Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE

Med flatskjerm i fanget

Note Pro 12.2 er proffbrettet fremfor noe. Men blir det rett og slett for stort?

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

Galaxy Note Pro 12.2 er et digert nettbrett. Veksten fra Samsung Galaxy Note 10.1 til Note PROs 12.2 tommer oppleves som enorm. Men det er ikke den store skjermen alene som gjør dette til proffbrettet fremfor noe. Maskinvare, applikasjoner og muligheten for å jobbe med fire apper på skjermen samtidig, bidrar i høyeste grad til at dette brettet havner i en klasse for seg selv.

Stor skjerm er deilig

Men selv om skjermen på 12,2 tommer er en ren nytelse, er det ikke til å stikke under stol at størrelsen ikke er like ideell i alle sammenhenger. Brettet veier hele 753 gram, som er 275 gram mer enn den nye Apple iPad Air med LTE.

Målene på brettet tilsvarer et A4-ark i høyde og bredde, mens tykkelsen er på 8 millimeter. Tykkelsen er det altså ikke noe å si på, den er bare en halv millimeter mer enn tykkelsen på iPad Air. Det er vekten og størrelsen som gjør dette til et brett som er litt mindre håndterlig enn nettbrett flest. Når du må bruke begge hender for å holde brettet, blir det litt vanskelig å betjene det samtidig.

Elektronisk clip-board

Etter hvert finner vi frem til en måte å holde brettet på som gjør at det slett ikke er så håpløst som det kan høres. Vi holder det som vi ville holdt et såkalt clip-board, du vet, disse brettene med papirer på som leger, takstmenn og mange andre som samler notater drasser rundt med.

Så er også Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE et nettbrett som har mye til felles med et clip-board, ikke bare i størrelse, men også i funksjonalitet. Her kommer den spesielle pennen til sin rett. Enten du tegner, noterer eller jobber med ulike formularer, gir pennen og brettstørrelsen en komplett clipboard-opplevelse.

Men å kjøpe Samsung Galaxy Note Pro 12.2 LTE bare for å bruke det som et elektronisk clip-board, ville være en anelse råflott. Vi snakker tross alt om det største og heftigste nettbrettet på markedet, og for mange vil det ganske sikkert kunne erstatte en bærbar PC.

Galaxy Note Pro 12.2 er et stort nettbrett. Bruker du det sammen med et tastatur får du en PC-liknende opplevelse.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På grensen til å bli upraktisk

For det er i dette grenselandet mellom tradisjonelle nettbrett og ultraportable PC-er at dette nettbrettet befinner seg. Skal du først reise rundt med et så stort nettbrett, så kan du kanskje like gjerne velge en ultraportabel PC, og få full PC-funksjonalitet med på kjøpet?

Vi tar utgangspunkt i at dette er et nettbrett, og vurderer det som et sådant. For selv om det er stort, er det fremdeles et nettbrett. Du kan bruke det sammen med et løst tastatur, men du kan også bruke det helt uten. Du kan også bruke brettet som en kjempediger, og for de aller fleste anledninger upraktisk, mobiltelefon. Du kan bruke det som GPS-basert kart, men du skal ha god plass i frontruta for å bruke det som bilnavigasjon. Ellers kan du bruke brettet som reise-TV, til presentasjoner du vil vise i mindre grupper, som aviskiosk, surfeplate, tekstbehandlingsverktøy og mye, mye mer.

Velkjent design

Pennen sitter i en egen holder i brettet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Designen er nokså tradisjonell. Trykk og plassering av taster avslører at produsenten ser for seg at du helst vil bruke brettet i breddeformat, altså slik skjermen er orientert på en PC. Da kommer den fysiske tasten som tar deg til startsiden midt under skjermen. Til venstre for denne er den virtuelle tasten som lar deg veksle mellom apper som kjører, og til høyre en tilsvarende retur-tast, som sender deg ett trinn tilbake i menyene.

