Tek.no

Test AMD A10-6800K «Richland»

AMDs nye prosessor er et smart kjøp til 1000 kroner

Den gir deg både prosessor og grafikk i ett.

AMD, Square Enix
Sindre Eldøy
26 Juni 2013 18:00

Spesifikasjoner

Foto: AMD.

AMD lanserte for et par uker siden sine nye prosessorer for stasjonære maskiner. Lanseringen kom bare dager etter Intels store Haswell-lansering, og havnet i skyggen av denne. Mens Intel lanserte et helt nytt prosessordesign, var AMDs lansering nemlig bare forbedringer på deres tidligere APU-modeller.

Vi har fått AMDs nye toppmodell for FM2-sokkelen til test. Modellnavnet er A10-6800K, og denne erstatter den tidligere toppmodellen A10-5800K.

Hyggelig priset

Arkitekturen i den nye prosessoren heter «Richland», og den er ment for bruk i skrivebordsmaskiner – med det beste AMD har å tilby for dem som vil ha en integrert løsning med både systemprosessor og grafikkprosessor i samme enhet.

Samtidig er arkitekturen myntet på både systembyggere og spillere som vil ha mest mulig ytelse for pengene. Det skal ikke være snakk om noen ytelsesøkning som vil blåse deg av stolen, men prislappen skal være så lav at akkurat dét er helt greit. Dagens testmodell koster for eksempel bare 1100 kroner.

Høyere arbeidsfrekvens

Når vi studerer spesifikasjonene til AMD A10-6800K, er det tilsynelatende lite som er endret i arkitekturen. I likhet med forgjengeren benytter nykommeren FM2-sokkelen, har fire kjerner og 4 MB L2-cache. Den er dessuten bygget på samme 32 nm-prosess som tidligere, og maksimalt strømforbruk er holdt til 100 watt.

AMD A10-6800K har imidlertid fått høyere arbeidsfrekvens på både prosessorkjernene og grafikk-løsningen, som går under navnet Radeon HD 8670D. Vi kan også se at den nye modellen støtter minne med arbeidsfrekvenser opp til 2133 MHz, mot 1866 MHz hos forrige generasjon.

Bli med til neste side, så skal vi se nærmere på strømforbruket »

Les også