Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLibratone Track Air+

Libratone leverer nesten til toppkarakter

Men feiler litt på et viktig område.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lanseringstakten i «true wireless»-kategorien har vært enorm i det siste, med Sonys WF-1000XM3 som det foreløpige høydepunktet.

Dagens testprodukt tar imidlertid opp kampen med Sonyene på deres hjemmebane, med tanke på at de også kommer med aktiv støydemping ombord.

Produktet vi snakker om er danske Libratones ferskeste true wireless-plugger, kalt Track Air+. Prismessig legger de seg like under 2.000 kroner, altså et stykke under de nevnte Sonyene, og omtrent på samme nivå som Apples Airpods med trådløst ladeetui.

Det første vi legger merke til er at Libratone har laget et ganske kompakt etui. Den mattsorte plasten skriker kanskje ikke premium, men vi setter pris på at det er lite og nett og enkelt får plass i lomma uten å bule for mye. Pluggene klikker lett på plass ved hjelp av magneter, og det gjør det nærmest umulig å ikke plassere dem riktig.

Etuiet har også støtte for trådløs lading, noe for eksempel Sonys etui ikke har.

Små og lette plugger

Libratone-etuiet (venstre) er blant de mest kompakte i denne kategorien. Fra Libratone og rundt med klokka: Jaybird Vista, Sony WF-1000XM3 og Apple Airpods.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selve pluggene er også ganske smart utformet. Libratone har gått for en Airpods-liknende design med små pinner som henger ned fra ørene, men disse er betydelig mer diskré enn på de fleste av konkurrentene. Det meste av elektronikken er gjemt i klumpen som sitter inne i øret, men denne sees omtrent ikke, og det gjør at ørepluggene fremstår veldig nette der de sitter.

Libratone har også maktet å gjøre Track Air+-pluggene svært lette. Pluggene veier ikke mer enn drøye fem og et halvt gram hver, og det gjør at det skal lite til for å få dem til å sitte veldig godt på plass. Det følger med fire størrelser av gummiputer i esken, og disse er litt «spissere» og enklere å dytte på plass enn kanalplugger flest.

De sitter heller ikke like dypt i ørekanalen, som gjør behovet for å dytte og justere på dem mindre enn vanlig. Pluggene har ikke noen form for vinger eller annen festemekanisme, men det trenger de strengt tatt heller ikke. Det gjør også at komforten er upåklagelig.

IPX4-sertifisert er de dessuten også, så du kan fint ta dem med på treningssenteret uten å bekymre deg for at de verken faller ut eller tar skade av litt svette.

Libratone Track Air+ har en utforming som gjør at fokuset ligger på den grå trekanten ytterst. Det gjør at de er blant de mest elegante av denne typen produkter rent utseendemessig.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Enkle kontrollfunksjoner

Utvendig har pluggene små touchpaneler som hver støtter én kommando, nemlig dobbelttapp, men du kan i det minste velge hva dette dobbelttappet skal gjøre gjennom Libratone-appen. Du kan velge mellom spill/pause, hoppe til neste låt, aktivere «ambient»-modus og å aktivere stemmeassistenten. Når det ringer vil dobbelttapp automatisk gå over til å svare på samtalen, og mens du er i en samtale vil kommandoen føre til at du legger på.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Appen lar deg også velge mellom manuell innstilling av støydempingen gjennom solide 30 nivåer, men du kan også velge å la ørepluggene bestemme selv hvor mye støydemping som er nødvendig basert på støynivået rundt deg. Det er imidlertid verdt å være oppmerksom på at også lyden endres noe basert på støydempingsnivået.

Undertegnede synes nok lyden er best med støydempingen på et høyt nivå. Med støydempingen av blir de nedre delene av registeret mer fremtredende, mellomtonen tar mye større plass og det legges et lite slør over diskanten, som i sum gjør at det låter flatere og mindre dynamisk og raffinert.

