Tek.no

Test Apple iPad Pro 10.5 (2017)

Det beste nettbrettet vi noen gang har testet

Og det blir enda bedre til høsten.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
15 Juni 2017 16:45

iPad Pro 10.5 - Det viktigste

Apples nye iPad Pro 10.5 kommer med mange lovnader og en ganske høy pris som starter på 7000 kroner. Men det er en stund siden nettbrett var de heiteste teknodingsene du kunne kjøpe. Så hvordan er tilstandene i iPad-serien i dag?

Kort fortalt gjør iPad Pro 10.5 ære på skrytet Apple gir den. Og pussig nok gjør den det så godt at også den stive prisen i hvert fall til dels forsvares. Det er tross alt Apple, så mye for pengene får man aldri - men kvalitet for pengene, det får man.

Flott skjerm og minst like flott lyd

Apples mest solgte iPad-modeller har alltid vært 9,7-tommerne. Det er den originale størrelsen, og der hovedfokuset fortsatt ligger, selv om Mini-varianter og den store iPad Proen på 12,9 tommer finnes ved siden av. Dette er første gang selskapet gjør en endring på hovedstørrelsen i utvalget, og skjermen har altså nå blitt 10,5 tommer.

Det gir vesentlig mer plass å jobbe på, men ikke en vesentlig større iPad, ettersom rammene har krympet. Litt større er den likevel, noe som også gir seg utslag i bittelitt høyere vekt og faktisk noe bedre lyd.

For ved siden av skjermen er faktisk lyden noe av det som imponerer mest her. iPad Pro 10.5 kan sammenliknes med en stor TV med helt grei lyd i. Noe digert stereoanlegg er det ikke, men den fyller uten problemer et lite rom med lyd som ikke er anstrengende å lytte til. Sitter du rett foran den kan den spille høyt og det er faktisk bass i det som kommer ut. Du trenger ikke noen ekstra høyttaler eller hodetelefoner til iPad Pro-modellene, og denne fortsetter den trenden.

Rask som et olja lyn

Lynende rask og enkel å bruke. Ytelse, skjerm, lyd og til og med kamera i iPad Pro 10.5 imponerer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple hevder selv at de nye iPad Pro-modellene har mer kraft enn PC-er flest. Og der opplevd ytelse på iOS-produkter alltid har vært bra, gir en del av appene man kan kjøre, og ytelsestestene dem langt på vei rett i det.

Det er et enormt hopp mellom andre typiske mobilprodukter og nettbrett opp til iPad Pro. Den puster min stasjonære PC i nakken på noen områder, men så er ikke den helt ny lenger.

Det er strengt tatt ikke noe å trekke for, ettersom det er lovet og det kommer - men fraværet av iOS 11 legger en liten demper på entusiasmen foreløpig. For all denne kraften kan brukes til enda mer når multitaskingen i iOS 11 blir tilgjengelig for alle.

Her kan man kjøre to apper på skjermen samtidig, og trekke innhold mellom dem. En langt mer avansert dokk som likner på den du finner i MacOS ligger på bunnen av skjermen, og et hurtigvalgssenter med tilhørende appveksler er enda mer intuitivt å bruke enn før.

Aldri mer utvaskede bilder ved skrolling

Når Apple har puttet et toppmodellkamera inn i sitt heftigste nettbrett blir det faktisk litt artig å fotografere med det også. Selv om man ser aldri så tullete ut når man gjør det.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men så langt er det iOS 10 som pryder iPad Pro 10.5. Det betyr likevel enkle menyer og veldig rask og smidig brukeropplevelse. Komplett kontorpakke med blant annet Apples utmerkede tekstbehandler Pages følger med, og de kan sende innhold fra seg som enkelt kan åpnes i Microsofts motstykker på PC, om man ønsker det.

Den nye skjermen får også nye funksjoner med mulighet til å vise HDR når iOS 11 kommer. Foreløpig har den ikke det, men at oppdateringsfrekvensen har økt til 120 bilder i sekundet gjør at skrolling nå går silkemykt uansett hastighet. Forskjellen er betydelig større enn man kanskje tenker når man hører en litt nerdete spesifikasjon som dette. Har du opplevd at tekst vaskes ut eller hopper når du flytter den på en skjerm? Det skjer ikke her.

Skal du jobbe er tilbehøret gull verdt

Med iPad Pro er det et par tilbehør som også gjør seg gjeldende. Apple Pencil for tegning og håndskrift eller Apple Smart Keyboard for tasting. Begge er, litt avhengig av smak, blant de beste i sine kategorier. Det veier opp for den litt stive ekstraprisen. Den kompakte størrelsen og lave vekten på hele ekvipasjen hjelper også på.

En skrivemaskin til til sammen 8700 kroner om du velger basismodell og Smart Keyboard er ikke akkurat billig. Men enn om du plutselig kan jobbe mange steder der laptopen din ble for stor tidligere? Da øker nytteverdien betraktelig, og prisen synes ikke lenger fullt så hårete.

Det finnes en del alternativer til iPad Pro 10.5, og både pris og funksjonsnivå - spesielt det som kommer - betyr at du bør sjekke ut både det som finnes med Android, og det du kan finne av lette Windows-hybrider med avtagbart tastatur.

Bra til både jobb og fritid

Det er så mange ulike måter å bruke denne type nettbrett på at det ikke er selvsagt hva du skal velge. Men har du ikke en så avansert arbeidsflyt at du trenger fullverdig Windows eller MacOS med deg til enhver tid, synes iPad Pro 10.5 som et ekstremt godt kompromiss mellom arbeid og moro.

Ja, og så har den faktisk et virkelig godt kamera hentet rett fra iPhone 7, om det skulle ha noe å si.

Apple iPad Pro 10.5" 64GB (Mid 2017)
9.5
Imponerende

Apple iPad Pro 10.5" 64GB (Mid 2017)

sitat"iPad Pro 10.5 er et dyrt, men deilig, kompromiss mellom arbeid og underholdning."
 • Krysse av
  Fantastisk skjerm
 • Krysse av
  Enda mer fantastisk lyd
 • Krysse av
  Ytelse i sin egen liga
 • Krysse av
  Pen og solid pakke
 • Krysse av
  Forholdsvis lett
 • Krysse av
  Lynende rask i bruk
 • Krysse av
  HDR-funksjon (kommer med iOS 11)
 • Krysse av
  Fabelaktig kamera (!)
 • Bytt
  Vi må vente på iOS 11
 • Bytt
  Relativt dyrt
 • Bytt
  Penn og tastatur kjøpes utenom

Les også