Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P Smart (2019)

Nye P Smart er dum og ikke deilig nok

Her går ting mye saktere enn de burde.

Se opp. De truer i en Elkjøp-butikk nær deg.

Vi snakker om lett-dingsene. Du vet, de som prøver å lure deg med design fra langt fetere dingser, uten å ha funksjonene og brukeropplevelsen fra de dyrere produktene.

Årets Huawei P Smart (2019) er en sånn. Den ser lekker ut, men fortjener ikke de samme lovordene som resten av kinesernes utvalg har fått de siste par årene.

Ja, men den er billig, protesterer du kanskje. Du har rett i det. Den koster bare rundt 2500 kroner. Men det er ikke lenger slik at disse «light»-telefonene er enerådende i prisklassen.

For samme pris får du fabelaktige telefoner fra Xiaomi, Nokia og Motorola. Det sier seg nesten selv at vi ikke kan la P Smart slippe uten en liten skrape i lakken.

Irriterende treig

Jeg må hele tiden vente på at P Smart blir klar.

Huawei har for eksempel én av de beste løsningene for sveipestyring i menyene sine. Men hva hjelper det når vi ikke kan stole på at den registrerer sveipene. Det tar sin søte tid før noe skjer. Registrerte den i det hele tatt handlingen? Hva med det knappetrykket? Skal jeg trykke igjen?

Ganske ofte ender det med at jeg for eksempel sveiper tilbake på nytt. Før telefonen går helt ut av appen fremfor å gå det ønskede kneppet tilbake i menyene.

Det er merkelig at det går så tregt som det gjør. For på papiret er P Smart relativt muskuløs sammenliknet med mange rimelige telefoner. Men det stokker seg likevel kraftig under bruk. Sannsynligvis skyldes treghetene programvare - og dermed kan den nok bli bedre på sikt, men akkurat nå er den frustrerende å bruke.

For ordens skyld: I testperioden er to ulike versjoner av EMUI brukt, og telefonen er forsøkt brukt med og uten minnekort, før den ble resatt i håp om at treghetene skulle fordufte. Det gjorde de ikke. Den virker imidlertid ikke tydelig defekt på noe vis, bare lite responsiv.

Flott å se til, men ...

Fingerleseren er midt på baksiden. En bakside som er i plast, selv om Huawei selv sier den skal likne på keramisk materiale.

Hvis vi tar ett steg tilbake er det åpenbart at årets P Smart i hvert fall ser mye flottere ut enn fjorårets. Den har blank bakside som for de fleste vil se ut som glass. Huawei selv påstår at den minner om keramikk.

Det blir opp til deg å avgjøre hva du synes den ser ut som, men det lille søkket umiddelbart rundt fingeren din når du trykker på den avslører at her er det lakkert plast vi har med å gjøre.

Uansett ser det bedre ut enn fjorårets modell gjorde, med sine litt ujevne metallskjøter. Spørsmålet er hvor holdbar den fine designen er. At dette kan likne på keramikk betyr ikke at nye P Smart har samme toleranse for nøkkelknipper og annet lommerusk som ekte vare har. Og den glinsende baksiden avslører nok hakk og riper relativt fort.

Forbedret skjerm

Skjermen er ålreit nok, men kontrasten kunne vært bedre. Det merker vi både i menyene og når vi fotograferer. HD-støtte for Netflix er forresten kommet på plass i år.

Denne Huaweien har byttet bort tykkere skjermrammer øverst og nederst i et bittelite kamerasøkk i toppen. Dermed finner du ikke den sedvanlige busslommen øverst på skjermen.

Det er relativt flotte farger i skjermen, og den fremstår ikke som blass. Men kontrasten kunne vært kvassere. Det er svært mye blått i standardtemaet denne telefonen leveres med - både i ikonpakken og i bakgrunnen på hjemmeskjermene. Følgen er at ikonene innimellom nesten går i ett med bakgrunnen, selv om nyansene er litt ulike om du ser nærmere etter.

En kvassere skjerm hadde nok kurert dette, og en design uten så mye blått over så mange av elementene hadde gjort fenomenet mindre synlig.

Men skjermen fungerer fint ute i sola, og er ellers god å bruke. En fordel fjorårets rimelige Huaweier ikke hadde er at det endelig er støtte for krypteringen som skal til for å få Netflix-innhold i HD, og HD-ikonet dukker opp i appen.

Lydmessig er det kun én høyttaler her, men den er tydelig og høylydt nok til at små Youtube-snutter er gangbart innhold uten hodetelefoner. Det følger forresten med øreplugger som minner en del om Apples før de byttet til EarPods-designen som de kjører i dag. Med andre ord; relativt spinkle og løsthengende saker. Det er mulig å kjøpe øreplugger eller hodetelefoner med bedre lyd til rundt 200 kroner.

Gammeldags! Her må vi ta med oss både USB-C-lader til PC-en og en egen Micro-USB til telefonen. De fleste andre telefoner har gjort byttet allerede.

God batteritid - gammel USB

Huawei P Smart varer ganske lenge på en lading. I kjent stil holder den også ut kjempelenge hvis den ligger i dvalemodus - Huaweis programvare kutter ut en god del bakgrunnsaktivitet sammenliknet med mange andre telefoner.

Utover den restriktive holdningen til strømhungrige apper er det nok igjen den nye prosessoren sammen med et batteri på 3 400 mAh som sørger for at P Smart i år klarer seg opp til et par dager per lading.