Fortsatt litt i lyseste laget

Lydkvaliten er generelt ganske god, med en veloppløst diskant, et ganske luftig lydbilde og ellers en nøytral fremtoning. Vi har tidligere kritisert Libratone noe for en litt slitsomt lys diskant, og det problemet har også Track Air+, riktignok i mer begrenset grad sammenliknet med tidligere. Det er også grunnen til at undertegnede nok foretrekker ekstra bass-innstillingen i appen, som gir mer fylde i bunnen og toner ned diskanten ørlite.

Resultatet er både engasjerende og rimelig velbalansert, selv om ekstra bass-innstillingen gjør bassen litt mer løssluppen og ikke helt så stram som vi kanskje skulle ønske. Klangen er fortsatt litt kjølig, og helt like god lyd som på Sony WF-1000XM3 klarer ikke Libratone levere, men det er ikke veldig langt unna.

Sonyene er nok litt mer behagelige å lytte til over lenger tid, og de har også en mer avansert equalizer-løsning som gjør det lettere å tilpasse lyden til egne ønsker.

Libratone-appen er pen og enkel å bruke.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Kurant støydemping

På støydemping er også Libratone nesten helt på høyde med Sony. Det betyr støydemping som ikke helt kan konkurrere med store flaggskiphodetelefoner, men som definitivt gjør hverdagen i et kontorlandskap litt lettere å håndtere.

Sony har muligens litt bedre algoritmer for å fjerne de mer ujevne lydene i lydlandskapet, som for eksempel knatring på tastaturet, kolleger som skravler og liknende, men jevnt over er det definitivt verdi også i støydempingen til Libratone. For begges del avhenger det selvsagt av at du finner øreputer som fungerer for deg og skaper en god forsegling mot øret.

Libratone har også et lite minus i at støydempingen deres (på de høyeste nivåene) genererer litt mer elektronisk støy enn hva tilfellet er hos Sony. Om det plager deg kan du imidlertid skru ned nivået, så forsvinner også susingen.

På fly er det definitivt mer behagelig med Libratonene på enn uten, men ellers er konklusjonen at det fortsatt er et stykke opp til hodetelefoner i «full» størrelse. Forskjellene til Sonys plugger er også rimelig små.

Tilkoblingen har vi opplevd som dønn stabil i testperioden, uten noen former for hakking eller utfall. Track Air+ støtter først og fremst Bluetooth 5.0, og har dernest et litt uvanlig konsept for tilkobling hvor pluggen du tar først ut av etuiet regnes som «master»-pluggen, og så kobler den andre ørepluggen til via den. Det betyr at begge pluggene kan brukes uavhengig av hverandre, og du kan velge om du vil lytte gjennom én eller to.

Libratone-pluggene (øverst til venstre) er nette og kompakte. Øverst til høyre Jaybird Vista, nederst Sony WF-1000XM3.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Autopause

Pluggene har også en sensor som avgjør om de sitter i øret eller ei, slik at musikken pauses automatisk når du tar dem ut. I motsetning til hos de fleste andre pauses imidlertid bare pluggen du tar ut, så om du tar ut en plugg for å ta imot en beskjed vil musikken fortsette i den andre.

Batteritiden er oppgitt til seks timer i selve pluggene og tre ekstra ladinger i etuiet, som skal gi en total batterilevetid på 24 timer. Det er mulig det er litt optimistisk – vi opplevde at drøyt tre timers kontinuerlig avspilling brakte batterikapasiteten ned fra 100 til 30 prosent, så rundt fem timer er muligens mer realistisk.

Det er imidlertid sjelden vi sitter og lytter til musikk fem-seks timer i strekk, og det går dessuten kjapt å legge til et par ekstra timer ved å legge dem tilbake i etuiet.

Libratone-logoen utvendig på pluggene huser et lite touchpanel hvor du kan bestemme funksjon selv i appen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Problemene med at lyd og bilde ikke blir levert synkronisert i videoer og spill virker også å være et problem som var forbeholdt tidligere generasjoner av helt trådløse øreplugger. I likhet med øvrige produkter vi har testet i det siste har Track Air+ ingen merkbar forsinkelse å melde om.

Den lille pinnen ned mot øret gjør dessuten sitt til at samtalekvaliteten blir omtrent så god som den kan bli med slike øreplugger. Vi gjør oss godt forstått selv i bråkete byomgivelser, og i vår ende får vi servert samtalelyden både i god kvalitet og ikke minst i begge ørene samtidig.

