Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson MN800 Liveview

Vanskelig å la Facebook-oppdateringene ligge mens du dirigerer? Da kan Liveview hjelpe deg.
Du lurer nok ofte på hva det står i tekstmeldingene du mottar mens du klatrer i stupbratte fjell.
Liveview ser ut som et vanlig armbåndsur, men har bare noen få døgn batterilevetid og tåler ikke vann.
Det er kjekt å ha et armbåndsur på armen når du reiser, men denne må du ha avslått under hele flyturen.
Et vanlig armbåndsur er nok det beste, så kan du jo heller sjekke Facebook-oppdateringene direkte på mobilen din.

Selv om Amobil stort sett tester ting som uten spesielt mye velvilje havner inn i kategorien nyttig, har vi vært borti noen unyttige ting. For eksempel har vi testet denne telefonkiosken og sett på mye rart utstyr for å "pimpe" mobiltelefonen.

Med den innledningen er det kanskje ikke vanskelig å gjette at vi nå har testet en ny unyttig dings. Det vi denne gangen ikke forstår hva vi skal med er Sony Ericsson MN800 Liveview.

Liveview er en liten dings som blant annet kan vise Facebook-oppdateringer. For å hente denne informasjonen snakker den med mobiltelefonen din over Bluetooth, altså med en rekkevidde til mobilen din på rundt 10 meter.

Selv om vi ikke helt forstår hva vi skal med denne dingsen, skjønner vi jo at dingsefaktoren er der og at mange nok vil vurdere å gå til anskaffelse av den. Med dagens prisnivå for julegaver er Liveview gjenstand for vurdering.

Eget program

Det er telefonen din som gjør mesteparten av jobben ved hjelp av et eget program til Liveview som må lastes ned fra Android Market før Liveview fungerer. Liveview fungerer bare i versjon 2.0 og nyere av Android OS.

Skjermen i Liveview måler 1,3 tommer diagonalt. Teknologien er AMOLED og oppløsningen er 128 x 128 piksler. Dette duger til å gi et forholdsvis klart bilde, og det er enkelt nok å lese av skjermen, selv om oversikten i høyeste grad er begrenset.

Liveview er laget i billig plast, og vi fikk raskt noen riper i enheten under testperioden.

Enheten har to knapper og fire berøringsfølsomme områder. Knappen oppe til venstre brukes til å slå enheten av og på og å sette den i paremodus, knappen til høyre brukes for å åpne hovedmenyen og som bekreftelsestast. De fire berøringsfølsomme områdene rundt skjermen brukes for å bla.

  • Liveview viser::
  • Klokkeslett
  • Kalender
  • Tapte anrop
  • Tekstmeldinger
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Å sette opp programmet til å mate Liveview med ønsket informasjon er ikke vanskelig. Imidlertid fikk vi ikke Facebook-funksjonen til å fungere. Selv om vi kommer oss på Facebook uten problemer ved hjelp av Facebook-applikasjonen i telefonen, påstår Liveview-applikasjonen at vi bør sjekke internettilkoblingen vår akkurat når vi prøver å sette opp en Facebook-konto.

Men hva skal vi med den?

Det skurrer fortsatt litt når det kommer til hvorfor Sony Ericsson mener folk bør kjøpe denne. La oss oppsummere funksjonaliteten: Liveview forteller deg en liten del av det mobiltelefonen din uansett kan fortelle deg, så lenge den er innenfor ti meters radius fra mobiltelefonen din. Det slår deg kanskje at den høres totalt overflødig ut?

Poenget med Liveview er imidlertid at den er knøttliten, og kan festes hvor som helst ved hjelp av en klips eller du kan feste den på armen som et armbåndsur ved hjelp av medfølgende borelåsrem for armen. Dermed slipper du å ta telefonen opp av lomma for å få med deg dine venners ferske statusoppdateringer på Facebook eller nyhetene fra RSS-kildene dine.

Siden vi overlever å ta frem mobilen for å sjekke Facebook, Twitter og nyhetene, spesielt siden mobilen gir bedre oversikt, synes vi Liveviews nytteverdi ligger i at den kan vise klokkeslettet.

Batteribruk

Neste snubletråd er batteriet. For å ta mobilbatteriet først; at mobiltelefonen din må være tilkoblet en dings over Bluetooth er ikke noen stor ulempe for telefonens batterilevetid. Om du har Liveview vil du imidlertid at telefonen skal koble seg på nett for å sjekke alt det Liveview er ment å vise. Da vil mobiltelefonen bruke mer strøm, alt etter hvor ofte du vil ha nye oppdateringer fra Facebook og Twitter og nyheter fra RSS-kildene dine.

Selve Liveview-enheten skal kunne operere i fire døgn før du må frem med laderen, men dette høres voldsomt ambisiøst ut. Vi fikk den til å vare bortimot et par døgn med lite bruk. Det kan være lurt å slå av vibreringsfunksjonen for å øke batterilevetiden.

Konklusjon

Liveview koster rundt 500 kroner. Batteriet i dingsen tappes fort, samtidig som det å være oppdatert hele tiden også går ut over mobilbatteriet.

Det finnes grenser til hvor ofte vi orker å lade en dings som i utgangspunktet er nesten totalt unyttig. Vi synes det er kjekt at den viser klokkeslettet, men å vise oppdateringer fra Facebook, Twitter og nyhetskilder over RSS gjør mobilen din på en mye bedre måte med langt bedre oversiktlighet og lesbarhet.

Siden vi fant klokkefunksjonen som det mest nyttige ved Liveview vil vi heller anbefale å gå til innkjøp av et armbåndsur. Her må du i verste fall bytte batteri etter et til to år. Et armbåndsur vil også være bedre rustet til å være på armen din, ettersom det vanligvis tåler mer.

Om du vil sløse 500 kroner på noe unyttig, og synes konseptet til Liveview høres morsomt ut, skal vi imidlertid ikke stå i veien for det. Selv om vi ikke ser den helt store nytteverdien, ser vi jo at dingsefaktoren er der. Og vi er fullt klar over at unyttige dingser kan være minst like fristende som nyttige dingser.

annonse