Til hovedinnhold
TestTi treningsapper til mobilen

Disse appene gjør det morsommere å trene

Vi har testet ti apper som får opp motivasjonen, men det er store forskjeller mellom dem.

Til tross for at alle vet at det er bra for helsen å trene, er det likevel lett å sluntre unna. Da trenger du noe som kan motivere deg.

Med en treningsapp på mobilen er det lettere å holde motivasjonen oppe. En treningsapp kan logge alle treningsøktene dine og vise dem på et kart, lage nyttig og morsom statistikk, gi deg oppmuntrende kommentarer på øret om hvordan du ligger an, og la deg sammenligne dine egne prestasjoner mot venner og bekjente. Noen av appene lar deg også utfordre vennene dine. Hvem løper lengst i løpet av den neste måneden, eller hvem klarer å slå rekorden din på 5 kilometer?

Dette har vi lagt vekt på

I denne testen har vi lagt mest vekt på at appene skal virke motiverende, siden motivasjonen antagelig er det de fleste sliter med når det kommer til trening.

En god treningsapp som skal fungere godt for både "mosjonister" og de som ønsker å ta treningen ett skritt lenger, bør være så enkel å bruke som mulig. Samtidig bør den ha disse funksjonene:

  • Registrering av treningsturen på et kart
  • Tilbakemeldinger om tid, distanse og hastighet – helst også som talemeldinger i hodetelefonene
  • God oversikt over treningshistorikk, helst både i appen og via egen nettside
  • Støtte for pulsmåling

Vi har gitt pluss til apper som har gode sosiale funksjoner som lar deg sammenligne dine egne resultater med venner og bekjente, og eventuelt også kobling mot tjenester som Facebook og Twitter. Vår egen erfaring er at denne typen løsninger kan virke svært motiverende og være med på å få deg ut av sofaen.

At du kan importere og eksportere data fra andre treningsprogrammer eller pulsklokker, teller positivt. Noen av treningsappene er imidlertid overlesset med avanserte funksjoner i et brukergrensesnitt som kan virke komplisert for folk flest, og da har vi gitt trekk for dette.

Her kan du lese hvordan du får pulsmåling i treningsappen

Ti apper

Vi har testet tilsammen ti ulike treningsapper for Android, Windows Phone og iPhone. Appene er testet under løping, men mange av dem støtter også andre typer aktiviteter, som sykling eller skigåing.

Runkeeper gir deg god oversikt over treningsøktene dine, og du kan også hente frem detaljert statistikk om hver enkelt treningsøkt eller for et bestemt tidsrom. Rød graf viser puls, blå hastighet og grønn høydeprofilen til løypa.

Appene benytter seg av den innebygde GPS-mottakeren i mobiltelefonen til å måle hvor fort og langt du løper. Det betyr at de først og fremst er beregnet på utendørs trening. Nike+-appen bruker imidlertid også akselerometeret i iPhone til å registrere skritt, slik at den skal fungere på tredemølle innendørs. Noen av appene lar deg også registrere treningsøkter manuelt, slik at du også får registrert innendørs trening, eller for eksempel svømming og andre treningsformer hvor det ikke fungerer særlig godt å ta med deg mobiltelefonen.

Det er ganske nøyaktig ett år siden vi gjorde vår forrige test av treningsapper. De fleste appene vi testet den gangen er aktuelle også nå, men mange har kommet i nye versjoner. Vi har også tatt med noen nye apper.

Nederst på siden kan du se hvilke apper vi anbefaler til hvilke mobiltelefoner. På de neste sidene kan du lese flere detaljer om alle appene.

Konklusjon

Vår test viser at den beste treningsappen for iPhone eller Android ikke nødvendigvis behøver å være den beste til Windows Phone. Endomondo vinner testen for iPhone og Android, men kommer dårlig ut på Windows Phone. Har du en Windows-telefon bør du i stedet velge Runtastic, viser vår test. Dette er våre anbefalinger:

Endomondo for iPhone.

iPhone: Endomondo vinner testen, men Runtastic, Runkeeper og Adidas MiCoach er også gode valg. Vi anbefaler MiCoach spesielt for deg som liker å få et skreddersydd treningsprogram og hjelp til å følge dette, mens Runkeeper og Endomondo er best på sosiale funksjoner – perfekt for deg som vil konkurrere mot venner og kjente.

Endomondo for Android.

Android: Også på Android er det Endomondo som stikker av med seieren, med Runkeeper, Adidas MiCoach og Runtastic like bak. Men Android-eiere bør også ta en kikk på Cardiotrainer, som er perfekt hvis du er ute etter en app som pusher deg litt hver dag, og gir deg vennlige dult hvis du forsøker å hoppe over treningen.

Runtastic for Windows Phone.

Windows Phone: Utvalget av treningsapper til Windows Phone er dessverre dårlig, og de appene som finnes er ikke like gode som på Android og iPhone. Den desidert beste appen av de fire vi har testet, er Runtastic - selv om den mangler enkelte funksjoner fra Android- og iPhone-versjonene. Likevel; Runtastic gjør en god jobb, spesielt hvis du spanderer på deg Pro-versjonen til 35 kroner.

På Mobilen.no kan du lese mer om de enkelte treningsappene

Les også: Nike+ SportWatch GPS: Løpeturen blir ikke den samme uten denne

annonse