Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Athlon II X2 250

Innledning

AMD har det siste året lansert en rekke prosessormodeller med seks kjerner, til en prislapp som er akseptabel for de fleste. Vi har tidligere testet samtlige sekskjernemodeller, og latt oss imponere over god ytelse til fine priser.

Følg Hardware.no på Twitter

Det er mange som ikke har behov for all prosesseringskraften som en sekskjerneprosessor tilbyr. Vi har derfor kjøpt inn en av AMDs billigste prosessorer, Athlon II X2 250, for å se hva en dobbelkjerneprosessor til 400 kroner duger til!

Spesifikasjoner og testoppsett

Spesifikasjoner

 AMD Athlon II X2 250 AMD Athlon II X2 255AMD Phenom II X2 555 Black Edition AMD Phenom II X2 565 Black Edition
SokkelAM3AM3AM3AM3
Teknologi45 nm45 nm45 nm45 nm
Standard frekvens3,0 GHz3,1 GHz3,2 GHz3,4 GHz
Antall kjerner/tråder2222
HTT- frekvens2 GHz2 GHz2 GHz2 GHz
Cache (L1/L2/L3)2 x 64 kB / 2 x 1024 kB / N/A2 x 64 kB / 2 x 1024 kB / N/A2 x 64 kB / 2 x 512 kB / 6 MB2 x 64 kB / 2 x 512 kB / 6 MB
Åpen multiplikatorByttByttKrysse avKrysse av
TDP65 W65 W80 W80 W

Sammenlikner du AMDs dobbelkjernemodeller i Athlon II- og Phenom II-serien, ser du at Phenom II-serien er utstyrt med 6 MB L3-cache, noe Athlon II-prosessorene mangler. Athlon II-modellene har på sin side dobbelt så mye L2-cache som Phenom II-serien. Phenom-serien har modeller som har åpen multiplikator, om man skal overklokke Athlon II må man øke systemets FSB. Det er også vært å legge merke til at Athlon-modellene har noe lavere TDP.

Dagens testmodell kan skilte med to kjerner på 3 GHz, 2 MB L2-minne og en TDP på 65 W

Testoppsett

Av ulike grunner og er testene kjørt på litt forskjellige oppsett, men forskjellene er ikke store nok til å påvirke prosessorens ytelse i noen særlig grad.

Strømforbruk og temperatur

Effektforbruk

På samtlige oppsett har vi målt effektforbruket. Dette er en måling som viser hvor mye effekt den komplette maskinen drar fra strømuttaket i veggen – skjermen holdes utenfor. Dermed er ikke dette en nøyaktig verdi for den enkelte prosessor, men en verdi man kan sammenligne med de andre oppsettene.

AM3-systemet med AMD Athlon II X2 250 har et effektforbruk på 94 watt når prosessoren ikke belastes, strømforbruket øker til 139 watt ved full belastning av prosessoren. Dette er svært gode tall, til tross for at Intels kraftige Core i5 2500K kan skilte med et enda lavere strømforbruk når prosessoren ikke belastes.

Temperaturer

Temperaturverdiene hentes fra prosessorens innebygde målere, via programmet AIDA64 Extreme Edition. Alle testprosessorer er kjølt ned av en Noctua NH-U12P, i en romtemperatur på 21-22 grader C.

Lavt strømforbruk betyr lave temperaturer. Målingene sender AMDs rimelige tokjerne til topps på grafen, med bare 27 grader C ved skrivebordsbruk og 35 grader C ved full last.

Ytelse: Syntetiske tester

Ytelse – Syntetiske tester

Ved måling av minnets båndbredde og responstid kommer AMDs dobbelkjerne godt ut, og plasserer seg mellom de to sekskjernene Phenom II X6 1055T og 1100T Black Edition.

AIDA64 CPU Photoworxx utfører ulike vanlige bildebehandlingsoppgaver på en stor RGB-fil, og gir poeng etter hvor raskt prosessoren utfører disse oppgavene. Her er flere kjerner en fordel, og AMDs dobbelkjerne har lite å stille opp med.

CPU Zlib Benchmark måler ytelse ved pakking av filer til en Zip-fil. Igjen ser en at Athlon II X2 250 har lite å stille opp med sine to kjerner.

AIDA64 CPU AES måler hvor raskt systemet klarer å kryptere filer, og gir poeng etter ytelse. Nok en gang havner Athlon II X2 250 på bunn av grafen. Her er Intels Core i5 2500K overlegen, takket være noen implementerte instruksjoner i prosessoren for AES-kryptering.