Høyttalerne sitter høyt opp i sidene på brettet, slik at du ikke dekker dem med hendene når du ser film med brettet i et normalt grep.

Midt på høyre side er det en kontakt for USB 3.0, tilsvarende den spesielle kontakten som sitter i bunnen av Galaxy Note 3. Under dette er det to porter, en for SIM-kort, og en for minnekort av typen MicroSD. Øverst på høyre side sitter pennen du kan bruke på skjermen.

Utgang for headsett finner du øverst på venstre side, mens volumkontroll og tast for tenning av skjerm sitter til venstre på toppen av brettet. Sistnevnte tast brukes også som hovedbryter. Midt på toppen er det en IR-port, så brettet kan brukes som fjernkontroll.

God plassering av porter og kontroller

Port for minnekort og SIM-kort sitter ved siden av hverandre. .Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Slik taster og innganger er plassert, blir bunnen helt fri for kontakter og luker. Det betyr at du slipper å sette brettet på hodet for å kunne lade og se film samtidig, slik du må med 10-tommeren av Galaxy Note uten ladedokk.

Baksiden av brettet har en overflate i imitert skinn, noe som ser bra ut, og gjør at brettet ikke er glatt å holde i. På baksiden er det også et kamera med en lysdiode. Og på fronten over skjermen er det et kamera for konferansesamtaler.

Høy oppløsning

Skjermen har en oppløsning på hele 2560 x 1600 punkter. Det betyr at du kan plassere skjermen på høykant, og faktisk se to HD-filmer (720p) samtidig. Arealet er på 430,5 kvadratcentimeter, ganske nøyaktig en halv gang mer enn på iPad Air (288,1 kvadratcentimeter).

Oppløsningen gir en pikseltetthet på 247 ppi, mot 264 ppi på iPad Air. Forskjellen er så liten at du neppe klarer å se den. Skjermen på Note Pro 12.2 er rett og slett en drøm, enten du vil se film eller jobbe med store regneark.

Brukergrensesnittet som forsvant - nesten

Brukergrensesnittet med moduler finnes fortsatt, men er ikke lenger det første du kommer til, slik det var da brettet ble lansert på CES.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brukergrensesnittet er Samsungs eget TouchWiz, og skulle komme i en ny layout, der hjemmeskjermen du først møter er modulbasert. Når brettet er ferdig satt opp, vil denne siden gi deg en oversikt over nyheter, e-postnotater, telefonhistorikk, kommende avtaler, aksjekurser du følger, og snarvei til apper som notater, Play Butikk og nettleser.

Blar du til sidene kommer flere moduler, og du kan enkelt omorganisere disse slik du måtte ønske. Du kan også legge til flere sider med slike moduler på.

Men Samsung har ombestemt seg, og velger å beholde den "gamle" startskjermen der du blant annet har klokke og søkefelt for Google. Den nye layouten er imidlertid bare et fingersveip unna.

Den store skjermen inviterer til litt mer aktiv bruk enn det en liten mobilskjerm gjør, og vi modifiserte raskt modulene så vi fikk det oppsettet vi ønsket.

Teknologi og funksjoner

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 er laget for å være et proffbrett, og Samsung har gjort sitt for at dette skal være et produkt i aller ypperste klasse. Brikken som er valgt er en Qualcomm Snapdragon 800 med en firekjernet Krait 400-prosessor som er klokket til 2,3 GHz, og en Adreno 330 grafikkprosessor. Dette er den samme maskinvaren som du finner i topp-mobilen Samsung Galaxy Note 3.

Raskest i test

Testprogrammene vi kjører viser også at brettet er lynraskt. Det er faktisk en anelse raskere enn Note 3 i tre av fire målinger, uten at vi er helt sikre på hva dette kommer av. En av grunnene kan være at Note Pro 12.2 har Android 4.4.2 (Kitkat), mens vår Note 3 fremdeles kjører Android 4.3 (Jelly Bean).

