Til hovedinnhold

Fryktelig pinlig

What doesn't kill you... is going to marry your brother!

Marni Olivia Olsen (MOO), spilt av den bedårende Kristen Bell, reiser hjem til brorens bryllup og aner fred og ingen fare. Men det er inntil hun oppdager hvem broren skal gifte seg med – Joanna (Odette Yustman) – som gjorde livet til Marni til et rent helvete på High School. Det er duket for forviklinger!

Filmen

Tittelen på denne anmeldelsen er "Fryktelig pinlig" – for til tider er You Again nettopp fryktelig pinlig, men det har blitt gjort med fullt overlegg fra filmskapernes side. La oss spole tilbake litt først.

Marni er den upopulære, kvisete nerdejenta som etter High School får seg en makeover og en sterk karriere. Hun har nå blitt en sterk person, klar til å møte nye utfordringer hverdagen byr på – helt til fortiden hjemsøker henne i form av hennes tidligere plageånd Joanna.

Les også: Blu-ray-utgivelser i april

Dermed møter vi på en liten karakterkrise – hvem skal Marni være nå? Den håpløse taperen, eller den nye, sterke kvinnen hun har blitt? Dette må det jo bli komiske forviklinger av.

En ting som Hollywood-filmer ofte benytter seg av er dualitet – at paralleller trekkes inn i en fortelling av forskjellige grunner. I You Again foretar filmskaperne en parallell til Marnis mor Gail (Jamie Lee Curtis), som på humoristisk vis blir stilt overfor nøyaktig samme dilemma som Marni i møte med sin fortidsnemesis Ramona (Sigourney Weaver), som hysterisk nok er tanten til Joanna.

Når én idiotisk ting skjer, er det som regel artig nok. Men når to idiotiske ting skjer samtidig, og atpåtil likner på hverandre, da er det en styrke regissør Andy Fickman vet å benytte seg av. Dette er heldigvis noe Fickman bruker med måte, og på ingen måte overdriver – med visse unntak.

For det er her mange av pinlighetene ligger. Misforstå meg rett, det er ikke "negativ" pinlighet, men pinlighet à la Linn Skåbers ultraflaue serie Hjerte til hjerte – Spelet som gikk på NRK for litt siden. Vi blir utsatt for flaue situasjoner, som når mor og datter Olsen oppfører seg som sjalu villmenn på en danseøvelse – filmens desidert mest skrekkelige øyeblikk.

Igjen: dette er nøyaktig konstruert av filmskaperne, men likevel blir det kanskje litt vel pinlig. Heldigvis har vi et vellykket bryllup uten flauser å se frem til – eller? En god del latter blir det i alle fall.

You Again byr på mer enn bare flaue øyeblikk mellom rivaler, den har også en aldri så liten dose med mysterium og karakterdrama, først og fremst i forbindelse med Joanna og hennes underlige oppførsel overfor Marni. Er det noe hun skjuler? Hvorfor later hun som ingenting?

Slike ting har ikke hovedfokus, men de er der likevel. Det er i tillegg den sedvanlige og obligatoriske kjærlighetsbihistorien som involverer Marni i et heterofilt, erke-Disney-forhold som vokser i løpet av fortellingens gang. Akkurat det er negativt pinlig, men heldigvis tar det minimalt med plass.

Sånn ellers er You Again full av Disney-sjarm og varme, noen tåpelige innslag som at mor Olsen plutselig støter på erkefienden Ramona overalt etter at de først møttes igjen for første gang på årevis, men også mange biroller med glimt i øyet, som lillebror og far Olsen, samt en skrudd ekskjæreste i Kyle Bornheimers skikkelse.

You Again passer nok ikke til alle på grunn av sin til tider enkle komikk og "jentete" tematikk. Den passer derimot godt som familieunderholdning eller for en kveld med jentene.

Teknisk

Video

Den visuelle siden av You Again på Blu-ray blir presentert i 1080p/AVC med sideforhold 16x9 2.39:1. You Again er en forholdsvis rolig komedie, uten virkelig spektakulære innslag av episke proporsjoner. Likevel ser filmen lekker ut i HD, og bildet er stort sett klart og fint. Elementer man kan trekke frem i denne forbindelse er alt fra det flotte interiøret og den deilige maten familien Olsen fortærer, til selskaper i anledning bryllupet, som flommer over av farger og lys.

Bildet er krystallklart, og man kan for eksempel observere at Kristen Bell og broren har tydelige porer i ansiktet, mens Odette Yustman har ufattelig mye sminke på seg i forhold under en biltur. Det er ved øyeblikk som dette man kan nyte godt av Blu-ray-formatets skarpe gjengivelseskraft. You Again har ingen spor av slitasje eller andre uønskede elementer på bildesiden, og dermed kan man trygt si at dette er en god gjengivelse, selv om presentasjonen heller ikke blåser deg bakover.

Audio

You Again blir presentert i DTS-HD Master Audio 5.1 på den auditive siden. Som en profesjonell Hollywood-film følger You Again oppskriften på lydbilde til punkt og prikke, og dette kommer helt perfekt frem på Blu-ray-utgaven. Dialog er klar og hørbar, og har fått høyeste prioritet i det auditive hierarkiet. Man kan dermed høre hva alle sier til enhver tid uten problemer.

Lydeffekter har fabelaktig klang og klarhet, mens atmosfærelyd og filmmusikk blir reprodusert på en klar og fyldig måte. Surround-lyden begrenser seg stort sett til filmmusikk, men uten at det gjør noe negativt å si for komedien. Til tross for et sparsommelig og tradisjonelt uttrykk gjør lydreproduksjonen på denne Blu-ray-utgivelsen jobben sin, og det på en upåklagelig måte.

Ekstramateriale

  • Following Flickman: On Set with the Director
  • Blooper Dance Party
  • Ask the Cast
  • Funny or Die
  • Deleted Scenes

Konklusjon

You Again er en fornøyelig komedie som passer best for familien eller jentegjengen. Lyd og bilde er upåklagelig, mens ekstramaterialet er greit nok til å være en, for det norske markedet, såpass smal film.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

annonse