På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
The Frame 2022 har blitt betydelig bedre på gjenskinn
Men Samsungs kunst-TV har fortsatt forbedringspotensial.
Innhold
Vi nordmenn liker å kjøpe store TV-er. Men en ulempene med så store flatskjermer er at jo større de er, desto større livløs og svart overflate har du hengende på veggen når du ikke ser på TV.
Her kommer Samsungs The Frame inn, som har blitt en svært populær modellserie for selskapet de siste årene. Blant annet fordi den kan gi deg noe ekstra når du ikke ser vanlig TV. Her kan du bruke TV-en som en bilderamme eller kunstverk når du ikke ser på vanlig innhold.
Vi har nå testet den nyeste generasjonen av The Frame, nærmere bestemt 65-tommers utgaven The Frame QE65LS03B. Avslutningen av navnet høres nok gresk ut for de fleste, men det aller viktigste er at betegnelsen avsluttes med B – som avslører at det er 2022-modellen. Fjorårets variant hadde med andre ord en A i slutten.
Prismessig er The Frame ganske lavt priset nå grunnet det pågående Black Week-salget hos en rekke forhandlere, hvor du kan plukke opp en 65 tommer for 13.990 kroner. Mens den frem til salget har kostet om lag 19.000 kroner.
Merk at denne modellen kommer i mange størrelser, men at det er 55-, 65-, 75- og 85-tommers størrelsene som er de mest avanserte med tanke på innganger og hvor mange bilder i sekundet de kan vise.
Den beste kunst-TV-en fra Samsung så langt
Fordeler
- +Solid og god byggekvalitet
- +One Connect-boks
- +Veggfeste følger med
- +God bildekvalitet, spesielt på SDR-sendinger
- +Kan enkelt kalibreres på egenhånd med mobilen
- +Lav inputlag
- +Matt panel gir null problemer med gjenskinn
- +Kunst- og bildemodusen gir noe ekstra når skjermen ikke brukes
Ting å tenke på
- —Ingen Dolby Vision støtte
- —Lavere lysstyrke i HDR enn tidligere
- —Dårlig innsynsvinkel
Solid bilderamme
En av tingene som gjør The Frame spesiell er at du kan klipse på rammer med andre farger rundt TV-en. Har du for eksempel eikefargede bilderammer på de andre bildene eller maleriene dine i stua, kan du matche TV-ens rammer til disse.
Med i esken følger det ikke med noen ekstra sett med rammer, så dette er ting du som oftest må kjøpe med utenom. De koster rundt 800 til 1000 kroner, litt ettersom type farge og størrelse. Du får nemlig rammer på alle de ulike størrelsene som skjermen kommer i.
Ut av esken er det vanlige, svarte rammer som bekler The Frame, samt at du enkelt klipser på føtter dersom du vil ha den stående på stereobenken. Vil du heller henge den opp følger det med et originalt veggfeste, som lar deg henge bildet klistret tett på veggen.
Vi har lite å utsette på byggekvaliteten til The Frame. For selv om hele skjermen er laget i plast, så er TV-en likevel godt satt sammen med god passform.
En annen ting som kan være verdt å merke seg er at denne TV-en også har med en One Connect-boks som samler alle kabler på et sted, og kun har en tynn kabel som sender bilde og strøm opp fra boksen til selve skjermen. Da kan du for eksempel feste denne kabelen og «gjemme» den ved å male over den, eller felle den inn i en gipsvegg. Eller skjule den med en strategisk plassert plante.
Lar deg kalibrere skjermen selv
Samsung The Frame har de samme bildemodusene som en hvilken som helst annen TV fra den koreanske produsenten. Og liker du et bilde med mye blåstikk så vil den dynamiske- og standardmodusen gi deg dette i massevis. Samtidig blir det masse liv i skjermen, selv om lyset er i overkant overdrevet.
Vår anbefaling for alle som vil ha et «godt nok» bilde er å bare skru på kinomodusen, og ikke styre noe mer med det. Dette er en modus som er helt grei, selv om den også har en del å gå på sammenlignet med hva skjermen kan på sitt beste.
En annen mulighet du har er å bruke mobilen din til å la TV-en justere bildet for deg. Her går du inn i Samsungs Smarthings-app, som du også kan bruke for å sette opp TV-en når du pakker den opp. Deretter velger du smartkalibrering, som kommer opp som et av valgene når du klikker deg inn på TV-ikonet.
Det eneste du trenger å gjøre er å følge instruksjonene, hvor du må holde telefonen mot skjermen slik at programvaren kan bruke kameraet på telefonen til å måle bildet. Prosessen er unnagjort på et par minutter, og resultatet viser seg å være tett på hvor godt vi klarer å kalibrere skjermen ellers.
Dette minner veldig om fargekorrigeringen Apple TV også gjør automatisk. Veldig hendig!
