Tek.no

Test

Duell: Hjemmeskrivere mot utskriftstjenester

13 Jan 2004 09:12

De av dere som har fulgt med på akamera, har vi helt siden nettstedet startet vært småforelsket i utskriftstjenester via internett. Det er en veldig god grunn til dette: Utskrifter fra en lusen blekkskriver tar lang tid, er masse søl, tar evigheter å tørke, og når alt kommer til alt er det forgrusomt dyrt: Skrivere i foto-klassen er dyre, man skulle tro papiret var dekket i gullstøv, og om du har vært i butikken og kjøpt blekk i det siste, så husker du hvor sur smak du hadde i munnen idet du forlot butikken.

I tillegg til tid, søl og pris, har kvaliteten til blekkskrivere vært bedrøvelig. Ikke rart at internett-fremkallere har høy omsetning.

Men...

I det siste har en del ting begynt å skje. Skriverteknologi har utviklet seg stille i bakgrunnen, og forskjellen på en toppskriver fra 2-3 år siden og en ny toppskriver er utrolig. De nyeste skriverne kommer ikke lenger med 3+1 farger (sort, cyan, magenta og gul) men med hele 7+1 farger - (sort, cyan, lys cyan, magenta, lys magenta, gul og rød).

Så - vi tenkte det var på tide med en skikkelig duell. Hva skjer når man setter maskinen til testvinneren i vår internettfremkallingstest, en Noritsu QSS digitalprinter til mange hundre tusen kroner, opp mot en snasen liten Canon Bubble Jet i990?

Tid

Tidsaspektet er alltid viktig å vurdere. Skal du skrive ut noen få bilder, så vil det være betydelig raskere å skrive ut på en hjemmeprinter. Det tar 19 sekunder å skrive ut et 10x15cm fotografi i full fotokvalitet på en Canon BJ i990. Om du bestiller bilder via internett vil det i beste fall ta 18 timer (om man bestiller klokken 3 om ettermiddagen, utskriften blir gjort før posten blir hentet, og posten blir levert på døren din klokken 9 om morgenen.). Dette vil si at dersom du i teorien kunne skrevet ut godt over 1000 bilder på hjemmeskriveren din i tiden det tar å få bildene levert på døren fra en utskriftstjeneste.

Rundevinner: Fotoskriveren

Søl

Tradisjonelt sett har hjemmeskrivere vært skikkelig irriterende, av den enkle grunn at blekket tar evigheter å tørke, og når du tar på papiret, får du hendene fulle av blekk. Men ting har forandret seg. På de nyere printermodellene er blekken så godt som tørr idet utskriften er ferdig - hvilket er gode nyheter både for fotografiene dine, og i tilfelle du har en svakhet for hvite klær.

Det negative er at blekk fra blekkskrivere fortsatt ikke er vannsikkert, noe som gjør at dersom du tar på bildene med litt svette fingre eller om du skulle finne på å søle noe (selv om det bare er vann) på dem, så vil bildene bli ødelagt. I motsetning til bilder på "ekte" fotopapir, hvor det bare er å banne, tørke av, og bildet vil fortsatt være i brukbar stand. Uansett er det anbefalt å være forsiktig med bilder, så å telle dette som et negativt punkt kan bli litt klumsete.

Rundevinner: uavgjort

Pris

På prisfronten begynner det å bli interessant. Fra leverandører som Foto Menyn kan man få meget billige utskrifter med brukbart resultat (kr 1,90 per utskrift). Skal man ha riktig gode utskrifter kan man gå til Eurofoto (kr 2,95 om du bestiller i store kvanta, men du må betale porto i tillegg) eller vår testvinner, Foto Knudsen (kr 3 per foto, og du må hente bildene dine i butikk).

Om man skal skrive ut bilder på skriveren til Canon går det med ca 4 kroner i blekk på en hel A4-side. Det er plass til 4 bilder på en side, hvilket betyr 1 krone per utskrift i blekk. Matt fotopapir fra Canon koster ca 2 kroner per ark, og profesjonelt fotopapir koster ca 4 kr. Dersom man velger den beste løsningen vil det derfor koste 2 kroner per bilde. I tillegg til utskriftskostnaden koster også selve skriveren noen tusenlapper.

Om vi regner med at en god fotoskriver koster ca 2500 kroner, og at det koster 2 kroner per bilde å bruke den, vil du spare inn skriveren når du har skrevet ut 2500 fotografier. Om du skriver ut ett bilde hver eneste dag, vil det ta deg 7 år å spare inn hele skriveren. Med andre ord: om du kjøper en fotoskriver bare for å spare en krone for hver utskrift du gjør, er det ikke verd pengene. På den annen side kan fotoskrivere selvfølgelig brukes til å printe ut dokumenter og liknende også. Om du ikke har en printer allerede, er det ikke umulig at det er verd å betale litt ekstra for å få en god blekkskriver som du iblant kan bruke til å skrive ut bilder.