Forskjellene er imidlertid svært små (Note 3 i parantes): I Antutu får vi 35751 poeng (35895), i Geekbench 3 blir det 2799 poeng (2779), mens 3D Mark Ice Storm Unlimited ender på 15652 (18861). I Quadrant er resultatet 21772 (20532).

Dette plasserer Note Pro 12.2 helt i toppen.

Funksjoner for proffene

Funksjonene i Galaxy Note Pro 12.2 bidrar til å styrke inntrykket av dette som et proffbrett. Blant annet er det endelig kommet på plass en skikkelig kontorløsning. Den heter Hancom Office, og består av appene Hword, Hcell og Hshow. Dette tilsvarer Word, Excel og Powerpoint på en PC. Programmene bruker også de samme filformatene som Microsoft Office.

Vi skal ikke påstå at Hancom har plagiert Microsoft, men det synes ganske åpenbart at noen ikke har vært flinke til å verne om sine intellektuelle rettigheter. På de første testbrettetene vi hadde, var kontorpakken ferdig til bruk. På det siste ligger det inne som en enklere versjon uten redigeringsmuligheter, mens fullversjonen kan hentes gratis fra Samsung Apps.

Den store og høyoppløste skjermen gjør at Galaxy Note Pro er det beste nettbrettet du kan bruke til denne typen oppgaver. Du får god oversikt over store regneark, og om du holder brettet vertikalt kan du sågar jobbe med A4-dokumenter i tilnærmet 1:1-format. Skjermen er ganske nøyaktig en halv gang større enn skjermen på iPad Air, og det merkes.

Kontorpakken har norske menyer og skal også komme med norsk stavekontroll. På vårt testeksemplar er det foreløpig ikke norsk ordliste, men vi er blitt lovet at det skal være på plass når brettet kommer i salg.

E-postklienten er svært god. Det samme gjelder de andre kontor-appene. Venstre kolonne kan skjules med et tastetrykk. Du bestemmer selv hvor brede kolonnene skal være.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sikkerhet i fokus

Av andre funksjoner som særlig retter seg mot proffbrukere kan vi nevne Citrix-klienten WebEx. Med denne kan du logge deg på bedriftens nettverk over VPN. Klienten er gratis i seks måneder, og om du ønsker å bruke den etter dette må du tegne et abonnement.

En annen løsning som skal bidra til økt sikkerhet er Knox. Knox gjør brettet lettere schizofrent. Ved å gi brettet to ulike identiteter kan det ha en side mot bedriften, med krypterte data, tvungen sikkerhetspolitikk og høyt sikkerhetsnivå. Samtidig kan brettet ha en privat side som ikke slipper til på de sikrede nettene, men som lar deg kjøre alle funksjonene du ikke får bruke i jobbmiljøet. Det er vanntette skott mellom de to brukerscenarioene, slik at du slipper å være bekymret for at sensitiv informasjon skal kunne misbrukes.

Fjernstyrer PC-en din

Brettet kan styre en PC via Internett. På den måten får brettet PC-egenskaper.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

En tredje løsning vi tror en del proffbrukere vil sette pris på, er Remote PC. Denne funksjonen gjør at du kan styre PC-en din fra nettbrettet. Løsningen minner om LogMeIn og SplashTop, eller Microsofts Remote Desktop. Du installerer et gratisprogram på PC-en, og forteller dette programmet hvilket passord som skal brukes ved tilkobling. Når dette er gjort kan du bruke nettbrettet som en fjernkontroll til PC-en.

Skjermbildet på nettbrettet speiler skjermen fra PC-en, og du kan bruke PC-en fra hvor som helst i verden. Det eneste du trenger er en gratis Samsung-konto, og tilgang til Internett. I tillegg må selvfølgelig PC-en du skal styre være på nett.

Vi testet løsningen over en god nettforbindelse, og det opplevdes omtrent som om vi hadde Windows 8.1 på nettbrettet.

