Test

Nokia N79

Design og brukervennlighet

Nokia N79 er et av Nokias seneste skrik i N-serien, med design som et av de viktigste egenskapene. Men heldigvis har telefonen også muligheter langt utover det estetiske.

Skiller seg ikke ut

N79 er veldig anonym. Den er ikke liten, men ikke stor. Den er ikke tung, men heller ikke lett. Designen er veldig rett fram i et klassisk format, og telefonen burde tiltale de fleste.

Det eneste som skiller N79 fra mengden, er at hele frontdekselet er i hvit farge. Frontdekselet har også et par fiffige utvekster ut til sidene ved Nokia-logoen på høyre side oppe og ved tasten til snarveismenyen nede på venstre side.

At telefonen ikke skiller seg ut ved første øyekast er forøvrig greit. Det enkleste er jo som kjent ofte det beste. 

Vi synes plassen i N79 er utnyttet på en god måte. Skjermen har en grei størrelse på 2,4 tommer, og nummertastene er store.

Bytt deksler

Det som er spesielt med N79, er at du får tre bakdeksler med i salgspakken med hver sin egen farge.

Enda mer spesielt er det at telefonen automatisk registrerer hvilket deksel som er satt på, og endrer fargene i menyene slik at de matcher. 

Det er trist at dette tastesettet, som forøvrig er fint for øyet, er så dårlig å skrive på. (Alle foto: Einar Eriksen)

Vanskelige taster

Tastene til N79 er flate, og bare kvitteringstasten, tasten for snarveismenyene, menytastene og svar- og legg på-tastene er opphøyde. 

Det betyr at både navigasjonstasten og nummertastene er flate. Vi synes dette gjør navigasjonstastene vanskelig å bruke, og det er altfor lett å bomme og treffe 2-tasten eller kvitteringstasten når du egentlig prøver å bla i menyene. At menytasten og slettetasten også ligger gjemt imellom opphøyde taster gjør det vanskelig å treffe disse. 

Nummertastene fungerer heller ikke optimalt, og er rett og slett for vanskelig å bruke. Hver tast har stor bredde, men er likevel ganske smale. Når du trykker på de øverste tastene er sannsynligheten stor for å treffe legg på- eller svar-tasten, så vel som piltast nedover. 

Spesielt legg på-tasten er plagsomt å treffe når du skriver tekstmeldinger, ettersom alt lukkes og du må hente opp tekstmeldingen du holdt på med på nytt. Dette var spesielt irriterende da vi prøvde å sette opp e-posten, og vi lukket det to ganger ved å trykke litt feil. I slike situasjoner lagres ikke det du holder på med, men bare lukkes helt uten forvarsel. 

Her trengs det mye tilvenning og presise fingre for å skrive tekstmeldinger i en respektabel hastighet. Dette er spesielt surt for Nokia, ettersom selskapet i alle år har vært SMS-fanatikernes ønskeprodusent. N79 derimot vil lite trolig kunne tilfredstille denne gruppen. 

Skjermen er 2,4 tommer stor og har oppløsning på 240 x 320 piksler. Dette er med andre ord ganske standard skjerm i Nokias N-serie, som fungerer helt utmerket. Den oppleves både skarp, og gir god oversikt. 

Det finnes selvsagt mange skjermer som er bedre på markedet, men disse er i all hovedsak trykkskjermer i helt andre type telefoner. I en telefon som N79, som du styrer med tastene, sier vi oss absolutt fornøyd med både størrelsen og oppløsningen på skjermen. 

Standard menyer

Menyene i N79 er standard S60, som du finner i de fleste smarttelefoner fra Nokia helt siden år 2003. Her kjenner du deg med andre ord lett igjen, og lang fartstid har gjort menyene svært enkle i bruk og likevel er funksjonsrike. 

Menyene består av et rutenett med ikoner. Du kan selv flytte på ikonene akkurat dit du vil ha de, legge til nye ikoner og programmer og mye mer. S60 er med andre ord et veldig fleksibelt menysystem. Det finnes også en haug med programmer til S60-telefoner, slik at du kan tilpasse telefonen til ditt bruk ved å installere nye og nyttige programmer.

S60 støtter fleroppgavekjøring, slik at du kan kjøre flere programmer samtidig, og alt du trenger å gjøre for å se hvilke programmer du har åpent i bakgrunnen er å holde meny-tasten et sekund. Her kan du velge program og lukke de direkte, og å veksle mellom programmene er enklere enn i Windows-mobiler. Du kan også lukke et program rett fra denne menyen ved å trykke C-tasten. 

Les mer om hvordan du bruker S60 »

SMS-funksjonen er også enkel i bruk. Ordboka fungerer svært god, men er ikke helt på høyde med Sony Ericssons ordbok. Ordboka i N79 registrerer nemlig ikke sammenhengen i det du skriver, slik Sony Ericssons telefoner gjør. At tastaturet heller ikke er det beste, gjør at vi ikke synes N79 er en veldig god SMS-mobil.

4 GB minnekort

N79 har 83 MB internminne, noe som ikke er all verdens. Men i tillegg får du med et 4 GB minnekort på kjøpet,  noe som gir en respektabel minnekapasitet enten du skal bruke kameraet aktivt eller skal bruke mobilen som MP3-spiller.

En god dose tilbehør følger med i pakken.

Det som følger med i pakken er:

  • Lader
  • Tre forskjellige bakdeksler
  • USB-kabel
  • Håndfri- og fjernkontrollanordning
  • Hodesett
  • Brukerveiledning
  • Programvare for Windows-PC

Hodesettet har 3,5 millimeters minijack-plugg, og telefonen har utgang for dette. Mikrofon- og fjernkontrolldelen har også samme type plugg. Med andre ord kan du bruke et hvilket som helst vanlig hodesett både til å høre på musikk og til å snakke i.