Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestEizo Foris FG2421

Endelig finnes det en heftig spillskjerm med greie farger

Eizo Foris-skjermen byr på «240 Hz» uten at bildekvaliteten går i vasken

Introduksjon og førsteinntrykk

Vi har tidligere skrevet hvordan du kan lure en 120-hertz-skjerm til å oppføre seg som en CRT-skjerm, slik at baklyset blinker i takt med bildeoppdateringen, noe som medfører svært lite etterslep. Metoden heter 2D Lightboost, og har sine ulemper. Den er ikke offisielt støttet, og skjermene vi testet den på fikk et tydelig blåskjær i fargegjengivelsen.

I dag skal vi kikke på Eizo Foris FG2421, som så vidt vi vet er den første skjermen med offisiell teknologi tilsvarende 2D Lightboost. Fordelen med at funksjonen er støttet fra produsenten er at du slipper å installere programvare, og forhåpentligvis at fargegjengivelsen ikke blir så forvrengt når funksjonen er påskrudd – noe vi snart skal sjekke. Sett bort i fra dette er FG2421 en rimelig standard spillskjerm på 23,5 tommer med oppløsning på 1920x1080. La oss først ta en kikk på skjermen i all sin prakt.

Eizo-skjermen, tradisjonen tro, har et rimelig nøytralt og funksjonalistisk utseende. Helt i front finner vi syv fysiske knapper til navigering i skjermmenyen og justering av lysstyrken. Det er mange produsenter som har prøvd seg med trykkfølsomme knapper eller som har plassert knappene bak eller på siden av skjermen, og vi setter veldig stor pris på den gammeldagse løsningen. Det er kanskje ikke like minimalistisk og moderne med fysiske, synlige knapper, men det fungerer som regel bedre i praksis.

Bakpå skjermen finner vi en lysende Eizo-logo, og videotilkoblinger av typen Dual-Link DVI, HDMI og DisplayPort. For å utnytte oppfriskningsraten på 120 Hertz må du bruke enten DVI-DL eller DisplayPort, da nåværende HDMI-standarder ikke støtter så høy oppfriskningshastighet på 1920 x 1080. Dette betyr også at 2D Lightboost-funksjonen, som Eizo har navngitt Turbo 240 ikke virker over HDMI, da denne krever en signalkilde som klarer å levere 120 Hertz.

Det er også én inngang og to utganger for lyd – den ene utgangen på skjermens venstre side – via 3,5 millimeters jack-plugger. Det er for øvrig også mulig å hente ut lyd som leveres fra PC-en gjennom HDMI eller DisplayPort, fra skjermens lydutganger.

Alt hviler på en fot med seks centimeters høydejustering og mulighet for tilting av skjermen. Det er ikke mulig å sette skjermen i pivotposisjon, og den mangler VESA-feste, men dette er antageligvis ikke en stor bekymring for målgruppen. Foten kunne vært noe bredere, og selv om skjermen ikke føles som en vinglepetter, er det litt for enkelt å velte den til en av sidene.

Trykk deg videre til neste side, så sjekker vi om bildekvaliteten holder mål »

Bildekvalitet og bruk

Bedre bildekvalitet enn konkurrentene

Skjermen har panel av VA-typen og byr på syv fargeprofiler, hvorav kun to med Turbo 240 slått på. Vi ser med en gang at fargene er blassere på disse to profilene, men sammenlignet med 2D Lighboost på BenQ XL2720T og Asus VG248QE, er fargene velbalanserte med et nydelig sortnivå. Det er fortsatt milevis opp til livligheten til en skjerm med IPS-panel, men en del bedre enn de andre Lightboost-kapable spillskjermene vi har testet, som har panel av TN-typen.

Før kalibrering.
Etter kalibrering.

Vi valgte å kjøre kalibrering på en av de to spillprofilene med Turbo 240, og resultatet ble relativt bra. Fargene er fortsatt noe blasse, men vi slipper i hvert fall blåskjæret og fargeforvrengningen vi tidligere har sett med Lightboost.

Det er ingen tegn til lyslekkasje rundt skjermen, og sortnivået oppfattes som veldig bra. Fargene holder seg jevne helt ut til kantene, men det er et svakt tegn til rødskjær. Innsynsvinkelen er mer enn god nok, og begrenses av gjenskinn i skjermen. Overflatebehandlingen er for grov, noe som resultererer i synlige linjer på skjermen, tilsvarende crosshatch-problemet vi fant på Dell U2713HM. Det er et mindre problem da denne skjermen ikke er like påberegnet bildebehandling og den slags, men allikevel unødvendig da de fleste skjermer ikke lider av dette.

Turbo 240 gir ypperlig spillopplevelse

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi fikk nesten bakoversveis første gang vi testet Lightboost i 2D-modus, og tenkte umiddelbart at dette måtte komme som en offisiell funksjon før eller siden. Turbo 240 er nettopp dette, og refererer til at skjermen skrur av baklyset mellom hver gang den viser et bilde. På denne måten har Eizo argumentert for at skjermen er 240 Hertz – mellom den vanlige oppfriskningen på 120 Hertz vises nemlig svarte bilder.

Dette resulterer i objekter beveger seg silkemykt over skjermen, og vi vil påstå at teknologien gir minst like stor forbedring som overgangen fra 60 til 120 Hertz. Effekten er umiddelbart synlig for et trent øye, og selv om det finnes tester hvor det er lett å se forskjellen, er ting som skrolling, flytting av vinduer og lignende mye glattere.