I tillegg til disse funksjonene, som er spesielle for de nye proffbrettene til Samsung, finner du naturligvis alle de andre funksjonene et godt nettbrett skal ha. Her er navigasjon med GPS, bevegelsessensorer, USB 3.0, minnekortleser, bluetooth, 4G, Wi-Fi, DLNA og det meste av trådløsteknologier. Den eneste teknologien vi savner er NFC, som av en eller annen grunn er utelatt.

Tastatur er ekstrautstyr

Kost på deg et tastatur, gjerne ett som er innebygget i omslaget, slik som dette. Tastaturet fra Samsung er behagelig å skrive på.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung vil også levere et tastaturomslag til brettet. Vi har fått prøve dette også, og må medgi at kombinasjonen av et kjempestort nettbrett og et godt Bluetooth-tastatur gir en brukeropplevelse som ligger svært nær opp til det en PC gir. Men med tastatur blir brettet en del tykkere, og det blir enda mer betimelig å spørre om du ikke like gjerne bør kjøpe en PC.

Om du ikke kjøper tastaturomslag til Note Pro 12.2, så bør du i det minste skaffe et beskyttelsesomslag. Dette beskytter naturlig nok brettet, men har også en annen praktisk funksjon. Brettet han nemlig ikke noen fot eller annen støtte, men kan plasseres i ulike vinkler ved hjelp av det ekstra omslaget.

Telefon også

Lenge ble mobiltelefonene mindre og mindre. Samsung Galaxy Note Pro 12.2 er faktisk også en mobiltelefon, med SIM-kort, SMS, MMS og taleanrop. Men noen liten telefon er det på ingen måte. Blir telefonene større nå, er vi tilbake til den tiden da Supermann kunne skifte i dem.

Telefonlyden er god, men for at den skal være praktisk anvendelig som mobiltelefon, er et hodesett en dyd av nødvendighet. Dette kan selvsagt være trådløst, og sitter du ved et skrivebord kan det til og med være praktisk å ringe direkte fra telefonnumre i e-poster, meldinger eller adresseboka.

Lydkvaliteten er god, og brettet kan brukes til konferansesamtaler med bilde.

Men du kommer ikke utenom at dette blir et suplement til din vanlige mobiltelefon. Galaxy Note Pro 12.2 er et typisk tvillingkort-produkt.

Underholdning

Galaxy Note Pro har alle forutsetninger for å være en fantastisk underholdningsmaskin. I alle fall om du har mulighet for å plassere brettet på bordet foran deg, eller om du kan støtte den i fanget. Skal du sitte med den i hendene som en bok, vil du raskt bli sliten i armene.

Litt svakere formatstøtte

Skjermen er større enn på konkurrerende modeller, og for den som er glad i å se film eller serier på brett, er dette definitivt en fordel. det er mulig at du vil trenge en annen mediespiller en den som følger med − i alle fall om du vil ha tilgang til like mange filformat som du får med forløperen Galaxy Note 10 2014 Edition. Noen av testfilene våre lar seg ikke spille av i det hele tatt, mens andre mangler lyd.

Hvorfor det ikke er like god formatstøtte i videospilleren på Galaxy Note Pro 12.2 som i tidligere modeller vet vi ikke. Det kan selvsagt ha en sammenheng med at vi sitter med et nettbrett som ennå ikke er kommet i salg, og dermed er det godt mulig at støtten vil komme. Problemet er uansett enkelt å løse. Vi lastet bare ned VLC-spilleren fra Google Play, og vips var all formatstøtte på plass. VLC-spilleren er gratis.

God skjermpenn

Enten du vil konsumere eller produsere innhold, er Samsung Galaxy Note Pro 10.2 et utmerket nettbrett. Er du kunstnerisk anlagt, er applikasjonen Autodesk Sketchbook et funn. Her kan du utfolde deg kreativt med en rekke tegneverktøy, og bruke den medfølgende skjermpennen for alt den er verdt. Pennen reagerer på trykket du skriver med, slik at streken blir tynnere eller tykkere avhengig av trykk.

