Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

TestAsus GTX 1060 «Strix OC» møter MSI RX 480 «Gaming X»

Mellomklasseduell: Nvidia mot AMD i nye drakter

Til denne duellen satte vi referansekortene på hylla.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Sammendrag »

Du har selvsagt fått med deg testene våre av de kraftige entusiastgrafikkortene GTX 1070 FE og GTX 1080 FE fra Nvidia. Dessverre spør ikke selskapet om lommerusk i bytte mot et av disse og de fleste av oss må dermed «ta til takke» med grafikk til en mer folkelig pris. Ikke at dette er verdens undergang, dog, for som våre enkelttester av mellomklassekortene Nvidia GTX 1060 FE og AMD Radeon RX 480 til omtrent 3000 kroner viste oss er det slettes ikke så verst å være «gamer» på budsjett for tiden.

Gå til ytelsestest »

Da vi først testet de to mellomklassekortene GTX 1060 og RX 480 var det referansedesignene som fikk svingt seg på testbenken vår. Her gikk GTX 1060 FE seirende ut, noe vi blant annet begrunnet med at det ga bedre ytelse i våre testspill enn RX 480, til omtrent samme pris.

Samtidig trakk vi i vår konklusjon frem at GTX 1060 FE ikke ville bli å se i Norge. I stedet får vi heller får et lass ulike tredjepartskort med tilpassede kjøleløsninger og komponenter.

Det beste med dette er at tredjepartskort (nesten) uten unntak leverer et langt lavere støynivå enn referanseutgaven.

Uansett hvor god erfaring vi har med tredjepartsløsninger fra de ulike produsentene er og blir det likevel bare «gode antakelser» fra vår side når vi gir GTX 1060 en fordel for dette, uten å faktisk ha prøvd det ut i praksis. Vi kan heller ikke helt bombastisk avskrive referanseutgaven av RX 480 uten å ha testet en tredjepartsmodell først.

Da er det bare på sin plass at vi i dag nettopp byr på en test av to tredjepartskort, nemlig MSI RX 480 «Gaming X» og Asus GTX 1060 «Strix OC».

Mens du kan lese et sammendrag av hva vi syntes allerede her på førstesiden, anbefaler vi at du også tar en titt på hver av sidene med ytelsesmålinger som interesserer deg samt at du ser nærmere på støynivået, temperaturen og strømforbruket de to ulike kortene har opp mot referansemodellene.

På neste side tar vi dessuten for oss de unike egenskapene til MSIs Gaming X- og Asus sin Strix-modell.

Konklusjon

Om vi skal starte ved å fortelle hvor kortene skuffer oss er det det svake potensialet for manuell overklokking som først og fremst må frem i lyset. Da vi forsøkte å ta MSIs og Asus' grafikkort videre opp fra deres automatiske «OC»-modus ved hjelp av å manuelt endre på spenning og frekvenser traff vi nemlig smertegrensen svært raskt. En justering av boostfrekvensen med 35 megahertz, eller minnet med 40 megahertz, var gjerne det som kunne få skjermdriveren til å krasje eller stressprogrammene våre til å avslutte brått.

Dette tyder på at MSI og Asus allerede har hentet ut det som er av potensial via deres fabrikkoverklokking. Det er litt leit for de av oss som liker å leke med frekvensene selv, men for alle som bare er interesserte i å trykke på en knapp for å overklokke er det heller positivt at de da også får nær maksimalt ut av kortet de har kjøpt.

Hvilket av de to mellomklassekortene Asus GTX 1060 Strix OC og MSI RX 480 Gaming X bør du investere i?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det som likevel gjør at vi må komme med litt kritikk for det manglende potensialet for ekstra overklokking er at ingen av de to tredjepartskortene gjennomgående viste at de presterte bedre enn de rimeligere referansekortene fra AMD og Nvidia.

Med enkelte unntak får du nemlig ikke noen bedre ytelse av tredjepartskortene i testen enn hva referansekortene kan gi deg om du er villig til å justere litt på frekvensene deres selv.

Dette betyr likevel ikke at vi ville styrt unna MSIs Gaming X- eller Asus' Strix OC-modeller. Om du kan akseptere at ingen av disse mellomklassekortene bringer særlig mye bedre ytelse til bordet enn referansemodellene potensielt er i stand til, kan du nemlig heller glede deg over at de begge gir et langt lavere støynivå når du spiller og holder seg mye kjøligere under operasjon enn AMD og Nvidias referansekort. Nå er ingen av referansekortene veldig bråkete, men merkbar forskjell er det så absolutt.

Verdt mellomlegget?

I skrivende stund koster MSIs RX 480 Gaming X omtrent 3000 kroner, noe som er snaue 200 kroner mer enn referansemodeller fra AMD går over disk for. Asus GTX 1060 Strix OC kan på sin side skaffes til 3400 kroner. Det er omtrent 500 kroner dyrere enn enkelte andre GTX 1060-modeller.

MSI RX 480 Gaming X.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi mener MSIs RX 480 Gaming X er vel verdt den ekstra tohundrelappen over den mer støyende referansemodellen. Testeksemplaret vårt viste ikke særlig mye bedre takter for overklokkingens vedkommende, men kanskje du er heldigere. I så fall er dette bare som en bonus å regne, oppå lavere driftstemperatur, mindre støy og om du er i markedet for det, LED-belysning.

FreeSync-teknologien er også tilgjengelig i langt flere og rimeligere skjermer enn Nvidias G-Sync, og fraværet av riving i spill er per dags dato bare noe AMD kan levere «på budsjett». Om du ser for deg en oppgradering av både grafikkort og skjerm den kommende tiden kan dermed AMD være en god kandidat ettersom FreeSync vil gjøre mye for opplevelsen av spill med under 60 FPS hvor du ikke ønsker å ha V-Sync aktivert.

Karakteren vår for MSIs RX 480 Gaming X blir dermed åtte av ti, noe som er opp en karakter i forhold til referansemodellen.

Asus GTX 1060 Strix OC.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hva gjelder Asus' GTX 1060 Strix OC mener vi kortet blir for dyrt. Kanskje er det fabrikkoverklokket, men når selv Founders Edition fra Nvidia i enkelte tester overgår kortet etter at vi manuelt overklokket det, forblir dette kun et alternativ for deg som vil ha et ferdig overklokket grafikkort. Når det kommer til støynivå og temperaturer legger Asus' Strix OC seg bedre til på målingene våre enn Founders Edition, men vi ved at produsenter som MSI, Gigabyte, EVGA og Zotac som regel også er gode på å redusere støynivået for sine kort. Om du er satt på et GTX 1060 kan du dermed gjerne se deg om etter andre merker, og dette gjelder spesielt om du er beredt på å gjøre noe av overklokkingsjobben selv.

Det skal legges til at Asus også selger sitt GTX 1060 Strix. Dette er 200 kroner rimeligere enn deres «Strix OC»-modell og kommer med samme kjøleløsning men noe lavere klokket ut av boksen.

Grunnet den høye prisen ender totalkarakteren opp på åtte av ti, det samme som Nvidias Founders Edition fikk da vi testet det i sommer.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

Teknologier og spesifikasjoner »

I tillegg til at grafikkort fra tredjepartsprodusenter som oftest er klokket litt høyere enn referansedesignene fra AMD og Nvidia byr de ofte på andre godbiter i tillegg, som er vel så viktige for totalopplevelsen.

Her skal vi derfor ta et overblikk for hvilke ekstra egenskaper Asus GTX 1060 Strix OC og MSI RX 480 Gaming X frister med i forhold til GTX 1060 FE fra Nvidia og referanseutgaven av RX 480 fra AMD.

Unike egenskaper for MSI Radeon RX 480 «Gaming X»

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Torx 2.0: Det første en legger merke til hos MSIs Gaming X, annet enn den knalle rødfargen på plasthuset, er de to store viftene.

Disse har fått navnet Torx 2.0, og skal ifølge MSI være spesialkonstruert for å øke lufttrykket og transportere bort varm luft raskt fra GPU-en. I forhold til referansedesignens éne og relativt kompakte vifte – som «skyter» varmluften direkte ut av maskinen – brer Gaming X sine to 95-millimeter brede vifter virkelig om seg.

Dette skulle gjøre sitt til å senke støynivået fra Gaming X, og i tillegg er det gjemt et sett doble kulelager inne i viftene, noe som skal bidra til redusert motstand og jevnere, mer stabil rotasjon.

Zero Frozr: En annen fordel MSIs grafikkort tradisjonelt har hatt overfor Nvidias referansedesign er at de to Torx 2.0-viftene helt stopper å rotere når du ikke belaster kortet og temperaturen ligger under 60 grader celsius. Hvor godt dette fungerer finner vi ut på side åtte.

Twin Frozr VI: Kraftigere kobberkjølerør på åtte millimeter, kalt Twin Frozr, er som alltid på plass – nå i versjon «VI». Disse skal sørge for at varme som genereres under spilling får størst mulig overflate å fordele seg på før den fraktes bort av Torx 2.0-viftene.

Unike egenskaper for Asus GTX 1060 «Strix OC»

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Der MSI har sin TwinFrozr-kjøler har Asus sin egen variant kalt DirectCU III. Sammen med de tre 90 millimeter brede «Triple Wing-Blade-viftene loves vi et resultat hvor støynivået ligger langt under referansedesignet og hvor temperaturen måler 30 prosent lavere.

Viftene skal skape et større lufttrykk mot kjøleren under, uten at hastigheten må økes tilsvarende. Når aktiviteten faller kan viftene falle helt i ro.

FanConnect: Dagens Strix-modell fra Asus byr dessuten på to ekstra tilkoblinger for kabinettvifter. Mens kabinettviftene ellers er koblet til egne strømkontakter på hovedkortet, og hastigheten deres gjerne baseres på temperaturen til prosessoren, tillater denne løsningen grafikkortet å ta kommandoen over et par av viftene.

Om dette resulterer i mer «korrekt» kjøling, eller om maskinen din vil oppleves som mer eller mindre støyende kommer an på hvert enkelt oppsett. Uansett er det en fin mulighet å tenke over for deg om du har et hovedkort med få tilgjengelige strømkontakter og gjerne vil legge til en vifte eller to ekstra.

Begge kortene har disse egenskapene

MSI RX 480 Gaming X til venstre, Asus GTX 1060 StriX OC til høyre.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ekstra strømkontakt: Et av de aller største trekkplasterne hos dagens tredjepartskort kan ligge i at det for disse, på papiret, er bedre tilrettelagt for overklokking enn hva som er tilfellet for referansemodellene.

I forhold til Nvidias GTX 1060 FE og AMDs RX 480 kommer både Asus GTX 1060 Strix OC og MSIs RX 480 Gaming X med en 8-pinners strømkontakt i stedet for en 6-pinners strømkontakt. Selve kretskortene deres er også oppgradert med bedre komponenter for å tillate høyere belastning og spenning.

Overklokking, og spesielt en som holder seg over lengre spilløkter, krever som kjent både komponenter av høyere kvalitet og mer energi. Da RX 480 ble lansert i sommer trengte dette kortet i enkelte tilfeller mer energi enn det var dimensjonert for, og det blir spennende å se på neste side om blant annet to ekstra strømpinner er løsningen.

Tilkoblinger: Begge kortene byr på to DisplayPort 1.4 HDR-utganger som støtter 4K-oppløsning i opptil 120Hz, samt to HDMI 2.0-utganger som på sin side støtter 4K-oppløsning i opptil 60Hz og dessuten tilkobling av VR-briller. En DualLink DVI-tilkobling er også på plass for de av oss med litt eldre monitorer.

Belysning: Ellers støtter både MSIs Gaming X- og Asus' Strix-modeller et utall uttrykk gjennom tilpasset belysning. LED-lys på grafikkortene kan blinke, pulsere, skifte mellom alle regnbuens farger og mer til om du installerer den medfølgende programvaren. Satt opp riktig kan dette bidra til å gjøre det litt mer spennende å se inn gjennom gjennomsiktige kabinettdører.

