Tek.no

Test Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST 2GB

Dette skjermkortet hører hjemme i stua

Ypper med langt dyrere konkurrenter.

Varg Aamo
26 Mar 2013 13:00

Introduksjon

Forrige uke kom nyheten om at AMD sikter seg inn på prisbevisste spillere, med lanseringen av deres Radeon HD 7790. Det har ikke gått upåaktet hen hos erkerivalen Nvidia, som i dag svarer med å lansere skjermkortet GeForce GTX 650 Ti BOOST.

Det oppdaterte GeForce 650 Ti har litt av en jobb å gjøre. Som vi påpekte i vår test av Radeon HD 7790, vil disse to modellene kjempe om de samme kundene, og AMDs nyeste klarte å imponere sterkt. Det er tross alt ikke hverdagskost å finne budsjett-modeller som klarer å dra unna de aller nyeste spillene på ultrahøye kvalitetsinnstillinger, uten å plages alt for mye av det.

Med plastdekselet av, kan vi se nærmere på skjermkortets oppbygging.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST 2 GB krever en 6-pins PCI-E-strømkontakt.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Nvidia GeForce GTX 650 Ti BOOST 2 GB kommer med to DVI-utganger, HDMI og DisplayPort.Foto: Varg Aamo, hardware.no

I tillegg var det overklokkede Radeon-kortet vårt, med en svært effektiv kjøler fra Sapphire, så godt som lydløst. GeForce GTX 650 Ti BOOST-kortet vi har til test er en referansemodell fra Nvidia, men både MSI og Zotac vil lansere varianter av kortet som på overflaten likner mye på Sapphire sitt Radeon HD 7790.

Tar ekstra plass

Når vi drar frem målebåndet finner vi ut at dette kortet, med sine 240 x 111 x 35 mm, er såvidt litt lengre enn AMD sin nyeste lansering. En god del av dette kommer imidlertid av at viftehuset stikker ganske så langt ut fra selve kortet.

Det burde med andre ord gå ganske så greit for Nvidias partnere å lage en kortere modell, som kanskje kan passe over et mini-ITX-hovedkort – slik som Asus har gjort med det heftigere GeForce GTX 670.

Med en vekt på 565 gram er kortet også rundt 10 prosent tyngre enn Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X OC.

Kortet har også en SLI-kontakt, så dersom du kjøper én av disse rakkerne, og så finner ut at det ikke yter godt nok, skal du ikke ha noen problemer med å stappe inn ett til.

Ypper med de store

I materiellet vi har fått fra Nvidia, settes ytelsen kortet skal levere opp mot AMD Radeon HD 7850. Dette er egentlig ganske naturlig, siden AMD ikke hadde noen andre produkter nede i dette segmentet inntil for noen dager siden.

Nvidia påstår imidlertid at GTX 650 Ti BOOST skal klare 12 prosent høyere bildehastigheter enn Radeon HD 7850, ved full HD-oppløsning. I så fall vil ytelsen ligge tett inntil hva vi har sett de mye kraftigere GeForce GTX 660 Ti og GeForce GTX 670 levere i våre tester.

Noe slikt er vi littegrann skeptiske til, ettersom veiledende pris for dagens testmodell ligger på 1299 kroner i Norge. Til sammenlikning må du punge ut rundt 2000 kroner for de fleste GTX 660 Ti, og omkring 3000 kroner for et GTX 670.

Først og fremst retter imidlertid Nvidia seg mot sine gamle kunder med dette kortet, hvis vi skal se på hva de vektlegger i pressemateriellet. Her trekkes paraleller til det flere år gamle GeForce 9600 GT, og det loves mer enn seks ganger bedre ytelse for de som sitter på et slikt, men ønsker å oppgradere.

Tekniske detaljer

Under plastdekselet på vår testmodell finner vi 2 GB GDDR5-minne, som kjører over en 192-bits minnebus. En nedskalert versjon med halvparten så mye minne vil også bli tilgjengelig, med anbefalt utsalgspris rundt hundrelappen lavere.

Grafikkprosessoren kjører 980 MHz som standard, men med Boost-teknologien vil denne dyttes opp til 1033 MHz ved belastning. Dette er en smule tregere enn hva vårt fabrikkoverklokkede Sapphire Radeon HD 7790, men Nvidia påpeker også at flere av deres partnere kommer til å levere overklokkede versjoner av GeForce GTX 650 Ti BOOST.

De øvrige tekniske detaljene finner du i tabellen nedenfor, og ut fra disse kan vi ikke umiddelbart slutte oss til hvilken av de to budsjettkortene som kommer til å gå seirende ut av testene.

Nvidias kandidat skal trekke mer strøm, har mer minne på en bredere minnebus, og har flere tekstur- og ROP-enheter. AMD kommer til gjengjeld med høyere klokkefrekvenser over hele linjen, så vel som flere streamprosessorer.

Den eneste måten å avgjøre hvem som er raskest, er å komme i gang med testingen – og på neste side starter vi med effektforbruk, temperaturer og støy »

Les også