Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBenQ XL2720T

Stor spillskjerm med lynraske egenskaper

Den skal være herlig for spillere – men vi er ikke overbevist.

Introduksjon og førsteinntrykk

Raske spillskjermer er i vinden for tiden, og tilbyr etter sigende på en langt bedre spillopplevelse enn hva som er mulig med en vanlig skjerm. Felles for de raske modellene er at de har en oppdateringsfrekvens på enten 120 eller 144 hertz, i motsetning til den vanlige standarden på skarve 60 hertz.

Den raske oppdateringshastigheten krever imidlertid at produsentene holder seg til TN-paneler med HD-oppløsning. Disse er ofte plaget med relativt dårlig bildekvalitet og innsynsvinkel sammenlignet med skjermer med IPS-panel.

I dag skal vi se på en 27-tommer fra BenQ, som kan skryte på seg 120 hertz med kun ett millisekund som responstid. Traveren går under navnet BenQ XL2720T, og er mye brukt i diverse spillturnerninger rundt om i verden.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Format og oppløsning

XL2720T byr på få overraskende spesifikasjoner. På lik linje med de andre spillskjermene på markedet, har panelet full HD-oppløsning på 1920 x 1080 piksler i 16:9-formatet. Dette kan fort virke litt lite på en 27-tommers skjerm, men for å dra nytte av oppdateringsfrekvensen på 120 Hz bør du ligge oppover mot samme FPS i spill, noe selv heftige skjermkort sliter med på nyere spill.

Her finnes det samtidig få gode kompromisser. Om maskinen din ikke er kraftig nok til å dra spille på en høyere oppløsning enn det skjermen tilbyt, kan du justere ned oppløsningen. Da må imidlertid skjermen selv skalere bildet opp til skjermens egentlige oppløsning, noe som hadde forårsaket høyere input lag, det vil si tiden det tar fra bildet sendes fra skjermkortet til det faktisk vises på skjermen.

Gjennomført fysikk

Hodetelefonholder.
Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Skjermen monteres med en løsning som virker skremmende lik den vi så på Dells 27-tommer U2713HM, noe som er vel og bra. Foten glir opp og presses inn i festet, og monteringen er unnagjort på sekunder. Demontering er like enkelt, ved å trykke inn en knapp under feste så kommer foten av.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Det fysiske ytre er rent og pent, og med unntak av et klistremerke i hjørnet er det lite som skriker at dette er en spillskjerm. Dekselet er matt sort, med unntak av bakplaten og skjermfestet som har en blank utførelse. Selve foten har en litt uvanlig design, men holder skjermen stødig i alle retninger.

Skjermen kan vippes fremover og bakover, roteres vertikalt 180 grader til pivot-posisjon og roteres 45 grader venstre eller høyre. I tillegg er det mulig å justere høyden omtrent 14 centimeter, så her får vi alle fysiske justeringsmuligheter vi ønsker. Med skjerminngangene er det et hull for kensingtonlås, for å forhindre kjeltringer i å stikke av med din nyinnkjøpte spillskjerm.

Tilstrekkelig med innganger

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

På undersiden av skjermen finner vi flust med videoinnganger: Dual Link DVI-, VGA-, DisplayPort- og to HDMI-kontakter gjør det mulig å koble til hva enn du måtte ønske, om det er en spillkonsoll eller en gammel laptop.

Legg merke til at en oppdateringsfrekvens på 120 hertz kun er støttet via Dual Link DVI og DisplayPort, så VGA, HDMI og Singel Link DVI er begrenset til 60 hertz. Dette er en begrensning i kabelstandarden, og er ikke spesifikt for denne skjermen.

Det er også mulig å koble til den medfølgende USB-kabelen, og da kan du bruke de tre USB 2.0-utgangene hvorav én er å finne bak og to på skjermens venstre side. Her er det også utgang for lyd, hvis du vil viderekoble lyden fra DisplayPort- eller HDMI-kilden.

Trykk deg videre til neste side, så sjekker vi bildekvaliteten og prøver den i spill »