Til hovedinnhold

Norges beste 3G-modem

Er du en av de mange som reiser rundt med en bærbar PC overalt? I så fall trenger du mobilt bredbånd, som sørger for at du alltid er koblet på internett, men det er mye å velge mellom. Hvilken operatør skal jeg velge? Trenger jeg en USB-plugg, eller en ruter? Hvilket abonnement er best for meg?

I løpet av den siste måneden har redaksjonen reist landet rundt for å teste mobilt bredbånd fra Telenor, Netcom og Ice. Formålet er selvsagt å gi deg svar på alle disse spørsmålene. I denne første delen av testen er det tingene du kobler deg til internett med vi skal se på, altså rutere og USB-plugger.

Vi kårer Norges beste mobile bredbånd

Her kårer vi altså den beste maskinvaren, men siden en plugg eller en ruter alene ikke er ensbetydende med en solid internettopplevelse, vil vi selvsagt også kåre Norges beste mobile bredbånd helt til sist.

I den avsluttende kåringen vinner aktøren som har den beste totalløsningen. Her teller selvsagt dekning og hastighet tungt, mens også pris og utstyr er viktig.

Plugg eller ruter?

For å koble til mobilt bredbånd behøver du en ruter som lager en trådløs sone, eller en USB-plugg som du kobler til maskinen. Vi har tatt for oss de tre ruterne som tilbys av Telenor, Netcom og Ice, samt tilgjengelige USB-plugger.

Du bør velge en ruter dersom flere skal bruke nettet samtidig, eller om du har enheter uten USB-tilkobling som trenger internett. Har du en iPad uten 3G-tilkobling er dette et typisk produkt som gjør at du kan ha behov for en ruter.

Hytteturer med familien, der alle har med hver sin bærbare PC er også et godt utgangspunkt for innkjøp av en mobil ruter. I alle tilfeller kan også samtlige rutere kobles direkte til PC-en med USB-kabel.

Nå lurer du kanskje på om det fins noen grunner til å velge en USB-plugg. Det gjør det. Pluggene er mer kompakte enn ruterne, og i de fleste tilfeller er de også utstyrt med nyere teknologi.

Skal du ha tilgang på de beste hastighetene 3G kan tilby er det en plugg du må ha. Det samme gjelder om du vil ha tilgang på det nye 4G-nettet. Plugger gir dessuten ofte bedre oversikt over forbruk og hastigheter, siden dette er viktige deler av programvaren man installerer.

Dermed kan det være enklere å vite hvor mye som gjenstår av datakvoten med en plugg.

Konklusjon:

Samtlige produkter i testen, foruten den store ruteren fra Ice, leveres uten CD-plate. Programvaren ligger på selve pluggen, og åpner seg som regel automatisk ved tilkobling.

Ruteren fra Ice er dessuten uegnet til å ta med seg om man ferdes til beins. Den har mest å gjøre i et kjøretøy eller på hytta.

Selv om den ikke passer i lomma mener vi det er en fordel at man også kan koble opp et fast kablet nettverk med Ices ruter som utgangspunkt. Dette er ikke aktuelt med de to andre ruterløsningene som kjører trådløst nettverk eller USB-tilkobling.

Det er ikke til å stikke under en stol at ruteren som imponerte oss mest i denne testen kommer fra Telenor. Skjermen gjør den ekstremt brukervennlig, uten at man behøver å logge inn på ruterens programvare for å sjekke dekning eller batteristatus.

Programvaren er for øvrig enkel, oversiktlig og den har en lekker design. At man kan putte inn et minnekort og bruke enheten som filserver for hele hytta eller teltturen er dessuten et stort pluss.

NetComs ruter utmerker seg ikke. Der NetCom derimot utmerker seg er på USB-pluggene. De to nyeste pluggene fra selskapet leveres av Huawei og Samsung, og begge er smarte og gode løsninger, med ett lite unntak.

3G-pluggen fra NetCom stiller uten hette, men med skyvefunksjonalitet. Applikasjonen er smart og enkel å installere. Den skiller seg spesielt ut ved å være mer oversiktlig enn konkurrentene. Pluss i boka for å støtte alle operativsystem. Dette er den beste pluggen for de fleste som skal ha mobilt bredbånd i dag, siden 4G ikke fins alle steder ennå.

LTE-pennen har svært enkel programvare og enkel installasjon. Den støtter både Windows og OS X, men programvare for Linux følger ikke med. Vi fremhever denne spesielt på grunn av de voldsomme hastighetene den disker opp med. Ulempen er at den ikke passer godt i alle USB-porter på grunn av en noe spesiell design på USB-pluggen.

For de fleste brukere synes vi Telenors lille lommeruter er den beste løsningen i testen. Vil du likevel ha en USB-penn er det Netcom som tilbyr den beste.

Dekning og utstyr forandrer seg hele tiden. Mens du venter på neste del av denne testen kan det likevel være en tanke å se på forrige test av mobilt bredbånd med rutere.
Les hele testen av USB-modem og rutere på Amobil.no

annonse