Test

Sprek dansefilm

Anmeldelse

Carly og dansecrewet hennes blir satt i en vanskelig situasjon – de har kvalifisert seg til finalen i street dance, men lederen deres Jay har bestemt seg for å kaste inn håndkleet. Carly kommer i kontakt med Helena som tilbyr dem å øve seg gratis i en ballettskoles lokaler i bytte mot at de tar med seg noen ballettdansere på laget. Vil de klare å få til et brukbart show med dette?

Med et budsjett på rundt 13 millioner norske kroner var Streetdance en kjempesuksess på kino med over 105 millioner i inntjening i Storbritannia alene. Det hittil ukjente (i filmens verden, i alle fall) regissørparet Max Giwa og Dania Pasquini står bak filmen, som blant annet har den anerkjente skuespillerinnen Charlotte Rampling i en av rollene.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Typisk dans

Streetdance er som tittelen antyder – en vaskeekte dansefilm. Liker du ikke dans eller filmer med utbroderende dansesekvenser, er ikke dette noe for deg. Fortellingen i filmen faller inn under en erketypisk narrativ formel – dette er en skikkelig rags-to-riches underdog-film hvor vår gruppe med helter må kjempe med både seg selv og andre for å overkomme problemene sine.

De som er allergiske mot klisjeer og tradisjonelle historier kan også snu i døra. For andre vil det være mye å hente i de fargerike og sprelske dansescenen og de akk-så-typiske, men likevel litt sjarmerende sekvensene der røffe gatedansere først er fiendtlig innstilte til ballettdanserne, før de eventuelt blir bedre kjent og til og med blir kjærester!

Men likevel...

Filmen er full av sprudlende energi og glede selv om kynikere for lengst vil ha forlatt visningen grunnet aspektene nevnt ovenfor. Jeg er ingen danseekspert, men dansenumrene er faktisk underholdende og ser ut til å holde en høy standard på koreografi og utførelse.

Den generiske rammefortellingen er grei nok. Vi har riktignok sett denslags før, men man kan ikke stille samme originalitetskrav til absolutt alle filmer. Hovedfokuset i Streetdance er uansett på dansingen, og den kommer frem på en meget god måte.

Når man ser Streetdance er det viktig å huske på at den er lagd for å spre glede og gjøre at man får lyst til å danse (hvis man har anlegg for det). Det ville vært urettferdig å avskrive denne filmen fullstendig på grunn av en tradisjonell historie, da den tross alt byr på godt håndverk i alle ledd og byr opp på jovial dans.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Streetdance er en helt ålreit film. Dansescenene er lagd på en meget god måte og er underholdende, mens den generiske fortellingen rundt har vi sett mange ganger før. Dette bør likevel ikke forhindre en i å kose seg med denne filmen, hvis man først går inn for det.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!