Det eneste vi kan utsette på Track Air+ til samtaler er at støyreduksjonen i mikrofonene har en tendens til å overdrive litt for eksempel når det kjører en buss forbi, som gjør at både stemme og buss forsvinner.

Konklusjon

Libratones første forsøk på «true wireless»-plugger huker av i de aller fleste boksene vi ønsker oss. De sitter godt på plass, har et kompakt etui med god batterikapasitet og leverer stort sett god lyd. Aktiv støydemping er således bonus, og dermed kan vi leve med at de ikke når helt opp til Sony på den fronten.

Det er veldig mye å like med Libratone Track Air+.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hadde klangen vært litt varmere og diskanten litt mer avrundet, er det ikke umulig at dette hadde vært våre nye favorittplugger i denne kategorien. De sitter bedre på plass enn Sony WF-1000XM3, byr på trådløs lading av etuiet – og prisen er i tillegg noe lavere.

Utfordringen for Libratone er at de blir noe slitsomme å lytte til over lengre perioder, og det er også grunnen til at vi avstår fra en generell anbefaling.

Track Air+ bør imidlertid definitivt sjekkes ut som et høyst reelt alternativ til både Apples Airpods og de andre produktene i denne kategorien. Du får nemlig mye for pengene sammenliknet med veldig mange av konkurrentene.

Gode alternativer til Libratone Track Air+

Apple AirPods 2 with Wireless Charging Case
For deg som ikke liker kanalplugger

Apple AirPods 2 with Wireless Charging Case

fra 1290:-

Etter hvert som vi har testet andre produkter i denne kategorien har vi blitt mer og mer begeistret for Apples Airpods. De er rett og slett ekstremt behagelige i bruk og byr på rimelig god lyd og god batterilevetid.Dessuten gjør tannbørsteformen at de er relativt gode til samtaler. Verdt å merke seg er imidlertid at passformen på Airpods er et tema som virker å innby til steile fronter. Prøv dem derfor før du kjøper.Les testen av Apple Airpods »

RHA True Connect
Bass til folket

RHA True Connect

fra 1790:-

RHAs helt trådløse TrueConnect har riktignok ikke støydemping ombord, men ellers er det mye å like.De byr på en basstung lyd (som nok riktignok vil være for mye av det gode for noen), et veldig solid og flott etui og god batterilevetid.Også de må imidlertid kapitulere for RHA på samtalekvalitet – tross at tannbørstedesignet kanskje skulle tyde på noe annet.Les testen av RHA TrueConnect »

Sony WF-1000XM3
Den foreløpige klasselederen

Sony WF-1000XM3

fra 1177:-

Sony WF-1000XM3 har nok et ørlite hakk bedre støydemping enn Libratone Track Air+ og ikke minst noe bedre lyd, men de har til gjengjeld en passform som kan være noe mer utfordrende og ikke minst et betraktelig større etui.Prisen er også noen hundrelapper høyere og Libratonene tar innersvingen på Sony når det gjelder samtalekvalitet. Hvilken man skal velge avhenger dermed av hva du prioriterer høyest.Les testen av Sony WF-1000XM3 »

Libratone Track Air+
8
Meget bra

Libratone Track Air+

8
Meget bra
sitatDiskré plugger med god passform og grei støydemping. Lyden når imidlertid ikke helt opp

Fordeler

  • +
    Veldig små og lette plugger
  • +
    Kompakt etui med trådløs lading
  • +
    Sitter godt på plass i øret, svetteresistent
  • +
    Kurant støydemping
  • +
    Autopause som fungerer godt
  • +
    God samtalekvalitet
  • +
    Pluggene kan brukes hver for seg

Ting å tenke på

  • Litt lys diskant kan gjøre pluggene litt slitsomme å lytte til
  • Begrensede equalizer-muligheter i appen
  • Støydempingen produserer en viss egensusing
  • Begrensede kontrollmuligheter
  • Støydempingen er ikke på nivå med store hodetelefoner
annonse
Libratone TRACK Air+ Wireless In-earI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse