Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZyXEL WAH7130 4G-ruter

En svært anvendelig 4G-ruter

Denne ZyXEL-ruteren gjør en strålende jobb, og kommer med en app som gjør den enkel å konfigurere.

Sett inn et SIM-kort, skru den på, og nettet er klart. Stort enklere kan det ikke bli. Nettverket er beskyttet med et passord, og dette passordet er trykket på et klistremerke under ruteren. Så er det bare å koble seg til, på samme måte som du kobler deg til et hvilket som helst trådløst nett.

Ruteren fungerer ypperlig for den som mangler bredbånd på hytta - i alle fall om de har 4G-dekning.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Liten og lett

Zyxel-ruteren bruker SIM-kortet for å skaffe seg internett-tilgang, og kan dele denne tilgangen med opp til ti samtidige brukere. Den er oppladbar, og tar ikke mer plass enn at du kan ha den i lommen. Målene er 89 x 88 x 17 mm, mens vekten er 124 gram.

Batteriet er på 1700 mAh, som gir omlag fire timer driftstid på batteri.

Familie eller lite kontormiljø

Vi fikk ruteren til test samme dag som vi skulle på påskeferie, noe som ga oss en ypperlig anledning til å få testet den i praksis. Med to voksne og to ungdommer på tur, kom vi raskt opp i åtte enheter som ville være på nett samtidig. Da var det bare å plusse på med et par nettbrett til, for å finne ut om alle faktisk kunne ha nytte av å bruke ruteren samtidig.

Påsketuren gikk til Hafjell, der vi leide oss inn i et leilighetskompleks nær slalåmbakken og skrudde på ruteren. Kort tid etter viste displayet på ruteren at den var koblet til Telenor med 4G.

4G med begrensninger

Ruteren har LTE, en teknologi som i Norge og enkelte andre steder omtales som 4G. I dette tilfellet dreier det seg om en standard som kalles cat 3, og har en maksimal nedlastingshastighet på 100 Mbps (Megabit per sekund). Telenor har imidlertid satt noen begrensninger i sitt 4G-nett, og tillater ikke at du bruker kapasiteten fullt ut.

Bedriftskunder med det enkleste abonnementet for mobilt bredbånd får ikke høyere hastighet enn 3 Mbps (som du like gjerne kan få på 3G), mens den høyeste hastigheten som tilbys er 40 Mbps, med opp til 35 GB data per måned.

Privatkunder får hastigheter fra 10 til 40 Mbps, med pakker fra 5 GB til 20 GB data per måned.

Sluker datakvoter

Her er ruteren plassert ved siden av en iPhone 5, for å gi et inntrykk av størrelsen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Hvor mye data du trenger avhenger selvsagt av bruken din. Har du allerede bredbånd hjemme og på arbeidsplassen, så trenger du ikke like store datapakker som om du har 4G som din viktigste nettforbindelse. Skal en hel familie dele et 4G-abonnement, kan selv de største datapakkene komme til kort, særlig om du ser på nett-TV.

Under vår test kom vi ikke opp i hastigheter over 15 Mbps, noe som ifølge informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, skyldes at det var mange ivrige ski- og mobilsurfere på Hafjell i påsken. Det er viktig å presisere at det er operatøren, og ikke ruteren, som setter denne begrensningen.

Vi var med andre ord ikke alene om å bruke 4G-nettet, og med tilstrekkelig mange samtidige brukere, vil hastigheten gå ned.

Hytte-TV

Vi kunne se nett-TV i HD-kvalitet på flere skjermer samtidig, men merket at med mer enn tre samtidige sendinger ble overføringen enkelte ganger ustabil. Å se en film fra Netflix på iPad koblet til storskjerm viste seg å gå helt utmerket. Godt var det, når kabel-TV-signalet i leiligheten knapt holdt VHS-kvalitet.

Om mange velger å gjøre som oss, vil operatørene unektelig kunne få kapasitetsproblemer. Antakelig vil prisene på mobildata sørge for at veksten i bruk av denne typen tjenester ikke kommer så raskt som den ellers ville gjort.

Styres med app

En egen ZyXEL-app gir deg full kontroll over ruteren.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En egen app til smartmobilen gjorde at vi enkelt kunne sette opp et gjestenett med egen SSID og eget passord. Med appen kan du også justere ruterens utgangseffekt (lang rekkevidde gir kortere batteritid). I bilen og på hytta har vi brukt modemet mens det har vært koblet til en strømkilde, og da er det bare å kjøre full effekt.

Appen gjør at du også enkelt kan tilordne porter (port forwarding) dersom det skulle være ønskelig.

Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Stabil oppkobling

For oss fungerte Zyxel-ruteren utmerket. Ingen av enhetene vi koblet til fikk problemer med tildeling av IP-adresser, slik vi har opplevd på enkelte andre trådløse nett. Nettet var også mer stabilt enn det trådløse nettet som var inkludert i leien av leiligheten.

Vi opplevde rekkevidden som god, og ruteren har også bra radiofølsomhet. Om vi i det hele tatt skulle trekke for noe, måtte det være at batteriet gjerne kunne vært større. Det er viktigere enn å krympe ruteren ytterligere. Dessuten synes vi prisen er ganske høy. ZyXEL WAH7130 får du for litt under 2000 kroner.

Nyttig reisekamerat

Om du trenger et modem som dette vil avhenge av hva du skal bruke den til. Vi brukte den på ferie borte fra kontor- og hjemmenett. Her kunne vi selvsagt ha valgt å bruke vår 4G-mobil som modem. Fordelen med et separat 4G-modem er at vi kan fortsette å bruke mobilen som normalt.

På reiser utenfor Norge kan du kjøpe data-SIM-kort, og surfe på Internett uten svindyre roaming-takster. Dessuten kan du velge å la kolleger låne nettet ditt, uten at de mister nettet hver gang du skal ut for å ta en telefon.

Les også vår guide til 4G her

annonse