På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
LG er fortsatt blant de aller beste
Men G2 har likevel et stort irritasjonsmoment.
Innhold
LG har vært alene om å produsere OLED-paneler til TV-er i en årrekke. Men nå får de konkurranse fra sin argeste konkurrent Samsung, som i år har lansert paneler med den nye QD OLED-teknologien.
Vårt første møte med den nye teknologien fikk vi allerede i mai i form av Sony sin nye toppmodell A95K – som altså bruker Samsung sitt nye panel. Men samtidig som vi testet denne, hadde vi også LGs nye råtass med selskapets nyeste generasjonen «vanlig» OLED-panel for hånd, nemlig G2.
G-serien til LG har i flere år vært blant det ypperste du kan velge blant OLED-TV-er, og nå har vi hatt årets modell under lupen. Og sammenlignet med Sony sin toppmodell får du en 65 tommer fra LG til omtrentlig den samme prisen du betaler for en 55 tommer av A95K.
Spørsmålet er om LG fortsatt henger med uten å ta i bruk kvanteprikker slik Sonyen gjør.
En av de beste OLED-ene på markedet.
Fordeler
- +Meget god bildekvalitet
- +Godt egnet til spill
- +God antirefleksjon
- +Mye lysstyrke
- +Enkel i bruk
- +Veggfeste følger med
- +Tøff og velbygd
Ting å tenke på
- —Fot er ekstrautstyr
- —Ikke like gode på grønn og oransje som Sony A95K
- —Dekslene bak burde dekket alt av tilkoblinger?
LG OLED65G2
Fot er fortsatt ekstrautstyr
Om du vurderer å kjøpe deg en LG G2 er det fortsatt slik at TV-en ikke leveres med en fot i esken. Kun veggfeste. Akkurat som flere av LGs andre OLED-modeller vil du måtte skjermfoten som ekstrautstyr.
Til gjengjeld er den nye foten du får kjøpt enkel og stilren, og ikke minst kan den dreies slik at du kan svinge på skjermen. Likevel må du regne med å betale et par tusen kroner ekstra om du vil ha TV-en på stereobenken.
Men det følger med et godt veggfeste i esken om du skal henge den på veggen. Denne har mulighet for å trekke skjermen ut fra veggen, og selve festet sitter fast i baksiden av TV-en på en måte som lar deg skyve skjermen helt tett på veggen.
Og byggekvaliteten er det lite å utsette på, både for TV-en og selve veggfestet. Rammene er i metall, og har rene linjer som gjør at du får en fin og flat TV når den henger på veggen.
Baksiden har en del deksler og ikke minst klips som lar deg legge kabler og skjule disse til en viss grad.
Men dekslene dekker ikke alt av baksiden, noe som ikke betyr noe når du henger skjermen på veggen, men skal du ha den stående på fot med baksiden synlig, så ser det litt rart ut.
Men dette er flisespikkeri på en TV som alt i alt har en meget god design.
God brukeropplevelse
LG fortsetter å levere webOS som brukerplattform, og det er slettes ingen dårlig løsning. Sammen med pekekontrollen, som lar deg bevege en markør på skjermen ved å peke fjernkontrollen mot skjermen, er dette en ganske så sømløs og kurant løsning.
Årets utgave av webOS har kommet til versjon 22, som vi antar er det klart hint til hvilken årsmodell det er. Det vi liker er at du kan ha flere brukere på årets versjon, slik at du kan personifisere innhold og menyer etter hver enkelt smak i husstanden.
Dessuten har du flust med apper å hente ned, og LG syr sammen menyene slik at de er ganske så oversiktlige.
Trenger justeringer
Når du kjøper en LG G2 vil du få en rekke bildemoduser å velge mellom. Går du for Standard-modusen, som er den som står aktivert som standard fra fabrikk, får du et bilde som er et stykke unna å være helt korrekt.
Du får et blåstikk i fargene, samtidig som lyset er altfor overdrevet.
Det er imidlertid et par av de innebygde bildemodusene som er langt bedre å velge. For eksempel er Kino-modusen bedre og mer presis, selv om heller ikke denne er helt hundre.
Ser vi på HDR-modusene så er disse langt mer presise, og gir deg bedre farger og lys enn hva tilfellet er med de vanlige modusene vi har nevnt ovenfor.
Men vil du ha det maksimale ut av denne TV-en, bør den kalibreres. Vi gjorde dette med vårt CalMAN-system, men vi kan dessverre ikke vise hvilke justeringer programvaren kom opp med, siden dette ikke vises i menyene på TV-en etter justeringene er gjort.
Trolig den beste kontrasten vi har sett på en OLED-TV
Ferdig justert så viser LG at G2 vil henge med de beste i klassen på OLED. Sammenlignet med Sonys QD OLED vil du få noe dårligere fargespekter rundt oransje og grønn, men ellers har G2 minst like god presisjon hva gjelder farger.
G2 har fått en god baklyskontroll, hvilken gir et kjappere og mer presist bilde hvor for eksempel det er minimalt med etterslep fra lyse effekter på en helt sort bakgrunn.
Lysstyrken er det heller ingenting å utsette på, hvor du kan forvente å runde 1100 nits med ganske god margin. Noe som rett og slett er imponerende til å være OLED, og som er et knepp bedre enn hva Sony klarer med sin QD OLED.