Begge kortene kommer med en såkalt «Backplate». denne stiver primært av kortet og ser dekorativ ut, men ifølge produsentene skal den også gi noe lavere temperatur.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Vi har testet MSIs RX 480 Gaming X og Asus' GTX 1060 Strix OC i såkalt «OC»-modus. Du kan selv velge mellom «Silent»-modus, «Gaming»-modus og «OC»-modus ved å installere MSIs egen «Gaming App» eller Asus' «GPU Tweak II»-program. Denne programvaren følger med kortene på CD-ROM, eller kan hentes ned fra nettsidene deres.

Begge kortene leveres med «Gaming»-modus som standard ut av esken når disse kjøpes over disk av forbrukere, mens vi som media får kortene ferdig satt opp i OC-Modus. Du kan lese mer om hvordan Asus og MSI skrur opp frekvensene for kort de sender ut til anmeldere her.

For MSIs Gaming X «OC»-modus jekkes boostfrekvensen opp med 13 MHz og den effektive minnefrekvensen med 100 MHz i forhold til når kortet opererer i «Gaming»-modus.

I Strix OC sitt tilfelle tilbyr «OC-modusen» et hopp på 26 MHz for boostfrekvensen mens minnefrekvensen forblir den samme som når «Gaming»-modusen er aktivert. Det er altså ikke snakk om store forskjeller, og hvorfor ikke MSI og Asus aktiverer OC-modusen som standard ut av boksen forstår vi svært lite av. Men, så kan det jo ha noe å gjøre med smart markedsføring, da.

Klokkehastighetene i forhold til referansekortene fra AMD og Nvidia kan sees i tabellen over, hvor tredjepartsmodellene altså har fått oppgitt sine OC-verdier.

Selskapenes såkalte OC-modus må ikke forveksles med overklokkingen vi forsøker å utføre på toppen av dette, som altså er en manuell prosess. Ingen av produsentene garanterer for ytterligere overklokking enn hva deres egne OC-moduser tillater da det som alltid koker ned til det o'store brikkelotteriet hvem som klarer å strekke sine grafikkort lengst.

Reelle forbedringer?

Vi kjenner allerede godt til referansekortenes ytelse. Det vi ikke vet enda er om de, kledd i litt andre klær og med noen nye forsterkninger om bord, faktisk vil utgjøre en reell forbedring også på andre områder som kan være med på å forsvare den noe høyere prisen de fører med seg.

Like mye som å vise ytelsesforskjellen mellom de to mellomklassekortene RX 480 og GTX 1060 fokuseres det derfor på å avdekke hvilke forbedringer tolkningene til MSI og Asus byr på over referansedesignene. Kan tredjepartene skryte av bedre ytelse, har Strix OC og Gaming X et større potensiale for overklokking, og er kjøleløsningene en tydelig forbedring, eller bare en som er synlig på papiret? Bli med over på neste side for å få svaret.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

3DMark »

Syntetiske tester

Første test ut er 3DMark, en test som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. 3DMark-målingen vår er nylig utvidet med Futuremarks nye TimeSpy-testløp. Til forskjell fra «gamle» Fire Strike, DirectX 11-benchmarken som fortsatt henger med, er Time Spy bygget for å måle ytelse i spill basert på Microsofts nye DirectX 12-motor.

3DMark skal gi oss de første svarene på om MSI og Asus' tolkning av RX 480 og GTX 1060 er nevneverdig sprekere enn sine referansefrender.

Uten overklokking:

MSI RX 480 Gaming X viser ut av esken at det byr på litt bedre ytelse enn referansemodellen fra AMD, med 5,6 prosent høyere poengscore i Fire Strike. I Time Spy blir det imidlertid dødt løp mellom de to kortene.

Asus GTX 1060 Strix OC kommer på sin side i land med en poengsum som er 2,8 prosent høyere enn referanseutgaven i Fire Strike og snaut 3,2 prosent høyere i Time Spy.