På Note 10.1 2014 Edition får du med et videoredigeringsprogram der du kan sette sammen videoklipp, legge på effekter, lage overganger og lese inn kommentarspor. Dette programmet er ikke inkludert på vårt testeksemplar, men det kan som nevnt skyldes at programvaren ennå ikke er helt klar for lansering.

DLNA, HDMI, Allshare Cast

Formatstøtten i brettet er litt tynn, noe som antakelig skyldes at vårt testeksemplar har en litt uferdig programvare. Vi vil bli overrasket om dette ikke er ordnet til brettet kommer i salg. Manglende formatstøtte er uansett ikke noe stort problem. Vi løste det ved å installere VLC-spilleren, som er gratis på Google Play.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung har inkludert god støtte for trådløse overføringsteknologier i sine nettbrett. Via AllShare Play-funksjonen støtter nettbrettet DLNA, og kan hente eller sende video, bilder og musikk til og fra andre enheter som støtter teknologien.

Aller best støtte for formater og funksjoner får du når du kobler Galaxy Note Pro 12.2 til Samsungs eget utstyr, men nettbrettet kan også fint kommunisere med utstyr fra andre produsenter.

Flere valg med tilbehør

Ved siden av den vanlige DLNA-støtten har Samsung laget et tilbehør for deg som ikke har smart-TV eller mottakerboks med DLNA-støtte fra før. Tilbehøret har fått navnet AllShare Cast Dongle og er en boks med svært kompakte mål. Den har tilkobling for HDMI og strømtilførsel, og er liten nok til å henges bak på en TV.

Når du har koblet til Galaxy Note Pro 12.2 til en slik boks, speiles skjermbildet til storskjermen. Unntaket er når du viser video – da viser nettbrettet bare avspillingskontroller, mens videoen er flyttet til storskjermen.

Galaxy Note Pro 12.2 har ikke innebygget HDMI-utgang, men brettet kan bruke de samme overgangene som andre nyere nettbrett og mobiler fra Samsung (MHL A/V). Dermed kan du vise video og bilder på storskjerm ved hjelp av en vanlig HDMI-kabel.

Spill

Det følger ikke med et eneste spill, når du kjøper Galaxy Note Pro 12.2. Det er mulig Samsung vil poengtere at dette er et Pro-brett, og prioriterer lisenser på programvare for tekstbehandling og sikker tilkobling til bedriftsnettverk. Men brettet har enorm kapasitet, og kan kjøre alt du finner av spill på Google Play. Grafikken kan ta pusten fra deg, særlig om du velger et avansert spill som er tilpasset de mulighetene denne maskinvaren gir.

Musikk

Musikkspilleren er suveren. Men noen lommespiller er dette ikke.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Musikkspilleren Samsung har lagt ved i Galaxy Note Pro 12.2 er slet ikke dårlig. Her finner du støtte for alle de vanlige musikkformatene i dag – og ikke bare MP3 og WMA. Spilleren spiser entusiastformatene Flac og OGG Vorbis helt uten problemer. Hele listen over støttede formater ser slik ut: MP3, M4A, 3GA, AAC, WMA, ASF, OGG, FLAC, AMR, AWB, WAV, MID, XMF, MXMF, iMY, RTTTL, RTX, OTA Kodek: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, FLAC, AMR-NB / WB, WAV, MIDI.

I tillegg til formatstøtten får du mange og gode funksjoner i Samsungs musikkspiller. Musikkfirkanten som vi kjenner fra tidligere Samsung-produkter er fortsatt med. Her katalogiserer spilleren selv musikken slik at du enkelt kan velge musikk som passer humøret ditt. Den er ikke alltid like treffsikker, men det fungerer forholdsvis godt.