Det betyr at dette nok er den beste OLED-TV-en vi har sett med tanke på kontrastnivå, og når vi kjører på med HDR-innhold så får du godt med valuta for pengene med G2.
Riktignok er ikke fargene like levende når vi ser på appelsin-demoen sammenlignet med A95K, men ellers er det forsvinnende lite forskjell å merke.
På bevegelse er det heller ingenting å utsette på. Dette er en skjerm som du fint kan se alt av sport og annet innhold med raske bevegelser.
LG viser også at de kan henge med de aller beste hva gjelder bildeprosessering med G2, hvor det er forsvinnende lite «grums» i bildet selv etter forbedring av lavoppløst materiale. Dog vil vi si at Sony er et ørlite knepp foran på spesielt vanlige SD-sendinger, men det er forsvinnende lite det er snakk om.
En ting det også kan være verdt å merke seg er at LG har fått til et godt antirefleksfilter på årets G2. Normalt har LG hatt for vane å gi en del refleksjoner fra lys i rommet, men i år har de virkelig lagt seg i selen og fått til et godt resultat. Så dette kombinert med god lysstyrke gjør at denne OLED-en klarer seg bedre i rom med mye lys enn hva OLED pleier å gjøre.
Om det er noe vi skal sette fingeren på noe, vil vi si at G2 sliter bitte litt mer med «banding» enn Sony gjør. Altså hvor du ser linjer i fargegraderinger på skjermen. Spesielt når vi kjører på med litt mørke farger som varierer i intensitet, så blir dette noe mer hakkete på LG G2 enn hva vi så på Sony A95K.
Fortsatt meget god på spill
Jakter du på en skjerm som kan spilles på så er G2 en av de bedre valgene du gjør.
Da vi tar frem inputlag-måleren vår så ser vi at skjermen ligger rett rundt 13 millisekunder forsinkelse når du kjører på med tradisjonell 1080p-oppløsning og 60 bilder i sekundet. Det er noe høyere enn hva tilfellet var i fjor med G1, men i praksis merker du ingen forskjell. Og samtidig et par knepp lavere enn hva du får med QD OLED-en til Sony.
Alle fire HDMI-portene har støtte for 2.1, og du har i tillegg full støtte for alle mulighetene som følger med de nye konsollene fra Sony og Microsoft.
Med andre ord: Du mer valgfrihet enn hva tilfellet er med Sony sin A95K, som «bare» har 2.1-støtte på to av sine porter.
Kurant lyd
Lyd er en ting som flatskjermer generelt ikke er spesielt gode på, men som fjorårets G1 var helt grei på. Og det samme kan vi si om årets oppfølger G2.
Fortsatt er det lite dypbass å spore, så vil du vekke liv i mellomgulvet når actionfylte scener raser over skjermen, må du koble til et ekstern anlegg.
Men skal du bare se på nyhetene, eller se på serier og programmer, er lyden mer en kurant nok til dette. Stemmene er tydelige, og diskanten henger godt med uten at den blir for skrikende eller skarp når du skrur opp litt.
Konklusjon
G-serien til LG bringer med seg forventninger om en knallgod OLED-TV, og årets G2 vil på ingen måte skuffe noen. Dette er rett og slett en meget gjennomført modell som har få svakheter, og som kan spille ball med alt av konkurrenter.
Bildekvaliteten er meget god, og spesielt god er lysstyrken i årets variant. Skjermen har fått en bedre kontroll på lyset takket være blant annet bedre kjøling, som resulterer i den mest presise og lyssterke OLED-TV-en vi har testet.
Men skjermen kan også gi deg et perfekt sortnivå, og selv når kraftig opplyste detaljer vises på sort bakgrunn, er det forsvinnende lite «etterslep» å spore når for eksempel et kraftig fyrverkeri smeller av på skjermen.
På farger er gjengivelsen presis og god, men du må beregne en runde med kalibrering før skjermen yter sitt maksimale. Selv da må den seg slått av årets nye toppmodell fra Sony, som er et par knepp hvassere på å gjengi mer naturtro farger rundt grønt og oransje, men ellers er G2 helt på høyde med konkurrenten fra Japan.
Skal du bruke TV-en til spill vil dessuten G2 være det bedre valget av de to skjermene, der du blant annet får lavere inputlag og ikke minst flere 2.1-HDMI-porter å velge blant.
Samtidig så er dette en skjerm som er ment å henge på veggen. Vil du derfor ha den stående på en stereobenk, må du belage deg på å kjøpe en fot utenom. Her finnes det flere alternativer, hvor den originale løsningen ligger på rundt et par tusen kroner.
Alt i alt er LG G2 en knallgod OLED-skjerm som takler de aller fleste situasjoner med bravur, og som uten tvil er et produkt vi kan anbefale deg.
En av de beste OLED-ene på markedet.
Fordeler
- +Meget god bildekvalitet
- +Godt egnet til spill
- +God antirefleksjon
- +Mye lysstyrke
- +Enkel i bruk
- +Veggfeste følger med
- +Tøff og velbygd
Ting å tenke på
- —Fot er ekstrautstyr
- —Ikke like gode på grønn og oransje som Sony A95K
- —Dekslene bak burde dekket alt av tilkoblinger?