Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Acer P243w

Innledning

Vi har testet en del 24-tommere den siste tiden, og har plukket skjermer både i den rimelige og den dyre enden av markedet. Nå har turen kommet til Acer, med en skjerm myntet på stilbevisste hjemmebrukere. Prislappen er litt over det billigste, og det er lagt fokus på design.

Spesifikasjonene ser lovende ut, og spesielt responstiden på 2 ms er god for en 24-tommer. Skjermen har videre tilkoblinger på plass som gjør dette til et spennende testobjekt på papiret.

Takk til Acer som lånte oss skjermen til test.

Spesifikasjoner og tilbehør

  • Størrelse: 24"
  • Panel: TN
  • Oppgitt responstid: 2 ms (grå/grå)
  • Kontrast: 3000:1
  • Lysstyrke: 400 cd/m2
  • Oppgitt synsvinkel: 160 grader horisontalt og vertikalt
  • Oppløsning: 1920 x 1200
  • Standard: UL, CUL, TUV/GS, T-Mark, ISO9241-3/-7/-8, FCC/B, VCCI, CE, C-tick, BSMI, WHQL, ISO 13402-6
  • Tilkoplinger: D-Sub/VGA, DVI-D, HDMI med HDCP
  • Garanti: 3 år, hvor første år er utbytte mens de to siste er reparasjon

For mer informasjon om skjermen viser vi til produsentens hjemmesider. Lurer du på noe rundt spesifikasjonene anbefaler vi vår egen LCD-guide.

P243w hører hjemme i "Lifestyle"-segmentet til Acer. Det betyr at utseendet er kostet litt mer på enn for eksempel bedriftsmodeller. Det er tydelig når man ser skjermen. Her er det pianolakk, blank overflate på panelet og andre designelementer. På sidene sitter det en grå list ytterst. Fronten er i svart pianolakk mens baksiden er matt svart.

Ytterst på sidene skrår rammen utover. Nedre ramme skrår ned mot en spiss i senter, der Acer-logoen sitter. Dette gir en ganske fin effekt, men fører til en relativt bred ramme. Knappene er ryddet pent unna på undersiden av nedre ramme, men designen skjemmes noe av en bred strømindikator som lyser blått i front. Foten er v-formet fremover og i sølv.

Under bruk oppdaget vi at skjermen gir fra seg en svak pipelyd. Denne er noe høyere uten signal, så dette kan potensielt irritere de som ikke skrur av skjermen.

Skjermen har følgende mål:

  • Høyde: 430 mm
  • Bredde: 575 mm
  • Dybde: 75 mm (panel), 210 mm (fot)
  • Siderammer: 26 mm
  • Øvre ramme: 20 mm
  • Nedre ramme: 36 mm


klikk for større bilder

Tilkoblingsmuligheter

HDMI begynner sakte men sikkert å få fotfeste på PC-skjermer, men istedenfor å ta over for DVI, så legges det til ved siden av. Dermed utvides bruksområdene for skjermen betraktelig. Acer P243w får dermed tre signalinnganger, hvor to er digitale. Strømforsyningen er for øvrig intern.

Tilkoblinger bak

Tilbehør

Acer har skjønt at det er få som bruker VGA på en slik skjerm. Dermed har de byttet ut VGA-kabelen med en DVI-kabel. Vi skulle gjerne hatt i pose og sekk, men tar heller DVI dersom vi må velge. En HDMI-kabel hadde heller ikke vært å forakte.

Med i pakken får du:

  • Hurtigstartguide
  • CD med driver og programvare
  • Strømkabel
  • DVI-kabel

Innstillingsmuligheter

Meny

De fleste produsentene har fått øynene opp for at menyer kan se pene ut. Acer har også laget en grafisk meny, om enn uten for mye farger. Den er bygget opp av en ikonbasert hovedmeny med tekstbaserte valg. Menyen er enkel å bruke, men vi ønsker oss tekst over alt i tillegg til ikonene.

Funksjonsmessig havner menyen midt på treet. Skjermen støtter ikke sRGB, men har en rekke forhåndsprogrammerte fargeprogrammer som kan kombineres med varm eller kald profil. Det er også mulighet for å justere RGB selv som et alternativ til programmene.

Meny

Knappene er plassert på undersiden av nedre ramme. Hver knapps funksjon er skrevet i front over knappen, men med pianolakk kan det være vrient å lese dette. Skjermen har bare fire knapper, men to av disse har flere funksjoner, en på hver side av knappen. Det er ellers ingen hurtigtaster, slik at alle innstillinger må gjøres via menyen.

Knapper i front

Knappenes funksjon fra venstre:

  • "Empowering technology" (Acers ferdige bildeprogrammer)
  • Auto og meny
  • Pil venstre og høyre
  • Standby

Fysiske innstillingsmuligheter

Som med de fleste rimelige skjermer i sitt segment er det lite å hente når det gjelder fysisk justering. Skjermen kan vippes fremover og bakover. Det er ikke høydejustering eller noen annen form for fysisk justering. Bak har skjermen et VESA 100 veggfeste.

Bilde og film

Bilde

Førsteinntrykket av P243w er at Acer har brukt for kraftig baklys. Katodene skinner ikke gjennom, men i fabrikkmodus fremstår skjermen som blass. Dette er dog enkelt å justere ned på lysstyrke.

