows 8.1.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I likhet med Apple sine oppgraderinger er det meste nemlig ganske likt på overflaten, men med noen små, men betydelige endringer i brukeropplevelsen – med stort fokus på at du skal kunne tilpasse datamaskinen til din bruk. Under panseret har det også kommet noen forbedringer, som at integrering mot Microsofts nettskytjeneste er langt mer innarbeidet i selve operativsystemet.

Dersom du har en konto her, vil det blant annet gå langt glattere å søke både på den lokale maskinen og i din personlige nettsky samtidig. Den tettere integreringen skal dessuten gjøre det enklere å få synkronisert innstillinger og innhold mellom datamaskinene dine enn før.

Selv om Windows 8.1 altså er rykende ferskt i sin ferdige drakt, har forhåndsvisningen vært tilgjengelig i flere måneder. Denne har vi nå brukt daglig siden den kom ut, og dermed har vi hatt god tid på oss til å teste ut den nyeste versjonen av Microsofts operativsystem.

Mye godt å starte med

For eksisterende Windows 8-brukere kan vi bare si det med en gang: Dette er en oppgradering du bare bør gå inn i Windows Store og laste ned med en gang. Det har blitt gjort en rekke små, positive endringer, og brukeropplevelsen er langt bedre.

Hvis du derimot har sittet på Windows 7 frem til i dag, og ikke sett annet enn ulemper ved å skulle oppgradere, kan det faktisk være at denne nylanseringen gir deg en grunn til å endelig bevege deg videre. Det er det for øvrig flere grunner til: I tillegg til at Windows 8 i seg selv gir bærbare litt bedre batteritid (Ekstra), har vi sett at Windows 8 er det raskeste operativsystemet (Ekstra) også.

Mangelen på startknapp har imidlertid skremt mange fra å ta steget over, og dette er den aller første, mest åpenbare endringen vi ser at Microsoft har gjort i Windows 8.1.

Startknappen er endelig tilbake, og ved å høyreklikke på den får du opp flere nye alternativer.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Startknappen er nemlig tilbake, og selv om den som standard bare frakter deg over til startskjermen – eller til Apps-skjermen, med en liten justering – er det godt å ha den på plass.

Ved å høyreklikke på knappen får du dessuten opp en rekke nye valg i forhold til hva «gamle» Windows 8 hadde å by på – slik som muligheten til å slå av maskinen fra skrivebordet, uten å holde på med tastatursnarveier eller utlogging først. Du kan også få direkte tilgang til nettverkstilkoblingene dine på denne måten, uten først å måtte gå via det lite tilpasningsvennlige nettverks- og delingssenteret.

Startknappen er altså tilbake i skrivebordsvisningen, og for de mange som trives best med denne visningen er det flere nyheter på lur. Frem til nå har det nemlig vært vanskelig å starte opp direkte til skrivebordet uten å bruke tredjepartsprogrammer, men Microsoft har lært – og åpner nå for mer tilpasning.

Langt mer personlig

Ved hjelp av innstillingene under de fire fanene kan du tilpasse Windows 8.1 mye mer til din smak, blant annet ved å starte opp rett på skrivebordet.

Ved å høyreklikke på startlinja mens du er ute på skrivebordet, kan du nemlig åpne en boks ved navn «Egenskaper». Her er det kommet til en ny fane kalt «Navigasjon», som lar deg gjøre en rekke justeringer i hvordan Windows skal oppføre seg.

På bildet til høyre ser du hvordan du kan gå frem for å starte direkte til skrivebordet, og her har vi dessuten valgt at startknappen skal sende oss rett til Apps-skjermen – som om vi hadde trykt på Windows 7 sin startknapp, og deretter valgt «alle programmer».

Dersom de forskjellige gestene Windows 8 har introdusert ikke faller i smak kan du også deaktivere disse, og om ønskelig kan du velge å alltid få listet opp vanlige skrivebordsprogrammer før apper.

På det rent estetiske plan får du også lov til å bruke samme bakgrunnsbilde på startskjermen og App-skjermen som på skrivebordet – en annen tilsynelatende mikroskopisk detalj, men ved å gli mellom to identiske bakgrunner virker det ikke lenger som du hopper mellom helt forskjellige datamaskiner. Istedet får du én maskin, med en fullt brukbar startmeny, som nå bare tilfeldigvis tar opp hele skjermen.

En siste detalj som angår skrivebordet angår deg som har det med å snakke mye med noen som befinner seg i andre tidssoner. Du vil sette stor pris på den nye muligheten innebygd i Windows 8.1 til å kunne kjøre verdensur nederst i hjørnet. Slik får du enkelt vite hva klokka er i for eksempel både Singapore og San Francisco, så vel som her hjemme i Norge.

Skrivebordet er dog ikke alt – og på neste side ser vi på flere nyheter »