Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Carbide Air 240

Kabinettet som ikke bryr seg om hvilken vei du setter det

Corsair byr på flere gode egenskaper.

Introduksjon

Vi har fått inn siste skrik på kabinettfronten fra Corsair til test, nærmere bestemt Carbide Air 240. Etter at Corsair hadde særdeles stor suksess med sin Obsidian-serie har de fortsatt med å pøse produkter ut på markedet.

Både Graphite- og Vengeance-serien har flere spennende modeller, men selv det var ikke nok for Corsair, og dermed ble billigserien Carbide lansert. Dagens testprodukt er blant de mindre kabinettene i serien, og er beregnet for mini-ITX og mATX-hovedkort.

Ettersom kabinettet har Air-betegnelsen i navnet indikerer det at kabinettet har to ulike rom, der det ene rommet huser hovedkort, skjermkort og andre ekspansjonskort. Det andre rommet tar seg av komponenter som strømforsyning og lagringsenheter.

Carbide Air 240 i all sin prakt.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Luftig kabinett

Det er ingen problemer relatert til å få Carbide Air 240 ut av esken sin, for både kabinettet og esken er liten og lett. Her snakker vi om et lite og snertent kabinett.

Den venstre siden av fronten har en rekke perforeringer, og vertikaltgående linjer. Disse linjene er trukket hele veien, og går også videre over toppen og bunnen av kabinettet. Mellom linjene er det perforerte felter. Bak disse feltene finner vi området der hovedkortet og de andre kortene skal være.

På høyre side av fronten finner vi start- og omstartsknappen, et par lydtilkoblinger og to USB 3.0-tilkoblinger. Foruten disse er fronten helt glatt, og det samme gjelder toppen av kabinettet.

Venstresiden kjennetegnes med et stort vindu som dekker nesten hele siden. Høyresiden er litt mer kjedelig, og her er det bare et perforert område i nederkant, ellers er døren helt flat.

Om det ikke har slått deg enda, så er det her ingen eksterne brønner. Det betyr at du kan glemme sånt som optiske drev og viftestyringer, med mindre du satser på eksterne USB-baserte enheter da.

Frontpartiet til Carbide Air 240.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi synes dette er helt greit, det meste gjøres via minnepinner og nettilkoblingen uansett. Trenger du et optisk drev i forbindelse med installasjonen av maskinen kan du like gjerne bare ha et drev som du kobler til midlertidig via sidedøren på kabinettet.

En annen spesiell greie er at kabinettet kommer uten føtter. Poenget er at du selv skal kunne sette føttene der du vil ha dem, for kabinettet kan like gjerne ligge på siden, eller stå på taket. I resten av testen skal vi dog la kabinettet stå som normalt, slik at det ikke blir noe forvirring med hva vi mener med opp- og ned.

Corsair sendte produktet til test.

Installasjon

Frem med litt verktøy

Det er på tide å montere inn litt maskinvare i kabinettet, og det første vi må gjøre er å fjerne sidedørene. Disse er festet med de tradisjonelle tommelskruene, og for én gangs skyld sitter de faktisk så løst at det er mulig å skru dem opp uten bruk av verktøy. En fin detalj er at skruene sitter fast i sidedøren, selv etter at døren er fjernet fra kabinettet. Det gjør at løse skruer på avveien er historie.

På innsiden blir vi møtt av et stort og tomt rom. Her er det plass til hovedkort opp til mATX-størrelse, og ganske så lange skjermkort. Her får du plass til det meste, og ifølge Corsair kan skjermkort på opptil 29 centimeter smettes på plass. Det vil si at toppkort som Nvidias Geforce GTX 780 Ti og AMDs Radeon R9 290X sklir rett inn, mens slikt som AMDs Radeon R9 295 x2 blir hakket for langt.

Dette er en sannhet med modifikasjoner, for det gjelder bare om du monterer inn en radiator i front. Dropper du radiatoren hadde vi ingen problemer med å dytte på plass et Radeon R9 295 x2.

Greit med plass.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Det står to vifter i front og en i taket, og i taket er det plass til en til. I tillegg er det plass til to vifter i bunn av kabinettet, samt en på den høyre døren. Som et par bonusplasser finner vi også plass til to 80-millimeters vifte i forbindelse med I/0-panelet.