AIDA64 FPU VP8 måler ytelse ved videoencoding ved hjelp av Google VP8 codec. Dagens testprosessor havner på bunn av grafen.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan en få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Her utnyttes mange kjerner igjen godt, og AMDs toppmodell Phenom II X6 1100T Black Edition kan skilte med omlag 3,4 ganger så høy ytelse som dagens testprosessor.

Futuremark Pcmark Vantage er en syntetisk test som tester maskinen i flere ulike applikasjoner. Ikke uventet, en finner Athlon II X2 250 på bunn av grafen.

3dmark 11 er Futuremarks nyeste testprogram for grafikkytelse. Den desidert billigste prosessoren vi har testet, viser seg også her å være den svakeste.

Ytelse: Praktiske tester

Programmet Handbrake brukes til å konvertere en DVD til MPEG-4-video med 480x208 oppløsning. Skal en gjøre mye videokonvertering, kan det være kjekt med flere kjerner. Intels firekjerner 2500K utfører oppgaven 3,13 ganger så raskt som dagens testprosessor.

Ved hjelp av programmet 7zip komprimeres og krypteres en mappe som inneholder 775 bildefiler på 10,1 mega-piksler. Athlon II X2 250 trenger i overkant av 11 minutter på å utføre denne oppgaven.

I programmet Quicktime brukes 775 bilder på 10,1 megapiksler til å lage en timelapse-film med 1080p-oppløsning. Dette er en applikasjon som ikke nyter så godt av ekstra prosessorkjerner. Til tross for at dagens testprosessor havner på sisteplass på grafen, er det derfor ikke like mye som skiller den fra modellene med flere kjerner.

Ytelse: Spill

I spillet Just Cause 2 er Athlon II X2 250 en tydelig flaskehals på et ellers kraftig spilloppsett. Dette ser en ved at systemet leverer betydelig flere bilder per sekund når systemet er utstyrt med de kraftigere prosessorene. Dagens testprosessor leverer imidlertid omlag 60 bilder per sekund ved samtlige oppløsninger, så det vil være liten, om noe som helst merkbar forskjell i praksis mot de heftigere prosessormodellenes ytelse.

I spillet Battlefield: Bad Company 2 ser en igjen at Athlon II X2 250 systemets flaskehals. Her produserer systemet dessuten så få bilder at det kan gå ut over spilleopplevelsen, selv om spillet var spillbart.

Overklokking

Mange AMD-modeller har produktbetegnelsen Black Edition, som betyr at prosessorens multiplikator er ulåst. Det er ikke tilfellet for dagens testprosessor, og Athlon II X2 250 måtte derfor overklokkes ved å øke prosessorens FSB. Prosessoren klarte en stabil frekvens på 3,8 GHz ved å kun øke FSB, som er en 27,4 % økning av prosessorens frekvens.

Økningen av prosessorens frekvens gav en økning i ytelse på omlag 26,2 % i testprogrammet Cinebench.

Overklokking av Athlon II X2 250 gav i gjennomsnitt 19,7 % økning i ytelse i spillet Battlefield Bad Company 2.

Konklusjon

AMDs Athlon II X2 250 er et godt alternativ for dem som ikke vil bruke mye penger på en prosessor. Det var derfor ikke noen overraskelse at den ytelsesmessig ikke har mye å stille opp med mot kraftigere desktop-prosessorer med tre til seks kjerner. Likevel er det ingen tvil om at denne prosessoren er kraftig nok om en hovedsakelig skal bruke maskinen til enkle applikasjoner.

Faktisk var det ingen av testene prosessoren ikke klarte seg i, det gikk bare noe tregere enn med kraftigere modeller. Til spillet Battlefield: Bad Company 2 ville vi imidlertid valgt en noe kraftigere prosessor, da spillet var i grenseland for hva som er spillbart, og økt ytelse vil gi bedre spilleopplevelse.

Prosessoren gjorde det dessuten godt når det kom til overklokking, og prosessorens frekvens kunne enkelt økes med 27,4 % til 3,8GHz.

Det desidert beste med Athlon II X2 250, er den fine prislappen. For rett over 400 kroner får man en helt kurant prosessor, som yter godt til enkle applikasjoner. Har du et stramt budsjett, og ikke er kravstor til prosessorkraft, kan Athlon II X2 250 absolutt anbefales!

AMD Athlon II X2 250


+ Pris!
+ Overklokkingsvennlig


- Beskjeden ytelse i forhold til dyrere modeller

annonse