Det eneste vi trenger å finpusse litt på i etterkant er å kneppe gammaverdien ned et knepp, samt justere noe på hvitbalansen. Hvilke justeringer vi endte opp med ser du i bildegalleriet rett under.
Imponerende ny antirefleks
The Frame er ganske lik under panseret som Samsung Q77-modellen vi nettopp hadde med i en samletest av 65-tommere. Men det er en vesentlig forskjell som skiller de to modellene.
For noe av det som er nytt på årets The Frame-modell er et nytt matt panel med antirefleksbehandling – som du oftest ser på PC-skjermer.
Og dette er en imponerende løsning om du vil ha en TV som ikke vil la seg plage av gjenskinn. Snarere tvert imot så er det knapt mulig å provosere frem noe i det hele tatt fra det matte panelet, noe som blant annet kommer veldig godt med når den skal gjenskape kjente malerier i kunstmodusen.
Det hjelper også godt med om du har en stue med mye lys som ellers kan gi sjenerende gjenskinn. Men det gir også et par ulemper det er greit å merke seg.
For innsynsvinkelen til TV-en er ikke blant de aller beste. Den er heller ikke avskrekkende dårlig, men likevel et stykke unna for eksempel den nye QD OLED-en som Samsung lanserte i år.
Den matte overflaten gir også et mindre punch i bildet sammenlignet med en blank overflate. Det blir alt annet en livløst med et matt panel, men mangler noe engasjement.
Men akkurat det kan det være verdt å gi avkall på så lenge man slipper å ha noe som helst problemer med gjenskinn fra naturlig lys eller andre lyskilder i stuen.
Bildekvalitet som vanlig TV
Ferdig kalibrert er dette en TV med ganske presise farger og en god, jevn hvitbalanse. Den har også et ganske så godt sortnivå til å være en TV med kantbelyst panel. Også denne skjermen har duel-systemet som Samung Q77 kjører, altså at diodene i baklyset har to ulike fargetemperaturer. Så man skulle kanskje tro de to var ganske like, men vi vil hardnakket hevde at The Frame har er par hakk bedre kontrastnivå.
Når vi måler lystyrken er den ganske så god når du ser på standardinnhold, og The Frame har ellers en velfungerende bildebehandling som gir deg skarpe detaljer og jevne bevegelser uten for mye støy.
Men når vi måler effekten i HDR er ikke tallene like imponerende. Rundt 480 nits er ikke dårlig, men det er heller ikke spesielt imponerende. Forunderlig nok er det også rundt 70 nits mindre enn fjorårets Frame-modell. Når man da tenker på at mye HDR-innhold er redigert med lysstyrke opp mot 1000 nits, blir det litt tamt.
I praksis får vi for eksempel ikke de helt enorme gnistene fra fyrverkeri-testen vi kjører, selv om farger og alt annet er på stell.
Det kan også samtidig være verdt å nevne at heller ikke denne skjermen støtter Dolby Vision, selv om du har en god erstatning i HDR10+ om du har innhold som har det.
Men den matte overflaten kommer godt med når du skal se på innhold i mye dagslys. Det er veldig mye som skal til før skjermen lar seg sjenere av lys. Vi måtte faktisk ta frem en ganske så kraftig hodelykt før bildet ble markant påvirket.
Kunstmodus
Det som skiller The Frame fra andre TV-er er muligheten til å bruke den som bilderamme for foto eller kunst når den ikke er i bruk. Ved å trykke en rask gang på avknappen går skjermen over fra å vise deg vanlig TV til å for eksempel være et digitalt bilde med Mona Lisa på. Alt ettersom hva du foretrekker.
Men for å få tilgang til all kunsten som ligger tilgjengelig, må du abonnere på tjenesten. Dette koster deg 49 kroner måneden, eller 490 kroner om du betaler for et år av gangen. Eventuelt kan du kjøpe ut et verk til rundt 199 kroner.
Hva gjelder utvalget av tilgjengelig kunst, gav vår egen kunsthistoriker fra seg et rimelig høylytt «sukk», da hun gikk gjennom tilgjengelige verk. The Frames kunstsamling favner en del kjente navn som Edvard Munch, Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci og Käthe Kollwitz. Og selv om flere av verkene er blant deres mest kjente verk, er de færreste av dem (les: trolig ingen) tilpasset tv-formatet 16:9. Med andre ord må ting enten kuttes for å passe inn, eller legges til en mindre lekker passepartout.
Men kanskje mest oppgitt ble hun av hvor lite bredde det var i det faktiske utvalget:
– Av historiske verk finner man stort sett kun verk fra den vestlige, europeiske kunstkanon, og veldig få damer. Om dette er fordi Samsung ikke har krevd nok av kunstinstitusjonene de har inngått samarbeid med, eller at kunstinstitusjonene har satt seg på bakbena vet jeg ikke, men jeg hadde ønsket meg at i alle fall kanoniske kunstnere som Artemisia Gentileschi, Amrita Sher-Gil, Frida Kahlo, Louise Bourgeois, Faith Ringgold og Yayoi Kusama etterhvert inkluderes, sier Vilde.
