Tek.no

Test Samsung 860 Pro

Bedre SATA-SSD enn dette får du bare ikke

Samsungs nye SATA-flaggskip skal tåle usedvanlig mye.

Vegar Jansen, Tek.no
24 Feb 2018 12:00

Samsung 860 Pro

Ettersom vi snakker om to nært beslektede SSD-er, har denne teksten en god del til felles med Samsung 860 Evo, som vi testet sist måned.

Lesere som fra før er nokså godt bekjente med Samsungs SSD-er kan derfor med fordel i hovedsak holde seg til tabeller, grafer og konklusjonen.

Det er godt over tre år siden Samsung kom på banen med 850 Pro og deretter 850 Evo – et par velkjente SSD-er med SATA-grensesnitt.

Men det har naturlig nok ikke vært all verden av innovasjon i SATA-klassen, ettersom SSD-produsentene lenge har nærmet seg den teoretiske og praktiske grensen i ytelse for SATA-disker. SATA 6 Gbit/s (også kjent som SATA III) har en teoretisk maksimumshastighet på omtrent 600 megabyte i sekundet. Derfor har vi naturlig nok de siste par årene sett mer fokus på PCIe-SSD-er, og da spesielt med M.2-formfaktoren.

Også her har Samsung utmerket seg. Både 960 Pro og 960 Evo er blant de raskeste i sin klasse.

Men kompatibilitet, pris og det faktum at en SATA-SSD gjerne er mer enn kjapp nok til daglig bruk, har ført til at dette fremdeles er et satsingsområde. Derfor dukker det stadig opp nye SATA-SSD-er, og Samsung har nylig kommet med sine siste skudd på stammen. Den kjekke 860 Evo har vi allerede testet, og i dag har turen kommet til 860 Pro.

Nytt minne, ny kontroller

Samsungs nye SATA-toppmodell har fått selskapets fjerdegenerasjons 3D-NAND og den nye MJX-kontrolleren. Disse komponentene finner vi også i 860 Evo, men med én stor forskjell: 860 Pro har (2-bit) MLC-minne, mens 860 Evo har (3-bit) TLC-minne.

Dette gjør at sistnevnte er rimeligere enn 860 Pro, mens MLC-minnet fører til at nettopp Pro er den mer robuste av dem. Med dette menes at Pro skal tåle flere – faktisk dobbelt så mange – overskrivninger før minnet blir «slitt ut».

Men det er ingen tvil om at det er den mer fornuftig prisede Evo-utgaven som er Samsungs store satsningsområde. 860 Pro er i skrivende stund kun å få som 2,5-tommer, med da med kapasiteter opp til to terabyte – i hvert fall her til lands. 860 Evo får du også i mSATA- og M.2-formfaktoren, og finnes dessuten som en 2,5-tommer med 4 TB kapasitet.

Det meste er oppsummert i tabellen under.

Akkurat som tilfelle var med 860 Evo, er det robustheten – eller mengden overskrivninger som tåles – som er hovedsstyrken til 860 Pro kontra forgjengeren 850 Pro. Samsung har økt TBW-grensa relativt drastisk, fra en dobling ved de mindre kapasitetene til åtte ganger så mye for utgaven på 4 TB.

For diskene med høyere kapasiteter har også 860 Evo fått en betraktelig høyere TBW-grense enn 850 Pro. Det eneste sistnevnte nå har gående for seg er garantitiden på ti lange år.

Hvordan se forskjellen på en 2,5-tommers Pro- og Evo-SSD fra Samsung? Pro har rød firkant, Evo har grå.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er i hvert fall ingen tvil om at Samsung har trua på sin nye nye kontroller og nye generasjon 3D-NAND. TBW-grensa på den nye 860 Pro er så høy at du skal ha et imponerende hardt bruksmønster for å klare å slite ut en slik i løpet av garantitiden.

For mange vil det faktisk være nok til å vare livet ut, såfremt SSD-en ikke ryker på en annen måte.

Fysikk og programvare

Vi fikk utgaven med 1 TB kapasitet til test, og denne kom i en eske uten programvare, braketter, ledninger eller skruer av noe slag.

Utseendemessig er det ingenting spesielt som skiller denne 2,5-tommeren fra forgjengeren eller for den saks skyld 860 Evo – med unntak av den røde firkanten og klistrelappen bak. SSD-en har en høyde på syv millimeter, som er å betrakte som standard for 2,5-tommere i dag.

Akkurat som andre SSD-produsenter har Samsung en egen kontrollprogramvare som lar deg holde et visst øye med diskens helse. Denne kalles Magician og er fritt tilgjengelig fra Samsungs hjemmesider.

I tillegg til å se detaljer om diskens status, kan du med Magician oppgradere fastvaren, sørge for sikker sletting, teste ytelsen og kjøre diverse optimaliseringer.

Den raskeste SATA-SSD-en

Som vi har vært inne på ligger dagens SSD-er med SATA-grensesnitt ganske så nærme det som er praktisk mulig. Derfor byr heller ikke Samsung 860 Pro nødvendigvis på noe spesielt store ytelseshopp fra lillebror 860 Evo eller forgjenger 850 Pro.

Bla om for å lese om testingen og se alle resultatene >>>

Men med svært gode resultater i nesten samtlige testløp, er det ingen tvil om at dette er den aller kjappeste SATA-SSD-en vi har hatt på vår testbenk.

Likevel er det ikke noen nevneverdig oppgradering for vanlige datamaskiner som brukes på vanlig måte. Har du allerede en anstendig SSD, er det slik at du må over på alternativer med PCI Express-grensesnitt dersom du ønsker deg et betydelig ytelseshopp.

Konklusjon

Samsung 860 Pro er en SSD som i hovedsak skal appellere til deg som er ute etter en sekundær SATA-SSD for lagring eller har et eldre oppsett uten M.2- eller PCIe-muligheter. For slike tilfeller er dette til alt å dømme den beste SSD-en du kan kjøpe for penger.

Ikke bare ligger 860 Pro på topp når vi snakker om ren ytelse, men er også i stand til å ta imot usedvanlig mye juling i form av å bli skrevet til veldig mange ganger.

Tar vi dagens modell med én terabyte kapasitet som eksempel, har den en oppgitt TBW-grense på 1200 TB. Det tilsvarer nesten 660 gigabyte – altså 0,66 terabyte – hver bidige dag i fem år. Ved normal bruk vil du være så langt unna dette at det blir mer aktuelt å bekymre seg for eventuelle andre tekniske problemer.

Vegar Jansen, Tek.no

Men selv om 860 Pro er den beste SSD-en sin klasse, føler vi ikke helt for å anbefale den. For til en adskillig lavere pris får du tross alt lillebror Samsung 860 Evo som nesten er like god. Den finnes også i flere formfaktorer.

Og selv med bare halve TBW-tallet til 860 Pro, har 860 Evo en overskrivningsrobusthet som i de fleste tilfeller langt overskrider det som er normen i bransjen.

Et annet poeng er at du for prisen av en 860 Pro kan plukke opp en Samsung 960 Evo med tilsvarende kapasitet. En slik PCIe-SSD vil rent ytelsesmessig feie banen med en hvilken som helst SSD med SATA-grensesnitt. Det eneste er at 960 Evo ikke vil være kompatibel med like mange datamaskiner, og den finnes heller ikke i større kapasiteter enn én terabyte.

Så selv om Samsung 860 Pro er en meget god SATA-SSD, er den ikke nødvendigvis noe godt kjøp. Kun brukere med helt spesielle krav til robusthet og ytelse vil ha noe stort utbytte av å plukke Pro-modellen over Evo-modellen.

Samsung 860 Pro Series MZ-76P1T0B 1TB
8
Meget bra

Samsung 860 Pro Series MZ-76P1T0B 1TB

sitat"860 Pro er den aller beste SATA-SSD-en akkurat nå, men vi hadde ikke kjøpt den."
 • Krysse av
  Lang garantitid
 • Krysse av
  Svært god SATA-ytelse
 • Krysse av
  Skal tåle latterlig hard bruk
 • Bytt
  Pris

Les også