Tek.no

Test AVM FRITZ!Box 7490

Nå har den endelig fått lynraskt nett

En av Europas største ruterprodusenter har endelig fått 802.11ac.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
31 Mar 2014 05:39

Introduksjon

Tyske AVM er blant de ruterprodusentene som tar seg god tid før de lanserer produkter. Mens andre produsenter som Asus, ZyXEL og D-Link har spyttet ut rutere som støtter det nye 802.11ac-nettet på løpende bånd, så har det vært stille fra tyskerne, inntil nå.

Den tidligere toppmodellen FRITZ!Box 7390 har nå fått en arvtager i form av FRITZ!Box 7490, og sistnevnte har fått støtte for det lynkjappe ac-nettet.

AVM har en imponerende markedsandel i Tyskland, og selges over store deler av verden. Her i Norge er ikke markedsandelene like imponerende, men ruterne er de samme. Hva som er grunnen til det er vi jammen ikke sikre på, men det har nok en sammenheng med at AVM først og fremst er tyske, og at de har en litt særegen design som kanskje ikke slår like godt an her i det kalde nord.

Samme design som tidligere

Designen på FRITZ!Box 7490 er kliss lik som på tidligere modeller. Det er godt nytt om du liker den, og ikke fullt så godt nytt om du misliker den.

Rent formessig kan ruteren minne litt om en avkortet flyvinge. Finnene på toppen minner oss litt om en av de bakre ryggfinnene på en torsk, selv om det er mulig at AVM har hentet inspirasjonen fra sine landsbrødre hos BMW. Det er en viss likhet mellom antenneprofilen på E60 og disse AVM-finnene.

Uansett, fargene er holdt i en lys og en mørk sølvgrå. Midt på fronten er det et digert parti i en blass vinrødaktig nyanse.

I fronten finner fem ulike statuslys, for alt fra om enheten har nettilkobling til om det trådløse nettet er aktivt. AVM har også smøget inn to knapper på toppen, for WPS-oppkobling og DECT-tilkobling.

Kontaktene er på baksiden

På baksiden finner du nesten alle de fysiske tilkoblingene, rent bortsett fra én av USB 3.0-kontaktene som er plassert på venstre side.

Av tilkoblinger på baksiden finner vi, fra venstre, først en DSL-tilkobling. FRITZ!Box 7490 kan fungere som et DLS-modem, om du liker å ha alt i samme boksen.

Videre har du tre telefontilkoblinger, da boksen også fungerer som en telefonsentral. I tillegg til de fysiske tilkoblingene støttes også DECT-enheter.

De neste kontaktene er til ren databruk, og de fire LAN-portene støtter en ytelse på opptil en gigabit i sekundet. Den siste tilkoblingen er en ekstra USB 3.0-kontakt.

AVM sendte produktet til test.