Merk at Samsung også har lagt til støtte for NFT-kunst, slik at du kan vise disse på skjermen om du har noe i det formatet.
Det vil naturligvis være noe eget å se kunsten i egen person. Man får en annen opplevelse av å se malestrøkene og dybdeforskjeller, men likevel ser vi nytten av å ha muligheten til å se kunst på en TV. Og skjermen gjør en god jobb ved å dimme ned baklyset såpass mye at det ikke blir åpenbart at det er en TV når kunsten vises. Og en matt overflate kommer godt med her, siden du slipper gjenskinn som du heller aldri får noe problemer med på et maleri.
Alternativet er å bare ha en stor, sort overflate når du ikke ser på noe, så funksjonen gir en tilleggsverdi i vår bok.
Godt egnet til spill
Samsung har lenge hatt fokus på at TV-er skal være gode til å spille på også. Og The Frame har alle de gode egenskapene som Q77-modellen vi testet for litt siden også innehar. For det meste.
En ting du dog ikke får flust av er HDMI 2.1-porter. Mens Q77 kan friste med dette på alle inngangene, er det kun én port på One Connect-boksen (HDMI 4) som gir deg full støtte hva gjelder oppløsning og bildeoppfriskning.
Så skulle du mot formodning ha både en PlayStation 5 og en Xbox Series X, må de to krangle om den éne HDMI-porten, forutsatt at du vil ha støtte for både 4K og 120 hertz bildeoppdatering. Har du ikke like strenge krav, fungerer også de andre HDMI-portene, naturligvis.
Også The Frame har lav inputlag når du bruker spillmodusen. For med vanlige moduser så får du rett under 100 millisekunder inputlag, mens tallet fallet dramatisk til rundt 10 millisekunder med spillmodusen aktivert.
Det betyr at også The Frame er blant de bedre TV-ene som kan brukes til både konsoller og PC. I tillegg kan du spille Xbox-spill ved å logge på via appen og spille via skyen med kun en kontroller koblet til selve skjermen.
Helt kurant lydkvalitet
En annen ting som The Frame har, som Q77 ikke har, er ekstra høyttalerelementer som er plassert i toppen av skjermen. Det gir litt mer krefter når du skal se på TV i form av klarere stemmer og detaljer.
Men som alltid så er det mangel på bass som vil gjøre filmkvelden fullkommen, så som alltid vil et ekstern lydanlegg være en must for å bringe nødvendige basskrefter frem.
Når det er sagt så er det enkelt å hente ut lyd via e-ARC-mulighetene du har via HDMI, så det burde være grei skuring å få koblet utstyr.
Konklusjon
Samsung The Frame har blitt en populær modell på grunn av sin allsidighet. Og ikke minst dens evne til å ikke skrike «stor TV» der den henger på stue-veggen, så fort du kommer inn.
Årets modell har fått noen endringer som gjør den enda et hakk bedre enn før.
For det nye, matte panelet vil glede mange, og gir deg en skjerm som nærmest er immun mot sjenerende gjenskinn. Samtidig bidrar den matte overflaten til at kunsten fremstår som mer troverdig enn før.
Utenom det matte panelet, flere høyttalere og en One Connect-boks, er The Frame bygget på den samme lesten som Q77-modellen som vi testet for en ukes tid siden.
Med andre ord: Du får en god og gjennomført allround-TV med god bildekvalitet, som enkelt kan kalibreres med vellykket resultat med mobilen din, og som i tillegg er bra på bevegelse og skarphet.
Skulle du ha lyst å spille på TV-en har den alle funksjonene du ønsker deg, og i tillegg har lav inputlag. Det eneste du bør være oppmerksom på er at du kun har én HDMI 2.1-port, mens andre TV-er gjerne har flere (nevnte Q77 har for eksempel fire).
En av tingene som ikke er like bra som på fjorårets modell er lysstyrken du får når man setter på HDR. Det er ikke et gigantisk sprang mellom de to, men vi hadde ventet at dette spranget gikk til fordel for den nye modellen – og ikke omvent.
Alt i alt er årets The Frame-modell et knepp bedre enn før, mye takket være det nye matte panelet. Og er fortsatt en modell vi fint kan anbefale deg.
Den beste kunst-TV-en fra Samsung så langt
Fordeler
- +Solid og god byggekvalitet
- +One Connect-boks
- +Veggfeste følger med
- +God bildekvalitet, spesielt på SDR-sendinger
- +Kan enkelt kalibreres på egenhånd med mobilen
- +Lav inputlag
- +Matt panel gir null problemer med gjenskinn
- +Kunst- og bildemodusen gir noe ekstra når skjermen ikke brukes
Ting å tenke på
- —Ingen Dolby Vision støtte
- —Lavere lysstyrke i HDR enn tidligere
- —Dårlig innsynsvinkel