God equalizer

Equalizeren gjør det lett å justere lydbildet.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det som sannsynligvis er markedets beste equalizer følger også med. Her kan du velge blant et godt utvalg ferdige innstillinger, hvis du bare ønsker å bytte lydprofil fort. Vil du gå mer detaljert til verks kan du lage dine egne lydprofiler ved hjelp av skyvebrytere slik som på en klassisk equalizer. Den eneste ulempen vi kan finne med musikkspilleren og innstillingene til denne, er at equalizeren er godt gjemt. Her må du inn på innstillinger, soundalive og avansert, før du får tilgang til skyvebryterne for de ulike frekvensområdene.

Oversikten du får i Samsungs musikkspiller er ellers svært god.

Ingen øreplugger

Samung har sluttet å legge ved øreplugger i salgspakken. Det er litt synd, for Samsungs øreplugger har ikke vært av de dårligste. Nå kan du selvsagt velge å bruke et annet headsett du allerede har, eller du kan kjøpe et for en relativt billig penge.

Lydkvaliteten vi får ut av Galaxy Note 12.2 med et skikkelig sett hodetelefoner er svært god.

Stillbilder og video

Brettet har et OK kamera med fotolys.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kamera er sjelden førsteprioritet for nettbrett, men nye Galaxy Note Pro 12.2 har det samme kameraet som Note 10.1 2014 Edition. Det betyr at brettet er utstyrt med et hovedkamera som kan ta stillbilder med 8 megapikslers oppløsning, eller filme video med 1080 x 1920 pikslers oppløsning – kjent som 1080p.

Stillbildene fra Galaxy Note 12.2 er ikke fantastiske, men plasserer seg omtrent midt på treet sammenliknet med andre mobilkameraer med denne oppløsningen. Også på dette brettet kan du bruke et annet nettbrett eller en mobiltelefon som søker. Du kan altså plassere brettet der du vil at det skal ta bilder, og så bruke mobilen som fjernkontroll, med skjermbilde og det hele.

Kameraet gjør det helt greit i vanlig innendørs belysning. Bilder av ansikter på relativt nært hold har lite støy i seg, og ser bra ut.

Litt svak på videoopptak

Videoopptakene er bedre enn på mange andre mobilkameraer, noe som antakelig skyldes at brettet endelig har prosessorkraft nok til å behandle videobildene på en brukbar måte. Det blir slett ikke fantastisk, og det er fremdeles litt sørgelig å se hva mobil- og nettbrettprodusenter mener er HD-bilder. Et høyt antall piksler i kameraet hjelper ikke så mye om bildet etterbehandles så detaljene flyter i hverandre.

Det er mye mindre hakking i bildene enn tidligere, men ved panorering forsvinner detaljene og de dukker ikke opp igjen før vi holder brettet i ro. Brettet har også en digital bildestabiliseringsfunksjon, men nytten av denne er begrenset.

Her er noen bilder vi har tatt med Samsung Galaxy Note Pro 12.2:

Konklusjon

Det finnes ikke noe nettbrett som kan måle seg med Samsung Galaxy Note Pro 12.2. Den har den raskeste tilgjengelige maskinvaren, den største skjermen, de beste sikkerhetsløsningene og en svært god kontorpakke. I tillegg er den lynrask både i mobilnett og i Wi-Fi-soner.

Brettet er spekket med teknologi, og så langt vi kan se er det bare NFC som ikke er på plass. Hvorfor dette er droppet vet vi ikke. Brettet er riktig nok så stort at det vil være litt upraktisk som mobil lommebok, men det finnes jo andre gode grunner til å ha NFC. Det gjør det for eksempel enklere å koblebrettet til en del tilleggsutstyr, som trådløse høyttalere, tastaurer, TV-er osv.

Fantastisk skjerm

Skjermen har høy oppløsning, god innsynsvinkel, god fargegjengivelse og gode kontraster. Den store størrelsen gjør at den egner seg svært godt til det aller meste, enten du vil jobbe med store regneark, finmaskede diagrammer, grafikk eller tettskrevne dokumenter.