Et irritasjonsmoment for en telefon som ser såpass bra ut som denne er at den fortsatt bruker Micro-USB, og ikke USB-C, som nesten alle andre nylanserte telefoner har for tiden.

Til mobilsamtaler er lydkvaliteten god, og P Smart støtter samtaler over 4G-nettet. Tekstmeldinger er enkle og greie å sende fra telefonen, men skjermtastaturet Swiftkey har noen ulemper. Det er imidlertid enkelt å bytte ut ved behov.

Kamera: Godkjent og litt til

I et solbadet Oslo kan bildene tidvis bli riktig så gode.

Som alltid i denne prisklassen har vi noen innsigelser på kamerakvaliteten. Det faller for eksempel ofte gjennom ved vanskelige lys- og kontrastforhold. Og HDR-funksjonen hjelper ikke fullt så godt som den burde.

Men justerer vi forventningene våre for prislappen på denne tassen er det jaggu ikke så verst likevel. Den klarer seg greit ned til vanlig innendørs belysning, og den eksponerer som regel forholdsvis godt. Så lenge det ikke blir for mye kontrast i bildet er fargene også ganske korrekte og pene. Du kan skru på AI-modusen hvis du foretrekker litt mer futt i fargene - da vil telefonen tilpasse seg blå himmel eller snø, og forsterke ulike aspekter ved bildene.

Også frontkameraet er relativt ålreit her - mer så enn man kanskje skulle tro. En irriterende egenskap ved telefonen er at den kontrastsvake skjermen lyver litt om kvaliteten på bildene du tar. Flere av testbildene i denne artikkelen så overeksponerte og utvaskede ut på mobilskjermen uten å faktisk være det.

Den ser flott ut, nye P Smart, men hvor lenge holder overflaten på plastdekselet bak seg slik som dette?

Så alt i alt ...

Huaweis nye P Smart (2019) har sine fordeler. En design som går langt utenpå fjorårets variant, med bedre skjerm og kamera er blant dem. Men den er og blir for treg i bruk. Her er konkurrentene bedre. Til samme pris får du også telefoner som faktisk er i glass rundt det hele, og som ikke bare later som.

Du får også telefoner med USB-C-kontakt i bånn uten å betale mye mer, og hurtigladere begynner som regel å dukke opp ganske få hundrelapper over det du betaler for P Smart.

P Smart er ikke katastrofalt dårlig, den er bare ikke spesielt mye for pengene i et marked der Xiaomi, Nokia og Motorola har spesialisert seg på å tilby nettopp det. Dermed blir alternativene omtrent som følger:

Motorola Moto G7 Plus Dual
En Moto?

Motorola Moto G7 Plus Dual

fra 3738:-

Vanligvis anbefaler vi bare telefoner vi har testet. Men noen ganger gjør vi unntak. Moto G6 er i ferd med å bli erstattet av Moto G7. Etter mange generasjoner Moto G der hver eneste har endt opp på pallen blant de beste vil det overraske oss om ikke Moto G7 klarer seg bra. Oppgradert design og kamera hører til årets pakke, og den litt trøblete fingerleseren er erstattet av en ny. Motos telefoner er dessuten vannavstøtende og tåler uvær bedre enn de tre andre alternativene. Full test av Moto G7-serien kommer.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Nokias fulltreffer

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Digert batteri, diger og knallbra skjerm, meget bra kamera. Baksiden er i metall og mobilen tåler forholdsvis mye. Hurtiglader følger med og Android-versjonen er en helt ren en rett fra Google. Nokia 7 Plus var en av fjorårets to aller beste budsjettmobiler, og sammen med Xiaomis Mi A2 regjerer den stadig i kategorien mye for pengene. Velg denne hvis du vil ha litt bedre skjerm (HDR), litt mer solid telefon og større batteri. Hvis ikke er Mi A2 omtrent like god.

Xiaomi Mi A2 64GB
Billigere og bedre

Xiaomi Mi A2 64GB

På papiret er prosessoren svakere. I praksis er Mi A2 svært mye raskere enn P Smart. Den oppleves nesten som like kjapp som en mange ganger dyrere Pixel-telefon. Når så kameraet er blant de beste i klassen og kombinasjon av metallramme og glass faktisk ser ganske lekker ut, må Huaweis P Smart finne seg i å bli utklasset. Det eneste Mi A2 stiller litt svakere på er batteristørrelse, men den klarer seg fint en hel dag og litt til den også - bare ikke fullt så lenge som P Smart.

Huawei P Smart 2019 64GB
6
Helt greit

Huawei P Smart 2019 64GB

sitat"Huawei P Smart er grei nok, men den når ikke opp i den sterke konkurransen."

Fordeler

 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Gode menyer
 • Krysse av
  Ålreit hovedkamera
 • Krysse av
  Enda bedre selfiekamera
 • Krysse av
  Vanlig hodetelefonkontakt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Denne telefonen er treg
 • Bytt
  Ingen hurtiglading
 • Bytt
  Micro-USB fortsatt
 • Bytt
  Litt kontrastløs skjerm
 • Bytt
  Bakside i plast
annonse
Huawei P Smart 2019 Dual SIM 3GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Ikke på lager
Ikke på lager
Les også
Nokia 5.1 Plus: Nokia treffer igjen: Billig og bra
annonse