Tek.no

Test

Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard

Vegar Jansen, Hardware.no
11 Mai 2011 11:34

Svenske Qpad har har slått seg opp ved å tilby store og gode musmatter, i hovedsak rettet mot spillere og andre entusiaster. Men de har også såvidt beveget seg ut på det mer tekniske maskinvaremarkedet, og i fjor ga vi en anbefaling til deres første spillmus: Qpad 5k.

Nå følger de opp med tastaturet MK-80, eller Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard, dersom vi tar med hele sulamitten.

Med Qpads ry som entusiastmerke for gamere er førsteinntrykket at noe mangler på deres nyvinning. Ser vi på taster og layout er nemlig ikke MK-80 verken ny eller spesielt spennende. Det gir oss heller en retro-følelse som leder tankene til de klassiske Key Tronic-tastaturene, for dere som er gamle nok til å huske disse.

Men selv om tastaturet ved første øyekast virker som et enkelt tastatur, har det en solid utførelse og noen overraskelser på lur. Integrerte lydporter og to USB-kontakter gir deg praktiske tilkoblingsmuligheter på en armlengdes avstand, og blått bakgrunnslys hjelper både med stilen og mot mørket.

Med i pakken får du også håndleddstøtte og fire oransje tastehetter som eventuelt kan plasseres på de tastene du ønsker.

Men det som virkelig er greia med MK-80 er tastefølelsen du får av den mekaniske bryterne, en under hver tast. Disse har et sviktende trykkpunkt midtveis i nedpresset, noe som gir fingrene ekstra respons på hvert tastetrykk.

Konklusjon

Vi skal innrømme at vi liker Qpad MK-80. Spørsmålet er om det faktisk er et "gaming-tastatur". Med unntak av anti-ghosting, de fire oransje tastehettene og til dels bakgrunnsbelysningen – gamingtastaturer skal ha lys ser det ut til – er det nemlig lite som gjør dette tastaturet spesielt mye mer egnet for spillere enn andre typer brukere. Taster for makroer er jo helt fraværende på MK-80.

Bryterne Qpad har valgt til MK-80 – Cherry MX Blue – er godt egnet for de som skriver mye. Men det er også kjent at noen får problemer med disse ved raske dobbelttrykk, eksempelsvis ved FPS-spilling. Her er det naturligvis snakk om personlige preferanser, men for et gamingrettet tastatur kan vi jo spørre oss om ikke MX Black (eller MX Brown) hadde vært et bedre valg, ettersom den bryteren gir noe bedre kontroll og raskere tilbakestilling av trykkpunktet. Du får kanskje ikke den tydelige klikke-lyden, men så sitter jo mange gamere med headset uansett. Mer om forskjellene på Cherry MX Blue, Brown og Black kan du lese hos EliteKeyboards.com.

Vi synes dessuten at festeanordningen til håndleddstøtten er kronglete, og en annen detalj som trekker ned totalinntrykket er at er at gummien som er brukt i tastaturets føtter sverter av på pulten.

Men egentlig er vi nokså fornøyd med Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard. Det er solid, praktisk og uten for mye dilldall. Ikke minst er det en fryd å skrive på for den som liker klassiske tastaturer. Men med hånden på hjertet ville vi nok heller anbefalt det til en profesjonell skribent enn en profesjonell gamer.

Av alternativer uten mekaniske taster kan du ta en titt på Microsoft SideWinder X4, som også koster godt under halvparten. Ønsker du deg et mekanisk spilltastatur med makrotaster kan Razer BlackWidow kanskje være et alternativ.

+  Mekaniske brytere med fin respons
+  Klassisk tasteoppsett
+  Bakgrunnsbelysning
+  USB- og lydkontakter


-  Støyer noe
-  Mangler makroer
-  Kronglete feste til håndleddstøtten
-  Litt stiv pris

Vil du vite mer?
Les hele testen av Qpad MK-80 Pro Gaming Mechanical Keyboard på Hardware.no

Les også
Kan du alle hurtigtastene?
Les også
Bli en «lydløs snikmorder»
Les også
Mekk en PC som er billig, men god
Les også
Apple fisker frem en frekkere iMac
Les også
Disse bærbare PC-ene anbefaler vi
annonse

Les også