Med overklokking:

Begge de to kortene våre viser en viss forbedring av ytelse når de overklokkes. Problemet er at de ikke alltid viser seg som bedre overklokkere enn referanseutgavene.

Der MSIs RX 480 Gaming X så vidt strekker tåa fremfor AMDs egen RX 480 i Fire Strike, må nemlig Asus GTX 1060 Strix OC se seg slått av Nvidias Founders Edition i samme test, som altså overklokker bedre.

Syntetiske målinger er ikke faktisk spillytelse. Derfor skal vi over de neste fire sidene se nøyaktig hvor mange FPS som eventuelt skiller de ulike tolkningene av GTX 1060 og RX 480.

Et lite varsko før du går videre: Resultater fra manuell overklokking av MSI RX 480 Gaming X og Asus GTX 1060 Gaming X er ikke tatt med i flere av våre ytelsestester. Etter flere forsøk klarte nemlig ingen av kortene å gi spesielt høyere FPS her enn hva produsentenes egne OC-moduser allerede ga oss. I alle fall ikke uten av vi møtte på artefakter og ustabiliteter hvor grafikkdriveren måtte restartes.

Med en svak forbedring på 0,2 til 1 FPS under våre forsøk i Dragon Age Inquisition og Rise of The Tomb Raider, så vi rett og slett ikke behovet for å fortsette overklokkingen i de to gjenstående spillene. Konklusjonen er følgelig at våre to tredjepartskort overklokker mer eller mindre som AMD og Nvidias referansedesign.

Over de neste sidene kan du i stedet se hvor mye høyere ytelse MSI og Asus' grafikkort leverer over referansemodellene «ut av esken».

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

Dragon Age: Inquisition »

Nå er det klart for den aller første reelle spillytelsestesten, som Dragon Age: Origins' innebygde benchmark står for.

Målt i FPS ser vi at MSIs GTX 1060 Gaming X ligger et hakk foran referansedesignet med mellom 2 og 3 FPS.

Hva gjelder RX 480 ser vi at MSIs Gaming X jevnt over leverer et par ekstra FPS «ut av esken» sammenlignet mot AMDs referansedesign.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

GTA V »

GTA V er et svært godt optimalisert spill som overraskende mange grafikkort når høye FPS-verdier i. Det er likevel ingen tvil om at Nvidia leverer best resultater i dette spillet, som det for ordens skyld bør nevnes har en benchmarktest som sliter med enkelte FPS-drops. Disse kommer ikke til syne i selve spillet, men fører til at min-FPS-verdien for AMD-kort generelt trekkes ned i våre grafer.

Målt i FPS ser vi at MSIs GTX 1060 Gaming X kan rapportere om en økning på 2 til 3 FPS over referansedesignet, da fordelt på de tre ulike oppløsningene.

Hva gjelder RX 480 ser vi at MSIs Gaming X leverer 1 til 3 ekstra FPS «ut av esken» sammenlignet med AMDs referansedesign.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

The Witcher 3 »

Når vi har kommet til The Witcher 3 er det interessant å se at våre to referansekort rett ut av boksen leverer på nivå med, eller like over, manuelt overklokkede referansekort fra AMD og Nvidia.

Hadde vi bare kunnet overklokke tredjepartskortene tilsvarende som referansemodellene hadde dette blitt svært artige grafer.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

Rise of the Tomb Raider »

Rise of the Tomb Raider er testens foreløpig eneste DirectX 12-spill. Det er visuelt slående og inneholder mange nye grafikkteknologier.

Som i The Witcher 3 gjør MSIs RX 480 Gaming X det svært godt her i Tomb Raider, selv uten at det er manuelt overklokket av oss. Ved hjelp av MSIs egen OC-modus får du nemlig en ytelse som i samtlige oppløsninger overgår den til referansedesignet fra AMD.

