Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus GTX 1060 «Strix OC» møter MSI RX 480 «Gaming X»

Mellomklasseduell: Nvidia mot AMD i nye drakter

Til denne duellen satte vi referansekortene på hylla.

Sammendrag »

Du har selvsagt fått med deg testene våre av de kraftige entusiastgrafikkortene GTX 1070 FE og GTX 1080 FE fra Nvidia. Dessverre spør ikke selskapet om lommerusk i bytte mot et av disse og de fleste av oss må dermed «ta til takke» med grafikk til en mer folkelig pris. Ikke at dette er verdens undergang, dog, for som våre enkelttester av mellomklassekortene Nvidia GTX 1060 FE og AMD Radeon RX 480 til omtrent 3000 kroner viste oss er det slettes ikke så verst å være «gamer» på budsjett for tiden.

Gå til ytelsestest »

Da vi først testet de to mellomklassekortene GTX 1060 og RX 480 var det referansedesignene som fikk svingt seg på testbenken vår. Her gikk GTX 1060 FE seirende ut, noe vi blant annet begrunnet med at det ga bedre ytelse i våre testspill enn RX 480, til omtrent samme pris.

Samtidig trakk vi i vår konklusjon frem at GTX 1060 FE ikke ville bli å se i Norge. I stedet får vi heller får et lass ulike tredjepartskort med tilpassede kjøleløsninger og komponenter.

Det beste med dette er at tredjepartskort (nesten) uten unntak leverer et langt lavere støynivå enn referanseutgaven.

Uansett hvor god erfaring vi har med tredjepartsløsninger fra de ulike produsentene er og blir det likevel bare «gode antakelser» fra vår side når vi gir GTX 1060 en fordel for dette, uten å faktisk ha prøvd det ut i praksis. Vi kan heller ikke helt bombastisk avskrive referanseutgaven av RX 480 uten å ha testet en tredjepartsmodell først.

Da er det bare på sin plass at vi i dag nettopp byr på en test av to tredjepartskort, nemlig MSI RX 480 «Gaming X» og Asus GTX 1060 «Strix OC».

Mens du kan lese et sammendrag av hva vi syntes allerede her på førstesiden, anbefaler vi at du også tar en titt på hver av sidene med ytelsesmålinger som interesserer deg samt at du ser nærmere på støynivået, temperaturen og strømforbruket de to ulike kortene har opp mot referansemodellene.

På neste side tar vi dessuten for oss de unike egenskapene til MSIs Gaming X- og Asus sin Strix-modell.

Konklusjon

Om vi skal starte ved å fortelle hvor kortene skuffer oss er det det svake potensialet for manuell overklokking som først og fremst må frem i lyset. Da vi forsøkte å ta MSIs og Asus' grafikkort videre opp fra deres automatiske «OC»-modus ved hjelp av å manuelt endre på spenning og frekvenser traff vi nemlig smertegrensen svært raskt. En justering av boostfrekvensen med 35 megahertz, eller minnet med 40 megahertz, var gjerne det som kunne få skjermdriveren til å krasje eller stressprogrammene våre til å avslutte brått.

Dette tyder på at MSI og Asus allerede har hentet ut det som er av potensial via deres fabrikkoverklokking. Det er litt leit for de av oss som liker å leke med frekvensene selv, men for alle som bare er interesserte i å trykke på en knapp for å overklokke er det heller positivt at de da også får nær maksimalt ut av kortet de har kjøpt.

Hvilket av de to mellomklassekortene Asus GTX 1060 Strix OC og MSI RX 480 Gaming X bør du investere i?

Det som likevel gjør at vi må komme med litt kritikk for det manglende potensialet for ekstra overklokking er at ingen av de to tredjepartskortene gjennomgående viste at de presterte bedre enn de rimeligere referansekortene fra AMD og Nvidia.

Med enkelte unntak får du nemlig ikke noen bedre ytelse av tredjepartskortene i testen enn hva referansekortene kan gi deg om du er villig til å justere litt på frekvensene deres selv.

Dette betyr likevel ikke at vi ville styrt unna MSIs Gaming X- eller Asus' Strix OC-modeller. Om du kan akseptere at ingen av disse mellomklassekortene bringer særlig mye bedre ytelse til bordet enn referansemodellene potensielt er i stand til, kan du nemlig heller glede deg over at de begge gir et langt lavere støynivå når du spiller og holder seg mye kjøligere under operasjon enn AMD og Nvidias referansekort. Nå er ingen av referansekortene veldig bråkete, men merkbar forskjell er det så absolutt.

Verdt mellomlegget?

I skrivende stund koster MSIs RX 480 Gaming X omtrent 3000 kroner, noe som er snaue 200 kroner mer enn referansemodeller fra AMD går over disk for. Asus GTX 1060 Strix OC kan på sin side skaffes til 3400 kroner. Det er omtrent 500 kroner dyrere enn enkelte andre GTX 1060-modeller.

MSI RX 480 Gaming X.

Vi mener MSIs RX 480 Gaming X er vel verdt den ekstra tohundrelappen over den mer støyende referansemodellen. Testeksemplaret vårt viste ikke særlig mye bedre takter for overklokkingens vedkommende, men kanskje du er heldigere. I så fall er dette bare som en bonus å regne, oppå lavere driftstemperatur, mindre støy og om du er i markedet for det, LED-belysning.

FreeSync-teknologien er også tilgjengelig i langt flere og rimeligere skjermer enn Nvidias G-Sync, og fraværet av riving i spill er per dags dato bare noe AMD kan levere «på budsjett». Om du ser for deg en oppgradering av både grafikkort og skjerm den kommende tiden kan dermed AMD være en god kandidat ettersom FreeSync vil gjøre mye for opplevelsen av spill med under 60 FPS hvor du ikke ønsker å ha V-Sync aktivert.

Karakteren vår for MSIs RX 480 Gaming X blir dermed åtte av ti, noe som er opp en karakter i forhold til referansemodellen.

Asus GTX 1060 Strix OC.

Hva gjelder Asus' GTX 1060 Strix OC mener vi kortet blir for dyrt. Kanskje er det fabrikkoverklokket, men når selv Founders Edition fra Nvidia i enkelte tester overgår kortet etter at vi manuelt overklokket det, forblir dette kun et alternativ for deg som vil ha et ferdig overklokket grafikkort. Når det kommer til støynivå og temperaturer legger Asus' Strix OC seg bedre til på målingene våre enn Founders Edition, men vi ved at produsenter som MSI, Gigabyte, EVGA og Zotac som regel også er gode på å redusere støynivået for sine kort. Om du er satt på et GTX 1060 kan du dermed gjerne se deg om etter andre merker, og dette gjelder spesielt om du er beredt på å gjøre noe av overklokkingsjobben selv.

Det skal legges til at Asus også selger sitt GTX 1060 Strix. Dette er 200 kroner rimeligere enn deres «Strix OC»-modell og kommer med samme kjøleløsning men noe lavere klokket ut av boksen.

Grunnet den høye prisen ender totalkarakteren opp på åtte av ti, det samme som Nvidias Founders Edition fikk da vi testet det i sommer.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Radeon RX 480 Gaming X 8G

sitat"Et bedre og ikke minst stillere valg enn referansedesignet."

Fordeler

 • Krysse av
  CrossFireX-støtte
 • Krysse av
  God match for rimelig FreeSync-oppsett
 • Krysse av
  Fabrikkoverklokket
 • Krysse av
  Støtter nye standarder
 • Krysse av
  Svært stille
 • Krysse av
  Lavere temperatur enn referansedesign

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke like god ytelse som GTX 1060
 • Bytt
  Ikke rom for manuell overklokking
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC
8
Meget bra

Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming OC

sitat"Asus overklokker gjerne for deg, men tar godt betalt."

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Leverer i 1440p
 • Krysse av
  Svært energieffektivt
 • Krysse av
  Støtter nye standarder
 • Krysse av
  Stille
 • Krysse av
  Lav temperatur
 • Krysse av
  Fabrikkoverklokket

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke SLI-støtte
 • Bytt
  Ikke rom for mer manuell overklokking
 • Bytt
  Et av de dyrere GTX 1060-modellene