En stund var det lagt opp til at brettet ville få nye menyer sammenliknet med det vi har sett på tidligere utgaver av Samsungs TouchWiz. Men så fant Samsung ut at de ville beholde startskjermen slik du kjenner den, og heller legge opp til modulbasert innhold på egne startskjermer. Det betyr at det nye grensesnittet bare er et fingerstrøk unna, mens skjermbildet bak starttasten er som før.

Det nye grensesnittet legger opp til tettere integrasjon mot funksjonene du bruker mest, i tillegg til at du kan tilpasse disse modulene på en rekke forskjellige måter.

Eksklusivt

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 er unektelig et eksklusivt nettbrett, og prismessig havner det på linje med en helt greit spesifisert bærbar PC. Brettet ser bra ut, med bakside i imitert skinn. Med mengder av krefter og et stort utvalg av applikasjoner kan Samsung Galaxy Note Pro 12.2 erstatte en PC til svært mange oppgaver.Skal du bruke brettet til typiske kontoroppgaver, som å jobbe med dokumenter, føre regnskap eller gjøre oppslag på nett, trenger du ikke noen annen maskin.

Men det er særlig på områdene rask oppstart, brukervennlighet og batterikapasitet at Note Pro 12.2 har sin styrke. Samtidig vil en PC normalt ha bedre lagringskapasitet, i tillegg at den gjerne kan kjøre tyngre programmer.

Sikkerhet på proff-nivå

En av grunnene til at dette brettet er særlig egnet for proff-brukere, er sikkerhetsløsningene som Samsung har implementert. Disse gjør det mulig å bruke brettet i et bedriftsmiljø uten at du må gjøre kompromisser i forhold til sikkerhet. Løsningene som er valgt er Samsung Knox, som gir deg et lukket område på nettbrettet som kan styres og tilpasses bedriftens sikkerhetspolitikk, i tillegg til at du kan logge deg på via VPN ved hjelp av en Citrix-klient.

Penen som følger med fungerer utmerket som skrive- eller tegneredskap i appene som er tilpasset pennebruk. Ellers kan pennen brukes på flere måter, som mus, til å markere innhold du vil lagre i utklippsbøker, for å klippe innhold fra bilder til meldinger, og mye mer.

Gjør solid innhugg i lommeboka

Nå er det ikke så rart at Samsung fokuserer på proffbrukere når de lanserer dette brettet. Prisen er ca 8000 kroner, og det er mye om du først og fremst skal ha et nettbrett til spill og underholdning. Men når du først har kjøpt et slikt brett for å bruke det i jobbsammenheng, så skader det jo ikke at du får et helt ypperlig underholdningdbrett på kjøpet. Spillene må du riktignok laste ned selv.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 har et brukbart kamera, og kan også gjøre greie filmopptak. Hvor praktisk det er å knipse bilder med et såpass stort nettbrett kan saktens diskuteres. Men du har i alle fall muligheten, og når brettet i tillegg har fotolys kan det i nødstilfeller gjøre jobben som kamera.

Alternativene

Skal du først bruke styggmye penger på et nettbrett, så får du per dato ikke noe bedre brett enn dette. Det nærmeste alternativet er Samsungs Galaxy Note 10.1 2014 Edition, som har samme maskinvare og skjermoppløsning som Note Pro 12.2. Dette brettet er også rimeligere, med en pris fra ca 6300 kroner. Det har ikke Office-pakken fra Hancom, men du kan likevel redigere dokumenter på det.

Et annet alternativ er Apple iPad Air, som nok har atskillig mindre skjerm, men som er såpass mye tynnere og lettere at det i mange situasjoner vil være mer anvendelig. Dette brettet koster ca. 4730 kroner med like mye minne som Note Pro 12.2 (32 GB).

annonse