Tek.no

Test

Moderne actionklassiker på Blu-ray

14 Nov 2009 08:45

Anmeldelse

Den svært intelligente bankraneren Neil McCauley og hans profesjonelle gjeng plukker opp en råtten medspiller som får den skakkjørte, men briljante etterforskeren Vincent Hanna på sporet av banden. En katt-og-mus-lek oppstår hvor McCauley og Hanna kappes om å overgå hverandre – kan McCauley klare det siste kuppet og kan Hanna komme ham i forkjøpet? Det nervepirrende spillet visker ut forskjellene mellom hovedrollene, men understreker samtidig at dette er en lek med kun ett mulig utfall, en av dem må dø.

Heat kan, sammen med The Last of the Mohicans, kalles for Michael Manns magnum opus. Han brukte 20 år på å få i stand filmen og lagde en slags generalprøve med TV-filmen L.A. Takedown fra 1989 som Heat strengt talt er en remake av. Den actionfylte thrilleren om en gjeng med bankranere og det psykologiske spillet mellom politi og tyv er omtrent universalt hyllet og elsket, og denne anmelderen er ikke et unntak i fanklubben.

Gigantene møtes

Denne filmen hadde ikke vært mulig uten Robert De Niro og Al Pacino i hovedrollene som henholdsvis McCauley og Hanna. Begge to er skuespillere av svært høy klasse, og klarer å gi liv til ellers ufordragelige og endimensjonale karakterer. Mye av æren må også gå til manuskriptet for karakterenes levende og dynamiske vesen, men en film er til syvende og sist ikke tekst på papir. Al Pacinos stadige utskeielser og De Niros overgang fra iskald kyniker til nesten-tårevåt romantiker og tilbake igjen er bare et par eksempler av ganske mange hvor gigantene briljerer.

Heat er fullpakket av kjente fjes: Val Kilmer, Tom Sizemore, Wes Studi, Ashley Judd, Dennis Haysbert, Jon Voight, William Fichtner, Natalie Portman, Hank Azaria, Danny Trejo, Henry Rollins og flere. "Wow," sier man til sånt. Dette er ikke bare flotte ansikter som pryder et ornament, de leverer alle roller som passer perfekt inn i Manns puslespill. Ta for eksempel Dennis Haysberts rollefigur Breedan, som egentlig ikke har noen annen funksjon enn å være en sjåfør. Mann gir karakteren både liv og motivasjon, selv om det strengt talt ikke er nødvendig. Detaljerikdom som dette er med på å sikre Heats plass som en av Michael Manns aller beste filmer.

Drivende god action

Spenning og action er to sentrale elementer som blir brukt som byggebjelker rundt de emosjonelle og psykologiske aspektene i Heat. Selv om filmen hadde klart seg ganske bra uten drivende god action, sikrer tilføyelsen av det at Heat blir sett på som en klassiker. Den berømte skytescenen midt på lyse dagen i sentrum av Los Angeles finnes det ikke mange paralleller til i filmhistorien som jeg vet om. Kuler flyr, biler og folk rives i filler og man sitter som tilskuer spikret fast til setet med øynene på stilk. Scenen er så godt regissert og utført at den kan brukes som prakteksempel på Hollywoods strategi for å forføre seeren inn i fiksjonens verden.

Teknisk sett er Heat utrolig god, med stålkontroll på alt foran kamera (men med noen få tabber) og sin selvsikre holdning til den avanserte teknologiske og fagspråklige verdenen vi blir introdusert til. All den vanskelige praten og de gatesmarte holdningene gjør universet troverdig, selv om vi ikke nødvendigvis henger med på hver eneste vri og vending i handlingen. I tillegg til all denne tekniske finessen, blir vi også servert knallgod musikk av Elliot Goldenthal, en av mine favoritt-filmmusikkomponister.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Heat er en moderne klassiker. Robert De Niro og Al Pacino storspiller i en fortelling som aldri kjeder deg og holder deg på tå store deler av tiden. Hele pakken med mesterlig skuespill, isende spenning, teknisk overlegenhet og en sikker stil bidrar til en svært god filmopplevelse. Har du ikke sett Heat før eller vil ha et gjensyn, kjøp den på Blu-ray!

Heat kommer ut på Blu-ray den 25. november.

Les også