Tek.no

Test

Kjærlighet på menyen

Kate er sjef på kjøkkenet, men sliter sosialt.
David Auby Johansen
13 Sept 2007 13:00

Spørsmålet er om gode ingredienser gir en god rett? Regissør Scott Hicks har brukt alle rettene på kjærlighetfilmens meny og har stelt i stand en matorgie som minner mer om filmen ”Etegildet” (for de som husker den) enn noen gourmetrett. Her er det mye godt å tygge på, men ”Kjærlighet på menyen” mangler struktur. Istedenfor å bruke noen få, men gjennomtenkte ingredienser som passer godt sammen, kan det se ut til at Hicks filosofi har vært ”alt som er godt blir enda bedre sammen”.

Uspiselig sjefskokk

”Kjærlighet på menyen” handler om den smånevrotiske kokkerinnen Kate (Catherine Zeta-Jones). På befaling fra sjefen går hun motvillig i terapi, men ender opp med å servere gourmetmat til terapeuten. For Kate er jobben det viktigste i livet og som sjefskokk briljerer hun med geniale oppskrifter. På det personlige plan derimot har hun en tendens til å være i overmåte strikt med arbeidskameratene. Dessuten er hun en uhelbredelig kontrollfreak.

Da søsteren dør i en bilulykke blir Kate nødt til å ta over foreldreansvaret for 10 år gamle Zoe (Abigail Breslin- ”Little Miss Sunshine”). Da Kate vender tilbake til kjøkkenet etter en ukes permisjon treffer hun kokkevikaren Nick (Aaron Eckhart – ”Thank You For Smoking”). Nick er en smågal, operasyngende, spontan og sjarmerende fyr – med andre ord Kates rake motsetning. I tråd med den romantiske komediens spilleregler er han dermed også et opplagt kjærlighetsemne. Kate er kanskje sjef på kjøkkenet, men hvordan skal hun takle disse nye ingrediensene i livet sitt?

Laid-back regi

Filmen har litt for mange koselige vinstunder.

For 11 år siden laget Scott Hicks den iørefallende ”Shine”, et inspirerende stykke film med vitalitet og energi. Hva dietten til Scotty har bestått av det siste tiåret vites ikke, men mannen har definitivt skiftet både beite og stil. ”Kjærlighet på menyen” består av alt for mange romantiske middager og småerotiske kosestunder med vin - dandert med søt musikk som drukner dialogene. Det er unektelig småhyggelig, men også dramatisk impotent. Det er godt mulig Hicks burde ha sparket klipperen sin. På den annen side brukes det mye tid på å vise oss hva slags mennesker Kate, Nick og Zoe er. Det føles i magen – og ingenting er jo bedre enn det.

Er du sultefôret på starpower kan ”Kjærlighet på menyen” være med på å mette. Abigail Breslin, den sjarmerende jenta fra ”Little Miss Sunshine”, er fremdeles sjarmerende og behersker den emosjonelle trampolinehoppingen godt – kanskje bedre enn Zeta-Jones. Aaron Eckharts karrière har vokst seg stor de siste fem årene. Nå er han romantisk lead, og det er ikke verst, selv om rollen som kynisk tobaksforkjemper passet ham enda bedre. Catherine Zeta-Jones spiller på rutinen, men sliter med troverdigheten når hun skal spille dedikert kokkemester med sans for de små detaljene.

Se traileren til filmen her.

Konklusjon

Ironisk nok er denne filmen om gourmetmat mer egnet for de som lar seg lokke av ”spis så mye du vil”-buffeer. Hicks forsøker alt for mye på en gang. Her er det litt trist, litt morsomt, litt dramatisk, litt kjærlighet og alt for mange meningsløse sekvenser som får handlingen til å stoppe opp. Gode skuespillere og rikelige mengder med hjerte og smerte gir imidlertid en god ettersmak.

annonse

Les også