Når det kommer til Asus GTX 1060 Strix OC legger dette seg mellom referansemodellen fra Nvidia med og uten manuell overklokking.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

Strømbruk, temperatur og støy »

Vi har over de siste fire sidene kunne konstatere at MSIs RX 480 Gaming X og Asus GTX 1060 Strix OC yter bedre enn referansekortene ut av esken, men at overklokking ikke nødvendigvis er bedre på disse mer påkostede kortene.

MSI og Asus sine kort er likevel henholdsvis 200- og 500 (!) kroner dyrere enn referanseutgaven eller rimeligste alternativ modell. Da må det vel være slik at de har andre kunster på lur, og det er det vi skal sjekke nå.

For, med omtrent like ytelsesresultater blir målingene på denne siden skjebnesvangre for tredjepartskortene. Kan de ikke skilte med betydelig bedre kjøling, samme gode effektivitet og lavere støynivå enn Nvidia og AMDs referansekort blir det ikke akkurat jubalong når karakterene skal deles ut.

Heldigvis innfrir både Gaming X og Strix OC når det gjelder. Før vi går over til de punktene kortene virkelig briljerer på tar vi for oss energiforbruket.

Med Pascal/Polaris og krympingen fra 28 nanometer til 16/14 nanometer FinFET-prosess har henholdsvis Nvidia og AMD økt energieffektiviteten for samtlige av sine kort. Våre effektivitetsmålinger viser imidlertid at det stadig er Nvidia som er minst krevende når det kommer til å trekke elektrisitet fra støpselet, og til tross for at Asus' GTX 1060-variant altså er overklokket ser vi omtrent det samme forbruket som referansemodellen. Faktisk trekker det 10 watt mindre i våre målinger, men dette er innenfor feilmarginen til testen vår og kunne like gjerne vært 10 watt mer.

Også MSIs RX 480 Gaming X leverer bedre enn referansemodellen under dagens effektivitetsmåling. Hva dette kommer av er vi usikre på, men nye drivere kan selvsagt ha en finger med i spillet her. Uansett snakker vi om et grafikkort som yter gjennomgående svakere enn GTX 1060-modellene vi har testet samtidig som det trekker mer energi. AMD har altså fortsatt en vei å gå for å komme opp til Nvidias svært gode energieffektivitet.

To 95 millimeter brede Torx 2.0-vifter tar seg av kjølejobben hos MSI. Disse slår seg helt av når du ikke spiller.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Grafikkort med referansedesign har historisk sett ikke levert den beste kjølingen – selv om det skal nevnes at Nvidia de par siste generasjonene og AMD med sin Polaris-generasjon generelt sett har klart seg greit.

Høye lasttemperaturer kan i verste fall strupe TurboBoost-frekvensene til grafikkortene og resultatet blir tapt ytelse over alt annet enn svært korte spilleøkter.

En av Asus GTX 1060 Strix OC sine tre 90-millimeter WingBlade-vifter.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Når det kommer til temperaturer imponerer spesielt Asus med sine tre «WingBlade» vifter og DirectCU III-kjøling. En lasttemperatur på under 60 grader celsius er ikke verst for en allerede overklokket GTX 1060 etter 40 minutter med spilling!

Med sine to 95 millimeter brede Torx 2.0-vifter og Twin Frozr-kjøler viser også MSIs Gaming X at det har god kontroll på kjølingen, selv om AMDs grafikkbrikker tydelig blir varmere enn Nvidias. Vi noterer at kortet leverer 10 grader celsius mindre enn referansemodellen fra AMD.

Når grafikkortene fra MSI og Asus ikke belastes stanser viftene deres helt. Det gjør kortene helt lydløse, men fører med seg økt temperatur ved tomgangskjøring. Tomgangstemperaturer på mindre enn 60 grader er uansett ikke på noen måte skadelig for grafikkortene, så alt i alt er dette en egenskap vi virkelig setter pris på. Det skal imidlertid nevnes at heller ikke Nvidia eller AMDs referansekort er spesielt hørbare når de ikke belastes, dog.