Det beste stedet for vannkjølingsradiatorer er helt i front, selv om du selvfølgelig kan sette opp en enkeltradiator helt i front av topplaten. Det er også mulig å benytte bunnen til sånt, men det forutsetter at du holder deg til mini-ITX-hovedkort.

Hovedkortet lar seg lett smette inn, og distansestykkene i metall er allerede på plass i kabinettet. Disse er bra gjenget, og det gikk veldig raskt å få på plass de nødvendige skruene.

Skjermkortet bød heller ikke på noen problemer, og Corsair har tatt i bruk en veldig grei måte å feste de ulike ekspansjonskortene på. Det er bare et hengslet beslag som vippes over og låser kortene på plass.

Fin løsning for montering av skjermkort.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vipper vi kabinettet rundt kommer vi til det andre rommet, og i nederkant er det god plass til en strømforsyning. Du vil neppe putte inn det største beistet på markedet i en så liten kasse, men om du vil ha en digre strømforsyning er maksimal lengde på denne 22,5 centimeter.

Rett over strømforsyningen er det en harddiskramme med plass til tre harddisker. For å komme til disse må du skru av en utvendig grill, og deretter trekke ut en plastskuff med hurtigfester. Totalt er det tre slike harddiskskuffer.

Har du SSD-er er det egen plass til slike i front av dette rommet, helt opp mot toppen. SSD-ene festes i tilsvarende plastskuffer som harddiskene, men for at du skal komme til disse må du skru av topplokket på kabinettet. Totalt er det plass til tre enheter her.

All montering går som på skinner, og vi merker ingen sure overraskelser underveis. Her er det heller ingen skarpe metallkanter eller annet som gjør monteringen av maskinvare til risikosport.

Konklusjon

Corsair Carbide Air 240 er et flott kabinett, med mange fine løsninger. Vi er ikke 100 prosent overbevist over designen, men den er heller ikke direkte feil. Vi lar dette punktet stå som nøytralt, så får heller du vurdere dette selv.

En av de store greiene med Air 240 er at det kan stå flere veier. Enten kan det være som kabinetter flest, med den spennende innmaten på venstre side. Alternativt kan du legge den på siden, slik at vinduet står opp. Eller du kan vippe den over på hodet, og dermed få vindu og alt det spennende på høyre side. Dette er veldig spennende, og muliggjør en stor grad av tilpasning i det enkelte hjem.

Vi liker også at det ikke er noen eksterne brønner på kabinettet, noe som sparer verdifull plass i et såpass lite kabinett. Liggende er det tross alt ikke mye større enn en 13-tommers laptop. Trenger du for eksempel en CD-rom finnes det eksterne enheter, og om du bare trenger det akkurat når du installerer Windows første gang, kan du bare koble den til med kabinettets sidedør åpen.

Kabinettet har godt med plass for skjermkort, og selv normale toppmodeller får greit plass. Dette synes vi strengt tatt også er helt nødvendig, da det er mange som liker å lage seg kompakte spillrigger.

Det er også greit med plass til lagringsenheter, tre brønner for 2,5-tommers enheter og tre brønner for 3,5-tommers enheter er bra. Skulle du ønske deg plass til flere enheter er det lett for den nevenyttige å ta noen grep internt i kabinettet.

Vi noterer oss også greit med plass til vannkjøling. Det enkleste er selvsagt ferdige sett, men vi hadde ikke hatt noe i mot å bygge en spesialtilpasset løsning i kabinettet. Den naturlige plasseringen av en radiator på 240 millimeter er helt fronten, på venstre side.

Mange sterke konkurrenter

Prisen er i skrivende stund på 800 kroner, og det synes vi er hakket dyrt. Isolert sett er det riktignok ikke så mange penger, men om vi titter litt på hva konkurrentene koster blir det raskt et annet bilde.

Alt i alt synes vi Corsair har skrudd sammen et spennende minikabinett, men det er også et problem, og det er at alle konkurrentene også har spennende kabinetter i denne størrelsen.

Fractal Design Node 304 er et svært spennende alternativ, som heller ikke har noen brønner for optiske drev. Vi har også skikkelig sansen for Aerocool Dead Silence Cube, som har et par eksterne brønner og en særdeles lekker design. Begge disse koster rundt 600 kroner, altså et par hundre mindre enn Air 240.

Vi har allerede testet det beste alternativet:
Node 304 gjør flere ting på én gang »

annonse