Rundevinner: Utskriftstjenesten

Kvalitet

Vi har nå havnet i en interessant situasjon: Etter å ha diskuter tre viktige kvaliteter ved en skriver, er det fortsatt uavgjort. Det er billigere å skrive ut ved hjelp av en internett-tjeneste, men det er raskere å bruke en hjemmeskriver. Forsåvidt ikke noe nytt der. Det vil si at det nå er klart for den største duellen av alle: Kvalitet.

Blekkpatroner og kjemi er ladet, papirbunkene er sjekket, og utskriftene er klare. Hvem vinner?

I denne delen av testen har vi brukt de samme bildene som vi så oss lei på i testen av internettfremkallere. Om du vil kan du laste ned en .zip-fil med testbildene våre i full størrelse her. (Merk: denne filen er 8,5 MB i størrelse.)

Sammendrag

Vi må innrømme at vi lo litt da vi fant ut at vi skulle teste hjemmeskriver mot en fotofremkallingsmaskin. Man tester en liten greie man setter ved siden av en datamaskin mot en svær sak som står i en fremkallingslab. Et apparat som koster noen få tusenlapper mot industrielt produksjonsutstyr som koster opptil 300 ganger mer i innkjøp.

Før testkartet vårt hadde begge leverandørene klart å få 80 poeng av 100 mulige. Uavgjort igjen. Hele resultatet blir derfor avhengig av testkartet. Problemet er: hvilket testkart skal vi tro på? Testkartet til Foto Knudsen har tydelige svakheter, og Canon ville slått dem lett. På den annen side har vi også Eurofoto sitt testkart, som er betydelig bedre enn Canon igjen. Vil det si at det vil være greit å si at testkartet er uavgjort også? Har vi virkelig gått gjennom hele denne testen, bare for å finne ut at hjemmeutskrifter kan være like bra som utskriftstjenester?

Konklusjon

Kvaliteten på fotografiene fra hjemmeskrivere er jevnt over like bra som den man kan få fra utskriftstjenestene. I tillegg har man fordelen at det er mye raskere å skrive ut noen bilder hjemme, enn å sende dem av gårde over internett.

På den annen side er det lettere å sende bildene til et annet sted: Man slipper å mate papir i skriveren, man slipper å bekymre seg for om blekket går tomt, og man slipper å sette opp hvert bilde for utskrift. I tillegg er det noe spesielt med fotopapiret som brukes i fremkallingsmaskiner: Det kjennes ut som de gode gammeldagse fotografiene, nettopp fordi det er de gode gammeldagse fotografiene - i alle fall fra et teknisk synspunkt.

Vi har snakket med flere forskjellige brukere om denne testen, og det virker som om det er vanskelig å bestemme seg for hva som vektlegges. Noen gir fullstendig blanke i prisen - de er bare opptatte av hvor fort de kan få bildene på papir. I så tilfelle er det ikke noen konkurranse: En hjemmeprinter er det beste valget. Andre brukere - deriblant noen profesjonelle fotografer vi snakket med - skriver ut mange bilder, ofte. Disse kunne spart penger på å skrive dem ut selv, men orket ikke: "Jeg vet at det er billigere å skrive ut bildene selv, men jeg skriver gjerne ut flere hundre bilder på en dag, for så å ikke skrive ut noe på flere måneder. Om man tar tiden det tar å lade papir og passe på skriveren med i beregning, så blir det faktisk billigere for meg å sende dem av gårde. Om papiret setter seg fast eller noe slikt, så er det ikke mitt problem. Heldigvis. I tillegg ser det bedre ut i forhold til kundene om jeg gir dem "skikkelige" bilder, fremfor utskrifter fra en hjemmeskriver".

Med andre ord: Vi har nå kommet til en situasjon hvor kvaliteten mellom hjemme- eller bestilte bilder er like god. Dette vil ikke si at resultatet fra de to skrivertypene er det samme. Om du er vant til å bestille bildene dine via Internett kan du bli skuffet fordi bildene "føles" annerledes når de er skrevet ut.

Vårt råd er følgende: Om du likevel trenger en ny skriver kan det være verd å vurdere å kjøpe en dyrere fotoskriver, for så å gjøre utskriftene dine selv. Om du har en god skriver allerede, er det kanskje like greit å fortsette å bestille bildene dine fra Internett en stund til - prisen på gode fotoskrivere kommer bare til å gå én vei...

annonse

Les også