Bare husk at ettersom Torx 2.0-viftene på Gaming X og WingBlade-viftene på Strix OC kun flytter varmluften bort fra egen grafikkbrikke, og ikke direkte ut av kabinettet som referansekjøleren til AMD og Nvidia gjør, stiller kortene krav om god kjøling fra andre kabinettvifter for at ikke øvrige komponenter skal se høyere temperaturer også.

Støymålingen vår viser at Torx 2.0-viftene til MSIs Gaming X ikke trenger å anstrenge seg i særlig grad for å holde temperaturen nede, noe som er svært godt nytt for alle støyallergikere der ute med liten sans for å kompromisse på kraftige grafikkort.

Asus WingBlade-vifter må på en annen side jobbe raskere for å holde GTX 1060-kortet vårt så kjølig, noe som merkes litt når vi måler støynivået. For vår del kunne gjerne Asus latt GTX 1060-brikken bli noe varmere og holdt litt igjen på viftehastigheten, men dette er ikke verre enn at du selv tar kontroll over viften og setter et maks-tak eller setter opp en manuell viftestyringsprofil.

Uansett er begge de to tredjepartskortene vi tester i dag merkbart roligere enn sine referansefrender.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene

Testoppsett »

Testoppsett

Vår nye 2016-testbenk.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er nærmere beskrevet i en egen sak om grafikkort-testriggen vår. Her følger likevel en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

 • Hovedkort: MSI Xpower Gaming Titanium Edition
 • Prosessor: Intel Core i7 6700K
 • Minne: Corsair Vengeance 16 GB @ 2400 MHz
 • Strømforsyning: Corsair AX 1200W
 • Lagring: OCX Vertex 460A SSD

Vi tester alltid nye grafikkort med nyeste stabile driver fra AMD eller Nvidia.

Dagens grafikkort er testet med GeForce Driver 372.70 for GTX 1060 Strix og Radeon Software Crimson Edition 16.9.2.

Grafikkort lansert før mai 2016, da vi ettertestet flere av dem på vår nye grafikkort-testbenk, bruker følgende drivere:

 • AMD-kort: Radeon Software Crimson Edition 16.4.1
 • Nvidia-kort: GeForce Game Ready Driver 364.72

Last ned nyeste driver for:

Syntetisk ytelse måles med 3DMarks DX12-test «Time Spy» og DX11-test «Fire Strike». Spillytelse måles i Dragon Age: Inquisition, Grand Theft Auto V, The Witcher 3: Wild Hunt og Rise of the Tomb Raider. Vi tester i tre oppløsninger: 1920x1080, 2560x1440 og 3840x2160. Bildeflyten måles med innebygde måleverktøy hvor tilgjengelig, eller i The Witchers tilfelle, med Fraps. Samtlige spilltester kjøres minimum to ganger i hver oppløsning for å sikre at vi har stabile og representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under ytelsesmålingen av Rise of the Tomb Raider i 2560x1440-oppløsning, som for øvrig er omtrent 40 minutter inn i testingen vår. Grafikkortene skal dermed ha rukket å «bli varme i trøya». Effektmålinger, altså hvor mange watt hele testsystemet vårt drar under last, overvåker vi og leser av ved stikkontakten i løpet av samme test.

På dette stadiet i testen gjennomfører vi også en støymåling, hvor vi måler desibeltrykket 20 cm fra grafikkortet på vår åpne testbenk. Målingen skjer så tett på fordi vi ellers ikke ville fått noe utslag på de mest støysvake grafikkortene.

Les mer om hvordan vi tester grafikkort her »

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

8
Meget bra
sitatEt bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet.

Fordeler

 • +
  CrossFireX-støtte
 • +
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • +
  Fabrikkoverklokket
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Svært stille
 • +
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

8
Meget bra
sitatAsus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt.

Fordeler

 • +
  God ytelse
 • +
  Leverer i 1440p
 • +
  Svært energieffektivt
 • +
  Støtter nye standarder
 • +
  Stille
 • +
  Lav temperatur
 • +
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Ikke SLI-støtte
 • Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Et av de dyrere GTX 1060-modellene
annonse