Dette er en neglisjerbar bonus til vanlig skrivebordbruk og strategi- og rollespill, men en uunnværlig fordel i raske skytespill. Det er særdeles mye enklere å se hva som faktisk vises på skjermen når du løper, hopper og foretar raske snubevegelser, og det er rimelig smertefullt å gå tilbake til en vanlig 60-Hertz skjerm i ettertid.

Responstiden er oppgitt til 5 ms, som er litt mer enn enn konkurrerende spillskjermer, men denne har i praksis ofte lite å si da input-laggen er dominerende. Foris FG2421 er veldig responsiv, og med oppgitt input-lag på maksimalt 12,5 millisekund viser den ingen store tegn til input-lag. Dette, kombinert med Turbo 240-teknologien og greie farger gjør FG2421 til muligens den beste spillskjermen vi noen gang har testet.

Vanlig bruk

Oppløsning på 1920 x 1080 er i dag i praksis standarden på spillskjermer, og Eizo-skjermen er intet unntak. Vi savner den ekstra plassen vi får med 2560 x 1440, men vi har fortsatt til gode å se raske skjermer med denne oppløsningen, mye mulig fordi mange spill krever svært kraftig maskinvare for å kjøre over 100 FPS på så høy oppløsning. Fargegjengivelsen med kalibrert spillprofil var mer enn god nok til vanlig bruk, men IPS-paneler er fortsatt kongen når det kommer til fargesensivt arbeid.

Skjermmenyen er godt gjennomført, og kan lett navigeres med knappene i front. Det er fort gjort å bytte profil eller inngangsport og justere lysstyrke eller volumet til lydutgangen. De fysiske justeringsmulighetene er tilstrekkelige for de fleste, men rammekanten på 2,2 centimeter er litt i tjukkeste laget om du planlegger å ha flere skjermer ved siden av hverandre.

Trykk deg videre til neste side for å lese vår konklusjon »

Konklusjon

God til alt, men uslåelig i spill

Eizo Foris FG2421 er det heteste på spillskjermfronten om dagen. Funksjonen Turbo 240 imiterer 2D Lighboost, og får baklyset til å blinke i takt med bildeoppdateringen noe som eliminerer mye etterslep. Bildekvaliteten er bedre enn hva du finner på de fleste raske skjermer med 120-144 Hertz oppfriskiningshastighet, og kombinert gir dette en god allrounder som er helt ypperlig til spillbruk.

Det er muligens den beste spillskjermen vi har testet, men om du ikke bruker mye tid i raske spill som Counter-Strike, Call of Duty og Battlefield, vil vi heller anbefale en skjerm med oppløsning på 2560 x 1440 og IPS-panel, som for eksempel Dell Ultrasharp U2713HM.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Prisen på FG2421 gjør den også en god del dyrere enn sine konkurrenter. Både Asus VG248QE og BenQ XL2720T er greie og rimeligere alternativer, og begge kommer med justeringsmuligheter som pivot og rotering. Begge disse støtter også Lightboost i 2D, men støtten er ikke offisiell og fargegjengivelsen blir ikke spesielt bra.

Eizo-skjermen har på sin side tegn til striper på grunn av overflatebehandlingen, men det er veldig individuelt hvor mye man legger merke til dette. Du kommer i hvert fall ikke til å irritere deg over det i spill, og det er her FG2421 virkelig brillierer. Hvis prisen hadde til å endt opp på rundt 3000 kroner ville den definitivt vært et godt kjøp, og vi ville glatt ha gitt den vår varmeste anbefaling.

Nå ser det imidlertid ut til at prisen på Eizo Foris FG2421 blir rundt 50 prosent høyere enn vi i beste fall hadde håpet, og det synes vi er litt i drøyeste laget for en skjerm i denne størrelsen – med mindre du er villig til å gi hva som helst for kombinasjonen god flyt og gode farger.

sitat"Foris FG2421 er den beste spillmonitoren per dags dato, men det kan være lurt å vente til Nvidia
G-Sync blir lansert"

Hvis du sitter på et skjermkort fra Nvidia, og planlegger skjermkjøp, kan dessuten vi råde deg til å vente litt. Nvidia G-Sync er nemlig på vei, og denne teknologien kan synkronisere oppfriskningshastigheten på skjermen med FPS-en.

Skjermer med G-Sync forventes i begynnelsen av 2014, men om du er utålmodig kan du visstnok kjøpe en Asus VG248QE, og senere et oppgraderingskort, som gjør at skjermen får G-Sync-teknologien.

+ Responsiv uten synlige tegn til input-lag
+ Null etterslep med Turbo 240 og 120 Hertz oppfriskningshastighet
+ God fargegjengivelse og særdeles bra sortnivå


- Crosshatch-mønster fra overflatebelegget
- Ganske stiv pris

Les også
BenQ XL2720Z: Lynrask skjerm har fått en velkommen oppgradering
Les også
Asus med ekstra billig 4K-skjerm
Les også
Slik fungerer Nvidias nye spillteknologi
Les også
Dette trikset gir deg en silkemyk spillopplevelse
Les også
BenQ XL2720T: Stor spillskjerm med lynraske egenskaper
Les også
Asus VG248QE: Den desidert raskeste spillskjermen vi har testet
annonse