TestSamsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Det aller beste Android-brettet

Det er ikke småtterier Samsung har fikset på for å skaffe seg et forsprang til konkurrentene.

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Note-familien består av en mobiltelefon med 5,7 tommer skjerm, et nettbrett med 8 tommer skjerm, og toppmodellen med 10,1 tommer skjerm. Mobilmodellen er kommet til tredje generasjon, mens 8 tommeren er i førstegenerasjon, og 10,1-tommeren nå er kommet i sin andre.

Note 3 og Note 8 har vi testet tidligere, så her er det 10,1-tommeren vi konsentrerer oss om.

Mye nytt

Det er mye som er endret fra den første Samsung Galaxy Note 10.1-modellen, til andre generasjon Note 10.1. De mest synlige forbedringene har med utseendet og skjermen å gjøre.

Skjermstørrelsen er naturlig nok uendret på 10,1 tommer. Men oppløsningen er blitt mye bedre. Samtidig er de brede feltene på siden av skjermen snauet bort, så brettet nå er betydelig mindre volumiøst.

Lettere og penere

Vekten er redusert med 10 prosent, pennen er flyttet fra undersiden av brettet og opp på høyre side, mens høyttalerne sitter i siden på brettet, og ikke på fronten som før. Rammen er i rillet metall, som på Note 3 og Galaxy Mega, mens baksiden ser ut som om den er trukket med et skinn som har en søm i kanten. Baksiden er riktignok av plast, men det ser lekkert ut, og det gir et behagelig grep.

Bunnkontakten er en standard micro-USB-kontakt, uten den ekstra USB 3.0-kontakten Note 3 har ved siden av sin Micro-USB-kontakt. På toppen av brettet er det en IR-port som lar deg betjene utstyr som styres med en vanlig fjernkontroll.

På toppen sitter også strømtast og volumtast, mens brønnen til minnekort (microSD) sitter på høyre side. Velger du 4G-modellen, har denne plass for SIM-kort bak en egen luke ved siden av MicroSD-leseren. Dette er også den eneste synlige forskjellen på Wi-Fi- og 4G-modellene.

Samsung har beholdt den fysiske hjem-tasten som sitter midt under skjermen. Byggekvaliteten ser ut til å være svært god, uten at vi har gjort noe oppriktig forsøk på å finne ut nøyaktig hvor mye som skal til for å ødelegge det.

Pennen er nå parkert øverst på høyre side..

Laget for breddeformat

Skjermen er god, men rødt og grønt kunne godt vært litt lysere.
Note 10.1 har naturtro farger, men trekker litt mot blått. Den runde sirkelen skulle ideelt sett vært midt inne i kvadratet i midten. Avviket er beskjedent.

Når vi referer til topp og bunn, er det greit å ta med at dette brettet er laget for i hovedsak å brukes med liggende skjerm (breddeformat). Bunnpluggen sitter således midt på den ene langsiden, rett under hjem-tasten. Både Note 3 og Note 8 har stående skjerm som utgangspunkt. Det har også Apple på sine iPad-er.

Skjermen på Note 10.1 er kraftig forbedret fra første versjon. Mens oppløsningen tidligere var på 800 x 1280 punkter, er den nå økt til formidable 1600 x 2560 punkter. Skjermen er av typen Super clear LCD, og fremstår som både lyssterk og ren i fargene. Vi kan måle et lite blåstikk i det som skal være helt hvitt, og rødfargen har et snev av gult. Men avviket er ikke så stort at du vil legge merke til det. Lysstyrken måler vi til 374 Candela, som betyr at dette er en relativt lyssterk skjerm.

Sikkert som Fort Knox

Galaxy Note 10.1 har Samsungs TouchWiz brukergrensesnitt. Dette er menyer som Samsung har finpusset gjennom flere år. Blant funksjonene Samsung tilbyr er en todeling av brettet. Her kan du velge å legge ditt profesjonelle liv bak en sikkerhetsmur som gjør at innholdet ikke er tilgjengelig fra det vanlige brukergrensesnittet.

Løsningen kalles Knox, og vi kommer tilbake til den på neste side.

Mange pennefunksjoner

Det som gjør Note-serien til nettopp en Note-serie, er muligheten for å ta notater med en penn, rett på skjermen. Men det er bare en av mange funksjoner den spesielle skjermpennen S-Pen har. Pennen fungerer også som musepeker, og du kan blant annet forhåndsvise innhold i mapper ved å holde pennen i luften over mapper du ønsker å sjekke innholdet i.

I tilegg kan pennen brukes til såkalte luftkommandoer (se neste side).

Godt skjermtastatur

Tastaturet på skjermen er bra, med alle bokstaver og tall på plass slik du kan forvente på et Android-brett. Men layouten endrer seg litt avhengig av hvor du legger inn tekst. Skriver du for eksempel i et adressefelt, så er @-tegnet plassert synlig på tastaturet, mens mellomromstasten blir litt mindre. I tillegg erstattes spørsmålstegn og utropstegn med bindestrek og understrek.

Tastaturet kan splittes i to, så du kan skrive med tomlene mens du holder brettet. Du kan også velge et mindre tastatur som kan flyttes rundt på skjermen. Av disse løsningene er det unektelig standardoppsettet som fungerer best. De alternative oppsettene gir langt mindre og vanskeligere taster.

Tastaturet endrer seg litt, avhengig av hva du skal bruke det til. Øverst er tastaturet slik det ser ut når du skal skrive i et adressefelt. Nederst slik det ser ut når du skriver selve meldingen.

Innhold i pakken: