TestEizo Foris FG2421

Endelig finnes det en heftig spillskjerm med greie farger

Eizo Foris-skjermen byr på «240 Hz» uten at bildekvaliteten går i vasken

Introduksjon og førsteinntrykk

Vi har tidligere skrevet hvordan du kan lure en 120-hertz-skjerm til å oppføre seg som en CRT-skjerm, slik at baklyset blinker i takt med bildeoppdateringen, noe som medfører svært lite etterslep. Metoden heter 2D Lightboost, og har sine ulemper. Den er ikke offisielt støttet, og skjermene vi testet den på fikk et tydelig blåskjær i fargegjengivelsen.

I dag skal vi kikke på Eizo Foris FG2421, som så vidt vi vet er den første skjermen med offisiell teknologi tilsvarende 2D Lightboost. Fordelen med at funksjonen er støttet fra produsenten er at du slipper å installere programvare, og forhåpentligvis at fargegjengivelsen ikke blir så forvrengt når funksjonen er påskrudd – noe vi snart skal sjekke. Sett bort i fra dette er FG2421 en rimelig standard spillskjerm på 23,5 tommer med oppløsning på 1920x1080. La oss først ta en kikk på skjermen i all sin prakt.

Eizo-skjermen, tradisjonen tro, har et rimelig nøytralt og funksjonalistisk utseende. Helt i front finner vi syv fysiske knapper til navigering i skjermmenyen og justering av lysstyrken. Det er mange produsenter som har prøvd seg med trykkfølsomme knapper eller som har plassert knappene bak eller på siden av skjermen, og vi setter veldig stor pris på den gammeldagse løsningen. Det er kanskje ikke like minimalistisk og moderne med fysiske, synlige knapper, men det fungerer som regel bedre i praksis.

Bakpå skjermen finner vi en lysende Eizo-logo, og videotilkoblinger av typen Dual-Link DVI, HDMI og DisplayPort. For å utnytte oppfriskningsraten på 120 Hertz må du bruke enten DVI-DL eller DisplayPort, da nåværende HDMI-standarder ikke støtter så høy oppfriskningshastighet på 1920 x 1080. Dette betyr også at 2D Lightboost-funksjonen, som Eizo har navngitt Turbo 240 ikke virker over HDMI, da denne krever en signalkilde som klarer å levere 120 Hertz.

Det er også én inngang og to utganger for lyd – den ene utgangen på skjermens venstre side – via 3,5 millimeters jack-plugger. Det er for øvrig også mulig å hente ut lyd som leveres fra PC-en gjennom HDMI eller DisplayPort, fra skjermens lydutganger.

Alt hviler på en fot med seks centimeters høydejustering og mulighet for tilting av skjermen. Det er ikke mulig å sette skjermen i pivotposisjon, og den mangler VESA-feste, men dette er antageligvis ikke en stor bekymring for målgruppen. Foten kunne vært noe bredere, og selv om skjermen ikke føles som en vinglepetter, er det litt for enkelt å velte den til en av sidene.

Trykk deg videre til neste side, så sjekker vi om bildekvaliteten holder mål »