TestiPhone 5S og iPhone 5C

– Den største S-oppgraderingen noensinne

Anmeldelsene av de ferske iPhonene har begynt å renne inn.

Mens Norge må vente til desember, får USA og andre utvalgte land tilgang til de nye smarttelefonene fra Apple allerede denne uken. Nettet har dermed begynt å oversvømmes av anmeldelser av toppmodellen iPhone 5S og mellomsjiktsvarianten iPhone 5C – og dermed kan vi danne oss et bilde av hva det generelle inntrykket av mobilene er.

Lever iPhonene opp til ryktet? Er de et steg framover, eller har utviklingen stagnert? Vi ser først på mottakelsen av iPhone 5S.

– Den beste hittil

Foto: Apple

De aller fleste teknologinettstedene er godt fornøyde med flaggskipet. Engadget skriver for eksempel at 5S er den beste telefonen Apple har skapt, men at dette ikke burde komme som noen overraskelse. Mens telefonen ser lik ut på utsiden, er forbedringene på innsiden betydelige.

Den mer teknisk anlagte nettsiden AnandTech er spesielt imponert over den kraftige A7-brikken som følger med under panseret, og mener den kan konkurrere med de beste rivalene på mobilmarkedet.

Ytelsen takler det meste av 3D-fiksfakseri og lignende man kan utsette telefonen for, og AnandTech mener derfor at iPhone 5S er en god investering for framtiden. The New York Times er enig, og påpeker at du slipper å sitte igjen med følelsen av at telefonen har gått ut på dato allerede neste år.

Ifølge avisen er muligens de store innovasjonshoppene på maskinvarefronten noe som tilhører fortiden, og at vi vil se mer gradvise endringer framover – slik som Apple framviser. De store sprangene vil derimot komme til uttrykk gjennom programvaren, tror avisen.

Helt ny programvare

Foto: Apple

Det ferske operativsystemet iOS 7 følger med iPhone 5S. AllThingsD forteller at det har et helt nytt utseende og at det er den største overhalingen siden lanseringen i 2007.

Nesten alt av egenskaper og funksjonalitet skal ha blitt forbedret, inkludert fleroppgavekjøring, varsler, tilgang til ofte brukte kontrollknapper, e-post, nettsurfing og taleassistenten Siri. CNet mener at den store endringen kan virke avskrekkende på gamle iPhone-brukere, og stiller seg dessuten kritisk til den fortsatt lille skjermstørrelsen på 4 tommer og at fingeravtrykksleseren Touch ID kun virker med Apples egne apper foreløpig.

Hyllest til fingeravtrykk

Bortsett fra det sistnevnte er et nesten samlet pressekorps samstemte om at Touch ID er et svært godt tilskudd til iPhone. Kritikeren hos AllThingsD syntes det var irriterende å gå tilbake til sin eldre iPhone, ettersom han måtte taste inn koder framfor å bare skanne inn fingeravtrykket.

AnandTech føyer seg inn i rekken som hyller Touch ID, og mener at det er en godt implementert funksjon som ikke bare er en gimmick. Anand Lal Shimpi skulle likevel ønske at Apple ikke var så konservative på hva de tillater skanneren for, og tror at teknologien blir mye mer utbredt i framtiden – også på andre plattformer.

Foto: Apple

Det nye kameraet er også gjenstand for mye skryt, mye takket være en sensor som er 15 prosent større. The New York Times sammenlignet bilder fra forgjengertelefonen og iPhone 5S, og skriver at bilder tatt under dårlige lysforhold nå ser mye skarpere og klarere ut. I tillegg framhever avisen blitsfunksjonen, som lyser opp med én hvit og én ravfarget LED samtidig – noe som gir mer naturlige hudtoner og lignende.

Konklusjon: iPhone 5S

Det er ikke mye negativitet å spore hos de som har testet ut iPhone 5S. Liten skjerm og en foreløpig mangel på apper som drar nytte av den nye og heftige maskinvaren er stort sett det som blir nevnt, og ellers er tilbakemeldingene som nærmest panegyrikk å regne.

Likevel: Engadget mener at hvis du ennå ikke er overbevist av verken iPhone eller iOS, vil neppe iPhone 5S vinne deg over. Teknosiden mener at 5S er en solid satsing fra Apple, men at de virkelige fordelene ligger i framtiden – når utviklere kan dra nytte av 64-bitstøtten og medhjelperprosessoren M7, som tar seg av bevegelsessensorene.

AnandTech mener også at mangelen på støtte for trådløsstandarden 802.11ac og 4G-teknologien LTE-A er skjemmende, og at dette sannsynligvis dukker opp i neste års modell. For enkelte vil dette være nok til å vente litt til, såframt du ikke må ha en fingeravtrykkleser akkurat nå.

Alt i alt skal iPhone 5S være et bunnsolid produkt, som har noen store omveltninger (iOS 7) og noen mindre synlige (prosessorene). Sistnevnte gjør dessuten telefonen mer rustet til framtiden.

Lillebroren iPhone 5C

Foto: Apple
Foto: Apple

iPhone 5C blir også viet oppmerksomhet i massemedia – om enn i en mindre grad enn toppmodellen. The New York Times skriver at plastdekselet ikke føles som plast, og at det framstår som både solid og lakkaktig som en pianooverflate. Avisen mener at prisen er rett og at mobilen vil selge i bøttevis, og alt dette er den Apple-spesifikke nettsiden The Loop enig i.

Engadget har også testet «billigmodellen», og skriver at den er mer enn bare en fargerik plastvariant av fjorårets iPhone 5. Frontkameraet har blitt bedre, og kan fremdeles skilte med en oppløsning på 1,2 megapiksler.

Videre skal iOS 7 passe mobilen som hånd i hanske, og Engadget mener at Apple har fått til en uovertruffen synergi mellom maskinvare og programvare med 5C.

Nettsiden skulle likevel ønske at kameraet var bedre og at skjermen var større. iPhoner er fremdeles små i forhold til mange av konkurrentene, og her har Apple noe å strekke seg mot, mener Engadget.

Konklusjon: iPhone 5C

Kritikerne mener at iPhone 5C ikke bare er en plastversjon av iPhone 5, men at den bygger opp relasjonen mellom fysisk mobil og operativsystem på en svært god måte.

Plastdekselet føles ikke billig, og prislappen skal være akkurat lav nok til å rettferdiggjøre eksistensen av en telefon rett under 5S – som byr på flere fargemuligheter og mye av den samme eksklusiviteten.

iPhone 5C er med andre ord ment for de som ikke må ha det dyreste av det dyre og det beste av det beste, men som fremdeles ønsker seg en solid telefon på alle måter.

Les også hva kritikerne mente om operativsystemet:
Dommen: iOS 7 »

(Kilder: Engadget (1), AllThingsD, AnandTech, CNet, The New York Times, Engadget (2), The Loop)

annonse