De individuelle fargene:

  • Hvitt: trekker mot rødt
  • Svart: er jevn, men med noe baklys nede
  • Rødt: mørkner mot sider
  • Grønt: mørkner mot sider
  • Blått: mørkner mot sider

Vi hadde store problemer med kalibreringen av denne skjermen. I fabrikkmodus fremstod den som nevnt som blass, selv om lysstyrken er satt til 50 %. Videre trekker hvitt ganske markant mot rødt. Fabrikkoppsettet benytter seg av en predefinert innstilling for varme farger. Alternativet, kalde farger, er absolutt ikke å foretrekke da alt blir vesentlig mer blått. Dermed må skjermen kalibreres manuelt.

Vi fikk inn et relativt godt resultat ved hjelp av RGB-justering og senking av lysstyrken, men skjermen sliter med innsynsvinkelen. I ett og samme bilde med hvit bakgrunn trekker skjermen mot rødt i topp og blått i bunn. Svart gjør seg ganske bra, men skjermen har litt lyslekkasje i bunnen.

I praksis merker man også problemer i lyse bilder. Ting stemmer ikke, og innsynsvinkelen påvirker bildekvaliteten mer enn vi liker. Skjermen klarer hudtoner greit – i rett vinkel vel og merke. Den har også grei dynamikk i mørke områder.

Innsynsvinkel

Som nevnt påvirker lav innsynsvinkel bildekvaliteten en del. Den oppgitte verdien er 160 grader, men denne kjøper vi ikke. 160 grader er et absolutt minimum på en så stor skjerm, og holdes ikke dette er det rett og slett ikke godt nok.

Det er først og fremst den vertikale innsynsvinkelen som skaper problemer, men heller ikke horisontalt er skjermen spesielt god. Man skal ikke flytte hodet langt til siden før fargene endres kraftig.

Bruk i ikke-optimale oppløsninger

P243w har et lyspunkt når det kommer til bildekvalitet. Dette er en av de beste skjermene vi har testet når det gjelder å kjøre i ikke-optimal oppløsning. Det er ikke så mange tilgjengelige oppløsninger som lar en beholde bildeforholdet, men skulle det være nødvendig å kjøre en av dem gjør skjermen det svært godt.

Film

Heller ikke film slipper unna problemene med bildekvaliteten. Lyse scener er rett og slett ikke pene å se på. I mørke omgivelser klarer skjermen seg godt, men ikke godt nok til å kompensere for problemene ellers. HDMI med HDCP utvider bruksområdet en del, men bildekvaliteten er det viktigste.

Spill

Om Acer P243w ikke lever opp til forventningene når det gjelder bildekvalitet, hevder den seg godt i spilldelen. Skjermen skryter på seg en responstid på 2 ms, og det er ikke noe å kimse av for en 24-tommer. I praksis er det nok ikke snakk om 2 ms, men veldig mye høyere er det nok heller ikke.

Skjermen er testet i Battlefield 2, Half-Life 2 og Trackmania Nations. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fire spillene klarer som regel å lure frem etterslep på testskjermene.

Acer P243w gjør det godt i våre spilltester. På 2 ms forventer man å ikke oppdage noe etterslep, selv ikke ved provosering. Så langt tør vi ikke gå når det gjelder P243w. Ingen av spillene har noe merkbart etterslep, men ved bevisst provosering ser vi enda svake skygger av etterslep.

Selv ikke Bubble Trouble ser ut til å knekke skjermen når det gjelder vesentlig etterslep, men i dette spillet er det mulig å oppdage en skygge bak den største røde ballen. Det er vanskelig å argumentere for at dette ødelegger opplevelsen, men de mest fintfølende må få teste skjermen selv før kjøp.

Konklusjon

Acer P243w gir oss en følelse av déjà vu. For et par år siden var LCD-markedet delt i to. På den ene siden fant man skjermene med fokus på bildekvalitet. Disse hadde som regel elendig responstid, og var stort sett egnet til stillbilder. På den andre siden fant man "multimediaskjermer". Dette var skjermer med lavere responstid og gjerne lavere pris. Ulempen var imidlertid at bildekvaliteten var så som så.

De siste årene har både generell bildekvalitet og responstid bedret seg. De to tidligere ytterpunktene har nærmet seg hverandre betraktelig. I dag kan man som regel kjøpe en skjerm som både har akseptabel bildekvalitet og som fungerer i spill uten å ruinere seg. To-delingen av LCD-markedet er nesten glemt.

Dessverre minner P243w oss om denne tiden igjen. Skjermen legger opp til å være en spillskjerm, med lav responstid og fokus mot hjemmebrukere. Men den skuffer i bildetestene. Det er først og fremst innsynsvinkelen som er under pari, men også fargenøyaktighet er for dårlig.

Dårlig nøyaktighet i fargene blir ofte skjult i sammensatte bilder slik at det ikke skjemmer i daglig bruk. Det kunne nok vært tilfelle for denne Acer-skjermen også, men med en innsynsvinkel som er alt for lav er det umulig å se samme farge over hele skjermen. Det er for dårlig på en såpass stor skjerm.

I spilldelen gjør P243w det ganske bra. Det er mulig å provosere frem noe etterslep, men så lite at vi ikke har noe å klage på. Spiller man som vanlig oppdages ikke dette.

Acer har satset på design med denne skjermen. Den gjør seg godt på skrivebordet, selv om den blanke skjermoverflaten ikke fenger oss. Menyen ser bra ut, og har grei funksjonalitet. Fysiske innstillingsmuligheter er det lite av, men prisen er ikke høyere enn at man kan kjøpe en separat fot om dette er drømmeskjermen.

+ Lite etterslep
+ Gode tilkoblingsmuligheter (HDMI)
+ Pent ytre

- Elendig innsynsvinkel
- Støtter ikke sRGB
- Dårlige justeringsmuligheter

annonse