Tek.no

Test

Min nabo Totoro

Ett av mange minneverdige øyeblikk.
Stian Melleby
10 Nov 2007 16:00

Vagt indikert, men bredt anerkjent, befinner vi oss på 1950-tallet. Søstrene Satsuki og Mei flytter på landet med deres far, en hardtarbeidende universitetsprofessor ansatt i storbyen Tokyo. Deres mor ligger på sykehus ved den tilflyttede landsbyen og er roten bak familiens omplassering.

Når lillesøsteren Mei en dag leker i sitt nye hjem oppdager hun en snodig liten skapning i hagen deres. Eventyrlysten og ivrig som hun er legges det på sprang etter vesenet. Forfølgelsesjakten ender da hun ledes til en søvngjerrig bamsefar, barnslig kalt Totoro. Satsuki tror ikke på den vanvittige historien til Mei, helt til hun en dag leter etter sin bortforvillede lillesøster. Da støter hun nemlig selv på den lunefulle skogsguden. Dette blir starten på et helt spesielt eventyr og et enda mer unikt vennskap.

Stillfaren og delikat

"Min nabo Totoro" er signert av prisbelønnete animatør- og historiekunstneren Hayao Miyazaki, utgitt ved det verdensberømte Studio Ghibli. En kombinasjon som etter hvert har blitt synonymt med kvalitet, og det vel berettiget.

Miyazaki har en usedvanlig dyktig evne til å menneskeliggjøre selv de mest fantasifulle hendelsene. Tyngdekraften er alltid treffende følelsesladd, uten å ha antydning til klisjépregene som gjerne følger de vestlige konvensjonene for animasjonsfilm spesielt. Dette viser hvor imponerende målrettet filmskaperen er, både når det kommer til struktur og konklusjon.

Historien fortelles stille og rolig, men finnes ikke trå. Fortellerstilen munner snarere ut i perfeksjon. Animasjonen er så fantastisk livlig og eventyret er så nydelig at utviklingen i historien alltid interessant og spennende. Animasjonen er i god stil med øvrige Ghibli-produksjoner. Hvert bilde er malerier så omfattende detaljerte at man blir helt oppslukt i disse idylliske omgivelsene. Både innpakningen og innholdet fremstår derfor som meget delikat, og høydepunkter fråtser vilt.

Tidløs sjarmbombe for hele familien

To-to-ro!

Dette 19 år gamle hjertebarnet bærer null preg av sin alder, om det skulle være avskrekkende, og fremstår like enestående og skjønn den dag i dag. Karakterene og situasjonene er velkonstruert søte og sjarmerende, uten ha antydning til et klissete belegg. Det er en bragd som ikke må gå ubemerket hen!

Endelig på DVD i Norge, har filmen nå også fått norsk tale og kan dermed nytes av selv de aller yngste. Den norske duben er absolutt ikke foraktelig, dog anbefales det originale, japanske lydsporet for optimalt stemningspreg.Dessverre bys det ikke på noe ekstramateriale på denne utgivelsen, noe som hadde blitt dypt verdsatt. Om dette er ønskelig, anbefaler vi å importere den britiske (R2UK) eller amerikanske (R1US) utgivelsen av filmen.

Konklusjon

Merittlisten til Hayao Miyazaki er både mektig og solid. "Min nabo Totoro" er en av filmskaperens tidligste filmer, men hører fremdeles til i toppsjiktet av hans kvalitetssikrede katalog. Mangelen på ekstramaterial er synd, men kvaliteten på filmen er såpass skyhøy, at man uansett får god valuta for pengene. Dette er en barnefilm hvor ikke ett medlem i familien vil kjede seg. "Min nabo Totoro" er herved pensumoppført!

annonse

Les også